ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
Σελ. /40
Πραγματικά προοδευτική είναι η πολιτική του ΚΚΕ, η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, με τον λαό στην εξουσία

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο στις εκλογές του Μάη

Την πενταετία που πέρασε, το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε στην Ευρωβουλή από τους δύο εκλεγμένους ευρωβουλευτές του, τον Κώστα Παπαδάκη και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Ο πρώτος είναι εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη, ενώ ο Σ. Ζαριανόπουλος δίνει αυτήν τη φορά τη μάχη για πιο ισχυρό ΚΚΕ ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Κ. Παπαδάκη για την εκλογική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη, την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, τη δράση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη θητεία που ολοκληρώνεται, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού, να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο από τις τρεις κάλπες του Μάη.

* * *

-- Δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας μιλάνε για τις «κρισιμότερες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ» και προβάλλουν ως κυρίαρχο δίλημμα το «πρόοδος - συντήρηση». Εχει βάση ένας τέτοιος διαχωρισμός των πολιτικών δυνάμεων της ΕΕ;

-- Τα αστικά κόμματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που τσάκισαν το λαό, είτε από κυβερνητική θέση είτε ως αντιπολίτευση, αναζητούν τώρα μπροστά στις ευρωεκλογές μια κάλπικη διαχωριστική γραμμή για να εγκλωβίσουν εκ νέου εργατικές - λαϊκές δυνάμεις.

Ετσι, δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα απολειφάδια του, οι δήθεν «καλοί ευρωπαϊστές», στο όνομα «της καταπολέμησης των εθνοκεντρικών ακροδεξιών» διαστρεβλώνουν και βιάζουν την έννοια της «προόδου» για να κρύψουν την αλήθεια.

Ο Κ. Παπαδάκης με πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Ριτσώνας
Ο Κ. Παπαδάκης με πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Ριτσώνας
Να κρύψουν δηλαδή ότι η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη, αλλά ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου, ότι είναι φορείς της αντιλαϊκής της πολιτικής, των διαρκών μνημονίων που κάνουν αβίωτο το βίο του λαού μας και των άλλων λαών.

Οτι συμφωνούν και συμβάλλουν στην προώθηση της κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, στηρίζουν τον Τραμπ, τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ, έχουν εγκληματικές ευθύνες για τις στρατιωτικές βάσεις που εξαπλώνονται ανά την Ελλάδα και την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Από πού κι ως πού ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την «πρόοδο»; Μήπως με τη συγκυβέρνηση με τον ακροδεξιό Καμμένο και τα υπολείμματα των ΑΝΕΛ, και την εφαρμογή τριών μνημονίων; 'Η μήπως τα κολαστήρια όπως η Μόρια, το ξύλο και τα χημικά στους πρόσφυγες στα Διαβατά, οι ευθύνες για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, με τους δολοφόνους να κοιμούνται σπίτια τους, είναι το αντίπαλο δέος στον Σαλβίνι, στον Κουρτς και τον Ορμπαν;

Αλλωστε, σε κάθε ευκαιρία, και οι ακροδεξιές κυβερνήσεις, μαζί με τις δήθεν προοδευτικές, βγάζουν κοινές αποφάσεις σε όλες τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και δηλώνουν ότι θέλουν να τη «βελτιώσουν», να κάνουν δηλαδή την ΕΕ ισχυρότερη κατά των λαών κι όχι να αποχωρήσουν από αυτήν...

Το ότι ακροδεξιοί συμμετέχουν σε κυβερνήσεις με πλούσια αντιλαϊκή δράση, με μνημόνια, σκληρά αντεργατικά μέτρα και αντιδραστικούς μηχανισμούς, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Αυστρία, στη Δανία κ.α., τα λέει όλα και επιβεβαιώνει ότι είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος, εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, μέρος του μηχανισμού της ΕΕ κατά των λαών.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στο πλευρό Γάλλων εργατών στους κλάδους των Μεταλλείων και της Ενέργειας, που διαδηλώνουν στο Στρασβούργο
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στο πλευρό Γάλλων εργατών στους κλάδους των Μεταλλείων και της Ενέργειας, που διαδηλώνουν στο Στρασβούργο
Η δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ και των ομοίων του είναι να χειραγωγούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να την οδηγούν σε ανώδυνα κανάλια. Σε μια περίοδο που ενισχύονται οι ενδείξεις επιβράδυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας και στην Ευρωζώνη, εντείνονται οι ανταγωνισμοί, όπως και στην περίπτωση του Brexit, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις επιλογές της αστικής τους τάξης να αντιπαρατεθεί με την ΕΕ για τα δικά της συμφέροντα.

