ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Κατάπτυστη εγκύκλιος για τις καταλήψεις

Με μια προκλητική εγκύκλιο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στρέφεται ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ακόμα κι όταν έχουν συμβολική μορφή, ποινικοποιώντας την κατάληψη «υπηρεσιών του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ»: Η κατάληψη χαρακτηρίζεται «έγκλημα» (!) και «διώκεται αυτεπαγγέλτως»!

Καλεί σε παρέμβαση τους αρμόδιους φορείς «μέσω των αστυνομικών αρχών, τόσο για τη βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και για την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους»! Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σημειώνει πως για την αντιμετώπιση του «εγκλήματος» πρέπει να «ζητείται η συμβολή των προϊσταμένων των δημοσίων υπηρεσιών». Η «συμβολή» ζητείται, μεταξύ άλλων, για να «εντοπίζεται η ταυτότητα των δραστών ή τουλάχιστον όσων πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις»! Επίσης, στην εγκύκλιο προστίθεται ότι όταν «οι δράστες αρνούνται επιμόνως ν' απομακρυνθούν ή οι καταλήψεις έχουν μεγάλη διάρκεια ή συνοδεύονται και από άλλες παράνομες πράξεις, όπως φθορές κ.λπ., επιβάλλεται να ακολουθείται αυτόφωρη διαδικασία».

Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως η ανοχή των καταλήψεων από τους εκπροσώπους των υπηρεσιών, αλλά και η «μη συνεργασία τους για τη διακοπή των καταλήψεων πρέπει να αξιολογείται προκειμένου να κρίνεται κάθε φορά αν συντρέχει περίπτωση παραβάσεως καθήκοντος»! Με αυτόν τον τρόπο, προτρέπει τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες να στρέφονται ενάντια στους διαδηλωτές, διαφορετικά θα εγκαλούνται!

Για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υπάρχει «αφιερωμένη» παράγραφος της εγκυκλίου του Αρείου Πάγου, όπου υπενθυμίζεται ο νόμος - πλαίσιο, με τον οποίο καταργήθηκε το άσυλο στα ιδρύματα. Διευκρινίζεται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα πανεπιστήμια...

ΚΚΕ
Ερώτηση για να μην κλείσει η ΒΦΛ Καβάλας

Ερώτηση για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, την Τρίτη 11 Απρίλη, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Καβάλα με αίτημα τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου, με την Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, τους καλούν να απαντήσουν «αν θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί το τυχόν κλείσιμο της ΒΦΛ Καβάλας και να αναλάβει τις ευθύνες για τη λειτουργία της, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων προς όφελος των αγροτών, των εργαζομένων, όλης της περιοχής».

Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα υπολειτουργεί από τις αρχές του έτους, αφού τέθηκε εκτός λειτουργίας το 70% των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων. Το απόθεμα αμμωνίας, που είναι η βασική πρώτη ύλη, επαρκεί μόνο για τις αμέσως επόμενες μέρες. Επίσης η ΔΕΠΑ σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου καθώς η εργοδοσία-όμιλος Λαυρεντιάδη δεν πληρώνει τις οφειλές της. Στην επιχείρηση απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι (μόνιμοι και εργολαβικοί).

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι και ο λαός της Καβάλας ενάντια στο ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου, που πέρα από τις εκατοντάδες απολύσεις θα επιφέρει γενικότερες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στην Καβάλα και παραπέρα αύξηση των εισαγόμενων λιπασμάτων.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Παρέμβαση για τους συμβασιούχους

Παρέμβαση για την απαράδεκτη κατάσταση των συμβασιούχων στο Δήμο Νέας Σμύρνης (οδηγοί, οδοκαθαριστές, εργάτες πρασίνου), πραγματοποίησαν, πριν μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ.

Αφορμή για την παρέμβαση στάθηκαν οι τεράστιες αναδρομικές παρακρατήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, που έφτασαν να πάρουν στο χέρι από 150 έως 250 ευρώ για το μήνα Απρίλη (!). Κι όλα αυτά, όταν σε λιγότερο από μία βδομάδα (15 Απρίλη) λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων και πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο, μπαίνοντας για μία ακόμη φορά στο σκοτάδι της ανεργίας.

