ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Απειλές από τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της επέμβασης

Ενώ Σύροι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν νέα σχέδια προβοκάτσιας αντικαθεστωτικών με χημικά όπλα

Από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ανατολική Γκούτα
Από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ανατολική Γκούτα
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Νέες απειλές για κλιμάκωση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία με πρόσχημα νέες «καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κατά Σύρων αμάχων» εκτόξευσε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, μολονότι λίγες ώρες νωρίτερα Σύροι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει πως εντόπισαν «εργαστήριο» παρασκευής χημικών όπλων από αντικαθεστωτικούς στην κωμόπολη Αφτρίς της Ανατολικής Γκούτα.

Παράλληλα και ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, είχε καταγγείλει τους αντικαθεστωτικούς στην Α. Γκούτα ότι σχεδιάζουν προβοκάτσια με χημικά όπλα προκειμένου να επιρρίψουν την ευθύνη στο συριακό στρατό και να δικαιολογηθεί ακόμη μία επίθεση από τη μεριά δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Μπροστά στις νέες απειλές της Ν. Χέιλι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι οι επιθέσεις σε προάστια της Α. Γκούτα «έχουν κλιμακωθεί» μετά το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 30ήμερη εκεχειρία. Εκτίμησε δε ότι η Α. Γκούτα έχει πλέον χωριστεί στα τρία, καθώς ο συριακός στρατός τις τελευταίες βδομάδες έχει ανακαταλάβει σημαντικές περιοχές.

Από την άλλη, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του συριακού στρατού «έχουν κάθε δικαίωμα» να συνεχίσουν τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στην Α. Γκούτα γιατί δεν είναι αντίθετες με το ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Γαλλία «είναι η πιο ενεργή διπλωματικά χώρα όσον αφορά στη Συρία», ενώ ο προκάτοχός του, Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας συνέντευξη στην εφημερίδα «Λε Μοντ» πρότεινε να θεσπιστούν δύο εναέριες ζώνες απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Α. Γκούτα και το Αφρίν, όπου επιχειρούν από τις 20 Γενάρη ισχυρές δυνάμεις του τουρκικού στρατού και χιλιάδων μισθοφόρων από το λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Ο Ολάντ πρότεινε επίσης να ασκηθεί «μεγαλύτερη πίεση» στη Ρωσία με πιθανές νέες κυρώσεις και να δοθεί μεγαλύτερη υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές της Συρίας.

Στο Αφρίν, πάντως, χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν, τα τελευταία 24ωρα, τις εστίες τους σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν από τις βόμβες του τουρκικού στρατού και να εξασφαλίσουν τρόφιμα και νερό, καθώς εδώ και αρκετές μέρες οι τουρκικές δυνάμεις τούς έχουν κόψει την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση. Μάλιστα, χτες βράδυ, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ, υποστήριξε ότι η Τουρκία «θα εκκαθαρίσει σύντομα» το Αφρίν έχοντας ήδη αποκτήσει «τον έλεγχο σε πάνω από το ήμισυ της περιοχής».

Επιπροσθέτως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ετοιμάζεται να μεταβεί στις 14 - 16 του μήνα στη Μόσχα για συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, για τις εξελίξεις στη Συρία. Στις 17/3 θα μεταβεί στην Αστάνα του Καζακστάν για να συμμετάσχει σε τριμερή σύνοδο μαζί με τους ομολόγους του από Ρωσία και Ιράν, που είναι «εγγυήτριες» δυνάμεις της «εκεχειρίας» στη Συρία. Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και οι κόντρες συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ αναγκάζουν τον Τούρκο υπουργό να μεταβεί στις 19 του μήνα στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον.

Τέλος, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ διαπίστωσε ότι πέρσι «η τυφλή και ακραία βία» στον πόλεμο της Συρίας σκότωσε τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που έχει γίνει ποτέ γνωστός και «50% περισσότερα από το 2016».

ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία οι πρώτοι εξαγωγείς όπλων

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Ιδιαίτερα χρυσοφόρες αποδεικνύονται οι μπίζνες των πολεμικών βιομηχανιών παγκοσμίως, εξαιτίας της συνέχισης και κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και αλλού.

Στη νέα έκθεση του «Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης» (SIPRI), που δημοσιοποιήθηκε χτες, διαπιστώνει κανείς, μεταξύ πολλών άλλων, πως οι ΗΠΑ διατηρούν την τελευταία πενταετία τα «σκήπτρα» των περισσότερων εξαγωγών όπλων παγκοσμίως με σημαντική διαφορά. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ρωσία, και στη συνέχεια οι Γαλλία, Γερμανία και Κίνα. Αυτές οι πέντε χώρες ήταν υπεύθυνες για το 74% των εξαγωγών όπλων παγκοσμίως κατά την περίοδο 2013-17.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων παγκοσμίως εμφανίζεται πρώτη η Ινδία, που το 2017 αγόρασε τα περισσότερα όπλα από Ρωσία (κατά 47%!), ΗΠΑ και Ισραήλ. Πήρε έτσι τα πρωτεία που είχε το 2016 η Σαουδική Αραβία, η οποία πλέον έρχεται δεύτερη στις εισαγωγές όπλων παγκοσμίως. Ακολουθούν η Αίγυπτος στην τρίτη θέση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην τέταρτη θέση και στην πέμπτη θέση η Κίνα.

Στην περιοχή της Νότιας Ασίας ξεχωρίζει και η περίπτωση του Πακιστάν, στο οποίο πήγε το 2,8% των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων την περίοδο 2013-17. Ενα στοιχείο που αντανακλά τη σταδιακή επιδείνωση των σχέσεων του Πακιστάν με τις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές αμερικάνικων όπλων στο Πακιστάν μειώθηκαν κατά 76% μεταξύ των περιόδων 2008-12 και 2013-17.

