ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κορόνες για «αναβάθμιση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Ως εγχείρημα «που θα αποτελέσει οδηγό για τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ των ΑΕΙ άλλων Περιφερειών» περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου και του δήμου Αιγάλεω.

Οπως ανακοίνωσε, τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθεί σχέδιο νόμου μετά από την ολοκλήρωση των διεργασιών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου και έπονται τα Ιόνια, η Θεσσαλία με τη Στερεά, αλλά και η Δυτική Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ούτε λίγο - ούτε πολύ μία εικόνα οικονομικής και θεσμικής αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο ίδρυμα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σε μια από τις πλέον αδικημένες περιοχές της Αττικής, δείχνει εξαρχής το ενδιαφέρον της παρέμβασης, με τρόπο πραγματικά αναπτυξιακό, κοινωνικό και ταυτόχρονα ακαδημαϊκό». Βέβαια, μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να προσδώσει στο εγχείρημα διάσταση αναβάθμισης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων που ζουν στη Δυτική Αττική και των σπουδών, ωστόσο την ίδια στιγμή δεν κρύβει πως η ίδρυσή του και το περιεχόμενό του σχετίζονται με τη βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριοποίηση που είναι έντονη στη Δυτική Αττική, αλλά και τη συνολική στρατηγική της περιφερειακής ανάπτυξης προς όφελος των επιχειρήσεων, με το νέο ίδρυμα να αποτελεί μοντέλο σύνδεσης των πανεπιστημίων με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Εξω από το χώρο που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - ο οποίος ήταν αποκλεισμένος από την αστυνομία - σπουδαστές από Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, προτάσσοντας τις δικές τους ανάγκες απέναντι στις στοχεύσεις που έχει η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Οπως δήλωναν, «η φιέστα αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου έχει σκοπό να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες για την αναβάθμιση των σπουδών μας. Η πραγματικότητα είναι ότι η ψήφισή του αποτελεί δούρειο ίππο για να προωθηθούν οι στόχοι του κεφαλαίου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Ταυτόχρονα, βάζει νέα εμπόδια στην προσπάθειά μας να σπουδάσουμε, δεν καλύπτει την ανάγκη μας για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση στο αντικείμενό μας», σημειώνουν οι σπουδαστές που δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών και πρόσβαση στη δουλειά με δικαιώματα.

Στην κινητοποίηση καλούσε και το ΔΣ του Συλλόγου Εκτάκτων Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Αθήνας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Μάρτη

«Ολοι και όλες, από κάθε γωνιά της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, στις 16 Μάρτη έξω από το υπουργείο Παιδείας στη 1 μ.μ., για να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε: Εδώ και τώρα μαζικοί - μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών! Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών! Δε θα δεχτούμε καμία απόλυση συμβασιούχου! Αμεση εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών και μέτρα στήριξής τους (στέγαση, σίτιση, δωρεάν μετακίνηση)!».

Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ μπροστά στην απεργία (με τρίωρες στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ - ΔΟΕ και από τα σωματεία εκπαιδευτικών) και την πανελλαδική συγκέντρωση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την ερχόμενη Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας. Στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους μόνιμοι και ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στην κινητοποίηση και τονίζει μεταξύ άλλων πως «το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, θα τα κερδίσουμε μόνο μέσα από τον αγώνα μας».

«Τώρα είναι ώρα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στο σύνολο αυτής της πολιτικής, ώρα να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή!», τονίζει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, που καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις για την προετοιμασία της απεργίας στις 16 Μάρτη και σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητικό τουρνουά μπάσκετ

Με μεγάλη συμμετοχή ομάδων έγινε, το περασμένο Σάββατο, το τουρνουά 3on3 που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Φυλής της ΚΝΕ, με σύνθημα: «"Κάρφωσε" ενάντια στο ρατσισμό και στο σύστημα που τον γεννά».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πέτρος Καράμπελας, Γραμματέας της ΤΟ Μενιδίου - Φυλής, που τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διοργάνωση του τουρνουά στο Μενίδι, όπου ζουν και εργάζονται χιλιάδες μετανάστες εργάτες που δεν μας χωρίζει τίποτα μαζί τους.

Τέλος, τονίστηκε ότι οι πρωτοβουλίες δεν θα σταματήσουν εδώ, αλλά θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα με θεατρική παράσταση από την ομάδα της ΚΝΕ την Κυριακή 18 Μάρτη, στο δημαρχείο Αχαρνών, με κορύφωση το Μαθητικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μάρτη, στο δημαρχείο Αχαρνών.

ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συγχαρητήρια για τη διάκριση στη Μαθηματική Ολυμπιάδα

Το Τομεακό Συμβούλιο Ξάνθης της ΚΝΕ εκφράζει τα συγχαρητήριά του στους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Εμμανουηλίδη Κωνσταντίνο και Αρναούτογλου Δημήτρη και στον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Βασίλειο Παπαδόπουλο για την κατάκτηση χάλκινων μεταλλίων στη Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έγινε στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Τους εύχεται καλή συνέχεια στην προσπάθειά τους καθώς, όπως σημειώνει, «παρά τη χρόνια υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και τις δυσκολίες που αυτό σημαίνει, κατάφεραν μέσα από την ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ για άλλη μια φορά να διακριθούν».

Το ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ καλεί όλους τους φοιτητές, όσους αγαπούν τη γνώση και την επιστήμη τους, να δυναμώσουν τώρα τον αγώνα για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και στήριξή τους από το κράτος, για να μπορέσει πραγματικά να αναπτυχθεί η επιστήμη στα πλαίσιά τους και να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Εκδήλωση στην Κέρκυρα

«Πολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας - Υπάρχει διέξοδος για τη μόρφωση και το μέλλον μας στην πρόταση του ΚΚΕ». Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνουν αύριο, Τετάρτη, οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Κέρκυρας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 2 μ.μ., στο Αμφιθέατρο 1 του Ιστορικού και θα μιλήσει ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σύσκεψη μαθητών ΕΠΑΛ

Η Συντονιστική Επιτροπή μαθητών Αθήνας καλεί κάθε εκλεγμένο μαθητή ΕΠΑΛ σε 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια, αλλά και κάθε μαθητή EΠΑΛ σε ανοιχτή σύσκεψη, το Σάββατο 17 Μάρτη, στις 15.00, στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας (Ταϋγέτου 60, Γαλάτσι).

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ:

  • «Να συζητήσουμε για τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα ΕΠΑΛ, ειδικά μετά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τη μείωση των εισακτέων μαθητών ΕΠΑΛ κατά 5%.
  • Να οργανώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία μας, που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν και αναγκαζόμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα, εργαστηριακό εξοπλισμό κ.ά.

Δεν καθόμαστε στ' αυγά μας! Αγωνιζόμαστε οργανωμένα και συλλογικά για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζουν! Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα στην ουσιαστική και ολόπλευρη μόρφωση, για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει!».

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Δεκέμβρη

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι εκδόθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Δεκέμβρη 2017, για τις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα από το διαδίκτυο στην ιστοσελίδα: https://kpgresults.it.minedu.gov.gr

Οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση με τη χρήση του οκταψήφιου κωδικού τους, που αναγράφεται στην καρτέλα υποψηφίου καθώς και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες των ονομαστικών τους στοιχείων.

Οι επιτυχόντες αναμένεται να παραλάβουν τα πιστοποιητικά τους από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου είχαν οριστικοποιήσει την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, εντός διμήνου, έχοντας μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου ή το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Σημειώνεται ακόμα ότι οι επόμενες εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας θα πραγματοποιηθούν το β' δεκαπενθήμερο του Μάη και οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org