ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλήση για προκαταρκτική εξέταση σε στέλεχος του ΠΑΜΕ

Η κλήση γίνεται ως συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς στον Αρειο Πάγο από το κόμμα του Στέφανου Μάνου πριν ένα χρόνο, κατά της δράσης του ΠΑΜΕ

Κλήση σε προκαταρκτική εξέταση από το τμήμα ασφαλείας Τρίπολης έλαβε το στέλεχος του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Νίκος Γόντικας κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, μετά από μήνυση του κόμματος «Δράση» του Στέφανου Μάνου, πρώην υπουργού της ΝΔ και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, επειδή πρωτοστάτησε για την επαναπρόσληψη φύλακα στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου Τρίπολης.

Συγκεκριμένα, η «Δράση» κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πριν ένα σχεδόν χρόνο (12 Μάη του 2010), με την οποία ζητάει να «διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη μελών της διοικήσεως του ΠΑΜΕ, καθώς και τυχόν άλλων ηθικών ή φυσικών αυτουργών των παραπάνω παρανόμων πράξεων που θα προκύψουν από την προδικασία».

Η παρέμβαση αυτή από το συγκεκριμένο κόμμα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των αστικών δυνάμεων ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και αγωνιστικής δράσης του ΠΑΜΕ, το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αναφορά «είναι μια συνδικαλιστική παράταξη, η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί παράνομα μέσα για την επιδίωξη των σκοπών του (...) καλεί τα μέλη του σε οργανωμένη παρανομία απέναντι στους νόμους του κράτους, ακόμη και στις δικαστικές αποφάσεις». Ως τέτοιες, παράνομες ενέργειες χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, τις εξής «δραστηριότητες»: Τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών για το κρουαζιερόπλοιο «Ζενίθ» με αιχμή την άρση του καμποτάζ (Απρίλης 2010), το άνοιγμα των διοδίων στα Μάλγαρα (Μάρτης 2010), την απεργιακή περιφρούρηση στα τρία κεντρικά ξενοδοχεία της πλ. Συντάγματος (Απρίλης 2010), την ανάρτηση πανό στην Ακρόπολη (Μάης 2010), καθώς και την κινητοποίηση στην Τρίπολη για την οποία κλήθηκε σε απολογία και ο Ν. Γόντικας.

Επί της ουσίας αυτό που επιδιώκεται και με την συγκεκριμένη αναφορά είναι να ποινικοποιηθεί το δικαίωμα στην απεργία, η περιφρούρηση του δικαιώματος αυτού, η υπεράσπιση απολυμένων εργατών, ακόμα και ο αγώνας για την κατάργηση των διοδίων.

Και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την επίθεση επιστρατεύτηκε και αξιοποιείται και η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων. Ετσι στην αναφορά της η «Δράση» σημειώνει ότι: «Οι δράσεις αυτές (σ.σ. του ΠΑΜΕ) και οι παράνομες κηρύξεις απεργιών έχουν καταγγελθεί πολλές φορές από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ)!».

ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΛΠ
Αγρια επίθεση των ΜΑΤ στους άνεργους εργάτες της Ζώνης

Συνολικά 7 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 2 σοβαρά που νοσηλεύονταν μέχρι αργά χτες βράδυ. Τα ταξικά σωματεία καλούν σε νέα συγκέντρωση την Πέμπτη στις 9.30 το πρωί

Η στιγμή της επίθεσης
Η στιγμή της επίθεσης
Στις 4 χτες το μεσημέρι, η Ακτή Μιαούλη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ισχυρές δυνάμεις καταστολής, κατ' εντολή της κυβέρνησης, εξαπέλυσαν βάρβαρη προσχεδιασμένη επίθεση ενάντια στους άνεργους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στο δρόμο μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ. Ρόπαλα, χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε πλήρη δράση. Μέσα σε λίγα λεπτά, η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική.

