ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Διευθέτηση", μερική απασχόληση, ΤΣΑ...

Απ' όλα είχε ο... σοσιαλιστικός "μπαχτσές" της ομιλίας του Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ έκανε σαφές ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει, αμέσως μετά το συνέδριο, αποτελεί βόμβα για τις εργασιακές σχέσεις

Η συνολική αντιμετώπιση της "οργάνωσης του χρόνου εργασίας", με τη "διευθέτησή" του, η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα "αντικίνητρα" στην απασχόληση των συνταξιούχων, η προώθηση των περιβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος Επιθεωρήσεων Εργασίας,θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις "νέες εργασιακές σχέσεις", το οποίο σύντομα θα καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,μιλώντας στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει ειδικά για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά προτίμησε να επιδοθεί σε μια "ιστορική" αναδρομή με μπόλικη"σοσιαλίζουσα" φρασεολογία. Φυσικά επισήμανε ότι οι απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα "μπορούν να δοθούν καλύτερα από τον κοινωνικό διάλογο" και μοίρασε υποσχέσεις για πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας που "θα" δημιουργήσουν τα μέτρα για την "απασχόληση", που πήρε και παίρνει η κυβέρνηση.

Ο Μ. Παπαϊωάννου περιέγραψε στη συνέχεια την άσχημη κατάσταση εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να καταλήξει ότι μόνη ελπίδα για τη χώρα μας είναι η ΟΝΕ και ότι γενικότερα χρειάζεται η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους... Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση προχωρά στην "εξυγίανση" των ΔΕΚΟ, ενώ έδωσε εύσημα στη ΓΣΕΕ για τις πολύ ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας του τελευταίου διαστήματος!

Ο "νέος ποιοτικός στόχος" του Κ. Σκανδαλίδη

Για τον γραμματέα του ΠΑΣΚ, Κ. Σκανδαλίδη,απαιτείται να βρεθεί ένας "νέος ποιοτικός στόχος για το εργατικό κίνημα" και "να επαναθεμελιώσει το συνδικαλιστικό κίνημα τις αξίες του για την ανάπτυξη".

Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, ο "νέος ποιοτικός στόχος", περνά από την αύξηση της παραγωγικότητας και την αναγκαιότητα της ανταγωνιστικότητας, ενώ χωράει και "την ιδιωτικοποίηση κάποιων τμημάτων του δημόσιου τομέα", όχι όμως για... κερδοσκοπία!

Ο γραμματέας του ΠΑΣΚ θεώρησε - αρχίζοντας την ομιλία του - ότι ο υπουργός Εργασίας ήταν τόσο... αριστερά στην τοποθέτησή του που ο ίδιος δε θα μπορούσε να ασκήσει κριτική στην... κυβέρνηση!

Β. Μιχαλολιάκος: Στη λογική του "μονόδρομου"

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Κ. Καραμανλή, ο Β. Μιχαλολιάκος, υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής της ΝΔ, κατηγόρησε τόσο τον Μ. Παπαϊωάννου όσο και τον Κ. Σκανδαλίδη για "αριστερή φρασεολογία, που στοχεύει στην παραπλάνηση του συνδικαλιστικού κινήματος".

Κάνοντας λόγο για τις άσχημες οικονομικές συνθήκες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί λανθασμένη πολιτική στην πορεία για την ΟΝΕ, αλλά και για "εγκληματική πολιτική" στον αγροτικό τομέα. Καλώντας, στη συνέχεια, τους εργαζόμενους "να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ανάπτυξη της χώρας", τόνισε ότι "χρειάζεται ένας διαρκής έντιμος κοινωνικός διάλογος".

Κατά τ' άλλα, συνταυτίστηκε απόλυτα με τον Μ. Παπαϊωάννου και τον Κ. Σκανδαλίδη, στα καθοριστικά σημεία του ευρωπαϊκού "μονοδρόμου" της ΟΝΕ, της λογικής του "κοινωνικού διαλόγου" και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος,στην παρέμβασή του ανάλωσε μεγάλο μέρος στα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και σημείωσε ότι "η ισότιμη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας υπονομεύεται από την κυβερνητική αδυναμία να διαπραγματευτεί την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ με πολιτικούς όρους, έτσι η Ελλάδα θα μείνει η μόνη χώρα εκτός ΟΝΕ παρά τις εξαντλητικές θυσίες". Παράλληλα, αναγνώρισε το ρόλο της "παγκοσμιοποίησης" και αναφέρθηκε κι αυτός στην ανάγκη "μιας νέας στρατηγικής στο συνδικαλιστικό κίνημα", αποφεύγοντας να αναφερθεί στη θέση του κόμματός του στον "κοινωνικό διάλογο".

