ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Ιδια γεύση...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (Ανταπόκριση του Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ).-

Οι εκπλήξεις δεν έλειψαν σε αυτή την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση και ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν πέτυχε μία απρόσμενη νίκη και επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μάρτη, ανανεώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία που κατείχε με 90 έδρες, σε σύνολο 179 εδρών.

Διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά, ο 55χρονος Ράσμουσεν κατόρθωσε να αυξήσει τη δύναμη του κόμματός του από 34,6% σε 35,9%, ενώ όλες οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδιναν στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ποσοστό έως 31%. Αντίθετα, μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ούφε Ελεμαν Γιένσεν,ο επονομαζόμενος και "κύριος Ευρώπη" που συγκέντρωσε μόλις το 24% των ψήφων - ένα ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με τα προεκλογικά προγνωστικά των δημοσκοπήσεων. Αναμενόμενα πάντως ήταν τα κέρδη του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο εισέβαλε δυναμικά με συνθηματολογία κατά των ξένων, των μεταναστών, αλλά και της ΕΕ και είδε να τριπλασιάζεται η κοινοβουλευτική δύναμή του, εξασφαλίζοντας 13 έδρες στη νέα Βουλή από τέσσερις που είχε μέχρι τώρα.

Τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες από τη δανική πρωτεύουσα και η κατανομή των εδρών είναι τα εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του '94): Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 35,9%, 63 έδρες (62), Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα 7,5% - 13 (13), Ριζοσπαστική Αριστερά 3,9% - 7 (8), Κεντρώοι Δημοκράτες 4,3% - 5 (6), Φιλελεύθερη Αριστερά 24% - 42 (42), Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα 8,9% - 16 (27), Κόμμα της Προόδου 2,4% - 4 (11), Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα 2,5% - 4 (0), Λαϊκό Κόμμα της Δανίας 7,5% - 13 (0), Ακροδεξιοί - Λοιπά κόμματα 0 (1).

Ο νικητής Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν επισκέφθηκε, ήδη, χτες το πρωί τη βασίλισσα Μαργαρίτα για να την ενημερώσει ότι δεν υποβάλλει παραίτηση, αλλά παραμένει στην εξουσία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Νίκη των οικονομικών κύκλων

Είναι πια φανερό - επαληθευόμενο από τα αποτελέσματα των εκλογών - ότι οι οικονομικές δυνάμεις που κινούν τα νήματα της χώρας, αλλά και της Ευρώπης προτιμούσαν και προτιμούν αυτή την περίοδο μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που ελέγχει τα Συνδικάτα και καταφέρνει να περνά αντιλαϊκούς και αυταρχικούς νόμους στο όνομα της Αριστεράς σε συνεργασία με τους "κεντροαριστερούς" της συμμάχους. Το προεκλογικό, όπως και αντίστοιχα το πολιτικό σκηνικό της χώρας, την τελευταία δεκαετία, είναι δικομματικό με μεγάλα λόγια και υποσχέσεις από τους δύο μεγάλους μονομάχους που συμφωνούν σχεδόν σε όλα, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ενισχύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο κλπ. Ετσι, το κεφάλαιο ενίσχυσε - ακόμα μία φορά - όσο μπορούσε τις θέσεις του.

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς από τις προχτεσινές εκλογές είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους σοσιαλδημοκράτες να πείσουν το δανέζικο λαό στην επόμενη μάχη, που είναι το Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, ότι θα είναι θετική γι' αυτούς.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αυξάνει η ένταση στη Δυτική Οχθη

ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες σε πολλές πόλεις της Δυτικής Οχθης. Παρά την αυξανόμενη ένταση ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε ότι παραμένει πιστός στην "ειρηνευτική διαδικασία". Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση τηρεί "σιγήν ιχθύος", ενώ οι Εβραίοι έποικοι επέλεξαν να γιορτάσουν τη γιορτή του Πουρίμ (το εβραϊκό Καρναβάλι) σε απόσταση αναπνοής από τον τόπο των επεισοδίων, προκαλώντας την αγανάκτηση των Παλαιστινίων διαδηλωτών.

