ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Επικίνδυνη όξυνση της κόντρας συμφερόντων

Η όξυνση της κόντρας συμφερόντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο οδηγεί σε καταστάσεις «ροντέο» για την υπεράσπιση των κερδών με κάθε τρόπο

Copyright 2018 The Associated

Η όξυνση της κόντρας συμφερόντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο οδηγεί σε καταστάσεις «ροντέο» για την υπεράσπιση των κερδών με κάθε τρόπο
Ενα ακόμη ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος που δεν τελείωσε ποτέ και σημαδεύτηκε από περιστατικά βίας, ιδιαίτερα «χοντρά» αυτήν τη φορά, αποτέλεσε τον τελευταίο μέχρι σήμερα «κρίκο» στην άκρως επικίνδυνη «αλυσίδα» των πρακτικών που επιτάσσει το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Το οποίο, πλήρως ενταγμένο στα επιχειρηματικά τερτίπια, αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για τη διεξαγωγή ενός αδυσώπητου πολέμου, για τα πρωτεία σε αυτό και φυσικά για την εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσα απ' αυτό. Συμφερόντων που συχνά υπερβαίνουν κατά πολύ τη διαχείριση της «πίτας» των κερδών από τη μετατροπή του αθλήματος σε προϊόν και άπτονται σχεδιασμών εκτός ποδοσφαίρου, με διακύβευμα πολύ μεγαλύτερα κέρδη.

Ειδικά στο φετινό πρωτάθλημα, μάλιστα, είναι εμφανής η όξυνση αυτής της μάχης συμφερόντων, η οποία λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις. Κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πως παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων (ΕΠΟ, UEFA, FIFA) περί αυστηροποίησης των νόμων ή και θέσπισης νέων (βλ. νόμος Κοντονή) και τις μεγαλοστομίες, το πρόβλημα δεν λύνεται όσο το ίδιο το άθλημα παραμένει έρμαιο της επιχειρηματικής δράσης.

Αρχικά δικαίωση και αντιδράσεις...

Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων να δικαιώσει εν μέρει τον ΠΑΟΚ στην προσφυγή του για την ποινή που του είχε επιβληθεί για τη ματαίωση του αγώνα με τον Ολυμπιακό (λόγω αντικειμένου που χτύπησε τον Οσκαρ Γκαρσία). Σύμφωνα με αυτήν, ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ του Ολυμπιακού με 3-0, ωστόσο ο ΠΑΟΚ πήρε πίσω τους 3 βαθμούς που του αφαιρέθηκαν, ενώ κατέπεσε και η ποινή αποκλεισμός της έδρας του.

Ετσι, ο αγώνας με την ΑΕΚ διεξήχθη παρουσία κόσμου, ο οποίος από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής άρχισε να προμηθεύεται τα εισιτήρια. Πάντως ο ΠΑΟΚ δεν ικανοποιήθηκε πλήρως και, όπως έγινε γνωστό, η ομάδα θα προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο ζητώντας τη διεξαγωγή του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στους βασικούς αντιπάλους του ΠΑΟΚ (Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό).

...μετέπειτα «ντου» και «ροντέο»

Το γκολ του Βαρέλα στο 89', που έδινε προβάδισμα 1-0 στον ΠΑΟΚ και αρχικά ακυρώθηκε από τον διαιτητή Κομίνη ως οφσάιντ, εξαιτίας συμμετοχής στη φάση του Μαουρίσιο, αποτέλεσε αφορμή για την εισβολή παραγόντων της διοίκησης του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, συνοδεία ανθρώπων της ασφαλείας του, σε έξαλλη κατάσταση, προσπάθησε να πάρει την ομάδα και να αποχωρήσει. Λίγο αργότερα, αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες στις οποίες ο Ι. Σαββίδης φαίνεται να φέρει πιστόλι στη ζώνη του κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Επίθεση στον διαιτητή με απειλές (όπως φαίνεται και τηλεοπτικά) εξαπέλυσε και ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Λιούμπος Μίχελ.

Για το περιστατικό, οι αστυνομικές αρχές αργά το βράδυ της Κυριακής εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης με τη διαδικασία του αυτόφωρου για τον Ι. Σαββίδη και τους συνοδούς του, για παραβίαση της αθλητικής νομοθεσίας. Από την πλευρά της η ΑΕΚ κατήγγειλε τη συμπεριφορά των διοικούντων του ΠΑΟΚ.