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές δυνάμεις, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να ξεκαθαρίσουν ότι πραγματικά προοδευτικό είναι η συμμετοχή στην ταξική πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που καταπνίγονται στην καπιταλιστική οικονομία, είναι η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Πραγματικά προοδευτική είναι η ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ. Οι λαοί των κρατών - μελών της ΕΕ μπορούν και πρέπει να βαδίσουν το δρόμο της ανατροπής σε κάθε χώρα, για να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Μόνο το ΚΚΕ αντιπαλεύει στη ρίζα του το φασισμό

-- Το ΚΚΕ δεν ανησυχεί για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη; Πού πιστεύει ότι οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

-- Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται σε «ανησυχίες» για την άνοδο εθνικιστικών, ακροδεξιών, φασιστικών δυνάμεων, αλλά τις πολεμά συστηματικά, διαχρονικά και ανυποχώρητα εδώ και δεκαετίες.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι αποτελεσματικοί πολέμιοι του φασισμού είναι οι κομμουνιστές, γιατί αυτοί είναι που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα, την ίδια τη «λερναία ύδρα» του κεφαλαίου που θρέφει και αναπαράγει την ακροδεξιά και τις φασιστικές δυνάμεις. Γιατί οι αστικές δυνάμεις, ακόμα και η ΕΕ, που προεκλογικά ντύνονται με την προβιά του «αντιφασίστα», τα έδωσαν όλα στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής που ενισχύει το φασισμό, ενώ μόνο το ΚΚΕ την αντιπαλεύει μαχητικά και με συνέπεια.

Πώς είναι δυνατό άλλωστε η ΕΕ και όλα τα κόμματα που τη στηρίζουν, να «αντιπαλεύουν την ακροδεξιά και το φασισμό» και σε κάθε ευκαιρία να καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό, στην προκλητική εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού;

Τεκμηριωμένα το ΚΚΕ αποκαλύπτει ότι η ΕΕ ενθαρρύνει τις διώξεις, τις απαγορεύσεις και τους αποκλεισμούς κομμουνιστών, την καταστροφή αντιφασιστικών κομμουνιστικών μνημείων από κυβερνήσεις της, όπως έγινε πρόσφατα με το μνημείο του Μπελογιάννη στην Πολωνία.

Αρκεί και μόνο να δει κανείς ότι οι χρυσαυγίτες, στη σύγκρουση του ταξικού κινήματος με τους εργατοπατέρες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, πήραν το μέρος της συνδικαλιστικής μαφίας και αναπαρήγαγαν τις βρωμιές στελεχών των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του ΠΑΜΕ, που παλεύει για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών.

Μέσα από αμέτρητα παραδείγματα προβάλλει η ανάγκη για την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού σε όλες τις κάλπες, γιατί είναι αυτό που μπορεί να γκρεμίσει την εγκληματική - ναζιστική ΧΑ από την τρίτη θέση.

Χέρι χέρι τα κόμματα του κεφαλαίου σε βασικές αντιλαϊκές αποφάσεις

-- Μπορείτε να μας δώσετε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα από τη στάση των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, που επιβεβαιώνουν ότι είναι κάλπικες οι μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές; Και ποια ήταν η στάση των ελληνικών κομμάτων;

-- Οταν λέμε ότι τα αστικά κόμματα συμπλέουν στα βασικά και στρατηγικά ζητήματα, τεκμηριώνεται πράγματι και από τη στάση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόσο οι πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν, όσο και απευθείας ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, από κοινού έχουν ψηφίσει μεγάλο όγκο ευρωπαϊκών κανονισμών, που έχουν άμεση ισχύ στα κράτη - μέλη, Οδηγιών, που προωθούνται για ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια και εκθέσεων, με καθοριστικό περιεχόμενο για την προώθηση της αντεργατικής στρατηγικής της ΕΕ.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι όλοι τους ευθύνονται για τη βαρβαρότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Μαζί ψήφισαν για παράδειγμα τον ψευδεπίγραφο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που αντικαθιστά τις ΣΣΕ και τα συγκροτημένα εργατικά δικαιώματα με μια «ελάχιστη» βαθμίδα δήθεν δικαιωμάτων, που στην πράξη αποτελούν την τελευταία λέξη της εργασιακής γαλέρας.