Πυκνός καπνός κάλυπτε, χτες, την πόλη της Χεβρώνας, όπου επί ώρες οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, καίγοντας λάστιχα, εκσφενδόνιζαν πέτρες και δακρυγόνα κατά των Ισραηλινών στρατιωτών, που απαντούσαν με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα. Μετά από πολλές ώρες σφοδρών συγκρούσεων, επενέβη η παλαιστινιακή Αστυνομία, η οποία και κατάφερε να διαλύσει τους διαδηλωτές. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχτηκαν και στη Βηθλεέμ, στο Μπέιτ Ελ και το προσφυγικό στρατόπεδο Σχουαφάτ. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, τουλάχιστον, 18 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ στη Βηθλεέμ ένας νεαρός έποικος τραυμάτισε σοβαρά με το όπλο του έναν 23χρονο Παλαιστίνιο.

Και ενώ η Δυτική Οχθη αρχίζει και πάλι να μοιάζει με καζάνι που βράζει, ο ισραηλινός στρατός άφησε ελεύθερους τους 3 Ισραηλινούς στρατιώτες που άνοιξαν πυρ κατά του φορτηγού που μετέφερε Παλαιστινίους εργάτες την Τρίτη το βράδυ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 Παλαιστίνιοι, να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις και να ξεσπάσουν τα επεισόδια. Κανένα αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη εξαχθεί από την έρευνα που διεξάγει για το συμβάν ο ισραηλινός στρατός, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποφύγει τις δηλώσεις. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής στη Χεβρώνα καλούσε τόσο τους Ισραηλινούς στρατιώτες όσο και τους εποίκους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να βοηθήσουν να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, επαναδιατύπωσε την πίστη του στην "ειρηνευτική διαδικασία" και δεν έκανε κανένα απολύτως σχόλιο για τις συγκρούσεις. Ομως, ένας από τους ηγέτες της Φατάχ, της οργάνωσης που πρόσκειται στον Γιασέρ Αραφάτ, ο Μπαράκ Τακρούρ, επανέλαβε την έκκλησή του προς τον παλαιστινιακό λαό να διαδηλώσει την οργή, διευκρινίζοντας ότι, παρά τις εντολές που έχει από την Παλαιστινιακή Αρχή η Φατάχ για την πραγματοποίηση "ήρεμων διαδηλώσεων", κανείς δεν μπορεί να ελέγξει "τι γίνεται στους δρόμους".

ΡΩΣΙΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Ετσι, στον οικισμό Νοβοσάχτινσκι της περιοχής Πριμόριε (Απω Ανατολή), 3.000 κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας όχι μόνο την καταβολή των καθυστερημένων μισθών, αλλά και την παραίτηση της κυβέρνησης και του κυβερνήτη της περιοχής. Εξαιτίας των χρεών, στον οικισμό έχει σταματήσει η παροχή ηλεκτρενέργειας, κρύου και ζεστού νερού. Δε λειτουργούν τα σχολεία και τα νοσοκομεία δε δέχονται ασθενείς. Πάνω από 30 εργάτες του ανθρακωρυχείου Πάβλοβσκ (πηγή διαβίωσης για το Νοβοσάχτινσκι) 9 μέρες τώρα συνεχίζουν την απεργία πείνας. Στην περιοχή Περμ 1.500 εργαζόμενοι κατέλαβαν την κεντρική λεωφόρο κοντά στην πόλη Γκουμπάχα. Εκεί οι μεταλλωρύχοι είναι μήνες απλήρωτοι, από τις 2 Μάρτη 20 εργάτες αρνούνται να εγκαταλείψουν τις στοές, ενώ στις 11 Μάρτη πάνω από 200 εργάτες έκλεισαν στο γραφείου του το διευθυντή της επιχείρησης Κιζίλουγκολ. Επίσης, 22 εργαζόμενοι στο μετρό της πόλης Νόβγκοροντ έχουν καταλάβει τις υπόγειες στοές. Είναι επί 6 μήνες απλήρωτοι.

