ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
«Defender Europe 21» - Η σημασία κλιμάκωσης του αγώνα

Στις 24 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η πρώτη «απόβαση» αμερικανικοΝΑΤΟικών ενόπλων δυνάμεων, η πρώτη από τις επτά προγραμματισμένες (!), για την πραγματοποίηση της τεράστιας ΝΑΤΟικής άσκησης «Defender Europe 21».

Η κωδική ονομασία της άσκησης εκφράζει τον γεωγραφικό χώρο στον οποίο θα λάβει χώρα η ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών, εκατοντάδων αρμάτων μάχης, αεροπορικών και λοιπών πολεμικών συστημάτων και μέσων, με σκοπό την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων και υποδομών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ να υπηρετήσουν τους στόχους του οργανισμού. Η άσκηση στο σύνολό της θα εκτείνεται από τη Βαλτική μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, υλοποιώντας την ανάπτυξη και τοποθέτηση του στρατιωτικού δυναμικού με βάση το πιο πιθανό πολεμικό σενάριο, σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, και όχι μόνο!

Μιλάμε για μια γιγαντιαία πρόβα πολέμου, η οποία πέρα από πρακτική εκπαίδευση για μελλοντικά πολεμικά εγκλήματα είναι προσανατολισμένη και στην προβολή ισχύος απέναντι στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και στην αναβάθμιση των κατασταλτικών ικανοτήτων των ΝΑΤΟικών κρατών - μελών. Οι λαϊκές διεκδικήσεις και αντιδράσεις μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η καπιταλιστική οικονομία, τα αστικά πολιτικά συστήματα και οι αστικές κρατικές δομές, δεχόμενες ισχυρά πλήγματα από την καπιταλιστική κρίση και την πανδημία, είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για τις αστικές κυβερνήσεις. Το επιχειρησιακό δόγμα της ευελιξίας, της διακλαδικότητας και της διαλειτουργικότητας ενόπλων δυνάμεων των κρατών - μελών, η ταχύτατη και άμεση ανάπτυξη δυνάμεων σε κρίσιμες περιοχές της Ευρώπης δεν περιορίζονται σε εξωτερικούς κινδύνους αλλά επεκτείνονται και στον εσωτερικό εχθρό, δηλαδή τους λαούς, όπως παραδέχονται αρμόδιοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, ο αποδέκτης του κινδύνου είναι ένας, ο λαός, ή ακριβέστερα όλοι οι λαοί, και ειδικά αυτοί που βρίσκονται βουτηγμένοι στη ΝΑΤΟική στρατηγική, με υποδομές και προσωπικό.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η «Σούδα του Βορρά» όπως εύστοχα λένε, αποτελεί στρατηγικό σημείο για την υλοποίηση της άσκησης, υπολογίζοντας ότι αποτελεί τη δίοδο για την άμεση μεταφορά στρατευμάτων σε Βουλγαρία και Ρουμανία, στη ρωσική συνοριογραμμή, χωρίς να χρειαστεί τα μεταγωγικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Συμβάλλει καθοριστικά και στην ανανέωση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve», πάλι στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης. Προφανώς η στρατηγική αξία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και των λοιπών υποδομών της περιοχής είναι πολύ ευρύτερη από τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, οι οποίες από μόνες τους αποτελούν προκλητική ενέργεια και αφορμή όξυνσης του ανταγωνισμού με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η περιοχή, όπως τόσες άλλες στη χώρα μας, πρόκειται να αποτελέσει μόνιμο σταθμό αμερικανικών και ΝΑΤΟικών αποστολών και συνεκπαιδεύσεων, καθώς και ενεργειακό κόμβο, μπροστά στην ευρωατλαντική στρατηγική της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. Ο ουσιαστικός κίνδυνος, με την καθοριστική συμμετοχή της χώρας μας στα ευρωατλαντικά σχέδια, βρίσκεται στην αξιοποίηση, με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και βάθος, των ελληνικών υποδομών και του προσωπικού για επικίνδυνες και ακόμα πιο ευρείες ενέργειες του ευρωατλαντικού σχηματισμού και των τμημάτων του κεφαλαίου για τα οποία το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικοπολιτικός εκφραστής.

