ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Προαναγγελία νέων αντιλαϊκών μέτρων

Στην Αθήνα βρίσκονται από χτες τα «τεχνικά κλιμάκια» της τρόικας (η οποία βαφτίστηκε... «Brussels Group»)

Συνδυασμό αντιλαϊκών μέτρων, τόσο από την πλευρά των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, όσο και από την πλευρά της επίτευξης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, περιλαμβάνει ο κύκλος αξιολόγησης, ελέγχου και εποπτείας που διενεργείται από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Και ενώ τα «τεχνικά κλιμάκια» των «εταίρων» βρίσκονται από χτες στην Αθήνα, η συγκυβέρνηση και η λεγόμενη «Brussels Group» (όπως βαφτίστηκε η τρόικα), επιχειρούν να συγκαλύψουν το περιεχόμενο της διαβούλευσης, η οποία, σε κάθε περίπτωση, δρομολογεί τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς δήλωσε χτες πως «οι εμπειρογνώμονες, πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε ήρεμη εργασιακή ατμόσφαιρα, μακριά από τη δημοσιογραφική και πολιτική έκθεση»... Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, τόνισε ότι οι συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα «δεν αποτελούν θεμελιώδη αλλαγή», ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων για τα δάνεια προς το ΔΝΤ.

«Παράλληλοι στόχοι» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν τρεις παράλληλοι στόχοι:

-- Η εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων.

-- Η ροή πληροφοριών για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει «αμφίπλευρη πληροφόρηση».

-- Η διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια νέα «συμφωνία Ελλάδας - Ευρώπης» για την «ανάκαμψη και ανάπτυξη». Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω «διαδικασία» έχει αποφασιστικό λόγο και το ΔΝΤ, καθώς η τρέχουσα συμφωνία με αυτό λήγει το 2016.

Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα «θέλει ρευστότητα από τους θεσμούς», προκειμένου να αποπληρωθούν τα δάνεια, ενώ περιέγραψε ως «περιοριστική και ασφυκτική» την πρακτική της ΕΚΤ προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, προανήγγειλε τη συγκρότηση «φορολογικού συμβουλίου», το οποίο «μέσα σε ένα χρόνο θα εκπονήσει ένα μόνιμο φορολογικό σύστημα, ιδιαίτερα απλοποιημένο και δίκαιο». Προφανώς, το «φορολογικό συμβούλιο» (που αποτελεί πρόταση και του ΔΝΤ) θα συμπληρώνει το έργο του «ανεξάρτητου» δημοσιονομικού συμβουλίου, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι ο έλεγχος των κρατικών δαπανών.

Σχετικά με τα άμεσα φορολογικά έσοδα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι το «βασικό εργαλείο της κυβέρνησης θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «από την μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να εισπραχθούν 6 - 8 δισ. ευρώ», ποσό το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι «υπεραρκετό» για επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» στο 1% - 1,5% του ΑΕΠ για το 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα εκδηλωθεί και από την πλευρά της παραπέρα διόγκωσης των αντιλαϊκών φόρων, μέσω των λεγόμενων διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε και η Ελενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών. Σε πρώτο πλάνο, έρχονται οι περικοπές των «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», με την κυβερνητική σύμβουλο να ισχυρίζεται ότι «είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 ή ακόμη και στα 56», λέγοντας ότι «αυτό πρέπει να σταματήσει». Παραπέρα, η Ελ. Παναρίτη, «ανακάλυψε» ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» για το 2014 ήταν χαμηλότερο του αναμενόμενου, προσθέτοντας ότι η «διαπραγμάτευση» έχει αρχίσει και γίνεται πιο συγκεκριμένη και σε επίπεδο αριθμών...

Η ΕΚΤ για τον ELA

Την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών Ομίλων κατά 600 εκατ. ευρώ, αποφάσισε χτες το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το νέο πλαφόν, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» διαμορφώνεται στα 69,4 δισ. ευρώ (από 68,8 δισ.). Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γ. Βάιντμαν, αναφερόμενος στις δηλώσεις Βαρουφάκη περί «ασφυξίας» σημείωσε ότι δεν ευθύνεται η ΕΚΤ για το γεγονός ότι η Ελλάδα «δεν έχει πρόσβαση στις αγορές».

Την ίδια ώρα, σε αγορές ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ έχει προχωρήσει η ΕΚΤ τις τρεις πρώτες μέρες του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης», σύμφωνα με τον Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, είπε ότι μπορεί να γίνουν και πάλι «επιλέξιμα», εφόσον ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Διάβημα στο Βερολίνο

Σε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο, κατόπιν εντολής της ελληνικής κυβέρνησης. Αφορμή στάθηκαν πρόσφατες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, που στην Αθήνα κρίθηκαν προσβλητικές για τον Ελληνα ομόλογό του, Γ. Βαρουφάκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κ. Κούτρας, σημείωσε: «Πολύ κακώς αποδόθηκε από μερίδα του Τύπου, εγχώριου και διεθνούς, ότι το ελληνικό διάβημα προς τη γερμανική κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν βασιζόμενο σε λανθασμένη μετάφραση φράσης χαρακτηρισμού του Ελληνα Υπουργού Οικονομικών. Αντιθέτως, οι λόγοι διενέργειας του συγκεκριμένου διαβήματος προς την Κυβέρνηση μίας φίλης, εταίρου και συμμάχου χώρας ευρίσκονται στην ουσία των λεχθέντων από τον κ. Σόιμπλε».

