ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πρασίνισε" η Αττική από... εξαγγελίες!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θέλοντας να θολώσει τα νερά για το αντιπεριβαλλοντικό και καταστροφικό έργο της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από το 1994 αυξάνεται το πράσινο στην Αττική, ίσως και μέχρι 40.000 στρέμματα...

Το πράσινο της Αττικής (αστικό και περιαστικό) από το 1994 μέχρι το 1997... αυξάνεται ραγδαία κατά 40.000 στρέμματα περίπου! Αυτή η φράση θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αν δεν το ανακοίνωνε, χωρίς αιδώ, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, κάνοντας, υποτίθεται, τον απολογισμό του περιβόητου πακέτου μέτρων "Αττική SOS"... Αρα αποτελεί, απλώς, το άκρον άωτον της κοροϊδίας προς τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι βλέπουν χρόνο με το χρόνο τα δάση της Αττικής να αποψιλώνονται από τις πυρκαγιές και τις καταπατήσεις, και τους λιγοστούς εναπομείναντες ελεύθερους χώρους να τσιμεντοποιούνται, ενώ για τους ελάχιστους, που απομένουν ακόμη, επιφυλάσσεται η λαίλαπα της καταστροφής με τη χωροθέτηση σ' αυτούς των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Η κυβέρνηση, όμως, και προσωπικά ο Κ. Λαλιώτης, είναι οι μόνοι που βλέπουν ανάπτυξη του πράσινου στην Αττική - κατά τα πρότυπα της... εξαφάνισης του νέφους, που ανακοίνωσαν προ ημερών - προκαλώντας προφανώς κάθε άλλο παρά τη γενική θυμηδία, μόνο.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε πολλά σημεία βέβαια του απολογισμού του δεν απέφυγε τον πειρασμό να γυρίσει το χρόνο μια τετραετία πίσω και να επαναλάβει τις ίδιες εξαγγελίες που περιέχονται και στο πακέτο "Αττική SOS" και οι οποίες προφανώς δεν υλοποιήθηκαν. Για το λόγο αυτό και μόνο ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν έχει... συνέπεια!

Ετσι ξαναεξάγγειλε:

  • Τον καθορισμό Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου που θα προσδιορίζουν τις χρήσεις γης και θα θέτουν τους όρους δόμησης και προστασίας στην Αττική (ΖΟΕ Λαυρεωτικής, ΖΟΕ Ασπροπύργου, ΖΟΕ Βόρειας Αττικής, ΖΟΕ Αχαρνών, Λιοσίων και Φυλής). Είναι βέβαια γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις ΖΟΕ, όπως της Λαυρεωτικής, έχουν καταρτιστεί αλλά επιστράφησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή περιείχαν πλήθος αντιπεριβαλλοντικών και αντισυνταγματικών διατάξεων.
  • Το ίδιο συμβαίνει και με τη θεσμική προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής. Τρία μάλιστα από τα Προεδρικά Διατάγματα που ετοιμάστηκαν και αφορούν το όρος Αιγάλεω, την Πάρνηθα και τη Λαυρεωτική επιστράφησαν και πάλι ως αντισυνταγματικά από το ΣτΕ. Να μην ξεχάσουμε βέβαια ότι η Πάρνηθα είναι υποψήφια να δεχτεί και το Ολυμπιακό Χωριό στα όρια του πυρήνα προστασίας της!
  • Την αποκατάσταση 70 ανενεργών λατομείων συνολικής έκτασης 20.000 στρεμμάτων. Η παρέμβαση έχει ολοκληρωθεί μόνο σε 5 λατομεία έκτασης 1.200 στρεμμάτων και δεν προβλέπεται να επεκταθεί μέχρι το 2000 σε πάνω από άλλα 7.

Εκείνα τα έργα που βρίσκονται σε κάποιο σοβαρό ρυθμό υλοποίησης είναι η αποκατάσταση των παλιών χωματερών στο Σχιστό και τα Α. Λιόσια και η διαμόρφωση του υπερτοπικού πόλου αναψυχής στο Σελεπίτσαρι, έργο το οποίο όμως είχε αρχίσει αρκετά πριν το 1994.

Ο υπουργός μίλησε συγκεκριμένα για 30 παρεμβάσεις συνολικής έκτασης 4.000 στρεμμάτων μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Από τις παρεμβάσεις, όμως, αυτές μόνο πέντε με έξι έχουν ολοκληρωθεί. Ανάμεσα σ' αυτές περιλαμβάνεται και η δημιουργία του "Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης" (Πύργος Βασιλίσσης) στους Αγίους Ανάργυρους, το οποίο όμως έχει εντελώς εγκαταλειφθεί, μετά την υλοποίηση της πρώτης φάσης και ερημώνει μέσα στις λάσπες...