Προσοχή! Μιλάμε για περίοδο πανδημίας, όπου οι κυβερνητικές επιλογές έχουν οδηγήσει τα στρατόπεδα σε παρατεταμένη καραντίνα χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, με αναβολή εκπαιδεύσεων, χωρίς εξόδους και με ορκωμοσίες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί κινούνται ελεύθεροι... Αλλη μια τρανή απόδειξη ότι η αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα του κρατικού μηχανισμού είναι πολύ επιλεκτική, και μάλιστα μόνο εκεί που υπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και των συμμάχων τους. Τα στρατόπεδα βρίσκονται στο έλεος της πανδημίας και η προστασία της υγείας επαφίεται στην αυτοθυσία και ατομική μέριμνα στρατευμένων και στελεχών.

Η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στη συμμετοχή σε αυτές τις ασκήσεις, η ανάγκη καταδίκης της κυβέρνησης και των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) που πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και απεμπλοκής από όλα αυτά τα πολεμικά σχέδια, προκύπτει και από την ίδια τη στρατηγική αξία αυτών των υποδομών για τους ΝΑΤΟικούς. Η αξία αυτή είναι και η κατάρα τους, γιατί γνωρίζουν ότι κάθε εμπόδιο, κάθε προσπάθεια αποκάλυψης και παρεμπόδισης των αντιλαϊκών σχεδιασμών της Συμμαχίας που περνούν μέσα από τη χώρα μας μπορεί να προξενήσει ανείπωτα στρατηγικά πλήγματα στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γι' αυτό και υλοποιούν έναν μεγάλο πολιτικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό σχεδιασμό ενσωμάτωσης και αποδοχής της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ως μονόδρομο. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκουν υποστηρικτές και συνοδοιπόρους όλα τα ελληνικά αστικά κόμματα, αρκετούς καθηγητές, ιδρύματα, τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες. Για κακή τους τύχη, υπάρχει το ΚΚΕ, η οργανωμένη λαϊκή αντίδραση και απειθαρχία στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της αστικής τάξης.

Τον δρόμο τον δείχνουν οι δεκάδες στρατευμένοι που ήδη καταγγέλλουν τη συμμετοχή της χώρας στην άσκηση. Τον δείχνουν οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΚΕ που ήδη έχουν τοποθετηθεί στη Βουλή και στην Ευρωβουλή αντίστοιχα για καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση. Τον έδειξαν οι κομμουνιστές και αγωνιστές εργαζόμενοι, οι νέοι και συνταξιούχοι, φορείς και σωματεία στην Αλεξανδρούπολη, με την «υποδοχή» που επιφύλαξαν στην πρώτη αμερικανοΝΑΤΟική άφιξη. Ο αγώνας αυτός χρειάζεται μαζικότητα και επιμονή. Στον τερματισμό του, η προοπτική της ειρήνης μεταξύ των λαών και της ευημερίας θα γίνει πράξη και κτήμα της κοινωνίας που θα έχει καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Στον μαραθώνιο αυτό αγώνα η μάχη από σήμερα, κάθε μικρή και μεγάλη νίκη, βάζει ένα λιθαράκι ακόμα στον δρόμο της ανατροπής, δίνει μια ανάσα και ελπίδα στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, συσσωρεύει τα απαραίτητα αποθέματα, πολλαπλασιάζει τη δύναμη για την τελική ευθεία.

Σε αυτόν τον μαραθώνιο το ΚΚΕ ρίχνεται με όλες του τις δυνάμεις, ώστε ο λαός να βάζει καθημερινά εμπόδια στην υλοποίηση της πολιτικής που μας δεσμεύει στη φτώχεια, στην προσφυγιά, στον πόλεμο. Να μην περάσουν τα σχέδια της αστικής τάξης, οι ΝΑΤΟικοί και οι Αμερικανοί μπορούν να πάνε από εκεί που ήρθαν. Να κλείσουν οι βάσεις, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Αλέξης ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης, Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Αμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας


Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
ΝΑΤΟ σημαίνει θάνατος, πόλεμοι, προσφυγιά

Σε επιστολή του φαντάρος από το Κουφόβουνο Εβρου γράφει:

