ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Φορο-εξαχρείωση, κατασχέσεις και χαράτσια

Συμφωνία για τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Νέο «πακέτο» με 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και πάλη ενάντια στα χαράτσια, τα μέτρα και τη φοροληστεία
Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και πάλη ενάντια στα χαράτσια, τα μέτρα και τη φοροληστεία
Τα γενικευμένα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία και περιουσία, οι νέες «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων, οι απολύσεις στο Δημόσιο κ.ά., συγκαταλέγονται στο πακέτο μέτρων, στο οποίο κατέληξαν η συγκυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ). Η γάγγραινα του κεφαλαίου εξαπλώνεται με την ενεργοποίηση μέτρων κατάσχεσης μισθών και συντάξεων, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα «χρέη» οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία.

Για τα 4 δισ. ευρώ με τα πρόσθετα μέτρα στη διετία 2013-2014, ετοιμάζουν τα παρακάτω:

  • Ληξιπρόθεσμα χαράτσια στην Εφορία: Στο επόμενο διάστημα το «μαρκάρισμα» θα πάρει ασφυκτικές και μαζικές διαστάσεις, ταυτόχρονα με την ενεργοποίση του μέτρου των κατασχέσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ούτε και στη νέα ρύθμιση. Η αδυναμία αποπληρωμής θα συνεπάγεται προσαυξήσεις με τη μορφή τόκων υπερημερίας στο 8,75%! Θα προβλέπονται δυο ρυθμίσεις, η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα «κεφαλαιοποιημένα χρέη», που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 (μέχρι σε 48 μηνιάτικες δόσεις) και μια πάγια (σε 12 δόσεις) για τα ληξιπρόθεσμα που θα βεβαιώνονται στο εξής.
  • Χαράτσι ακινήτων: Η απογείωση των αντικειμενικών τιμών από το β' εξάμηνο του 2013 θα επιφέρει αυτόματα και ανατιμήσεις τόσο στο χαράτσι που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ, όσο και σε μια σειρά από άλλα τέλη και φόρους που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές. Στην καλύτερη περίπτωση θα ακυρωθεί στην πράξη η «έκπτωση» 10% με 15% που διαφημίζει η συγκυβέρνηση για το συγκεκριμένο χαράτσι... Το βαφτίζουν «ενιαίο φόρο ακινήτων» και για φέτος θα συνεχίσουν να το εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Παραπέρα επιβαρύνσεις έρχονται από φέτος και για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, όπου το χαράτσι απογειώνεται μέχρι και στα 6 ευρώ το τ.μ. (από 3 ευρώ σήμερα). Από το 2014, το μέτρο θα επεκταθεί και σε μη ηλεκτροδοτούμενα οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.
  • Χαράτσια «αλληλεγγύης»: Μεθοδεύεται η επιβολή «τέλους αλληλεγγύης» σε κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους τους, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα (ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, επιδόματα τοκετού κ.ά.).
  • Απολύσεις στο Δημόσιο: Σε άμεση εφαρμογή μπαίνουν τα προγράμματα «κινητικότητας» στο Δημόσιο. Επίκειται η έγκριση των «τριμηνιαίων πλάνων» για τις απολύσεις, έτσι ώστε το 2014 να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση προσωπικού κατά 150.000 άτομα σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010. Λόγος γίνεται εκτός των άλλων αποχωρήσεων - συνταξιοδοτήσεων κλπ - για 20.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2014 και από αυτούς οι 7.500 μέσα στο 2013.

Επίσης, ετοιμάζεται ρύθμιση στα μέτρα των τραπεζών, μόνο για περιπτώσεις νοικοκυριών με αδυναμία αποπληρωμής και μόνο για τα «ενυπόθηκα δάνεια», αυτά δηλαδή για τα οποία μπορούν να προχωρήσουν άμεσα τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - «ασπιρίνη», αλλά για ξεσκαρτάρισμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης με τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών - που θα καταστούν και οι νέοι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών - μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ΚΚΕ
Παρέμβαση στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δήλωση Σόιμπλε και καταγγέλλει τον αποπροσανατολισμό του λαού από την κυβέρνηση και τους εταίρους της

Την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι δε βλέπει «καμιά ελπίδα» στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και ότι «το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας:

«Το ζήτημα της διεκδίκησης του λεγόμενου Κατοχικού Δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό για το λαό, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις απέφυγαν ουσιαστικά να το διεκδικήσουν και το ανέσυραν κατά καιρούς με κύριο στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού. Η τοποθέτηση Σόιμπλε είναι απαράδεκτη και προκλητική. Ο λαός έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της Γερμανίας, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την πάλη του για την απόκρουση της πολιτικής των βάρβαρων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων που μαζί του επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ».

Η δήλωση Σόιμπλε προέκυψε σαν απάντηση σε ερώτηση της εφημερίδας «Osnabruecker Zeitung» σχετικά με την αναθέρμανση του ζητήματος των πολεμικών αποζημιώσεων, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που συνέταξε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ελλάδα για το ακριβές ύψος των διεκδικήσεων από τη Γερμανία. Στη συνέντευξη του, ο Σόιμπλε είπε μεταξύ άλλων: «Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση, θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς σχετικώς με το δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτή την πορεία».