Ψήφισαν με μια φωνή την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία», νομιμοποιώντας τον εφιάλτη που ζουν και εργάζονται οι νέοι, με την απογείωση της κινητικότητας από δουλειά σε δουλειά, από κλάδο σε κλάδο, από χώρα σε χώρα, με άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Επίσης, ψήφισαν εκθέσεις για το «Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία για την περίοδο 2014-2020», που η εφαρμογή του σημαίνει χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες.

Ενώ στήριξαν από κοινού κατευθύνσεις ενίσχυσης της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, της «Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)» της ΕΕ, όπως για τις «Εξαγωγές όπλων: Εφαρμογή της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ».

Μαζί ψήφισαν την έκθεση «Αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών: Ο ρόλος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ», που νομιμοποιεί τον εγκλωβισμό στα hot spots, τις απελάσεις και το Δουβλίνο και προωθεί τη διείσδυση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για μπίζνες στις χώρες καταγωγής των προσφύγων.

Μαζί ψήφισαν τον λεγόμενο «Εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης στην ΕΕ», που προωθεί την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της ακριβοπληρωμένης αμάθειας. Καθώς και δυο εκθέσεις, υιοθετώντας όλη τη στρατηγική της ΕΕ για «Απόβλητα και Υγειονομική Ταφή των αποβλήτων», που στην πράξη ευθύνεται για το χάλι της διαιώνισης και επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής, την προσθήκη του ΧΥΤΥ Γραμματικού, ενώ δίνει και το πράσινο φως στην «ΑΓΕΤ Lafarge» στον Βόλο να καίει τυποποιημένα σκουπίδια δηλητηριάζοντας τον λαό.

Μαζί ήταν και στην ψήφο για να αλλάξει η σήμανση στα ληγμένα σε «ανάλωση κατά προτίμηση», ώστε οι βιομηχανίες τροφίμων και αλυσίδες εμπορίας τους ανεμπόδιστα να σερβίρουν ληγμένα στο όνομα της φιλανθρωπίας και της «μη σπατάλης τροφίμων» και ταυτόχρονα να επιδοτούνται και να φοροαπαλλάσσονται. Αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, συχνά εξαπατούσε με την ψήφο του στην Ευρωβουλή, κάνοντας δήθεν «αντίσταση», ψηφίζοντας για παράδειγμα «λευκό» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, το φακέλωμα ταξιδιωτών κ.ά. που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα είχε συμφωνήσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - όπως για τη Βενεζουέλα - ή τα ψήφιζε στην ελληνική Βουλή (βλέπε φακέλωμα ταξιδιωτών) σε ένα ρεσιτάλ κοροϊδίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στην Κοζάνη ότι δίνει μάχη για τη συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και στο Ευρωκοινοβούλιο με δική του τροπολογία ζητούσε την άμεση απαγόρευση του λιγνίτη!

Οσο για την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, αυτή διακρίθηκε γαβγίζοντας στη στήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και συστήνοντάς τους ακόμα πιο αποτελεσματικά επιχειρησιακά σχέδια για να μακελεύουν λαούς. Εξασκήθηκε εδώ και πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο στο σπορ των εκκλήσεων στην ΕΕ να βελτιωθεί, προτρέποντας τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν «να αγαπούν και την ΕΕ όσο και την πατρίδα τους», ενώ εξυμνούσε τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά τους, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις το πρότυπό τους, την κυβέρνηση Τραμπ.

