ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
Σελ. /40
Τα συνθήματά τους και η πραγματικότητα της «Υγείας - εμπόρευμα» που υπηρετούν

Το ΚΚΕ από την αρχή της πανδημίας ζητά το αναγκαίο και ρεαλιστικό για τους υγειονομικούς και τους ασθενείς μας. Οι θέσεις και οι προτάσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας έγιναν αντικείμενο ευρύτατου προβληματισμού στην κοινωνία και πρόταση αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και των υγειονομικών όλης της χώρας.

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης θα μείνει στην ιστορία ως μνημειώδης. Οσο για την υπόλοιπη αντιπολίτευση, ειδικά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αφού «ξεπέρασαν» το σοκ των 5 πρώτων μηνών κατά το οποίο βάρεσαν προσοχή στην κυβέρνηση και συντάχθηκαν πλήρως με την πολιτική της, τώρα υποτίθεται ότι στηρίζουν τα αιτήματα και τις θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των υγειονομικών σωματείων. Είναι έτσι;

Από τη «μαϊμού επίταξη»...

Πρώτο: Εναν χρόνο απαιτούμε επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτικών και διαγνωστικών κέντρων για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα. Μιλήσαμε ανοιχτά για το πραγματικό νόημα της επίταξης, δηλαδή χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών, ένταξη των δομών στον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου, μαζί με το προσωπικό, το οποίο θα εργάζεται με όρους και μισθούς Δημοσίου για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Ναι! Χωρίς αποζημίωση γιατί είναι λαϊκή ανάγκη και γιατί δεκαετίες τώρα βυζαίνουν τα Ταμεία και τις τσέπες του λαού. Συνεπώς η λογική μας πρόταση εδράζεται σε μια ηθική που μόνο οι κερδοσκόποι της Υγείας τη βλέπουν ανήθικη.

Δεκατρείς μήνες τώρα, όλοι δέχονται ότι «είμαστε σε πόλεμο»! Αρα επιστρατεύονται τα πάντα και οι πάντες. Ο ιδιωτικός τομέας όμως συνεχίζει να απαλλάσσεται. Οι ιδιωτικές κλίνες στο Λεκανοπέδιο ξεπερνούν τις 4.000! Οι «εύσπλαχνοι» κεφαλαιούχοι της Υγείας θα διαθέσουν ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΜΟΙΒΗ μερικές δεκάδες. Το είπαν και για τη Θεσσαλονίκη και δεν τόλμησε η κυβέρνηση. Αντίθετα, τους θώπευσε.

Υπάρχει όμως και μία άλλη πλευρά. Τι σχέση έχει αυτό το αίτημα που αγκαλιάζεται από μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού με τη μαϊμού επίταξη που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και επί της ουσίας εννοεί παζάρι με τις ιδιωτικές κλινικές για το ποιες θα αξιοποιήσει και πόσο θα είναι το ενοίκιο στον ασθενή - ενοικιαστή; Είναι τεράστια υποκρισία και εμπαιγμός, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα να χρησιμοποιούν τον όρο «επίταξη» και να προβλέπουν αποζημίωση των κλινικαρχών. Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει στο Λεκανοπέδιο 217 χρυσοπληρωμένες κλίνες ΜΕΘ, από τον ιδρώτα του λαού. Είναι αλήθεια θέμα «διαπραγμάτευσης» πόσες και με ποιους όρους θα διαθέσουν οι κλινικάρχες;

Οταν παραβιάζονται τα ιερά και όσια της ιδιοκτησίας, όλοι συμφωνούν και δείχνουν με ποιον είναι. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι με τους κλινικάρχες.

...στο «ισχυρό ΕΣΥ»...

Δεύτερο: Από την αρχή της πανδημίας αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τον ίδιο όρο, «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», χρησιμοποιούν πλέον κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Τι εννοούν; Εννοούν το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, το νοσοκομείο - επιχείρηση που η ταμπέλα του γράφει «δημόσιο» ή «κρατικό». Αυτό το νοσοκομείο - επιχείρηση το γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι γεμάτο από συμβασιούχους και εξουθενωμένους υγειονομικούς και όντως δεν ενισχύεται εδώ και χρόνια.

