ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τη φωνή της αστικής τάξης

Η αστική τάξη και οι γραφίδες της προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό και να επιβάλουν μέτρα σε βάρος τους. Το πραγματικό λαϊκό συμφέρον ταυτίζεται με την αποτίναξη του κλίματος τρομοκρατίας, το αντιπάλεμα της στρατηγικής της πλουτοκρατίας
Η αστική τάξη και οι γραφίδες της προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό και να επιβάλουν μέτρα σε βάρος τους. Το πραγματικό λαϊκό συμφέρον ταυτίζεται με την αποτίναξη του κλίματος τρομοκρατίας, το αντιπάλεμα της στρατηγικής της πλουτοκρατίας
Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία που αποδίδει η αστική τάξη στην ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σαν μοχλό πίεσης και εκβιασμού του λαού να αποδεχτεί τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα χαρακτηριστικότερα άρθρα του κυριακάτικου Τύπου που αποτιμούν τις εξελίξεις του προηγούμενου 24ωρου.

Το «Βήμα» (Πρετεντέρης) παρατηρεί: «Από τον περασμένο Οκτώβριο, όμως, η κυβέρνηση δημιουργεί την εντύπωση ότι κινείται στον διεθνή στίβο με τα μάτια καρφωμένα στο εσωτερικό ακροατήριο. Παίζουν μπάλα σε λάθος γήπεδο. Και αυτή είναι η πραγματική αχίλλειος πτέρνα της προσπάθειας που καταβλήθηκε ως τώρα για να ανορθωθεί η κατάσταση. Οταν η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι τα μέτρα που παίρνει είναι έξω από τη φυσιογνωμία και την ιδεολογία του ΠαΣοΚ δεν χαϊδεύει τα αφτιά των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, οι οποίοι ούτως ή άλλως θα πληρώσουν τα μέτρα βλαστημώντας. Απλώς ενισχύει την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα εκείνων που θεωρούν ότι η κυβερνητική πολιτική είναι αναγκαστική και προσχηματική. Και ότι προορίζεται να χαλαρώσει μόλις εξασθενήσει λίγο και η διεθνής πίεση. Αποτέλεσμα; Αναγράφεται καθημερινά στους πίνακες των spreads και στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων».

Με άλλα λόγια: Η πλουτοκρατία είναι αυτή που κάνει κουμάντο και η ανταπόκριση της κυβέρνησης στις αξιώσεις της είναι αυτή που διαμορφώνει το κόστος του δανεισμού. Κατά συνέπεια, για να τα έχετε καλά με τις αγορές δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να επιταχυνθεί το αντιλαϊκό έργο, χωρίς η κυβέρνηση να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Δηλαδή, σφάξτε τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα για να πέσουν τα σπρεντ.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, η «Καθημερινή» (Παπαχελάς) σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πολλάκις ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, προφανώς για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και να μπούμε σε μια τροχιά ανασύνταξης της οικονομίας. Οποιος εμφανίζεται αποφασισμένος να ηγηθεί της χώρας του σε έναν πόλεμο θα πρέπει να ακολουθεί μερικούς βασικούς κανόνες: Α. Στον πόλεμο διαλέγεις τους καλύτερους για τις κρίσιμες θέσεις. Αγνοείς δηλαδή παντελώς το αν ανήκουν στο κόμμα σου, κατά πόσον σε στήριξαν όταν αντιμετώπιζες εσωκομματικές δυσκολίες ή αν τους συμπαθείς σε προσωπικό επίπεδο (...) Β. Στον πόλεμο καταπίνεις την ιδεολογία σου, τις προσωπικές σου προτιμήσεις και κάνεις αυτό που χρειάζεται για να σωθεί η χώρα σου (...) Ο κ. Παπανδρέου εξελέγη όχι απλά πρωθυπουργός, αλλά πρωθυπουργός εν ώρα "πολέμου" χωρίς ποτέ να έχει δοκιμασθεί - όπως είναι φυσικό - σε κάτι ανάλογο. Από το αν θα μπορέσει να συμπεριφερθεί σαν ηγέτης σε καιρό "πολέμου" εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η τύχη του, και καλώς ή κακώς και η δικιά μας».