Χρειάζεται ενιαία απάντηση στην ενιαία επίθεση

-- Το ΚΚΕ καλεί το λαό να στηρίξει τα ψηφοδέλτιά του με ενιαίο κριτήριο και στις τρεις κάλπες, των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και τοπικών εκλογών. Τι σχέση έχει όμως η πολιτική της ΕΕ με τις αποφάσεις που παίρνονται σε έναν δήμο ή σε μια Περιφέρεια;

-- Ο λαός μας απέναντί του έχει έναν συγκροτημένο αντίπαλο με τα επιτελεία του: ΕΕ, κυβερνήσεις, Περιφέρειες, δήμοι. Απέναντι σε αυτόν τον έναν αντίπαλο, ενιαίο πρέπει να είναι το κριτήριο και η στάση του λαού, σε όλες τις κάλπες.

Ορισμένα παραδείγματα για να βγουν συμπεράσματα. Είναι αποκαλυπτικό ότι η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε απορροφητικότητα ευρωενωσιακών κονδυλίων αυτά ακριβώς τα χρόνια που η εργατική τάξη, ο λαός μας βίωσε την απογείωση της αντεργατικής πολιτικής, που τον βύθισε όσο ποτέ άλλοτε στη φτώχεια και την ανεργία, που ανακυκλώνονται με τα ευρωκονδύλια των Περιφερειών και των δήμων. Γιατί αυτά αποτελούν εργαλεία χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου και των ιεραρχήσεων των μονοπωλίων, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Η γραμμή της ΕΕ, που εξειδικεύουν Περιφέρειες και δήμοι, είναι η γραμμή του «ελάχιστου» για τους πλέον εξαθλιωμένους, που δεν καλύπτει καν τα στοιχειώδη, ούτε τα αυτονόητα δικαιώματα. Πάνω από αυτήν τη γραμμή ο καθένας πληρώνει και ξαναπληρώνει με απογειωμένη φορολεηλασία, ανταποδοτικά τέλη σε δήμους, χαράτσια, μηνιαίες δόσεις σε ιδιώτες προκειμένου να καλύψει ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες του.

Αυτή η κατεύθυνση διαπερνά τα πάντα: Υγεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, Κοινωνική Ασφάλιση, έως τα σκουπίδια, τους πλειστηριασμούς κ.ο.κ. Σε αυτήν την αντιδραστική ευρωενωσιακή κατεύθυνση συναντιούνται τα περί «στήριξης των αδύναμων» του ΣΥΡΙΖΑ και «το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους» της ΝΔ, όπως και τα αντίστοιχα ...συμπονετικά του ΚΙΝΑΛ, αφού κατέκαψαν όλοι μαζί σε συνεργασία και ο ένας πίσω από τον άλλο έναν ολόκληρο λαό.

Το ομολογούν όλοι τους και η ΕΕ ότι δεν μπορούν να λύσουν καθολικά προβλήματα, όπως κάποτε διακηρυκτικά έστω ισχυρίζονταν. Τώρα αποκαλύπτονται και λένε ότι επιδιώκουν να διασφαλίσουν «ένα πιάτο φαΐ», ίσα να μην πεθάνεις και βγάλτα πέρα μόνος σου με όλα τα υπόλοιπα, με όρους «απελευθερωμένης» αγοράς, που εσύ θα πληρώνεις για όλα και τα μονοπώλια θα εισπράττουν επιδοτούμενα στο όνομα της ανάπτυξης. Αυτός ο δρόμος δοκιμάστηκε και χρεοκόπησε το λαό. Το δίλημμα λοιπόν είναι αν ο λαός θα γίνει πιο δυνατός με ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, παντού, ή θα συνεχιστεί η μιζέρια.

Πλούσιος απολογισμός δράσης για τα συμφέροντα του λαού

-- Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της δράσης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το πεντάχρονο που πέρασε, τι θα ξεχωρίζατε;

-- Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποτέλεσε έναν μαχητικό κι αταλάντευτο υπερασπιστή της φωνής και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, των απολυμένων, των ανέργων, των αγωνιζόμενων συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στα λουκέτα και την άγρια φορολογία, των μπλόκων της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στη βαρβαρότητα της νέας ΚΑΠ και έδινε ταυτόχρονα τη μάχη μέσα στην Ευρωβουλή.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σταθερά ξεσκέπασε τον αντιδραστικό, ιμπεριαλιστικό, ανεπίστρεπτο χαρακτήρα της ΕΕ, ως διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου, και των οργάνων της, όπως είναι το Ευρωκοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ με πολύμορφες και πολυάριθμες παρεμβάσεις τους στους χώρους δουλειάς, με την ψήφο τους, με ομιλίες, Ερωτήσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες, διεθνείς συναντήσεις πήραν πρωτοβουλίες για κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα.