Εφτά εργάτες μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι στο Ασκληπιείο Βούλας από τη «βροχή» των γκλομπς που δέχτηκαν στο κεφάλι και από θραύσματα που πετάχτηκαν από τους μηχανισμούς των χημικών. Από τους 7, οι 2 νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση, ο ένας από αυτούς με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αλλοι εργάτες γονάτισαν στο έδαφος ή έπεσαν μισολιπόθυμοι στο οδόστρωμα μην μπορώντας να αναπνεύσουν. Για «σωτηρία» από τις χημικές ουσίες, οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου την απόφασή της για τη δραστική συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καταδικάζοντας στην ανεργία και την ανέχεια τους χιλιάδες εργάτες και τις οικογένειές τους, να διαλύσει συνολικά τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας, έγινε πλέον ξεκάθαρη.

Οι δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, Μέτρα Τάξης κ.ά.) επιτέθηκαν στους εργάτες, όταν έφτασαν μπροστά στο κτίριο του ΟΛΠ. Οι εργάτες, στο πλαίσιο παύσης εργασιών και συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, στις 3 το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά. Από εκεί ξεκίνησαν συγκροτημένα και οργανωμένα την πορεία τους προς τον ΟΛΠ, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρόεδρό του Γ. Ανωμερίτη και να απαιτήσουν την κατασκευή δεξαμενής «ποστ πάναμαξ», να ανοίξει το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το οποίο έκλεισε για 15 χρόνια με απόφαση της ΕΕ, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, βάζοντας ουσιαστικά «ταφόπλακα» και στη Ζώνη, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία των Ναυπηγείων, μέτρα συνολικά για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης και της ναυπηγικής βιομηχανίας προς όφελος του λαού. Το στίγμα των διεκδικήσεών τους το έδιναν στη διάρκεια της πορείας και με τα συνθήματά τους: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «στην Κίνα στέλνετε τα πλοία και μας καταδικάζετε στην ανεργία».

Οι άνεργοι εργάτες με το πανό τους διαδηλώνουν λίγο πριν από την επίθεση των δυνάμεων καταστολής
Οι άνεργοι εργάτες με το πανό τους διαδηλώνουν λίγο πριν από την επίθεση των δυνάμεων καταστολής
Πριν ακόμα προλάβουν οι πρόεδροι των σωματείων να ζητήσουν από τον επικεφαλής των ΜΑΤ να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τη διοίκηση του ΟΛΠ, άρχισε η επίθεση...

Συνέχισαν την κινητοποίηση

Παρά τη βάρβαρη επίθεση, οι εργάτες ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους και παρέμειναν αποφασιστικά στο χώρο, βροντοφωνάζοντας τα συνθήματά τους. Λίγο πριν από τις 6, από την ντουντούκα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ανέφερε:

«Οπως καταλαβαίνετε η επίθεση που δεχτήκαμε δεν είναι άσχετη από τη γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης, των κομμάτων της πλουτοκρατίας απέναντι συνολικά στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, συνολικά στους εργαζόμενους της χώρας για τα κέρδη των πολυεθνικών. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μας τρομοκρατήσουν, να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, για να καταφέρουν αυτοί να συρρικνώσουν τη Ζώνη, να διαλύσουν τη ναυπηγική βιομηχανία. Τους δηλώνουμε, δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όπλα, δεν θα τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν την κρίση που αυτοί προκάλεσαν, να την φορτώσουν στην πλάτη μας, να χτυπήσουν τις κατακτήσεις μας και το δικαίωμά μας στη δουλειά. Η απάντηση θα είναι η κλιμάκωση των αγώνων».

Οι εργάτες με το σύνθημα «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους εφοπλιστές κάνετε τις πλάτες» και «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», συνέχισαν την κινητοποίησή τους με πορεία στους δρόμους του Πειραιά, ενημερώνοντας το λαό με την ντουντούκα και την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία τους, απευθύνοντας το κάλεσμα του λαϊκού ξεσηκωμού.