Ο υπουργός μίλησε, επίσης, για αύξηση του πράσινου στους ορεινούς όγκους με προγράμματα αναδάσωσης 14.000 συνολικά στρεμμάτων. Ο υπουργός προφανώς "ξεχνάει" ότι μόνο το διάστημα 1994 - 1995 αποτεφρώθηκαν στην Αττική 90.000 στρέμματα, άρα ο αληθινός απολογισμός θα έπρεπε να είναι μια καθαρή μείωση των δασών της Αττικής κατά 75.000 στρέμματα περίπου.

Καταστροφικοί σχεδιασμοί

Οι ακροβατισμοί, όμως, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δε σταματούν εδώ. Πίσω από τα ωραία λόγια για αύξηση του πράσινου, πίσω από την κωδική ονομασία "διαμόρφωση μητροπολιτικών πάρκων" στον Ελαιώνα, στο Αεροδρόμιο Ελληνικού, στο Γουδί,από τα Κουντουριώτικα μέχρι την Πινακοθήκη και για δημιουργία θαλάσσιου Μετώπου στην παραλιακή ζώνη από Φάληρο μέχρι Κορωπί, κρύβονται τεράστιας έκτασης αντιπεριβαλλοντικοί σχεδιασμοί. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι:

  • Στον Ελαιώνα ακόμη δεν έχει συσταθεί φορέας υλοποίησης ακόμη και του σχεδίου Λαλιώτη, που και αυτό τσιμεντοποιεί σε μεγάλο βαθμό την περιοχή.
  • Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού υπάρχουν οι εντολές προς τη μελετητική ομάδα του ΕΜ Πολυτεχνείου να εφαρμόσει σενάρια τσιμεντοποίησης.
  • Για το Γουδί υπάρχουν σκέψεις για την εγκατάσταση εκεί διαφόρων ασυμβίβαστων δραστηριοτήτων. Ο υπουργός, βέβαια, απέκλεισε την περίπτωση να γίνει δεκτό το αίτημα για τη χωροθέτηση εκεί του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, αλλά δε διέψευσε ότι ο ίδιος προτείνει να χωροθετηθεί κι αυτό στο Ελληνικό που κατά τα άλλα υποτίθεται θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο!
  • Οσον αφορά την Ενοποίηση χώρων πράσινου από τον Αρειο Πάγο τα Κουντουριώτικα, Λυκαβηττό, Μέγαρο Μουσικής, Πινακοθήκη, Ρηγίλλης και την αύξηση του πρασίνου εκεί κατά 320 στρέμματα μόνο δύο παραδείγματα αρκούν για να δείξουν την κοροϊδία: Η καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας για χάρη του Μεγάρου και το μάντρωμα ελεύθερου χώρου από ιδιώτη στα Κουντουριώτικα.
  • Οσο δε για τη δημιουργία θαλάσσιου Μετώπου από το Φάληρο ως το Κορωπί, το σχέδιο του Οργανισμού Αθήνας έχει ξεσηκώσει τόση θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς των περιοχών που εμείς περιττεύει να προσθέσουμε οτιδήποτε. Θα θυμίσουμε απλώς ότι εκεί προβλέπεται να γίνουν και μια σειρά από καταστροφικές παρεμβάσεις για τους Ολυμπιακούς.

Χαρακτηριστική για την τελευταία αυτή εξαγγελία Λαλιώτη είναι η ανακοίνωση του Ομίλου Φίλων της Θάλασσας, με την οποία επισημαίνει ότι την Β πλαζ της Βούλας που γλίτωσε από τον παράνομο διαγωνισμό ξεπουλήματος που είχε προκηρύξει ο ΕΟΤ, έρχεται τώρα να απειλήσει η μελέτη του Οργανισμού Αθήνας, αφού αυτή προβλέπει: 2.500 τετραγωνικά τσιμεντένιων εγκαταστάσεων. 7.500 τετραγωνικά ελάχιστο χώρο πάρκινγκ. Το 25% της έκτασης να καταλάβουν οι σιδερένιες νεροτσουλήθρες.

Υ. Γ. Η παρουσία στη χτεσινή συνέντευξη των νομαρχών Αθηνών Δ. Ευσταθιάδη και Πειραιά Χρ. Φωτίου για προεκλογικούς λόγους, ελέγχεται ως... ανακριβής!