Τις «αρετές», που πρέπει να έχει ένας πολιτικός εκπρόσωπος της αστικής τάξης για να διεξάγει για λογαριασμό της με επιτυχία τον πόλεμο σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού περιγράφει η «Καθημερινή», υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση να ξεπεράσει αγκυλώσεις και καθυστερήσεις και να τα δώσει τώρα όλα στην πλουτοκρατία.

Επειδή, όμως, το πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται τους κραδασμούς που το απειλούν, καθώς αποκαλύπτεται ο βαθιά αντιλαϊκός του ρόλος, η αστική τάξη φροντίζει από τώρα να ζυμώσει ενδεχόμενες λύσεις που θα της φανούν χρήσιμες για να ξεγελαστεί και να ενσωματωθεί η λαϊκή αγανάκτηση, όταν τα πράγματα γίνουν πιο δύσκολα. Γι' αυτό σε άλλο άρθρο της η «Καθημερινή» (Ζούλας) σημειώνει: «Κατά την κρίση της πλειονότητος του ελληνικού λαού τα δύο κόμματα εξουσίας είναι απολύτως συνυπεύθυνα, στην τελευταία 30ετία των κυβερνήσεών τους, για το σημερινό κατάντημα της οικονομίας. Συνεπώς, στην περίπτωση χρεοκοπίας, όχι μόνον θα απαξιωθούν παντελώς, αλλά και θα υποστούν, ισομερώς, τον βαρύτατο καταλογισμό της εθνικής τραγωδίας. Ακριβώς η συνυπευθυνότητα αυτή επιβάλλει, σε πρώτη φάση, στα δύο κόμματα συναίνεση στις επώδυνες, αλλά μονοδιάστατες λύσεις που επιτάσσουν οι περιστάσεις. Και σε δεύτερη φάση, αν οι λύσεις αυτές αποδειχθούν ατελέσφορες, απαιτείται η κυβερνητική σύμπραξή τους για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου».

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις απειλές των αστών και των φερεφώνων τους, αν σηκώσουν ενιαία το ανάστημά τους, με την ανεξάντλητη δύναμη του δικού τους αγώνα. Ο πόλεμος είναι ενάντιά τους. Η «εθνική τραγωδία», για την οποία κινδυνολογούν οι γραφίδες των αστών, είναι τραγωδία για το κεφάλαιο. Αν δε σηκώσουν ανάστημα, θα τους πετάξουν στον Καιάδα της πλουτοκρατίας, τσακίζοντας λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες. Γι' αυτό πρέπει να πολεμήσουν τη στρατηγική της πλουτοκρατίας, οξύνοντας την ταξική πάλη. Να αποσταθεροποιήσουν το αστικό πολιτικό σύστημα, που προσπαθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου να τους φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης. Να δημιουργήσουν ρήγματα και προϋποθέσεις ικανές να οδηγήσουν στην ανατροπή της εξουσίας των αστών, στην οριστική απαλλαγή από το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά και αναπαράγει τις κρίσεις.


Π.

«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΕΕ - ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δάνεια με ενέχυρο τα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα

Τα ανταλλάγματα για την αποταμίευση των 45 δισ. που συμφωνήθηκαν για το 2010, αλλά και για κάθε άλλη μορφή δανειοδότησης, είναι τα αντιδραστικά νομοσχέδια που μέχρι τον Ιούνη θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση

Η ανάγκη του πανεργατικού παλλαϊκού ξεσηκωμού είναι τώρα πιο επιτακτική παρά ποτέ
Η ανάγκη του πανεργατικού παλλαϊκού ξεσηκωμού είναι τώρα πιο επιτακτική παρά ποτέ
Με μια επανάληψη της δήλωσης που είχε κάνει από τις Βρυξέλλες την επομένη της απόφασης για τη δημιουργία ενός μηχανισμού δανειοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε προχτές να θολώσει τα νερά ως προς τις στοχεύσεις και τον πραγματικό ρόλο που θα παίξει η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, οι επιμέρους όροι του οποίου καταλήχθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ το απόγευμα της Κυριακής, με τηλεδιάσκεψη.