Παράλληλα, το SIPRI υπολογίζει ότι αυξήθηκε κατά 10% η ποσότητα όπλων που εξήχθησαν παγκοσμίως την περίοδο 2013-2017, σε σύγκριση με το διάστημα 2008-2012.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο 2013-17, στις ΗΠΑ (που πούλησαν όπλα σε τουλάχιστον 98 χώρες) αναλογούσε το 34% των συνόλου των πωλήσεων όπλων. Μεγάλο μέρος των αμερικανικών εξαγωγών όπλων ήταν μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη, ενώ σχεδόν το 50% των πωλήσεων εκείνο το διάστημα έγινε σε χώρες της Μέσης Ανατολής (με τη Σαουδική Αραβία να ξεχωρίζει, αφού αγόρασε σχεδόν το 1/5 των αμερικανικών όπλων που εξήχθησαν). Σε χώρες της Ασίας κατέληξε επίσης σχεδόν το 1/3 των αμερικανικών όπλων.

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές οπλικών συστημάτων, πούλησε όπλα σε 47 χώρες, με το 50% των εξαγωγών αυτών να προορίζεται σε Ινδία, Κίνα και Βιετνάμ.

Η Γαλλία διαπίστωσε αύξηση των εξαγωγών όπλων κατά 27% μεταξύ 2008-12 και 2013-17. Επιπλέον, η Γερμανία, τέταρτη στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, αύξησε κατά 109% τις εξαγωγές της στη Μέση Ανατολή κατά το διάστημα 2013-17.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ασταμάτητα παζάρια για τους δασμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται η κόντρα και τα παζάρια των ΗΠΑ με ανταγωνιστές τους σε ΕΕ και Κίνα μετά την πρόσφατη αναγγελία αύξησης των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κατά 25% και στις εισαγωγές αλουμινίου κατά 10%. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χτες ότι προγραμματίζονται συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησής του, όπως ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, με αξιωματούχους της ΕΕ, ώστε να συζητήσουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, έπειτα από την εξαίρεση Καναδά και Μεξικού από την αύξηση των δασμών. Ωστόσο, ο ίδιος έγραψε σε σχετικό μήνυμα στο «Τουίτερ»: «Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα μιλήσει με εκπροσώπους της ΕΕ για την εξάλειψη των μεγάλων δασμών και φραγμών που χρησιμοποιούν εναντίον των ΗΠΑ. Δεν είναι δίκαιο για τους αγρότες και τους κατασκευαστές μας»...

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενρίκο Μπρίβιο δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένει «κάποιες αποσαφηνίσεις» σχετικά με το ποιος θα εξαιρεθεί από τους δασμούς. Διέψευσε ότι σχεδιάζεται συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Γ. Ρος, μην αποκλείοντας εντούτοις εντός της βδομάδας να γίνουν επαφές «σε διάφορα επίπεδα», προτού οι αμερικανικοί δασμοί τεθούν σε ισχύ.

Επιπλέον, την ανησυχία τους για τις επικείμενες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ εξέφρασαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μερ, εκτίμησε ότι «κανείς δεν θα νικήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο», εκτιμώντας αφενός ότι θα υπάρξουν «μόνο ηττημένοι». Η Γερμανίδα ομόλογός του Μπριγκίτε Τσίπρις προέβλεψε ότι η δασμολογική πολιτική του Τραμπ «θα έχει κόστος σε θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι τόσο η Ευρώπη όσο και άλλοι «υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου» δεν θα πρέπει να επιτρέψουν τη μεταξύ τους διαίρεση.

Τέλος, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ζονγκ Σαν δήλωσε πως η χρήση διαφορετικών στατιστικών μεθόδων διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ, εκτιμώντας επίσης πως ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ «θα οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία μόνο στην καταστροφή».

ΤΣΑΝΤ - ΝΙΓΗΡΙΑ
Επίσκεψη Τίλερσον με έμφαση στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

«Σημαντικό εταίρο» των ΗΠΑ στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και των τζιχαντιστών χαρακτήρισε χτες το Τσαντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ολοκλήρωσε αργότερα στη Νιγηρία, με ολιγόωρη επίσκεψη, την περιοδεία που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα στην Αφρική, προωθώντας τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των μονοπωλιακών τους ομίλων.

Ο Τίλερσον, που έγινε ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τσαντ, προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης του Προέδρου της χώρας, Ιντρίς Ντεμπί, μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συμπεριλάβει τον περασμένο Σεπτέμβρη το Τσαντ στη «μαύρη λίστα» των χωρών οι ταξιδιώτες των οποίων απαγορεύεται «για λόγους ασφαλείας» να πάρουν βίζα ώστε να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Ο Τίλερσον (όπως νωρίτερα και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, στρατηγός ε.α. Χ. Ρ. Μακμάστερ) προέβλεψε ότι το Τσαντ θα βγει «σε έναν - δύο μήνες» από τη μαύρη λίστα, γιατί αφενός συμμορφώθηκε με τις προδιαγραφές ασφαλείας των ΗΠΑ σε ταξιδιωτικά έγγραφα, αφετέρου αυξήθηκε η συνεργασία μεταξύ των αρχών ασφαλείας των δύο χωρών σε θέματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Ο Τίλερσον επέσπευσε την περιοδεία του στην Αφρική, μεταβαίνοντας χτες το βράδυ για λίγες ώρες στη Νιγηρία, αντί να διανυκτερεύσει εκεί, όπως αρχικά προβλεπόταν, προκειμένου να ασχοληθεί με τις έκτακτες εξελίξεις που αφορούν την πιθανότητα διαλόγου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