Ενας τραυματισμένος εργάτης από χτύπημα αστυνομικού
Ενας τραυματισμένος εργάτης από χτύπημα αστυνομικού
Στο πλευρό τους, κατέφτασαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος όπως και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Καταγγελία σωματείων της Ζώνης

Σε δελτίο Τύπου - καταγγελία που εξέδωσαν τα σωματεία της Ζώνης: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων - του οποίου ο πρόεδρος Θανάσης Παναγιωτόπουλος είναι ένας από τους σοβαρά τραυματισμένους - και Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών αναφέρουν:

«Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη και προσχεδιασμένη επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, έξω από τον ΟΛΠ. Η κυβέρνηση τους υποδέχτηκε με διμοιρίες των ΜΑΤ, χημικά άγριο ξυλοδαρμό, με αποτέλεσμα αρκετοί να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση που συνειδητά απαξιώνει τον κλάδο και τον οδηγεί σε συρρίκνωση, με αποτέλεσμα η τεράστια ανεργία να έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη για τους εργαζόμενους, αντί να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας, επιλέγει το δρόμο της βίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει πιστά τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και ανέργους σε αγωνιστική ετοιμότητα και συσπείρωση γύρω από τα ταξικά σωματεία μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Πειραιά να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να συσπειρωθούν μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος και του ΠΑΜΕ, ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Η κινητοποίησή μας αυτή θα είναι σταθμός, μια σκληρή απάντηση απέναντι σε όσους μας θέλουν φτηνούς, ευέλικτους, υπάκουους και αποδοτικούς σκλάβους. Απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση που ηγείται της αντιδραστικής και αντιλαϊκής συμμαχίας και δημιουργεί όρους μακροπρόθεσμης υποταγής όλων των εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η καταστολή κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην οποία καταφεύγει όλο και πιο συχνά η κυβέρνηση πρέπει να προσκρούσει στη μαζική, οργανωμένη και αποφασιστική απάντηση της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών στρωμάτων. Ταξική οργάνωση παντού, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για να αποκρουστεί και να ανατραπεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας».

Τα σωματεία καλούν σε νέα συγκέντρωση την Πέμπτη στις 9.30 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, όπου θα ξεκινήσει η δίκη για το έγκλημα σε βάρος των εργατών της Ζώνης τον Ιούλη του 2008, όταν 8 εργάτες σκοτώθηκαν στο επισκευαζόμενο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ».

  • Την επίθεση των ΜΑΤ κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.
ΜΕΤΚΑ - ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
«Εκτοπίσεις» συνδικαλιστών!

Να αντιδράσουν αγωνιστικά στην εργοδοτική τρομοκρατία καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι καπιταλιστές - εργοδότες, προκειμένου να απαλλαγούν από κάθε ταξική αντίδραση στην αντεργατική επίθεση, αποτελεί η βιομηχανία ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτηλιναίου, στο Βόλο. Η εν λόγω εργοδοσία αντέδρασε, εξαρχής, στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πυρήνας, μια εστία ταξικής αντίστασης, μέσα στο εργοστάσιο, να στηθεί ένα μετερίζι ταξικής πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Κι όταν αυτή η προσπάθεια πέτυχε με τη συγκρότηση συνδικαλιστικού σχήματος που στηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ και, τον Οκτώβρη του 2009, κατάφερε να πάρει δυο έδρες στο 7μελές ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, οι εργοδότες ξεκίνησαν έναν ανηλεή πόλεμο σε βάρος των στελεχών και μελών του ταξικού συνδυασμού.