Σχολιάζοντας την απόφαση να δοθούν με τη μορφή διμερών δανείων 30 περίπου δισ. ευρώ από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για το 2010 και άλλα 10 με 15 από το ΔΝΤ, με ανομολόγητα ακόμα ανταλλάγματα και με επιτόκιο κοντά στο 5%, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (που) πήρε σάρκα και οστά» και συμπλήρωσε ότι «κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα. Η ΕΕ ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, κοινών στόχων και αλληλεγγύης». Με μεγάλη δόση προκλητικότητας και υποκρισίας, διαβεβαίωσε «τις Ελληνίδες και τους Ελληνες» ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, οι κόποι που καταβάλλουμε, που καταβάλλουμε όλοι μας, πιάνουν τόπο».

Αυτό που επιμελώς έκρυψε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός είναι το γεγονός ότι η δανειοδότηση των κρατικών ταμείων αφορά την πλουτοκρατία και μόνο, αφού γι' αυτή αναζητά το φθηνότερο χρήμα η κυβέρνηση. Ενώ η «αλληλεγγύη της ΕΕ», την οποία επικαλέστηκε, εξαντλείται στην πολιτική στήριξη της κυβέρνησης για να περάσει το σύνολο των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων, η υλοποίηση και γενίκευση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση και της όποιας διμερούς δανειοδότησης.

Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ

Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας για τη δανειοδότηση της Ελλάδας, στο οποίο κατέληξε την Κυριακή το Γιούρογκρουπ, αναμενόταν να οριστικοποιηθεί χτες στις Βρυξέλλες από τετραμερή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι και χτες, η συμφωνία προβλέπει:

-- Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει σχετικό αίτημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δανείσει την Ελλάδα για το 2010 με 30 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 10 δισ. ευρώ (ή 15 σύμφωνα με άλλες πηγές) θα αποταμιεύσει το ΔΝΤ. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι τρίμηνη ή τριετής. Για τα επόμενα δυο χρόνια προβλέπονται ανάλογα δάνεια, συνολικού ύψους 40 με 45 δισ. ευρώ.

-- Το επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ενωση καταλήχθηκε στο 3,7% κυμαινόμενο ή 5% σταθερό. Το αντίστοιχο επιτόκιο για το ποσό που θα εκταμιεύσει το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερο του κυμαινόμενου επιτοκίου της ΕΕ και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα βρίσκεται γύρω στο 2,85%.

-- Η δανειοδότηση είναι διμερής από τα κράτη - μέλη και γι' αυτό η συμφωνία χρειάζεται επικύρωση, ακόμα και μέσα από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών. Το ποσό που θα κληθεί - σε εθελοντική πάντα βάση - να εκταμιεύσει κάθε χώρα θα είναι αντίστοιχο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στη Γερμανία. Την όλη διαδικασία θα συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα συγκεντρώσει το συνολικό ποσό για να το εκταμιεύσει προς την Ελλάδα.

-- Οπως ξεκαθαρίζουν οι τεχνοκράτες της ΕΕ, ο μηχανισμός λειτουργεί επικουρικά και η ενεργοποίησή του δε σημαίνει πως η χώρα δε θα καταφεύγει παράλληλα και στην αγορά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο επόμενος μεγάλος δανεισμός (11-12 δισ. ευρώ) είναι προγραμματισμένος για τις 20 Μάη, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο η Ελλάδα να προσφύγει νωρίτερα στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ.

Την Κυριακή, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, παρόλο που αυτός είναι ήδη άμεσα διαθέσιμος. Στόχος είναι και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές».