«Θρίλερ» και... γκολ στα αποδυτήρια

Αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν εντός αγωνιστικού χώρου ήταν διαιτητές και ΑΕΚ να αποχωρήσουν και να αρχίσει ένα «θρίλερ» για την τύχη του αγώνα, εν μέσω έντασης, πιέσεων και καταγγελιών. Εν τέλει ο αγώνας διακόπηκε οριστικά, με τον διαιτητή να αναγράφει στο Φύλλο Αγώνα ως αιτίες την είσοδο των διοικούντων του ΠΑΟΚ και την άρνηση της ΑΕΚ να αγωνιστεί για το υπόλοιπο (το 5λεπτο των καθυστερήσεων), επικαλούμενη τα όσα συνέβησαν και ιδίως το περιστατικό με το πιστόλι. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι στα αποδυτήρια ο διαιτητής αποφάσισε τελικά να κατακυρώσει το γκολ υπέρ του ΠΑΟΚ, αναφέροντας ως σκορ κατά την ώρα της διακοπής το 1-0.

Διακοπή πρωταθλήματος υπό την απειλή αποκλεισμού

Μετά τα γεγονότα, σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, αφού καταδικάστηκαν τα όσα έγιναν, αποφασίστηκαν η διακοπή του πρωταθλήματος επ' αόριστον και η αναβολή του Κυπέλλου, κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου Κοντονή. Σε δηλώσεις του ο Γ. Βασιλειάδης ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς (ΕΠΟ, Super League, UEFA) και ότι το πρωτάθλημα δεν θα εκκινήσει αν «δεν υπάρξει ένα νέο, σαφές πλαίσιο, συμφωνημένο απ' όλους». Επίσης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη. Η απόφαση για διακοπή προκάλεσε αντιδράσεις από μια σειρά ΠΑΕ (Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ξάνθη κ.ά.).

  • Θέση για το θέμα πήρε χτες και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), που με ενημέρωσή της καταδικάζει τα γεγονότα των τελευταίων ωρών και απειλεί με σοβαρές κυρώσεις το ελληνικό ποδόσφαιρο.
  • Ανακοινώσεις για τα γεγονότα εξέδωσαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
BASKET LEAGUE
H... χαρά των φιλοξενούμενων

Οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που «χαμογέλασαν» στους περισσότερους αγώνες της 18ης αγωνιστικής της Basket League, με αρκετούς απ' αυτούς να παίρνουν πολύτιμες νίκες για τους στόχους τους. Ξεχωρίζουν οι νίκες Λαυρίου, ΑΕΚ και Προμηθέα στη μάχη για το πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα, καθώς και του ΓΣ Λάρισας, που τον απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τη ζώνη του υποβιβασμού. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Τρίκαλα - ΓΣΛ/Φάρος 65-74 , Κολοσσός Ρόδου - Λαύριο 71-77, Κόροιβος - ΑΕΚ 75-77, Κύμη - Προμηθέας 68-73, Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 97-53, Ρέθυμνο - Ολυμπιακός 66-86. Αναβλήθηκε το ντέρμπι Αρης - ΠΑΟΚ με απόφαση της Αστυνομίας, λόγω διεξαγωγής συλλαλητηρίου των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 36, Ολυμπιακός 32, Λαύριο 30, ΑΕΚ 30, Προμηθέας 29, Κολοσσός Ρόδου 27, ΠΑΟΚ 26 (με αγώνα λιγότερο), Κύμη 26, Ρέθυμνο 25, Κόροιβος 24, ΓΣΛ/Φάρος 24, Αρης 23 (με αγώνα λιγότερο), Πανιώνιος 22, Τρίκαλα 21.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθρέφτης της σήψης του ποδοσφαίρου των μεγαλοεπιχειρηματιών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα επεισόδια στον αγώνα ΠΑΟΚ - ΑΕΚ:

«Οι χτεσινές εικόνες στο γήπεδο του ΠΑΟΚ αποτελούν τον καθρέφτη της σήψης του ποδοσφαίρου των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τι κι αν αυστηροποιήθηκαν οι νόμοι, τι κι αν ήρθαν ξένοι επιτηρητές της UEFA, τι κι αν άλλαξε η ΕΠΟ, τι κι αν ήρθαν τακτικοί δικαστές; Παραμένει το ποδόσφαιρο των μεγαλοεπιχειρηματιών που, με την ανοχή και στήριξη όλων των κυβερνήσεων - και της σημερινής - παίζουν τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια στις πλάτες των ομάδων και των φιλάθλων. Γι' αυτό και η κατάσταση όχι μόνο δεν εξυγιαίνεται, αλλά πάει από το κακό στο χειρότερο.

