ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στο επίκεντρο η ανάγκη χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων
  • Ακαρπη η συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας
  • Επόμενος σταθμός στις 20 Μάρτη στο υπουργείο Οικονομικών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας
Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις και δεσμεύσεις έγινε η συνάντηση αντιπροσωπείας φοιτητικών συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με τον ΓΓ της Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Γ. Σπαθή. Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν, νωρίς το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, εξαιτίας της χαμηλής χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΜΑΣ με σύνθημα «Πρωταγωνιστές εμείς για τις σπουδές και τα όνειρά μας».

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στα Παιδαγωγικά Τμήματα του ΕΚΠΑ έθεσαν οι φοιτητικοί Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών, καθώς το παλιό Χημείο όπου κάνουν μαθήματα κλείνει σταδιακά, αίθουσα την αίθουσα, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου. Οι φοιτητές ζητούν να μεταφερθούν όλα τα μαθήματα στη Μαράσλειο Σχολή, είτε να αξιοποιηθεί αμφιθέατρο της Νομικής. Ο γγ είπε ότι θα ενημερώσει τον υπουργό και από βδομάδα θα απαντήσει.

Σχετικά με τα προβλήματα που διογκώνονται, εξαιτίας της χαμηλής χρηματοδότησης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη «και δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα», ενώ ισχυρίστηκε ότι σταδιακά μπορεί και να αυξηθεί η χρηματοδότηση, ενώ θεώρησε θετική την παρέμβαση των επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα δώσει βάρος στις ελληνικές και καινοτόμες επιχειρήσεις. Χωρίς ουσιαστική απάντηση έμεινε και το φλέγον πρόβλημα της έλλειψης Εστιών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

«Θυμίσαμε μέσα ότι ο κ. Φωτάκης δήλωσε ότι θα δίνει κονδύλια για τις επιχειρήσεις και μας απάντησαν ότι "αυτό είναι ανάπτυξη, γι' αυτό το ζητήσαμε, γιατί η έρευνα έτσι γίνεται και δεν είναι αντιπαραθετικό με τις ανάγκες των φοιτητών". Δηλαδή γι' αυτούς έχουν λεφτά και για μας η απάντηση ήταν ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα έχουμε εκπροσώπους των φοιτητών στους θεσμούς. Οι θεσμοί δεν γίνονται ούτε κτίρια, ούτε καθηγητές, ούτε αίθουσες, ούτε καθαρίστριες, ούτε βιβλία, δεν τρώγονται, δεν καλύπτουν καμία απολύτως ανάγκη μας. Δε μας χορταίνουν ούτε τα λόγια και οι κατανοήσεις, ούτε οι τάχα ανοιχτές πόρτες του υπουργείου», ήταν η απάντηση των φοιτητών, όπως εκφράστηκε από τον Γιάννη Κονταργύρη, μέλος της ΕΓ του ΜΑΣ.

Οι φοιτητές ανανεώνουν το ραντεβού τους για την Παρασκευή 20 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με αίτημα να δοθούν ΤΩΡΑ πίσω τα κλεμμένα αποθεματικά των Πανεπιστημίων, για να αυξηθεί η χρηματοδότηση, ένα αίτημα για το οποίο έχουν αποφάσεις και το διεκδικούν δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στην Αττική, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Από την πείρα του Λαϊκού Φροντιστηρίου στην Πάτρα

Τα μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια για την Παιδεία, η υποχρηματοδότηση αυτής, το νέο Λύκειο, διαμορφώνουν μια ακόμα πιο δύσκολη καθημερινότητα για ένα μαθητή.

Θέλουν τους νέους χωρίς γνώσεις, να τους σπρώξουν έξω απ' το σχολείο. Ελλείψεις καθηγητών, υπεράριθμα τμήματα, έρχονται να επιδεινώσουν τη θέση της νεολαίας και των οικογενειών, αναγκάζοντας τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Η ανάγκη αυτή οδήγησε στη δημιουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου στην Πάτρα. Δεν είναι μια μορφή φιλανθρωπίας και εθελοντισμού που διαπαιδαγωγεί το μαθητή στη λογική του συμβιβασμού και της διαχείρισης της φτώχειας του, αλλά οργάνωση και δράση για δημόσια και δωρεάν Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών χωρίς φιλτράρισμα για το «ποιος έχει» και «ποιος δεν έχει λεφτά».

Το Λαϊκό Φροντιστήριο βρίσκεται στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του και ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε συνεργασία με τη Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών. Στα χρόνια αυτά μαζικοποιείται ολοένα και περισσότερο, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, όπου οι δηλώσεις ήταν πολύ περισσότερες.

Το Φροντιστήριο φιλοξενείται τις απογευματινές ώρες στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών. Υπεύθυνοι για τη φύλαξη του χώρου και την ασφάλεια των παιδιών είναι η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών και το ΜΑΣ. Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η συνεισφορά των ίδιων των γονιών τόσο για τη φύλαξη, όσο και για την καθαριότητα, ύστερα και από συνάντηση που οργανώθηκε μαζί τους από τη Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών. Συζητήθηκε μαζί τους η μορφή αλληλεγγύης που θέλει να χτίσει το Λαϊκό Φροντιστήριο και πώς μπορούν να συνεισφέρουν οι ίδιοι σε αυτήν, ακούστηκαν οι προβληματισμοί τους για το μέλλον των παιδιών τους.