Σημειώνουμε ενδεικτικά μόνο ότι κάναμε πολλές παρεμβάσεις, φιλοξενήσαμε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, συμβάλλοντας στον αγώνα και τη διάδοση των αιτημάτων, τους απολυμένους των «Τσιμέντων Χαλκίδας», καθαρίστριες, εργαζόμενους στην «Coca - Cola», στην «Ηλεκτρονική Αθηνών», στα «Ελληνικά Λιπάσματα Καβάλας», για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ, του ΟΑΕΔ, για τους εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», της «Χαλυβουργικής», της ΛΑΡΚΟ, της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, του ΙΓΜΕ, τους τραπεζοϋπαλλήλους κ.ά., σωματεία συνταξιούχων, νέους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σπουδαστές στην κατάρτιση και τα νυκτερινά σχολεία, φορείς από πόλεις που έχουν ή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις κι υποδομές, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων.

Επισκεφτήκαμε και αναδείξαμε τις απάνθρωπες συνθήκες «κέντρων φιλοξενίας» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοξενήσαμε νέους κι εργαζόμενους των θεραπευτικών κοινοτήτων, όπως κι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, παρεμβήκαμε έγκαιρα για την επιβλαβή για το περιβάλλον και το λαό δράση των μονοπωλίων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα καζάνια στο Πέραμα, την ΑΓΕΤ στο Βόλο κ.ά.

Συναντήσαμε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενημερώνοντάς τους, στηρίζοντας τα αιτήματά τους, προωθώντας ή στηρίζοντας διεκδικήσεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξη στους αγώνες του ταξικού κινήματος, σε μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και άλλες περιοχές της υδρογείου. Υπερασπιστήκαμε και στηρίξαμε σε δίκες, διώξεις και απαγορεύσεις Κομμουνιστικά Κόμματα, αντιφασίστες κι άλλους αγωνιστές.

Με οδηγό την Αναφορά που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και προώθησε στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερωτήσεις, πρωτοβουλίες συνολικά του ΚΚΕ, ήρθε και πάλι στο επίκεντρο η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, αποκαλύπτοντας τον επιζήμιο ρόλο σε αυτή τόσο της ΕΕ όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υπονομεύει συστηματικά τις δίκαιες απαιτήσεις του ελληνικού λαού, σιγοντάροντας την απαράδεκτη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Με τις συνεχείς Ερωτήσεις και παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκαλύφθηκε η εχθρότητα της ΕΕ στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που σε απάντησή της ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει τέτοιο δικαίωμα.

Ξεσκεπάστηκε ο ωμός κυνισμός της, με το να μη θεωρούν «επιλέξιμες δαπάνες» τις αποζημιώσεις από το «Ταμείο Αλληλεγγύης» για τους πληγέντες στο Μάτι, τους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα, σε αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις σεισμοπαθών, πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών, επειδή δεν υπακούν στην αντιδραστική αντίληψη «κόστος - όφελος».

Αποκαλύφθηκε η ενοχή της ΕΕ στο γκριζάρισμα συνόρων και στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αποφεύγοντας να απαντήσει ποια ακριβώς σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα «υπερασπίζει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή» στο Αιγαίο, «αυτά που ορίζουν η Συνθήκη της Λοζάνης, οι διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας ή αυτά που προκλητικά θεωρεί δικά της η αστική τάξη της Τουρκίας;».

Με όλες τις δυνάμεις της, έγκαιρα, μέσα από ανακοινώσεις, τις φιλόξενες στήλες του «Ριζοσπάστη», με τοποθετήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προετοιμάστηκαν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις απέναντι σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες, μνημόνια, συνθήκες και συμφωνίες, αντιδραστικούς νέους μηχανισμούς της ΕΕ.