Η διακοπή του πρωταθλήματος, από μόνη της, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται και πλέον περισσότερος φίλαθλος κόσμος αντιλαμβάνεται, είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και συνολικά στον αθλητισμό».

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ανέβηκε η Ξάνθη, απώλειες για Πανιώνιο και Αστέρα

Στο αγωνιστικό μέρος της 25ης αγωνιστικής το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στα αποτελέσματα των ομάδων που στοχεύουν στο πλασάρισμα στην πρώτη πεντάδα και στο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Από αυτές κερδισμένη θεωρείται η Ξάνθη, που με τη νίκη της με 1-0 επί του Παναιτωλικού ανέβηκε μόνη στην 5η θέση εκμεταλλευόμενη και τα στραβοπατήματα των Πανιωνίου και Αστέρα Τρίπολης. Τα αποτελέσματα: Ατρόμητος - Πανιώνιος 2-2, Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης 1-1, Πλατανιάς - Ολυμπιακός 0-4, Λάρισα - Κέρκυρα 0-0, Λαμία - Λεβαδειακός 1-1. Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για χτες ματς ΠΑΣ Γιάννενα - Απόλλωνα Σμύρνης μετά την απόφαση της κυβέρνησης για διακοπή του πρωταθλήματος.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ΑΕΚ 54, ΠΑΟΚ 52, Ολυμπιακός 50, Ατρόμητος 47, Ξάνθη 35, Πανιώνιος 33, Αστέρας Τρίπολης 33, Παναθηναϊκός 32, ΠΑΣ Γιάννινα 30, Λεβαδειακός 30, Παναιτωλικός 29, ΑΕΛ 26, Λαμία 24, Κέρκυρα 20, Απόλλων Σμ. 19, Πλατανιάς 10. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι αγώνες ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, ΠΑΣ Γιάννινα - Απόλλωνα Σμ. Ο Ολυμπιακός έχει -3 β.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
«Σεφτέ» στους τίτλους ο Ολυμπιακός

Τον πρώτο τίτλο του στο χάντμπολ πήρε ο Ολυμπιακός, που κατέκτησε το Κύπελλο ανδρών, νικώντας τον Δούκα με 26-22, στον τελικό του φάιναλ φορ που έγινε στο κλειστό της Γλυφάδας. Για τους «ερυθρόλευκους» είχε προηγηθεί η νίκη στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ με 22-21, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι, με τον «Δικέφαλο» να καταθέτει ένσταση για την τελευταία φάση αλλά να μην δικαιώνεται τελικά. Ο Δούκας απέκλεισε τον Αερωπό με 28-17. Στον τελικό ο Ολυμπιακός έδειξε να διαθέτει περισσότερες λύσεις, και με τον Τσιλιμπάρη να βρίσκεται σε σπουδαία μέρα επέβαλε πλήρως το ρυθμό του και έφτασε δίκαια στη νίκη.

ΒΟΛΕΪ

Η κόντρα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ ξεχωρίζει από τα ζευγάρια των ημιτελικών στο φάιναλ 4 του Κυπέλλου ανδρών, όπως προέκυψαν από τη χτεσινή κλήρωση της ΕΟΠΕ. Στο άλλο ζευγάρι θα κοντραριστούν Ηρακλής και Παναθηναϊκός. Η διοργάνωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ένα διήμερο από 20 έως 24 Απρίλη (ή 20-21 ή 23-24) χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν οριστικοποιηθεί οι ακριβείς ημερομηνίες και ο τόπος διεξαγωγής της.

CHAMPIONS LEAGUE

Σε ρευστές ισορροπίες δίνεται η συνέχεια, στις ρεβάνς, για τη φάση των «16» στο Champions League σε Μάντσεστερ και Ρώμη. Στην αγγλική πόλη η Γιουνάιτεντ θα φιλοξενήσει τη Σεβίλλη (21.45 Cosmote Sports 2) έχοντας ελαφρύ προβάδισμα μετά την ισοπαλία 0-0 στον πρώτο αγώνα. Στην Ιταλία η Ρόμα υποδεχόμενη τη Σαχτάρ (21.45 Cosmote Sports 1) καλείται να ανατρέψει το εις βάρος της 2-1 στον πρώτο αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