«Εδώ και κάποιες βδομάδες έχει ξεκινήσει η απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, γιγαντιαίων διαστάσεων και πρωτοφανούς μεγέθους, για την άσκηση "Defender Europe 21". Ως φαντάροι που υπηρετούμε τη θητεία μας, παρακολουθούμε τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, που έχουν σπείρει τον όλεθρο σε λαούς όλου του κόσμου, τουλάχιστον με ανησυχία και σίγουρα με αποτροπιασμό. Δεν γεννηθήκαμε χτες, ούτε μασάμε κουτόχορτο ακούγοντας για "ειρηνικές αποστολές", "εξασφάλιση της σταθερότητας" κ.λπ. Το ξέρουν αυτό, ανάμεσα σε άλλους, και οι λαοί της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράκ, του Αφγανιστάν.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχτούμε ούτε ένας στρατευμένος να συμμετέχει σε οποιασδήποτε μορφής βοήθεια στους φονιάδες των λαών. Ολη αυτή η πολεμική προετοιμασία που διεξάγεται και στην περιοχή του Εβρου, και η οποία στρέφει τις κάννες απέναντι στον ρωσικό λαό, με ευθύνη της κυβέρνησης μας εντάσσει στο θανάσιμο παιχνίδι που παίζουν οι ιμπεριαλιστές για την εξασφάλιση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους, των δρόμων μεταφοράς, συνολικά των κερδών τους. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να γίνουμε υπηρέτες αυτών που αιματοκυλούν τους λαούς, που δημιουργούν αυτά τα κύματα των κατατρεγμένων προσφύγων που βλέπουμε και στην περιοχή του Εβρου. Ισα ίσα, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του ελληνικού λαού στα σύνορά του. Δηλώνοντας την αντίθεσή μας σε αυτήν την "πρόβα πολέμου", ακριβώς αυτό το καθήκον υπηρετούμε. Γιατί η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, η προθυμία όλων των κυβερνήσεων να αναβαθμίσουν τη θέση των ελληνικών μονοπωλίων στην περιοχή, είναι αυτά που θέτουν σε κίνδυνο τον ελληνικό λαό.

Για άλλη μια φορά βρίσκονται εκτεθειμένοι όλοι αυτοί που επικαλούνται τις "αξίες" και τα "οφέλη" από τη συμμετοχή μας στη δολοφονική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αλήθεια, μήπως η απόβαση τόσων ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη "έκοψε τον αέρα" στην προκλητικότητα της Τουρκίας; Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, με τη δραστηριότητα του ωκεανογραφικού "Τσεσμέ" και τις καθημερινές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν περιμέναμε αυτήν την άσκηση για να το διαπιστώσουμε, αλλά η πραγματικότητα φέρνει συνεχώς προ των ευθυνών τους όσους μας καλούν να σωπάσουμε και να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση στην προσπάθεια για τη "γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας".

Οι φαντάροι ήταν, είναι και θα είναι παιδιά του λαού. Σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση όπου οδηγείται ο ίδιος ο λαός, είναι ανάγκη να βροντοφωνάξουμε μαζί με εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, μαθητικά συμβούλια και άλλους φορείς:

Να μη μετατραπεί η Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων.

Κανένας Ελληνας φαντάρος και στρατιωτικός να μη χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων στην Αλεξανδρούπολη και όπου αλλού. Οι φαντάροι και λαός της περιοχής έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν και να διαμαρτύρονται από την παρουσία των Αμερικανών στον τόπο τους.

Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.

Να κλείσει η Σούδα και όλες οι βάσεις του θανάτου».

Καμία συμμετοχή φαντάρων και στρατιωτικών στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ

Είμαστε στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας στο βόρειο κομμάτι του Εβρου. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας στην Ξάνθη πρέπει να προβάρουν νυχθημερόν τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, για να κάνουν "καλή εντύπωση" στους μακελάρηδες.

Ολη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί συμβάλλει στο να μυρίσει ακόμα περισσότερο μπαρούτι στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, στην κόντρα με τη Ρωσία. Η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και αυτές που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, έχουν να φέρουν μόνο δεινά για το λαό, κάνοντας τον Εβρο μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση. Καμία ειρήνη και καμία ευημερία δεν θα φέρουν στην περιοχή.

Ως στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας στον Εβρο, εύκολα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη, όπου "κατασκηνώνουν" οι θύτες, και στο φυλάκιο του νομού Εβρου, όπου θα εγκατασταθούν τα θύματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμα παραπάνω, πρέπει να δυναμώσει παντού η πάλη απέναντι στον ιμπεριαλισμό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να ζήσουν οι λαοί μια ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους, κρίσεις και προσφυγιά.

Καμία συμμετοχή φαντάρων και στρατιωτικών στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Στρατιώτες από το βόρειο τμήμα του Εβρου



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