Στο πλαίσιο αυτού του πολέμου, το Φλεβάρη και τον Ιούλη του 2010, προχώρησαν στην απόλυση 4 συνδικαλιστών, τους οποίους, όμως, αναγκάστηκαν να επαναπροσλάβουν, κάτω από την πίεση ενός πρωτοφανούς κινήματος αλληλεγγύης υπέρ των απολυμένων κι ενώ είχαν εκδοθεί σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Βλέποντας πως η τακτική των απολύσεων δεν είχε τα αποτελέσματα που ήθελε και περίμενε, η εργοδοσία προχώρησε στο μέτρο της «εκτόπισης» των 4 επαναπροσληφθέντων! Συγκεκριμένα, τους απομάκρυνε από το χώρο παραγωγής, αρνούμενη να τους αναθέσει έργο απασχόλησης και απαγόρευσε κάθε επαφή και επικοινωνία τους με τους άλλους εργαζόμενους!

Εκτός των τεσσάρων προαναφερθέντων, σε «εκτόπιση» και «απομόνωση» βρίσκεται - και, μάλιστα, από τον Οκτώβρη του 2009 - ένας ακόμα συνδικαλιστής του ταξικού εργατικού κινήματος, ο Κώστας Στεργίου, μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ, γγ του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου, καθώς και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Στον Κ. Στεργίου δεν επιτρέπεται να έχει ουδεμία πρόσβαση προς τους συναδέλφους του και, ταυτόχρονα, απαγορεύεται στο σύνολο των εργαζομένων να έχουν την όποια επαφή μαζί του, ενώ η εργοδοσία κάνει ό,τι μπορεί - χρησιμοποιώντας ψεύδη και εξακοντίζοντας συκοφαντίες - προκειμένου να τον απαξιώσει στα μάτια των συναδέλφων του. Σ' αυτή την προσπάθεια βρίσκει συμπαραστάτες και τους εκπροσώπους του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οπως λένε εργαζόμενοι της ΜΕΤΚΑ, οι 5 συνδικαλιστές βρίσκονται σε τόπο «εξορίας και σωφρονισμού»..!

Να σημειώσουμε ότι την ίδια τακτική σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ακολουθούν κι άλλες επιχειρήσεις - π.χ., η γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος» των ΑΦΩΝ Σαράντη, στη Λάρισα - ενέργειες που είναι και παράνομες, καθώς παραβιάζουν, κατάφωρα, την εργατική νομοθεσία (ν. 1264/82), η οποία, σαφώς, ορίζει στο άρθρο 14 ότι «απαγορεύεται στους εργοδότες να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το Συνδικάτο Μετάλλου

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» αναφέρεται στα καθέκαστα της ΜΕΤΚΑ, καταγγέλλοντας, ακόμα, ότι «το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η εργοδοσία, με εκβιαστικό και τρομοκρατικό τρόπο, υφαρπάζει υπογραφές από τους εργαζόμενους σε κείμενο το οποίο αναφέρει ότι η αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαού του Βόλου απέναντι στις αντεργατικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της ΜΕΤΚΑ, που οργανώνει ο ΣΤΕΡΓΙΟΥ, τρομοκρατεί τους εργαζόμενους του εργοστασίου, δυσφημεί την εικόνα της εταιρείας στους πελάτες και επενδυτές της, διαταράσσει την εργασιακή ειρήνη με αποτέλεσμα να κλονίζεται η ομαλή παραγωγική ροή». Και συνεχίζει: «Το γκεμπελικό τους ψεύδος στο μεγαλείο του, οι σκοποί τους όμως προφανείς: Με τις υπογραφές των εργαζομένων να νομιμοποιηθούν οι παράνομες ενέργειες της εταιρείας, να απομακρυνθεί ο ΣΤΕΡΓΙΟΥ ως επικίνδυνος για τα συμφέροντα της εταιρείας και των εργαζομένων και έτσι να σταματήσει κάθε μορφή αντίστασης».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην ανοιχτή συνέντευξη - σύσκεψη υποστήριξης προς τους εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ, που οργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο ΕΚΒ, καθώς και στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, με θέμα τη συμπεριφορά της ΜΕΤΚΑ προς τον Κώστα Στεργίου και στους 4 επαναπροσληφθέντες, που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στη 1.00 μ.μ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Θωρακίζουν με τη βία την αντιλαϊκή πολιτική τους

