ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Οργανωμένη και μαζική διεκδίκηση για την πλήρη αποκατάσταση

Απέστειλαν υπόμνημα στην κυβέρνηση για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με θέμα τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νομό τις προηγούμενες μέρες. Στη σύσκεψη που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Χανίων και σε αυτήν ανταποκρίθηκαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και αγροτικοί σύλλογοι του νομού, οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας αγροτιάς μετέφεραν την εικόνα από τις καταστροφές που έχουν γίνει στα χωριά και τις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, «αν και έχουν περάσει αρκετές μέρες, μια σειρά από χωριά αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ρεύμα, το τηλέφωνο και το πόσιμο νερό, ενώ υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που φιλοξενούνται σε συγγενείς και συγχωριανούς αφού τα σπίτια τους είναι ετοιμόρροπα. Στα χωράφια η κατάσταση είναι εξίσου απελπιστική, αφού πολλά δέντρα εξαφανίστηκαν στα νερά, ενώ για να γίνουν ξανά καλλιεργήσιμα χρειάζονται χιλιάδες ευρώ, αφού τα ξύλα, τα καλάμια και οι λάσπες έχουν μαζευτεί βουνό μέσα σε αυτά.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το μόνο όπλο μας είναι η οργανωμένη μαζική διεκδίκηση μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους μας.

Απαιτούμε άμεσα τα εξής:

Αμεση καταγραφή των ζημιών. Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο στο σύνολό τους και να αποζημιωθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Αμεση αποζημίωση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων και καλλιεργειών με κρατικά κονδύλια. Να απαλλαγούν φέτος όλοι οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ και να παγώσουν οι οφειλές τους προς την Εφορία, τις τράπεζες και τον ΕΦΚΑ. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην Εθνική Οδό. Να δοθεί άμεσα και με ασφάλεια στην κυκλοφορία και να γίνει μελέτη υποστήριξης του εδάφους, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί.

Αμεση και ασφαλής αποκατάσταση του επαρχιακού και του αγροτικού οδικού δικτύου. Σύνδεση όλων των αποκλεισμένων περιοχών με το οδικό δίκτυο. Αμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών.

Αμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων με κρατικά κονδύλια σε όσους έχουν ανάγκη τη στέγαση, τη σίτιση και την ένδυση. Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση με κρατικά κονδύλια όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, της διευθέτησης των χειμάρρων και τα αντιδιαβρωτικά έργα».

Το υπόμνημα

Τα παραπάνω αιτήματα συμπεριλαμβάνονται σε σχετικό υπόμνημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται:

«Οι καταστροφές αυτές δεν ήταν αναπάντεχες ούτε ήταν αποτέλεσμα μόνο των καιρικών φαινομένων που ήταν ακραία. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τις ελλείψεις στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του νομού, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Ευθύνες υπάρχουν σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού, από τους δήμους και την Περιφέρεια μέχρι την κυβέρνηση, που όλα αυτά τα χρόνια πετσόκοψαν ή αποδέχθηκαν και στήριξαν την υποχρηματοδότηση σε ό,τι αφορά την κατασκευή των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων προς όφελος του λαού.

Δεν είναι τυχαίο που κάποιες περιοχές επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Η ανεπάρκεια των κατάλληλων τεχνικών έργων κατά μήκος της ΕΟ Χανίων - Κισσάμου είναι και η αιτία που πλημμυρίζει κάθε λίγο και ήταν κλειστή στο ύψος του Σταλού εδώ και δύο μήνες. Ο ανύπαρκτος καθαρισμός των ρεμάτων είναι και αυτός που έφερε τις τεράστιες καταστροφές ειδικά στις περιοχές που αυτά εκβάλλουν στη θάλασσα (π.χ. Γεράνι, Ταυρωνίτης). Από την άλλη, ακριβοπληρωμένα έργα συντήρησης αποδείχτηκαν μόνο ακριβοπληρωμένα και όχι αποτελεσματικά (π.χ. Γέφυρα Κερίτη). Η έλλειψη συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι και αυτή που άφησε αποκλεισμένα δεκάδες χωριά σε όλο το νομό και μετέτρεψε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου σε απροσπέλαστο και μη ασφαλές. Δεκάδες σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι στα χωριά που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτια, αφού συνεχίζονται οι καθιζήσεις και οι κατολισθήσεις. Το ρεύμα, το νερό και οι τηλεπικοινωνίες κόπηκαν σε μία σειρά από χωριά και οικισμούς.