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ομηροι 50 χρόνια

Σε ομηρία κρατά η Δημοτική Αρχή του Κερατσινίου 90 οικογένειες της συνοικίας των προσφυγικών, που ζουν με το όνειρο της ανάπλασης της περιοχής. Ηδη διανύεται ο ένατος χρόνος από τότε που ελήφθη η σχετική απόφαση και οκτώ από την πρώτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. "Αναπτερώθηκαν τότε οι ελπίδες και τα όνειρα όλων μας, για την ανάπλαση μιας υποβαθμισμένης αισθητικά περιοχής στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς το πέρασμα των χρόνων και η παραπέρα πολιτική των Δημοτικών Αρχών διέψευσαν και ελπίδες και όνειρα. Ο απολογισμός για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της πόλης είναι αρνητικός. Οι δικές σας φιλότιμες προσπάθειες με επισκευές και μικροεπεμβάσεις δε στάθηκαν αρκετές, για να εμποδίσουν τη φυσική φθορά αυτών των κτισμάτων, που πειραματικά είχαν κτιστεί και παραδοθεί για 10-20 χρόνια και από τότε πέρασαν 50", είπε η επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Ελένη Παπαδοπούλου, στους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης, προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Να σημειωθεί πως, όταν πάρθηκε η απόφαση της ανάπλασης, στη Δημοτική Αρχή συμμετείχε και η ΔΑΣ. Τα επόμενα χρόνια όμως με διάφορες προφάσεις, αυτοί που τη διαδέχτηκαν παρέπεμψαν ουσιαστικά το θέμα στις ελληνικές καλένδες αρκούμενοι μόνο σε υποσχέσεις που αποδείχτηκαν ψευδείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόσχεση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, που την προηγούμενη προεκλογική περίοδο το 1996 είχε πει ότι το έργο θα επιχορηγηθεί με επιπλέον 200 εκατομμύρια δρχ.

Στο μεταξύ η κατάσταση των κτισμάτων, που τα περισσότερα πια έχουν μεταβληθεί σε ερείπια, είναι τραγική. Οπως σημειώνουν οι κάτοικοι, όταν βρέχει τα σπίτια στάζουν. Πολλοί βόθροι έχουν ξεχειλίσει και τα λύματα μπαίνουν στα σπίτια, ενώ τα ποντίκια είναι μόνιμοι συγκάτοικοι αυτών που μένουν στα σπίτια, που προ καιρού έπρεπε να έχουν κατεδαφιστεί. Η εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι τα ακατοίκητα σπίτια είναι χώροι σκουπιδιών και εστίες μόλυνσης, πέρα από το ότι εκεί βρίσκουν καταφύγιο και διάφορα αντικοινωνικά στοιχεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων στηρίζει το έργο της ανάπλασης της περιοχής. Πριν τρία χρόνια υπογράφτηκε συμφωνητικό με την εργοληπτική εταιρία ΓΕΚΑΤ, για να γίνει το έργο με αντιπαροχή. Η εταιρία αυτή έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη έληξε η παραχώρηση από το υπουργείο Υγείας των πρασιών προς τον Δήμο Κερατσινίου, που είχε γίνει το 1992, με τον όρο να ολοκληρωθεί η ανάπλαση σε πέντε χρόνια.

"Με βάση όλα τα παραπάνω εύλογο είναι το ερώτημα: Υπάρχει πρόθεση υλοποίησης του έργου ή όχι;", σημειώνει η Ελένη Παπαδοπούλου, τονίζοντας: "Κατά την άποψή μας η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, συνεχίζοντας να κρατά σε ομηρία όλους τους ενδιαφερόμενους. Ταυτόχρονα, όταν υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες εμπαίζει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και τους κατοίκους των προσφυγικών, βάζοντας στον προϋπολογισμό του δήμου το ποσό των 30 εκατομμυρίων για τα πιθανά ενοίκια που θα πλήρωνε για τους κατοίκους της περιοχής ανάπλασης".