Την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά την καταβολή της μισθοδοσίας, οι συμβασιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τις απαράδεκτες μειώσεις στο μισθό τους, σε συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, οι οποίοι τους παρέπεμψαν να απευθυνθούν σε δικηγόρο ώστε να διεκδικήσουν ασφαλιστικά μέτρα για τη μονιμοποίησή τους.

Στην παρέμβασή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει σε διεκδικητική πάλη για τη μονιμοποίησή τους, προτείνοντας να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, με σκοπό να πάρει απόφαση για τη μετατροπή των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Αναφορικά με τα ασφαλιστικά μέτρα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι δε θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων, ωστόσο πρότειναν στη διοίκηση του δήμου όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να δώσουν τις αποζημιώσεις τους για τα έξοδα του δικηγόρου.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Σμύρνης ανάμεσα στα άλλα σημειώνει ότι «για τη σημερινή κατάσταση ευθύνη έχει η δημοτική αρχή, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, γιατί εφαρμόζει κατά γράμμα τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που οδηγούν στην παραχώρηση των υπηρεσιών του δήμου στα μονοπώλια».

ΣΦΕΑ 1967-1974
Εκδήλωση για την 21η Απριλίου

Το ΔΣ του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967-1974», στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης, για την 45η επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει τo Σάββατο 21 Απρίλη 2012, ώρα 11.30 π.μ. στο μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης του ΣΦΕΑ 1967-1974 περιλαμβάνει:

Σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του «ΣΦΕΑ 1967-1974», Νίκου Τριανταφύλλου.

Κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή.

Μέτρα της Τροχαίας

Αυξημένη ήταν από χτες η κίνηση τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και στα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Αρκετοί από τους ταξιδιώτες του Πάσχα επέλεξαν να μετακινηθούν προς την επαρχία από χτες. Προγραμματίστηκαν έκτακτα δρομολόγια πλοίων (συγκεκριμένα 22 δρομολόγια) και αεροσκαφών. Από την Τροχαία ανακοινώθηκε πως έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα ειδικά στα επικίνδυνα σημεία των Εθνικών Οδών καθώς και στην Αθήνα, καθώς έχουν παρατηρηθεί αρκετά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, στους σχετικά άδειους δρόμους της πόλης.

Σε ισχύ έχει τεθεί και η απαγόρευση κίνησης στο ρεύμα εξόδου φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για σήμερα από τις 6 τα ξημερώματα έως τις 4 το απόγευμα από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου (εκτός του Κόμβου του Ρίου), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (ανά διαστήματα), στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο και στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει για την επιστροφή των εκδρομέων τη Δευτέρα του Πάσχα αντίστροφα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εκδήλωση τιμής

Εκδήλωση - αφιέρωμα για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι διοργανώνει η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου, την Κυριακή 22 Απρίλη στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο (Εθν. Αντιστάσεως 33 - Περιστέρι), για να γιορταστούν τα πέντε χρόνια από τη λειτουργία του.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα: «Τιμάμε την ΕΑΜική Αντίσταση και τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, γιατί αποπνέουν δίκαιο και ηθική, όπως δίκαιο και ηθική αποπνέει ο ανυποχώρητος αγώνας της εργατικής τάξης».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει εκπρόσωπος του Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας.

Θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι. Τραγουδούν: Μανώλης Ανδρουλιδάκης και Σύλβια Καπερνάρου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Βήμα κλιμάκωσης του αυταρχισμού»

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την παρέμβαση Τέντε σχετικά με καταλήψεις Πανεπιστημίων και δημοσίων κτιρίων:

«Η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που καλεί να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία σε κάθε περίπτωση κατάληψης πανεπιστημίων και γενικότερα δημοσίων κτιρίων, αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αυταρχισμού και της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων. Η κίνηση αυτή, και μάλιστα στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών κατά του λαού και της νεολαίας και δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος της εξουσίας των μονοπωλίων και των κομμάτων της. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται οργανωμένα για το δίκιο του και να αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης. Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στους τρομοκράτες και να απαντήσει με ψήφο στο ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