Ο Δ. Τσοβόλας

"Κρίσιμη" για το συνδικαλιστικό κίνημα, χαρακτήρισε την περίοδο που περνάμε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,αφού - όπως είπε - είναι "η εποχή που αμφισβητούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το κράτος πρόνοιας και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Για το θέμα των ΔΕΚΟ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την εξυγίανσή τους με τη μείωση του εργατικού κόστους. Τέλος, προσπαθώντας μάλλον να δικαιολογήσει την απουσία επιρροής του πολιτικού του χώρου στο συνδικαλιστικό κίνημα, πρόσθεσε ότι "τα συνδικάτα δεν έχουν ανάγκη από πολιτική κηδεμονία".

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Κρίσιμες αρχαιρεσίες σε τράπεζες

Του Γιάννη ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ *

Τα δύο τελευταία χρόνια η κυβερνητική πολιτική έγινε ακόμα πιο επιθετική, ακόμα πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους. Ιδια γεύση αυτής της πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι. Το εισόδημα, το ασφαλιστικό, οι κοινωνικές παροχές, οι εργασιακές σχέσεις είναι στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής. Τι έκανε όμως η ΟΤΟΕ, αλλά και οι σύλλογοι, το ίδιο χρονικό διάστημα;

Διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Η υπογραφή αυτής της σύμβασης όχι μόνο δεν αύξησε το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά λόγω και της υψηλότερης φορολογικής κλίμακας (χωρίς να υπολογίζουμε και τις άλλες φορομπηχτικές πολιτικές της κυβέρνησης π.χ. ακίνητη περιουσία κ.λ.π.), το εισόδημα μειώθηκε και συνεχίζει να μειώνεται.Οι τραπεζοϋπάλληλοι από τις αρχές του έτους βλέπουν όχι βέβαια αύξηση στο φάκελο μισθοδοσίας τους, αλλά πραγματική μείωση.

Ασφαλιστικό: Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ, που εφαρμόζει και το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να λειτουργούν. Η ΟΤΟΕ μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα δεν κάνει μέτωπο, δε λέει πλέον λέξη για την κατάργηση αυτών των νόμων, που κάποτε χαρακτήριζε φασιστικούς σε ανακοίνωσή της. Ετσι, ισχύουν και τα όρια ηλικίας και οι ρατσιστικοί διαχωρισμοί "νέων", "παλιών" και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα πλαφόν του εφάπαξ, που ληστεύουν χρήματα των εργαζομένων κλπ.

Το ίδιο διάστημα το ζήτημα του Ενιαίου Ταμείου Σύνταξης των Τραπεζοϋπαλλήλων, που η ΟΤΟΕ θεωρούσε λυμένο (ιδιαίτερα μετά την υπουργοποίηση του πρώην προέδρου της ΟΤΟΕ), εξακολουθεί να καρκινοβατεί και πολύ φοβούμαστε ότι και αν ακόμα προχωρούσε η διαδικασία επίλυσής του, δε θα είχε τα χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος της ίδιας της ΟΤΟΕ, δηλαδή ένα Ταμείο με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχει το Ταμείο σύνταξης της Εθνικής Τράπεζας.

Ιδιωτικοποιήσεις: Εδώ η ΟΤΟΕ όχι μόνο δεν πήρε θέση κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αλλά ξεκάθαρα την ενδιέφεραν μόνο οι όροι πώλησης, η διαφάνεια... ο διαγωνισμός δηλαδή πώλησης. Εκανε "πλάτες" στην κυβέρνηση, που το αξιοποιεί βέβαια η άλλη πλευρά με τον "καλύτερο" τρόπο. Πρόκειται για μια απαράδεκτη πολιτική της ΟΤΟΕ, που ναρκοθέτησε την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και ό,τι έχει απομείνει απ' αυτό που λέγεται σήμερα συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες. Εχει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην Τράπεζα Αθηνών.

Εργασιακές σχέσεις: Ηδη σε πολλές ιδιωτικές και ξένες τράπεζες δεν υπάρχουν κανονισμοί εργασίας, δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, παραβιάζεται το ωράριο, δεν πληρώνονται υπερωρίες κλπ. Εταιρίες νοικιάζουν υπαλλήλους σε τράπεζες. Δουλεμπόριο δηλαδή. Τα φαινόμενα αυτά έχουν αρχίσει δειλά δειλά και σε κρατικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύονται ισολογισμοί τραπεζών με υπερκέρδη πολλών δισεκατομμυρίων! Η ταξική πολιτική, από την οποία χάνουν σε όλα τα μέτωπα οι εργαζόμενοι και κερδίζει παντού το κεφάλαιο, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά στις τράπεζες.

