ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι στο Ισραήλ

Με παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία στις 17 Απρίλη στις 6.30 μ.μ., συμμετέχει το ΠΑΜΕ στη διεθνή μέρα δράσης της ΠΣΟ

Διεθνή μέρα δράσης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ διοργανώνει στις 17 Απρίλη η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Στα πλαίσια αυτής της κινητοποίησης τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Απαιτούμε: Την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και την επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Την άμεση απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού από τη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων, του στρατού του Ισραήλ.

Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67. Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού. Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στο λαό της Παλαιστίνης στον αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους».

Κάλεσμα από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει το ΠΑΜΕ, καλεί τους συνταξιούχους, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ την Τρίτη 17/4 στις 6.30 μ.μ. έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία στην Αθήνα. Στο κάλεσμά της σημειώνει: «Καλούμε τους απόμαχους της δουλειάς να συμμετέχουν και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ. Την άμεση απελευθέρωση του Παλαιστινιακού λαού από την κατοχή του Ισραήλ, και άρση όλων των κατοχικών περιορισμών και των αποκλεισμών που έχουν επιβληθεί. Την δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους».

ΣΥΡΙΑ
Κατάπαυση πυρός και νέος διπλωματικός «γύρος» αντεγκλήσεων

Ο Ανάν επισκέφτηκε προσφυγικό καταυλισμό Σύρων στα σύνορα με την Τουρκία όπου στήθηκε και ανάλογη επικοινωνιακή φιέστα
Ο Ανάν επισκέφτηκε προσφυγικό καταυλισμό Σύρων στα σύνορα με την Τουρκία όπου στήθηκε και ανάλογη επικοινωνιακή φιέστα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ηρεμία επικρατεί σύμφωνα με όλες τις πλευρές από χτες τα ξημερώματα, με σποραδικά επεισόδια να τη διαταράσσουν, σχεδόν σε ολόκληρη τη Συρία με το συριακό στρατό αλλά και τους ενόπλους αντιπολιτευόμενους να εφαρμόζουν, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν επέστρεψε, χτες, στη Γενεύη όπου συναντήθηκε με την ολιγομελή αντιπροσωπεία του Γραφείου Εφαρμογής Συμφωνιών Ειρήνης του ΟΗΕ, η οποία υπό τον Νορβηγό στρατιωτικό, Ρόμπερτ Μουν, είχε όλες τις περασμένες μέρες επαφές με Σύρους αξιωματούχους στη Δαμασκό, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα σχέδιο ανάπτυξης δύναμης παρατηρητών που θα επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ο Μουν, που συναντήθηκε και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, δήλωνε ότι η προοπτική ανάπτυξης δύναμης παρατηρητών γίνεται θετικά δεκτή από όλες τις πλευρές, και μάλιστα η συριακή ηγεσία ζητά αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και εντός ημερών. Μίλησε όμως για «βαθιά καχυποψία» μεταξύ κυβέρνησης και ενόπλων ομάδων, κάτι που καθιστά δυσκολότερη την κατάληξη σε συμφωνία για τη σύσταση και το ρόλο της δύναμης αυτής.

Για την πορεία της εκεχειρίας, τις επαφές του και στην Τεχεράνη αλλά και την προοπτική ανάπτυξης δύναμης παρατηρητών, ο Κόφι Ανάν ενημέρωσε, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλώντας το να πιέσει έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αποχώρηση του συριακού στρατού από τις πόλεις. Σήμερα, πιθανότατα, το Συμβούλιο θα εγκρίνει και την αποστολή δύναμης παρατηρητών. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, μετά το τέλος της συνεδρίασης, χαρακτήρισε «πρώτο βήμα» την εκεχειρία, καλώντας τη συριακή ηγεσία «να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στη μετάβαση». Για το ζήτημα συνομίλησαν τηλεφωνικώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, που συμφώνησαν ότι πρέπει «να υπάρξει πιο αποφασιστική δράση» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανάλογη συζήτηση έγινε και μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λίον Πανέτα και του Σαουδάραβα ομολόγου του που επισκέπτεται τις ΗΠΑ, Πρίγκιπα Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό αν θίχτηκε το ενδεχόμενο εξοπλισμού των ενόπλων της αντιπολίτευσης, προοπτική στην οποία επιμένει η Σ. Αραβία και το Κατάρ (να γίνει επίσημα, γιατί ανεπίσημα φαίνεται ότι ήδη γίνεται) και αντιτίθεται, επίσημα πάντα, η Ουάσιγκτον. Πάντως, όπως επαναλάμβανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, στόχος είναι «η κλιμάκωση της διπλωματικής και οικονομικής πίεσης», υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό βασικό ρόλο διαδραματίζει η εξασφάλιση υποστήριξης από τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες χτες επικρότησαν την κατάπαυση πυρός, τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.