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ - ΤΑΜΕΙΑ
Κεντρική στόχευση η είσπραξη των αντιλαϊκών μνημονιακών φόρων

Σε «δημόσια διαβούλευση» δόθηκε χτες το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Κεντρική στόχευσή του είναι να εισπράξει από τα λαϊκά νοικοκυριά τα βαριά χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου». Οι νέες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορούν τα λαϊκά νοικοκυριά κινούνται ουσιαστικά στην ίδια γραμμή με αυτές που ήδη ισχύουν... Σε κάθε περίπτωση, η αρχική οφειλή καταβάλλεται στο ακέραιο, ενώ όσες περισσότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των προσαυξήσεων που πρέπει να πληρωθεί!

Παράλληλα, προβλέπονται προκλητικά ευεργετήματα για τους μεγαλοοφειλέτες. Η ρύθμιση έχει οριζόντια εφαρμογή, ισχύει για οφειλέτες για οποιοδήποτε ποσό (ακόμη και πάνω από 1 εκατ. ευρώ που προβλέπεται σήμερα), ενώ τα ίδια ακριβώς κριτήρια ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και της περιουσίας...

Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις:

-- Υπάγονται όλα ανεξαιρέτως τα χρέη προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία, τα οποία έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μάρτη 2015, δηλαδή και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που παρέμειναν απλήρωτες.

-- Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 20 ευρώ (από 50).

-- Με προκαταβολή ποσού βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης (δηλ. τουλάχιστον 200 ευρώ), μέχρι τις 27/4/2015, θα χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.

-- Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής προβλέπεται η διαγραφή του συνόλου των τόκων και των προσαυξήσεων. Επί της ουσίας, αφορά αυτούς που έχουν να πληρώσουν και όχι τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Για πληρωμές από 2 μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις παρέχονται «εκπτώσεις» επί των προσαυξήσεων και των τόκων κλιμακούμενες αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, από 90% έως 30%. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή λήγει στις 26/5/2015.

-- Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και όλα τα προβλεπόμενα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, εάν ο οφειλέτης:

α) Δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου 8μήνου της ρύθμισης, ή αν μετά την πάροδο του 8μήνου δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις,

β) δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

-- Ο υπουργός Οικονομικών έχει δικαίωμα να εξαιρέσει από το δικαίωμα υπαγωγής στις ρυθμίσεις συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών με κριτήρια το ύψος των οφειλών και την εισοδηματική ή την περιουσιακή τους κατάσταση. Μπορεί, επίσης, να εξαιρέσει συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλών. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη γίνεται εν αναμονή της γνωμάτευσης των «εταίρων».

-- Οχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ενισχύεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ), στο οποίο θα συγκεντρωθεί το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου και των δημοσίων επιχειρήσεων με σκοπό την «καλύτερη οργάνωση και τον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό της αξιοποίησής τους». Το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» επανέρχονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν.

Για τα χρέη προς τα Ταμεία

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, ρυθμίζονται οι οφειλές μέχρι την 1η Φλεβάρη 2015. Προϋπόθεση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών, ενώ η αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος Απρίλη. Στη ρύθμιση μπορούν να μπούνε και οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Ο αριθμός των δόσεων φτάνει μέχρι και τις 100 και το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση προβλέπεται έκπτωση για τις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη (εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων), ως εξής: Εφάπαξ καταβολή οφειλής, έκπτωση 100% - Εως 50 δόσεις, έκπτωση 70% - Από 51 έως 100 δόσεις, έκπτωση 50%. Οταν το ύψος της οφειλής είναι άνω των 5.000 ευρώ, αυτή προσαυξάνεται με επιτόκιο 0,25 % το μήνα, ενώ για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση.

Το άρθρο 27 του νομοσχεδίου δίνεται δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ή το έχουν απολέσει, να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία εκ των τριών αμέσως κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών του κλάδου σύνταξης, από αυτήν που υπάγονται υποχρεωτικά, με την προϋπόθεση να παραμείνουν σε αυτήν έως 31/12/2016.

ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
Ελιγμοί από την κυβέρνηση για να τα βάλει στο χέρι

Με καινούριο ελιγμό επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει την άρνηση των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών να προχωρήσουν σε δανεισμό του Δημοσίου με την εξαγορά κρατικών «repos», από τα ταμειακά διαθέσιμα. Τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο «Για την ανθρωπιστική κρίση», προβλέπει πως «τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy/back).

Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των ΝΠΔΔ και ΑΦ από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το ΝΠΔΔ ή ο ασφαλιστικός φορέας που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

Με αυτόν τον τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή οι εισφορές εκατομμυρίων εργαζομένων, καλούνται να καλύψουν τη «ρευστότητα» του καπιταλιστικού κράτους και να αποπληρώσουν τα χρέη που δεν δημιούργησαν αυτοί...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