Η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ: Είναι κοινό μυστικό πια ότι στην ΟΤΟΕ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ - Συσπείρωση όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά και πρακτικά, αποτελούν μία άποψη, μία θέση, μία τακτική. Συναινούν, υποτάσσονται στις επιταγές της κυβέρνησης, των εργοδοτών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποτέ η ΟΤΟΕ δεν κάνει νύξη για την κυβερνητική πολιτική. Ποτέ δεν κάνουν νύξη για το τι σημαίνει Μάαστριχτ, τι σημαίνει Λευκή Βίβλος. Το 95% των αποφάσεων της ΟΤΟΕ για όλα τα σοβαρά ζητήματα έχει την ομόφωνη ψήφο των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, Συσπείρωσης. Για τη στάση τους αυτή, οι εργοδότες γενναιόδωρα τους παραχώρησαν "σύμβαση εργασίας για τους συνδικαλιστές", που τους παρέχει επιδόματα και προαγωγές! Το αλισβερίσι, τα ρουσφέτια, η υπονόμευση των αγώνων ήταν επίσης βασικά χαρακτηριστικά της πλειοψηφούσας συνδικαλιστικής ηγεσίας σε ΟΤΟΕ και συλλόγους.

Στις επόμενες μέρες πρόκειται να διεξαχθούν κρίσιμες εκλογές στις τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Ιονική, Μακεδονίας - Θράκης και άλλες. Τη διετία που πέρασε, σταθερά η ΕΣΑΚ υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Με ανακοινώσεις, περιοδείες, έδωσε τη διαφορετική πολιτική και συνδικαλιστική της αντίληψη. Πρέπει να γίνει επίμονη συζήτηση με τους εργαζόμενους για όλα τα παραπάνω θέματα και όχι μόνο. Να πειστούν οι συνάδελφοι ότι ψήφος στην ΕΣΑΚ σημαίνει σύλλογοι αγωνιστικοί - διεκδικητικοί, σύλλογοι που θα ανήκουν στους εργαζόμενους και όχι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Να πειστούν ότι από καλύτερες θέσεις οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα υπερασπίσουν το εισόδημά τους, τις εργασιακές τους σχέσεις. Να πειστούν ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι και η αλλαγή των συσχετισμών, η σοβαρή δηλαδή ενίσχυση της ΕΣΑΚ.

* Ο Γιάννης Βαμβακούσης είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ

Αγωνιστική "πινελιά"

Στο χώρο του συνεδρίου διαδήλωσαν οι, απλήρωτοι από το Νοέμβρη, εργάτες της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ

Στο χώρο του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ μετέφεραν χτες τον αγώνα τους από τη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Ξύλου ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Νοέμβρη.Οι εργαζόμενοι με πανό και μοιράζοντας προκηρύξεις, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια που θέλουν την επιχείρηση κλειστή και απαίτησαν από την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της και να διασφαλιστεί η εργασία τους.

"Στόχος μας - μας είπε ο Π. Χατζάκος,μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων - είναι η δημοσιοποίηση του προβλήματός μας, η διαμαρτυρία μας προς τον υπουργό Εργασίας που βρίσκεται εδώ, αλλά και προς τα πολιτικά κόμματα".

Η ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία ξύλου στην Ελλάδα και απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους. Τα προβλήματά της άρχισαν το 1993 εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και λόγω του εμπάργκο στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το 1994 συντάχθηκε "μελέτη βιωσιμότητας" με τη συμμετοχή τραπεζών, που προέβλεπε δεκαετή ρύθμιση χρεών, αλλά δε δόθηκε κεφάλαιο κίνησης για τη λειτουργία της επιχείρησης. Παρ' όλα αυτά και με την οικονομική ενίσχυση από ορισμένες τράπεζες καταφέρνει να έχει σημαντικά κέρδη.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι συγκεκριμένοι οικονομικοί κύκλοι έχουν πάρει απόφαση για το κλείσιμο της επιχείρησης και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα.

Δανειοδοτικό πρόγραμμα για τη Θράκη

Δανειοδοτικό πρόγραμμα του ΟΕΚ εξαγγέλθηκε χθες για την περιοχή της Θράκης από τον υπουργό Εργασίας που βρίσκεται στην περιοχή λόγω του συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Το πρόγραμμα αφορά δάνεια για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας και δάνεια επισκευής και αποπεράτωσης. Από την 1η Απρίλη οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.

Για ένταξη στα προγράμματα αυτά απαιτείται ως ελάχιστο όριο εισοδήματος το ποσό των 2,2 εκατ. δραχμών. Για δάνεια μέσω του προγράμματος ΕΣΑΚ το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι: 2,5 εκατ. δρχ. εφόσον είναι άγαμοι - έγγαμοι, 3 εκατ. δρχ. αν προστατεύουν 1 παιδί, 3,5 εκατ. δρχ. αν προστατεύουν 2 και 4 εκατ. δρχ. αν προστατεύουν 3 παιδιά και πάνω.

Οι δικαιούχοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα που υπερβαίνει αυτά τα όρια, κατατάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου από τον ΟΕΚ.

Στους δικαιούχους που έχουν 4 παιδιά και πάνω χορηγείται ή στεγαστικό δικαίωμα (βρίσκουν σπίτι το αγοράζει ο ΟΕΚ και το παραχωρεί) ή άτοκο δάνειο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