Στο Φροντιστήριο, πλέον, γίνονται όλα τα βασικά μαθήματα για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και των ΕΠΑΛ.

Το ΜΑΣ απευθύνθηκε στους φοιτητές, αναδεικνύοντας το σκοπό λειτουργίας του Λαϊκού Φροντιστηρίου, για να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια ως καθηγητές. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη τόσο απ' τις θετικές, τις φιλολογικές αλλά και τις πολυτεχνικές σχολές. Προσπάθεια γίνεται απ' τους καθηγητές να μην είναι απλά τα «λυσάρια» των ασκήσεων των μαθητών, αλλά να προσφέρουν όσο πιο δομημένη και ολόπλευρη γνώση γίνεται στους μαθητές. Κοιτάζουν πώς θα κάνουν πιο κατανοητό και ενδιαφέρον το μάθημα, με εικόνες, γρίφους και πειράματα, για να προσελκύσουν τους μαθητές και να τους δείξουν ότι γνώση δεν είναι η «παπαγαλία» που τους μαθαίνουν.

Επιπλέον, στόχος του μαθήματος είναι να σπάσει την απογοήτευση που μεταφέρει το σχολείο, αλλά και την αντίληψη που προσπαθεί να περάσει ότι όποιος δεν έχει υψηλούς βαθμούς πρέπει να εγκαταλείπει το σχολείο και να βγαίνει για δουλειά.

Οι μαθητές με τον καιρό βλέπουν αποτελέσματα και έρχονται με μεγαλύτερη όρεξη για μάθημα. Εκτιμούν την προσπάθεια και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι καθηγητές του Φροντιστηρίου και συζητάνε γι' αυτό με τους συμμαθητές τους και τις παρέες τους, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει η «κύρια φωνή» του Λαϊκού Φροντιστηρίου, φέρνοντας συνεχώς καινούριους μαθητές. Στο Λαϊκό Φροντιστήριο γίνεται και μια προσπάθεια να αναδειχθούν και να αναπτυχθούν και τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα καθώς υπάρχουν μαθητές που ήδη ασχολούνται με τη μουσική, τη ζωγραφική και το θέατρο και άλλοι που θέλουν πολύ να ασχοληθούν αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία. Γι' αυτό το λόγο, φέτος δημιουργήθηκε μουσικοθεατρική ομάδα η οποία ετοιμάζει παράσταση για το τέλος της χρονιάς.


Κ. Λ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εγκύκλιος για τις αλλαγές στις εξετάσεις

Με εγκύκλιο που στάλθηκε χτες στα Λύκεια, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενημερώνει πως προωθεί νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις και στον τρόπο προαγωγής των μαθητών των Α' και Β' τάξεων Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α', Β' και Γ' τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων θα ορίζονται αποκλειστικά από τους διδάσκοντες στο μάθημα, δηλαδή παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μάη - Ιούνη 2015 η επιλογή τους κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων. Επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος 9,5. Ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στη Α' και Β' Λυκείου δε θα συνυπολογίζεται στο βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και τέλος, η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα δε θα είναι λιγότερη από το μισό και περισσότερη από τα 2/3 της διδακτέας.

Εκδηλώσεις σε χώρους νεολαίας

Εκδηλώσεις - συζητήσεις σε χώρους νεολαίας διοργανώνουν αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε διάφορες περιοχές.

  • Σήμερα Παρασκευή:

Στην ΑΣΟΕΕ, στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου, με θέμα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου» και ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Αύριο Σάββατο:

Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στο Ωδείο, με θέμα «Τι άλλαξε, τι μένει, τι κάνουμε. Ελα να συζητήσουμε για τις συνολικότερες εξελίξεις και την κατάσταση στην εκπαίδευση» και ομιλήτρια την Κατερίνα Στύλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο, με το ίδιο θέμα και ομιλητή τον Τάσο Μαμαλούγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Κατερίνη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Lido», με το ίδιο θέμα και ομιλητή τον Θοδωρή Βλάχο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στο Κιλκίς, στις 6 μ.μ., στην καφετέρια «Στρέτο», με θέμα «Οταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια: Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και ο δρόμος που έχει ανάγκη ο λαός» και ομιλητή τον Σωκράτη Μπουντόλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Βέροια, στις 12 το μεσημέρι, στη δημοτική βιβλιοθήκη, με το ίδιο θέμα και ομιλητή τον Γιάννη Κανάτσιο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Υπέκυψε η μαθήτρια που τραυματίστηκε στη Ρώμη

Υπέκυψε στα τραύματά της η 17χρονη μαθήτρια από την Ημαθία που έπεσε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου όπου έμενε με τους συμμαθητές της, στο πλαίσιο της πενθήμερης εκδρομής.

Το δυστύχημα συνέβη στη Ρώμη, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 4 Μάρτη. Η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας Ημαθίας είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε και νοσηλεύτηκε στην εντατική. Οι γονείς της μαθήτριας αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