Από την άλλη πλευρά, οι ζημιές που έγιναν στη φυτική παραγωγή είναι και αυτές ανυπολόγιστες, ειδικά στα εσπεριδοειδή, τα αβοκάντο και τις ελαιοκαλλιέργειες. Δεν χάθηκε μόνο η φετινή παραγωγή. Χιλιάδες δέντρα παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ αμέτρητα είναι αυτά που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι κτηνοτρόφοι ακόμα αναζητούν τα ζωντανά τους, ενώ ολόκληρα κοπάδια είναι ακόμα αποκλεισμένα. Οι αποζημιώσεις όμως που θα πάρουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ θα είναι για άλλη μια φορά πενιχρές».


ΧΑΛΚΙΔΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα από τις πλημμύρες

Περιοδεία κλιμακίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις πληγείσες περιοχές

Περιοδεία στις περιοχές Δοκού, Αγίας Ελεούσας και Λιανής Αμμου της Χαλκίδας, που έχουν πλημμυρίσει από την άνοδο της στάθμης του νερού μετά τις δυνατές βροχές, πραγματοποίησε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους Γρανέτα Τσιβίκα, Πελαγία Ντούλτσα και Παναγιώτη Τζουβάρα.

Σε πολλούς δρόμους έχει τοποθετηθεί σήμανση και έχει απαγορευτεί η διέλευση των οχημάτων. Σε όσους πάλι επιτρέπεται η κίνηση, οι κάτοικοι τους κρίνουν επικίνδυνους, γιατί είναι αρκετά στενοί, βρίσκονται κοντά σε πλημμυρισμένα χωράφια, πολλά νερά περνούν πάνω από αυτούς και δεν αποκλείεται να διαβρωθούν και να σημειωθούν καθιζήσεις. Παράλληλα, έχουν καταστραφεί οι λέβητες στα υπόγεια και οι κάτοικοι βάζουν μοτέρ για να βγαίνουν τα νερά, αλλά το έργο τους είναι πολύ δύσκολο από τη στιγμή που είναι γεμάτος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.

Οι κάτοικοι ζητούν άμεσα δραστικά μέτρα και αναρωτιούνται γιατί σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουν ληφθεί καίριες αποφάσεις, παρά μόνο κηρύχθηκαν οι περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν και ανακοινώθηκε πως οι εργασίες για την άντληση των υδάτων έχουν ξεκινήσει, στην πραγματικότητα έχουν τοποθετηθεί φαρδιά λάστιχα που μαζεύουν το νερό από το ένα μέρος και το πετάνε σε άλλο. Γι' αυτούς τους λόγους, οι κάτοικοι πήγαν στο δήμο ώστε να συναντήσουν τον δήμαρχο Χ. Παγώνη για να διαμαρτυρηθούν, αλλά και στον ΕΛΓΑ, όπου δεν τους αφήνουν να κάνουν αιτήσεις γιατί «τώρα έχει καλό καιρό». Σύμφωνα με καταγγελίες, τους δήλωσαν ότι «έχει ήλιο» και ότι το χειμώνα δέχονται αιτήσεις. Το μόνο που έγινε ήταν ο ψεκασμός για τα κουνούπια.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε "θεομηνίες" ή στα "έντονα καιρικά φαινόμενα". Γιατί πλέον έχουμε τακτικά φαινόμενα και οι αρμόδιοι φορείς έπρεπε ήδη να είχαν πάρει τα μέτρα τους, αφού άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους. Απαιτούμε οι αρμόδιες αρχές - δήμος, Περιφέρεια και υπουργείο Υποδομών - να πάρουν άμεσα μέτρα. Πρέπει να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, στην αγροτική παραγωγή, και να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης κ.λπ.)».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