Απαντώντας στις δηλώσεις Σόιμπλε, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, διαβεβαίωσε πως «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων» και ότι η κυβέρνηση «δεν αποπροσανατολίζεται από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

Το «σχέδιο Β'» δεν είναι του λαού

«

Ο ίδιος ο όρος "Σχέδιο Β'" δεν προήλθε από δική μας έμπνευση, αλλά είναι μεγάλη η συζήτηση που γίνεται σε δημοσιογραφικό, πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο, σχετικά με την εξέλιξη της Ευρωζώνης. Στην Ιταλία, το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο, με όλα αυτά τα αντιφατικά στοιχεία που κάποια από αυτά έχουν ένα ενδιαφέρον, μίλησε καθαρά για θέμα συμμετοχής ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη». Αυτά είπε ο Αλ. Αλαβάνος σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό «Βήμα». Επί της ουσίας, ομολογεί ότι η πρόταση για έξοδο από το ευρώ συζητιέται στο εσωτερικό του αστικού πολιτικού συστήματος, σαν «εναλλακτική» λύση στο σημερινό μείγμα διαχείρισης, προφανώς επειδή εκφράζει μερίδες της αστικής τάξης που έχουν συμφέρον ή θα κερδίσουν από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Η επίκληση του Μπ. Γκρίλο, τον οποίο συμπαθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι επίσης ενδεικτική για το ποιες πολιτικές δυνάμεις διαμορφώνουν τη συμμαχία ενός ενδεχόμενου «σχεδίου Β'». Πρόκειται για κόμματα που στις χώρες τους δεν αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων. Αντίθετα, πατώντας πάνω στη μεγάλη δυσσαρέσκεια του λαού και παραπλανώντας τον ότι η πολιτική του «σχεδίου Β'» θα τον ανακουφίσει, αναζητούν τρόπους ώστε η πλουτοκρατία των χωρών τους ή ισχυρές μερίδες της να βγουν ταχύτερα από την κρίση. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που επιτρέπει υποτίμηση, άρα και ραγδαία καταστροφή κεφαλαίου. Για το λαό βέβαια θα είναι μια από τα ίδια, αφού θα συνεχίσει να πληρώνει το λογαριασμό με μέτρα και περικοπές, είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, είτε με λίρα στην Ιταλία.

Λέει ακόμα ο Αλ. Αλαβάνος: «Αν δείτε τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, στο σύνολό τους θέλουν το ευρώ, εκτός από το ΚΚΕ, που και αυτό δεν έχει θέσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ως άμεσο στόχο. Λέει "όταν πάρουμε τη λαϊκή εξουσία και όταν γίνει ο σοσιαλισμός". Ομως, θα δείτε μεγάλη απόσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος από τις διεργασίες στην κοινωνία. Στις έρευνες των δημοσκοπήσεων, το κομμάτι του πληθυσμού που έχει μια σταθερή άρνηση στο ευρώ και αναζητά το δρόμο του εθνικού νομίσματος, τώρα τελευταία φτάνει στο 35-40% και πρέπει να εκφραστεί. Για μια ακόμα φορά η κοινωνία ξεπερνά το πολιτικό σύστημα». Ο Αλαβάνος θέλει το λαό εγκλωβισμένο στο ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή» ή στο «έξω από το ευρώ αλλά μέσα στην ΕΕ», ενώ επιθυμεί να συμβάλει στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Ουσιαστικά εγκλωβίζοντας το λαό στην πολιτική «έξω από το ευρώ», συσκοτίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική εντός της ΕΕ και με τα μονοπώλια στην οικονομία. Συμβάλλει στο να στηθεί ανάχωμα από τους αστούς στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων και στη συσπείρωση στην πολιτική του ΚΚΕ. Συμβάλλει ακόμα στη χειραγώγησή τους εντός του συστήματος, φράζοντάς τους το μονόδρομο για τη λύση των προβλημάτων τους, που είναι η πάλη για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Σ' αυτή την πάλη καλεί το ΚΚΕ το λαό. Γι' αυτό πάει να θολώσει την καθαρή θέση του ΚΚΕ, ότι η αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, άρα και από το κοινό νόμισμα, πρέπει να γίνει με όρους λαϊκής εξουσίας για να υπηρετεί το λαϊκό συμφέρον και όχι τα συμφέροντα μιας μερίδας της αστικής τάξης, που συνδέεται με τη μια ή την άλλη διαχειριστική επιλογή. Γι' αυτό το ΚΚΕ αντιπαλεύει τη στρατηγική των άλλων κομμάτων, που καλούν το λαό να σηκώσει ξένες γι' αυτόν σημαίες, όπως κάνουν ο Αλαβάνος, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι.


Π.

ΚΚΕ
Εργατική λαϊκή αφύπνιση και συμμαχία τώρα!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Καμιά αναμονή. Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τρόικα θα καταλήξει και πάλι σε κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων. Με πρόσχημα τους επίορκους, προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις και ταυτόχρονα προωθούν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, νέους φόρους και χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει πια να υποκύψει στην προπαγάνδα και τους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης ή να εξαπατηθεί και πάλι από τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου". Χρειάζεται τώρα εργατική λαϊκή αφύπνιση και συμμαχία, για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής που εξοντώνει το λαό για τα συμφέροντα των μονοπωλίων».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org