To NATO φέρνει στο προσκήνιο η Τουρκία

Με επιμονή θέτει το ζήτημα της «προστασίας» των συνόρων της με τη Συρία, επικαλούμενη τα τελευταία γεγονότα με τα συριακά πυρά που έπεσαν εντός προσφυγικών καταυλισμών από την άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά και τη συνεχόμενη ροή προσφύγων, η τουρκική ηγεσία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού επανέλαβε ότι πλέον στη χώρα του βρίσκονται περίπου 25.000 Σύροι πρόσφυγες (βέβαια στην Ιορδανία έχουν ξεπεράσει τις 75.000), σημείωσε με νόημα ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι και σύνορα του ΝΑΤΟ, το οποίο, υπό ορισμένες συνθήκες, θα πρέπει να ενεργοποιήσει, όπως τόνισε, το άρθρο του που αναφέρεται στην αντίδραση του Συμφώνου εφόσον μια χώρα - μέλος έχει πρόβλημα στα σύνορά της. Αποφεύγοντας να μιλήσει ανοιχτά για συριακή επίθεση κατά της Τουρκίας, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία θα επιμείνει στην κλιμάκωση της έντασης με τη Συρία, συνεχίζοντας την τακτική που την οδήγησε στο να θέσει υπό την αιγίδα της την αντιπολίτευση των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» κ.λπ.

Σκληρό ήταν το σχόλιο του Ιρανού Προέδρου απέναντι στις δηλώσεις αυτές, κάτι που αποδεικνύει ότι οι ιρανο-τουρκικές σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους, με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία και αιτία τους ενδο-περιφερειακούς ανταγωνισμούς για ενίσχυση επιρροής και ισχύος. Ο Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε «τις χώρες του ΝΑΤΟ» ότι επιδεικνύουν επεκτατισμό. Ολα αυτά, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση, στην Κωνσταντινούπολη της συνάντησης του Ιράν με την ομάδα των «6» (μόνιμα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας και Γερμανία) για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπό την πίεση των οικονομικών κυρώσεων, των απειλών αλλά και των εξελίξεων στη Συρία, φυσικά.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ - ΣΟΥΔΑΝ
Συνεχίζεται η ένταση...

ΤΖΟΥΜΠΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Εντείνεται η ένταση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο τριήμερο μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν με επίκεντρο την πετρελαιοφόρα περιοχή Χέγκλιγκ, την οποία κατέλαβαν την Τετάρτη έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις δυνάμεις του νοτιοσουδανικού στρατού (πρώην αντάρτες του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, «SPLA»).

Χτες, ο Φίλιπ Αγκερ, εκπρόσωπος του «SPLA», δήλωσε ότι οι νοτιοσουδανικές στρατιωτικές δυνάμεις σταμάτησαν την παραγωγή πετρελαίου στο Χέγκλιγκ και ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, γιατί δεν πρόκειται για έδαφος του Σουδάν, «αλλά για το βαθύ έδαφος του Νοτίου Σουδάν που αποτελεί συνέχεια της πολιτείας Γιούνιτι». Μάλιστα, ο Αγκερ πρόβαλε ως επιχείρημα ότι στους χάρτες διοικητικών ορίων του 1956 το Χέγκλιγκ αποτελεί τμήμα της νοτιοσουδανικής πολιτείας Γιούνιτι και ότι σε κάθε περίπτωση ο «SPLA» δε θα επιτρέψει στις (βορειο)σουδανικές ένοπλες δυνάμεις να εισέρχονται στο Νότιο Σουδάν και να καταστρέφουν είτε χερσαίως είτε εναερίως περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, ο Νοτιοσουδανός υφυπουργός Πληροφοριών Ατεμ Γιάακ Ατεμ κατήγγειλε τη (βορειο)σουδανική πολεμική αεροπορία πως βομβάρδισε νωρίς χτες το πρωί την πόλη Μπεντιού, πρωτεύουσα της νοτιοσουδανικής πολιτείας Γιούνιτι.

Πάντως, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, επικρατούσε χτες το αδιαχώρητο στα περισσότερα βενζινάδικα της πόλης καθώς χιλιάδες οδηγοί έσπευδαν να προμηθευτούν καύσιμα από το φόβο σοβαρών ελλείψεων τις επόμενες μέρες...

Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ζήτησε τον τερματισμό των συγκρούσεων πριν ξεσπάσει μια γενικευμένη σύρραξη, ενώ στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη νοτιοσουδανική επίθεση στο Χέγκλιγκ «μια ενέργεια που πηγαίνει πέρα από την αυτοάμυνα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες συλλήψεις στρατιωτικών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα επιχείρηση συλλήψεων διέταξε η τουρκική εισαγγελία εναντίον δεκάδων αξιωματικών εν αποστρατεία. Οι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και τέσσερις στρατηγοί, κατηγορούνται ότι άσκησαν πιέσεις να παραιτηθεί στον πρώτο πρωθυπουργό υπέρμαχο του Ισλάμ, της χώρας, το 1997, Νετσμετίν Ερμπακάν, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να ενισχύσει το θρησκευτικό χαρακτήρα του κράτους υπονομεύοντας τον πολιτικό.

Οι νέες συλλήψεις ερμηνεύονται ως μία ακόμα επίθεση εναντίον του στρατού που στην Τουρκία διαθέτει μεγάλη ισχύ, την οποία η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να περιορίσει, με μαζικές συλλήψεις αξιωματικών του στρατού και κατηγορίες κυρίως για το σχεδιασμό πραξικοπήματος. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η παραπομπή σε δίκη των ηγετών του πραξικοπήματος του 1980, Κενάν Εβρέν, η οποία έχει συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί επίδειξη δύναμης προς το στρατό, στα πλαίσια του δήθεν εκδημοκρατισμού, κάτι που βεβαίως γίνεται για να «μάτια του κόσμου», αφού η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται στην Τουρκία όπως και οι διώξεις εναντίον λαϊκών αγωνιστών που την αντιπαλεύουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