Από την άλλη μεριά, στη Βορκουτά άρχισε χτες το συνέδριο των ανθρακωρύχων της περιοχής. Η κατάσταση στα ανθρακωρυχεία της περιοχής είναι τρομακτική. Ο εξοπλισμός των ορυχείων έχει παλιώσει κατά 87%! Οι εργάτες είναι απλήρωτοι πάνω από μισό χρόνο. Ερμαιο της τύχης έχουν αφεθεί οι συνταξιούχοι ανθρακωρύχοι. "Ποιος έδωσε το δικαίωμα σε μια χούφτα ανήθικων κυβερνώντων και στον ανήμπορο Πρόεδρο να εμπαίζουν το λαό τους; Ηρθε η ώρα για δράση!", αναφέρεται σε μια επιστολή προς τους αντιπροσώπους του συνεδρίου. Ο πρόεδρος του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Ρωσίας Βιτάλι Μπουντκό δήλωσε ότι τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της παραίτησης της κυβέρνησης και του Προέδρου Γιέλτσιν. Τον Απρίλη θα διεξαχθεί το πανρωσικό συνέδριο των ανθρακωρύχων.

Τέλος, ο Γιέλτσιν υποσχέθηκε πριν από λίγες μέρες την αύξηση των συντάξεων. Η υπόσχεση αυτή θεωρείται ως νέος εμπαιγμός των ταλαίπωρων συνταξιούχων. Οπως είναι γνωστό, το κράτος δεν έχει χρήματα να καταβάλει εγκαίρως τις τρέχουσες συντάξεις. Πού θα βρει τα χρήματα για την αύξησή τους; Σχετικά μ' αυτό, είναι πολύ χαρακτηριστικός ο σαρκαστικός τίτλος της εφημερίδας "Μοσκόφσκι Κομσομόλετς": "1.000 και 1 παραμύθια του Προέδρου".

ΙΤΑΛΙΑ
Επιτέλους... ανευρέθησαν οι ένοχοι

ΑΒΙΑΝΟ.-

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ", θα μπορούσαν να πουν οι Ιταλοί πολίτες χτες, αφού η επίσημη ανακοίνωση του πορίσματος της έρευνας "φωτογραφίζει" καθαρά τους υπαίτιους του τραγικού δυστυχήματος, που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα σε χιονοδρομικό κέντρο της Βόρειας Ιταλίας και στοίχισε τη ζωή σε 20 τουρίστες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχτηκαν χτες ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου του Σώματος των Πεζοναυτών ευθύνεται για την τραγωδία! "Πρόκειται για λάθος του πληρώματος που οδήγησε το αεροπλάνο χαμηλότερα και με μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης ταχύτητα για το σημείο εκείνο", υπογράμμισε ο υποστράτηγος Μάικλ Ντελόνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Αβιάνο. Η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" στο χτεσινό της φύλλο δημοσιεύει αντίγραφο της αμερικανικής έκθεσης, στην οποία αναφέρεται πως "το πλήρωμα οδηγούσε το αεροπλάνο με μεγάλη ταχύτητα και σε ύψος πολύ χαμηλότερο των 300 μέτρων, που είναι το επιτρεπόμενο όριο". Ενώ αξιωματούχος στο αμερικανικό Πεντάγωνο υποστήριξε ότι το δυστύχημα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και εισηγήθηκε τη λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των τεσσάρων μελών του πληρώματος, καθώς και διοικητικών στελεχών, που ενέχονται στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής παραπομπής σε στρατοδικείο με την κατηγορία του φόνου εξ αμελείας.

Η ιταλική κοινή γνώμη μάλλον θα είδε με σχετική ανακούφιση το πόρισμα της έρευνας, μια και η τραγωδία της 3ης Φλεβάρη είχε προκαλέσει την αγανάκτηση του κόσμου, ιδιαίτερα μετά τις προσπάθειες των αξιωματούχων της βάσης να καλύψουν το περιστατικό και να συγκαλύψουν τις ευθύνες του πληρώματος. Ο σάλος που προκλήθηκε και οι αντιδράσεις κυρίως του απλού κόσμου δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις αμερικανοϊταλικές σχέσεις, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να εξαναγκαστούν να διεξαγάγουν έρευνα και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Αλλα τέσσερα χρόνια δίνει στους οπαδούς του ο Ρ. Ν. Ράσμουσεν
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org