ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
Σελ. /24
Κοροϊδία με τις αναλογιστικές μελέτες

Ο θόρυβος και ο καβγάς που στήθηκαν από τη συγκυβέρνηση, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τις δηλώσεις Ρωμανιά για τις «πειραγμένες» αναλογιστικές μελέτες, αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι δηλώσεις Ρωμανιά φαίνεται πως έδωσαν πάσα στη συγκυβέρνηση να «ανοίξει» και πάλι θέμα με «ευθύνες που θα αποδοθούν» και να συνδέσει την πολιτική μείωσης των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με τις αναλογιστικές μελέτες και τους κακούς υπολογισμούς! Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, από το βήμα της Βουλής, μίλησε για λεηλασία στα Ταμεία και σφαγιασμό των συντάξεων. Χτες, ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την καταστροφή που έγινε στις συντάξεις ΟΤΑΝ η χώρα πατήσει στα πόδια της... Δηλαδή; Αυτό το ΟΤΑΝ περίπου πότε το τοποθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι αλήθεια ότι οι αναλογιστικές μελέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο για να πετσοκοπούν οι συντάξεις και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Δεν ήταν όμως η αιτία... Η ουσία του προβλήματος είναι άλλη. Και αυτό είναι η γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η στρατηγική της μείωσης των συντάξεων και της αύξησης των ορίων ηλικίας προκειμένου να μειωθεί το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» και να αφαιρεθούν εργατικά δικαιώματα.

Με όραμα την... ανατροπή

Την... ανατροπή στη χώρα, μέσα από την Αυτοδιοίκηση, βάζει ως στόχο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). «Πλέον βάζουμε τον πήχη ψηλά. Να περάσουμε από την ανατροπή για την Αυτοδιοίκηση, στην ανατροπή από την Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης. Το περιεχόμενο της όποιας ανατροπής, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί προθέσεις για αλλαγή πολιτικής, αφού και η σημερινή ηγεσία της ΚΕΔΕ και οι προηγούμενες έχουν δώσει δείγματα γραφής του τι εννοούν όταν αναφέρονται στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης: Την ανάληψη από αυτήν ακόμα μεγαλύτερης ευθύνης στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Για το λόγο αυτό ζητούν παραπέρα αρμοδιότητες και αυξημένη συμμετοχή σε πολιτικές που επιδεινώνουν το επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΕΔΕ έχει παραιτηθεί από το αίτημα κάλυψης των αναγκών των δήμων από την κρατική χρηματοδότηση και την ίδια ώρα πριμοδοτεί «λύσεις» που προοιωνίζονται την κατάργησή της. Στις προσυνεδριακές συναντήσεις που διεξάγονται ανά την Ελλάδα, το κύριο οικονομικό αίτημα που προβάλλει η ΚΕΔΕ είναι η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, δηλαδή η δυνατότητά τους να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους. Επίσης, ελλείψει οποιασδήποτε ουσιαστικής πρόθεσης διεκδίκησης ακόμα και των ήδη κουτσουρεμένων πόρων, ζητούν ειδικό πρόγραμμα για έργα στους δήμους που θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αξιοποίηση κάθε μορφής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τέτοια ανατροπή...

«Αγγαρεία κάνουν... »

«Οπως είπε ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere della Sera». «Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση, όμως είναι αδιανόητο για εμένα να εγκαταλείψω την μάχη αυτές τις κρίσιμες στιγμές», είχε σημειώσει, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΝΔ, λίγες μέρες πιο πριν, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Πολύ... «υπεράνω» εμφανίζονται, καθώς αυτό επιτάσσουν τα σύγχρονα επικοινωνιακά πρότυπα του συστήματος, κατά τους προγενέστερους... «αντιεξουσιαστές στην εξουσία» του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ή το επίσης προγενέστερο «αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω» του τότε υπουργού Β. Πολύδωρα.

Ασχετα, όμως, από την κάλπικη εικόνα που επιχειρούν να δημιουργήσουν για τους ίδιους, τα κόμματά τους και το αστικό πολιτικό σύστημα συνολικά, ότι όλοι τους είναι «υπεράνω» αξιωμάτων, θέσεων κ.τ.λ., αλλά «μάχονται» και γίνονται... «θυσία» για το «συμφέρον της χώρας», το ζήτημα για το λαό είναι ένα: Οτι ανεξαρτήτως τέτοιου είδους δηλώσεων, ανεξαρτήτως εναλλαγών κομμάτων στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης, καθώς και εναλλαγών προσώπων στο εσωτερικό των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, πρόκειται για δυνάμεις 100% «κολλημένες» και «παντρεμένες» με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της ΕΕ και της εξουσίας τους.