Στην πράξη δηλαδή αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ είναι η δύναμη που πιστεύει και υπερασπίζεται το δίκιο του λαού, τους αγώνες του, παντού και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η στάση του ΚΚΕ σημείο αναφοράς και πηγή αισιοδοξίας για τους λαούς που αγωνίζονται

-- Με δεδομένο το συσχετισμό στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ΕΕ συνολικότερα, τι διαφορετικό μπορεί να φέρει η ενίσχυση του ΚΚΕ; Πώς απαντάτε σ' αυτούς που λένε ότι το ΚΚΕ μόνο του στην ΕΕ δεν μπορεί να πετύχει τίποτα;

-- Το ΚΚΕ δεν είναι καθόλου «μόνο του», πουθενά, ούτε και στο Ευρωκοινοβούλιο. Οπως αποδείξαμε πιο πάνω, εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα, αναπτύσσει δράση που έχει μεγάλη εμβέλεια στο λαό, γιατί υπερασπίζεται πραγματικά τα λαϊκά συμφέροντα.

Αποδείχτηκε στην πράξη η ορθότητα της απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Ιούνη του 2014, για την αποχώρηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος από τη λεγόμενη «Ομάδα της Αριστεράς» στο Ευρωκοινοβούλιο, την GUE-NGL.

Και μόνο το γεγονός ότι σε αυτήν ανήκουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Die Linke (Γερμανία) και άλλοι απολογητές του συστήματος, αποδεικνύει τι σόι «αριστερά» είναι η GUE, που σπέρνει αυταπάτες για μια δήθεν «καλύτερη ΕΕ». Αυτήν την περίοδο, μετά την αποχώρησή της από την GUE, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τριπλασίασε το χρόνο παρεμβάσεών της στις Ολομέλειες της Ευρωβουλής και πήρε μέρος στην πολιτική αντιπαράθεση, λειτουργώντας ως η φωνή των εργαζομένων.

Σκεφτείτε ακόμα ότι η GUE πρότεινε, μαζί με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, τους Τσίπρα - Ζάεφ για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας την «ιστορική», επαινώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο σημαιοφόρου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Πολλά από τα κόμματα της GUE ψήφισαν υπέρ του να αποδοθεί μέχρι και καθεστώς VISA στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου, ενώ εισηγήθηκε με ψήφισμα την «αναλογική αστυνομική βία απέναντι σε διαδηλωτές». Τέτοια «αριστερά»... Ολα αυτά τα χρόνια, η GUE προκλητικά στήριξε και επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κι άλλων αστικών κυβερνήσεων της Ευρώπης, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Τσεχίας. Δικαιολόγησε τα μνημόνια, «ξέπλυνε» τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Η στάση του ΚΚΕ αποτελεί σημείο αναφοράς στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, εμπνέει τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Το Κόμμα μας διατηρεί στενές σχέσεις με δεκάδες ΚΚ και πρωταγωνιστεί στη δράση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν 30 Κομμουνιστικά Κόμματα. Αυτά τα ελπιδοφόρα στοιχεία μπορούν και πρέπει να καρπίσουν στους λαούς της Ευρώπης, στο εργατικό κίνημα για την ανασύνταξή του.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στο εργατικό μαζικό κίνημα θα σημάνει αντεπίθεση, μαχητικότητα κι αισιοδοξία για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα, θα έχει σημαντική διεθνιστική συμβολή.

Θα δυναμώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση στα αντεργατικά μέτρα της επόμενης μέρας γιατί τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ είναι εδώ. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος καταδίκης της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ τόσο γνήσια που μπορεί να συναντηθεί με τη δικαιολογημένη ανησυχία, τον εντεινόμενο προβληματισμό του λαού μας για την ΕΕ που καταγράφεται σε κάθε ευκαιρία, όπως στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο, που δείχνει ότι το 74% του ελληνικού λαού δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στην ΕΕ σε όλη την Ευρώπη!

Αυτό φανερώνει ότι όσα υπογραμμίζει το ΚΚΕ για την ΕΕ, αγγίζουν τη σκέψη και τους προβληματισμούς πολύ ευρύτερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων. Αποτελεί λοιπόν λαθροχειρία να θεωρούν οι αστικές δυνάμεις ότι ο λαός υποστηρίζει φανατικά την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει να επιλέξει έναν άλλο δρόμο.

Το πιο δυνατό ΟΧΙ, λοιπόν, στην ΕΕ, το πιο δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ είναι η αναγκαία λαϊκή επιλογή!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