Ενα παράδειγμα: Πριν από δεκαετίες πλήρωνε το ΙΚΑ και οι ασθενείς αδρά τους κλινικάρχες. Μετά μας έφεραν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), που πρόβλεπαν ότι ο «πελάτης», δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ, θα πληρώνει τον «πάροχο» με βάση κοστολόγιο που αναφέρεται σε ομοειδείς παθήσεις. Με βάση τα ΚΕΝ πληρώθηκαν με το παραπάνω οι κλινικάρχες. Το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας προέκυψαν και τα DRGs (Diagnostic Related Groups), δηλαδή λεπτομερέστατη κοστολόγηση της νοσηλείας, με βάση καλύτερη ομαδοποίηση. Τα DRGs γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν σε 18 νοσοκομεία. Η πλήρης λογική του συστήματος είναι: «Κέρδος από τον πόνο του κόσμου»! Οι θιασώτες αυτού του «μοντέλου», ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, δεν διστάζουν να μιλούν για «ενίσχυση του ΕΣΥ». Ομως αυτό που εννοούν είναι ένας ενισχυμένος κρατικός πυλώνας, που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια που μοιράζει «δουλειές» μέσα από τις συμπράξεις στον ιδιωτικό, που μοιράζει «πελατεία» και «αγοράζει» υπηρεσίες.

...που θα αποτελεί «πυλώνα» στήριξης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

Τρίτο: Τον ένα χρόνο που πέρασε, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το επιχείρημα ότι «μπορεί να συνυπάρχουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία». Ακόμα και εκείνοι που κάνουν την παραδοχή ότι «ο δημόσιος πρέπει να είναι ο βασικός πυλώνας» χρειάζεται να δουν την ίδια τη ζωή.

Είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και δεκαετίες μια ιδιότυπη ΣΔΙΤ λειτουργεί στις δημόσιες δομές Υγείας.

Οι μεγαλόσχημοι εργολάβοι που λυμαίνονται τα νοσοκομεία, με τσάκισμα των εργατών, έχουν στην πλήρη κυριαρχία τους καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και άλλες υπηρεσίες εδώ και δεκαετίες.

Διάφοροι ιδιώτες «δωρίζουν» μηχανήματα στο Δημόσιο με αμοιβή κατά πράξη (π.χ. αξονικός τομογράφος), που για κάθε εξέταση ο ιδιώτης θα εισπράττει 40 ευρώ. Με αυτήν τη μορφή ΣΔΙΤ ο ιδιώτης που έφερε τον αξονικό στον «Ευαγγελισμό», τον πληρώθηκε από το νοσοκομείο στο 4πλάσιο σε λίγα χρόνια και μετά τον ...δώρισε κιόλας ως γενναιόδωρος δωρητής...

Είναι πολλά τα παραδείγματα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων δομών Υγείας. Στην πραγματικότητα, είναι ένας ιδιωτικοποιημένος «δημόσιος» τομέας Υγείας. Ακόμα και στις εργασιακές σχέσεις με την πρακτική κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα πρωτεία στην ελαστικοποίηση, αφού το 25% τουλάχιστον του προσωπικού εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μετά απολύεται.

Το πρόβλημα είναι η Υγεία - εμπόρευμα

Πέρα από ταμπέλες και σχήματα το πρόβλημα είναι η Υγεία - εμπόρευμα, η επιχειρηματική δράση. Εδώ είναι η διαχωριστική γραμμή, που αποκαλύπτει και την υποκρισία των αστικών κομμάτων, αφού κάθε τους θέση υπηρετεί αυτή την κατεύθυνση.

Ο πόλεμος των εμβολίων, η μη προμήθεια φαρμάκων, η ανυπαρξία απλών κλινών, η ασφυξία των ΜΕΘ, η γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αυτό αποκαλύπτουν: Οτι το μοντέλο συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απέτυχε παταγωδώς στο να προστατεύσει ουσιαστικά την υγεία και τη ζωή του λαού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και αλλού.