Προκλήσεις εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών (τα δύο οπλισμένα) προέβησαν χτες σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Βορειοανατολικό και το Κεντρικό Αιγαίο. Αλλος ένας κρίκος στις αλυσιδωτές προκλήσεις από πλευράς Αγκυρας το τελευταίο διάστημα, που όλα δείχνουν πως θα έχουν και συνέχεια, εφόσον εκδηλώνονται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, ενθαρρυμένες από τα σχέδια των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και τελειωτικής διχοτόμησης της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, ό,τι φανφάρες κι αν λέγονται από πλευράς κυβέρνησης περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και στρατιωτικής διπλωματίας, ο λαός να κουμπώνεται και να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Η ενσωμάτωση της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που αποτελεί στρατηγική επιλογή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής, ούτε εξασφάλισε ούτε θα εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η δε συνέχιση της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ και στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς μόνο κινδύνους γεννά για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1872 Γεννιέται ο λογοτέχνης, ποιητής και μεταφραστής Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Μεταξύ άλλων, ο Κ. Θεοτόκης μετείχε στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Ομίλου και του Αλληλοβοηθητικού Εργατικού Συνδέσμου Κερκύρας (1910 - 1914), ενώ παράλληλα υποστήριξε το κίνημα για τη χειραφέτηση των γυναικών. Εργα του, «Η τιμή και το χρήμα», «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα», «Ο κατάδικος», «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους», κ.ά.

1898 Πραγματοποιείται παράνομα στο Μινσκ το πρώτο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (13 - 15/3/1898).

1906 Πεθαίνει η Αμερικανίδα φεμινίστρια Σούζαν Αντονι.

1913 Γεννιέται ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας.

1920 Μοναρχικοί επιχειρούν πραξικόπημα στη Γερμανία, αλλά αποτυγχάνουν έπειτα από 4 μέρες υπό το βάρος γενικής απεργίας («πραξικόπημα Καπ - Λίτβιτς»). Στο πραξικόπημα συμμετείχε και ο Α. Χίτλερ.

1925 Απαγορεύεται στο Τενεσί των ΗΠΑ η διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου στα σχολεία. Ο δάσκαλος Τζον Σκοπς αγνοεί την απαγόρευση και διώκεται ποινικά στη γνωστή «Δίκη του πιθήκου». Επειτα από 8 μέρες το δικαστήριο τον βρίσκει ένοχο και του επιβάλλει χρηματική ποινή.

1954 Αρχίζει στο Βιετνάμ η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου, που σηματοδότησε την τελική ήττα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ.

1957 Ο 18χρονος Κύπριος Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγείται μεσάνυχτα από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές στην αγχόνη. Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας απαγχονίζεται.

1965 Νέος σεισμός ολοκληρώνει το «έργο» του προηγούμενου, της 9ης Μάρτη, όταν δεν έμεινε ούτε ένα σπίτι όρθιο στην Αλόννησο.

1968 Υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής, ο πρωθυπουργός της Ροδεσίας, Ιαν Σμιθ, αναστέλλει τις προγραμματισμένες εκτελέσεις 35 μαύρων που είχαν καταδικαστεί για «τρομοκρατικές πράξεις».

1974 Η χούντα του Ιωαννίδη ανακοινώνει τη σύλληψη στελεχών του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη και τη διάλυση της Οργάνωσης του Κόμματος.

1974 Ο πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ιρλανδίας, Κοσγκρέιβ, αναγνωρίζει για πρώτη φορά το συνταγματικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, ως ημιαυτόνομης επαρχίας υπό βρετανική κυριαρχία.

1979 Στρατιωτικό κίνημα εκδηλώνεται στη μικρή νήσο Γρενάδα της Καραϊβικής. Μια ομάδα νεαρών αξιωματικών, με επικεφαλής τον Μόρις Μπίσοπ, ανατρέπουν τον δικτάτορα Ερικ Γκέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