Αναφερόμενη η επικεφαλής της ΔΑΣ στις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να προχωρήσει το έργο τονίζει ότι κατ' αρχάς πρέπει άμεσα να συνεδριάσει ο Συνεταιρισμός που έχει συσταθεί, για να αποφασίσει πάνω στα προτεινόμενα σχέδια. Ο δήμαρχος, που είναι και πρόεδρος του Συνεταιρισμού, να φέρει το θέμα στο ΔΣ, για να εκφράσει την άποψή του. Δεύτερον, να ζητηθεί η άμεση ανανέωση της χρήσης από το υπουργείο. Τρίτον, μέχρι τέλος Μάη να προχωρήσει η διαδικασία κλήρωσης με βάση τα 80 τετραγωνικά μέτρα ανά δικαιούχο, για να συνταχθεί το διάγραμμα εφαρμογής. Τέταρτον, να απαιτηθούν τα χρήματα που υποσχέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Πέμπτον, με βάση το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας ότι μπορεί να παραδώσει μέσα σε 22 μήνες να απαιτηθεί από τον δήμαρχο ο καθορισμός της έναρξης του έργου.

Η Ελένη Παπαδοπούλου δεσμεύτηκε ότι μέσα στιςπροτεραιότητες της ΔΑΣ, εάν στις εκλογές τής ανατεθεί η διοίκηση του Δήμου, θα είναι το θέμα της ανάπλασης των προσφυγικών. "Για να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της πόλης, για να σταματήσει ο εμπαιγμός στους κατοίκους, για να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης", όπως σημείωσε.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Γυάλινο κτίριο ανάμεσα σε διατηρητέα

Βάναυση παραμόρφωση της γειτονιάς των Εξαρχείων, με τη "βούλα" του ΥΠΕΧΩΔΕ, προωθείται με την κατασκευή γυάλινου κτιρίου στην περιοχή. Το θέμα έφεραν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στ. Κόρακας με Ερώτηση που κατέθεσαν για τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι "στην περιοχή των Εξαρχείων διατηρείται σημαντικός αριθμός αξιόλογων κατοικιών του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα", ωστόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ με την υπ' αριθμό 20755/4185/97 (ΦΕΚ 677Δ/97) απόφασή του επέτρεψε τη δημιουργία γυάλινου κτιρίου, επί της γωνίας Εμ. Μπενάκη και Ερεσού, παραμορφώνοντας βάναυσα την εικόνα της περιοχής, παραβιάζοντας το νόμο περί αμιγούς κατοικίας, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες παρόμοιες αποφάσεις.

Καθώς μάλιστα για την προστασία των παραδοσιακών κατοικιών της περιοχής έχει εκδοθεί ειδικό διάταγμα χρήσης γης και αμιγούς κατοικίας και επιπλέον έχουν γίνει ομαδικές και μεμονωμένες κηρύξεις διατηρητέων κτιρίων, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να αποτραπεί η δημιουργία του γυάλινου κτιρίου και αν θα κηρυχτούν διατηρητέα τόσο το εν λόγω κτίριο όσο και πλήθος άλλων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΠΕΡΑΙΑ
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη...

Την αντίθεσή τους στην πρωτοφανή κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής και στη βίαιη απώθηση των κατοίκων της Περαίας Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση του επίμαχου ραντάρ στην περιοχή, εκφράζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, επισημαίνουν ότι η αστραπιαία, βίαιη και εσπευσμένη κίνηση της κυβέρνησης να επιβάλει την απόφασή της πριν καν αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της προσφυγής των κοινοτήτων της περιοχής, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία για την ορθότητα της κυβερνητικής επιλογής, τη νομιμότητα των ενεργειών της, αλλά και για την υγεία των κατοίκων. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αφού όπως καταγγέλλουν οι κοινοτάρχες, αλλά και ειδικοί επιστήμονες, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη βάση της οποίας εγκαθίσταται το ραντάρ, βρίθει λαθών και ανακριβειών, ενώ από την πλευρά των αρμοδίων εκδηλώνεται απόλυτη άρνηση ενασχόλησης, με εναλλακτικές προτάσεις που έχουν διατυπωθεί.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη: Γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σ' αυτή την εσπευσμένη κίνηση και δεν περίμενε μέχρι τις 8 Μάη 1998, οπότε εκδικάζεται η προσφυγή των ενδιαφερομένων στο ΣτΕ; Ποιος θα πάρει την ευθύνη και ποιος θα πληρώσει το κόστος της λαθεμένης επιλογής, αν με την απόφασή του το ΣτΕ δικαιώσει τους κατοίκους; Υπάρχει εμπεριστατωμένη απάντηση και ποια είναι αυτή, στην εναλλακτική πρόταση αρμοδίων επιστημόνων για εγκατάσταση του ραντάρ στο όρος Θερμός; Παράλληλα, οι βουλευτές του Κόμματος, καλούν τον υπουργό να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, ολόκληρη τη σύμβαση για την προμήθεια του συγκεκριμένου ραντάρ στην Περαία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org