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το χτύπημα των εργαζομένων της «Ζώνης» και σημειώνει:

« Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής χτύπησε τη συγκέντρωση και την πορεία των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη έξω από το κτίριο του ΟΛΠ τραυματίζοντας και στέλνοντας στο νοσοκομείο εργαζόμενους που διαδήλωναν ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Με αυτήν την τακτική του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να θωρακίσει την ακραία αντιλαϊκή πολιτική της και να αναστείλει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Να είναι όμως σίγουρη ότι οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν πτοούνται από μια τέτοια πρακτική, αλλά, ίσα - ίσα, ατσαλώνονται και δυναμώνουν ακόμα περισσότερο την ταξική τους ενότητα για να σταματήσει γι' αυτούς ο Καιάδας της ανεργίας και για το δικαίωμά τους στη σταθερή με πλήρη δικαιώματα εργασία. Δυναμώνουν την ταξική τους ενότητα για ακόμα πιο δυναμικούς και αποφασιστικούς αγώνες, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης που τους θέλει αναλώσιμο είδος για χάρη της ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργανωμένη λαϊκή απάντηση στην καταστολή

Για την καταστολή της κινητοποίησης των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό τη βάρβαρη και προσχεδιασμένη επίθεση που δέχτηκαν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έξω από τον ΟΛΠ. Η κυβέρνηση υποδέχτηκε τους διαμαρτυρόμενους ανέργους με διμοιρίες των ΜΑΤ, χημικά και άγριο ξυλοδαρμό, με αποτέλεσμα αρκετοί να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Η επίθεση εναντίον τους ήταν άγρια και στρατιωτικά σχεδιασμένη. Ο στόχος της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΛΠ είναι να τρομοκρατήσουν και να τιμωρήσουν τους εργάτες - άνεργους και τα ταξικά σωματεία της Ζώνης, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και βάζουν εμπόδια με την οργανωμένη πάλη τους στην προώθηση των σχεδιασμών της παράδοσης των λιμανιών στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στην παραπέρα συρρίκνωση - ιδιωτικοποίηση της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η καταστολή κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην οποία καταφεύγει όλο και πιο συχνά η κυβέρνηση, πρέπει να προσκρούσει στη μαζική, οργανωμένη και αποφασιστική απάντηση της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών στρωμάτων. Ταξική οργάνωση παντού, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, για να αποκρουστεί και να ανατραπεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας».

Τρεις εργάτες με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε τρεις τραυματισμένους εργαζόμενους - εκ των οποίων οι δύο είχαν μερική επαφή με το περιβάλλον - διαπίστωσαν οι γιατροί του Ασκληπιείου, όπου μεταφέρθηκαν οι 7 τραυματίες. Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είχαν οι Σταμάτης Παναγιωτόπουλος, Μένιος Πατσάλης και Παναγιώτης Σαμοθρακίτης, ενώ οι δύο πρώτοι είχαν αρχικά και μερική επαφή με το περιβάλλον, που στη συνέχεια βελτιώθηκε. Ο Π. Σαμοθρακίτης είχε, ακόμα, κατάγματα στο πρόσωπο και στη μύτη και σκίσιμο στη μύτη. Ο Δημήτρης Δημητρίου είχε θλαστικά τραύματα στα πόδια και εγκαύματα από χειροβομβίδα και ο Στέλιος Θεμιστοκλέας είχε κάταγμα στο χέρι. Μέχρι αργά το βράδυ έμειναν για νοσηλεία ο Στ. Παναγιωτόπουλος και ο Μ. Πατσάλης, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίες μεταφέρθηκαν απ' τους συναδέλφους τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