Οι κύριοι της κυβέρνησης και οι οπαδοί της εμπορευματοποιημένης Υγείας των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, όπως κάποιοι επιχειρηματίες της Υγείας, μπορεί να μην χωνεύουν ότι η άποψη των κομμουνιστών και των μαχόμενων υγειονομικών αγκαλιάστηκε από ευρύτατο φάσμα εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, γυναικών και νεολαίας.

Τα συστήματα Υγείας στον καπιταλιστικό κόσμο κατέρρευσαν, η πανδημία συνεχίζει να θερίζει ζωές, η περιβόητη θεωρία της «ατομικής αποκλειστικά ευθύνης» απογυμνώθηκε, τα οριζόντια - τυφλά lockdown ως μοναδικό εργαλείο απέτυχαν, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, οι εμβολιασμοί έγιναν παιχνιδάκι ανάμεσα στις πολυεθνικές σε βάρος του λαού, δεν γίνεται πραγματική επίταξη...

ΤΩΡΑ είναι ώρα να ορθώσουμε ανάστημα στην καπιταλιστική λαίλαπα. Μαζί με τους καθημερινούς αγώνες για μέτρα ανακούφισης του λαού, να παλέψουμε για ένα αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν, αξιόπιστο σύστημα Υγείας, με αποδέκτη τον άνθρωπο και όχι το κέρδος των λίγων. Δεν είναι συμβατή η επιχειρηματική δράση στην Υγεία με υψηλής ποιότητας, άμεσες, αποτελεσματικές και δωρεάν υπηρεσίες.


Ηλίας ΣΙΩΡΑΣ
Μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού»


Στοιχεία και μέτρα για την πανδημία

Κλειστά τα σχολεία (πλην Ειδικής Αγωγής) σε όλη τη χώρα από τις 16 Μάρτη

Στα ύψη ήταν και την Παρασκευή η ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων, φτάνοντας τα 2.405, ενώ 49 ήταν τα θύματα από επιπλοκές του κορονοϊού. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει υψηλός, στους 521, με τις νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας (μέσω ΕΚΑΒ) να είναι 464. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 417 ασθενείς. Το σύνολο των θανάτων είναι 6.986.

Από τα 2.405 νέα κρούσματα, 1.137 εντοπίζονται στην Αττική, 235 στη Θεσσαλονίκη, 87 στην Αχαΐα, 78 στη Λάρισα, 61 στο Ηράκλειο.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας πλέον αγγίζει όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 2.000 τη μέρα. Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, σε περιοχές της Αττικής ξεπερνά το 7%, ενώ ιδιαίτερα επιβαρυμένος εμφανίζεται ο Πειραιάς, όπου παρατηρείται το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.

Συνολικά 4.032 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια, μόνο στην Αττική την τελευταία βδομάδα έγιναν 2.000 εισαγωγές και η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ υπολογίζεται στο 92%, αριθμοί που προμηνύουν και αύξηση των θανάτων από την επόμενη βδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα πλησιάζουν τον αριθμό που καταγραφόταν τέλη Οκτώβρη και αναμένεται η πίεση στις ΜΕΘ να αυξηθεί την επόμενη βδομάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καθημερινές καταγγελίες υγειονομικών ότι δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ ακόμα και για μέρες, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης προσπάθησε να το διαψεύσει, διαχωρίζοντας τους διασωληνωμένους σε αυτούς με Covid, για τους οποίους όπως είπε υπάρχει διαθεσιμότητα στο ΕΣΥ, και στους non Covid, που «είναι σε αναμονή περιμένοντας το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊό»...

Στο φόντο της τεράστιας επιδημιολογικής επιβάρυνσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από 16 Μάρτη αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλη την επικράτεια - εξαιρούνται μόνο τα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν: Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αργολίδα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Αρτα, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Σάμος, Λευκάδα, Κάλυμνος, Ρόδος, Χίος, Ανώγεια. Και εντάσσονται από το Σάββατο μέχρι και τις 26 Μάρτη: Χαλκιδική, Ευρυτανία, Λέσβος, Κατερίνη, Χανιά, Σκιάθος. Η υπόλοιπη χώρα παραμένει σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση για θρομβολυτικά επεισόδια που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, και η πρόταση της Επιτροπής είναι «να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με την "AstraZeneca"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