Κερδισμένο μόνο το κεφάλαιο

Θριαμβολογώντας για την απόφαση του Γιούρογκρουπ, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να περάσουν χτες την προπαγανδιστική γραμμή ότι τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ δε ζητάνε νέα μέτρα μέσα στο 2010 για να εκταμιεύσουν τα δάνεια, αν η Ελλάδα προσφύγει στο μηχανισμό.

Η κυβερνητική προπαγάνδα αγγίζει τα όρια της πρόκλησης, καθώς τόσο τα μέτρα - λαιμητόμος που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, όσο και εκείνα που έρχονται τους επόμενους μήνες, έχουν ήδη συζητηθεί και αποφασιστεί στα όργανα της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και φέρουν φυσικά τη σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης.

Από αυτή τη σκοπιά, ο λαός πρέπει έγκαιρα να συνειδητοποιήσει ότι το ενέχυρο για κάθε δανεισμό προς όφελος της πλουτοκρατίας είναι τα δικά του εναπομείναντα δικαιώματα, για την κατακρεούργηση των οποίων υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της κυβέρνησης, με το οποίο συμφωνεί τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την οριστική κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και τη μετατροπή του συστήματος σε ανταποδοτικό.

-- Αμεσα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, με το οποίο ολοκληρώνεται το χτύπημα στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

-- Στο υπουργικό της Πέμπτης θα συζητηθεί και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που θα σημάνει την παράδοση στους ιδιώτες του τελευταίου ίχνους δημόσιας περιουσίας που έχει απομείνει.

-- Αμεσα προωθείται ο «Καλλικράτης», ο οποίος θα επιφέρει συντριπτικά χτυπήματα σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις και θα ανοίξει νέα χρυσοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο.

-- Σε Παιδεία και Υγεία ετοιμάζονται νέες περικοπές σε κονδύλια και προσωπικό. Το σημερινό υπουργικό συζητάει θέματα σχετικά με την Παιδεία και τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για ένα σχολείο της αγοράς.

-- Αμεσα θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» και μέσα στο Μάη θα υπάρξει νομοθέτημα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συνδυαστεί με την κοινοτική οδηγία «Μπολκεστάιν», η οποία συμβάλλει στη συνολική υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και ευνοεί τα μονοπώλια στον άνισο ανταγωνισμό με τις μικρές επιχειρήσεις.

-- Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγχωνεύσεις σε ΔΕΚΟ και καταργήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα συνδυαστούν με κατάργηση θέσεων και νέες απολύσεις υπαλλήλων.

-- Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενισχύει πολύμορφα το κεφάλαιο. Ηδη αποδέσμευσε και χορήγησε τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες που προέβλεπε το πακέτο στήριξης των 28 δισ ευρώ. Επιταχύνεται η υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα προσφέρουν πάνω από 15 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Προωθείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα πριμοδοτήσει με νέα κεφάλαια και καινούριες φοροαπαλλαγές τους επιχειρηματικούς ομίλους. Επισπεύδεται το σχέδιο για την επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ανατροπές χωρίς τέλος

Ολα τα παραπάνω νομοσχέδια, που θα επιδεινώσουν συνολικά και χωρίς εξαιρέσεις τους όρους που ζουν και βγάζουν το μεροκάματο οι άνθρωποι του μόχθου, είναι τα ενέχυρα για την εκταμίευση των δισ. που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία από τις καπιταλιστικές αγορές και το μηχανισμό δανειοδότησης, γι' αυτό και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα ψηφίσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Είναι αυτονόητο ότι για το 2011 και 2012 υπάρχουν στο συρτάρι επιπλέον προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα πλασαριστούν στο λαό σαν «αναγκαία» για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δανειοδότηση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση μαζεύει τα κοράκια και τους γύπες

Το Σάββατο και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το μηχανισμό δανειοδότησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε σε σχόλιό του:

«Τα κοράκια και οι γύπες της ΕΕ και του ΔΝΤ, που μαζεύονται καλεσμένα από την ελληνική κυβέρνηση και την πλουτοκρατία, έρχονται για να συνδράμουν στην επιχείρηση σφαγής του ελληνικού λαού και για να συμμετέχουν στη λεηλασία του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