ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Την Πέμπτη η παρέμβαση Συνδικάτων για την ανεργία

Τα προβλήματα των ανέργων, αλλά και των απλήρωτων εργαζομένων βάζουν στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών τους τα συνδικάτα. Σε συντονισμό μεταξύ τους, μια σειρά σωματεία της Αττικής, προχωρούν σε μαζική παρέμβαση για το ζήτημα της ανεργίας την Πέμπτη 19 Μάρτη, 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Η παρέμβαση οργανώνεται από τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Τροφίμων - Ποτών και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν η Επιτροπή Ανέργων και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας.

Τα συνδικάτα διεκδικούν, ανάμεσα σε άλλα: Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εκτακτο βοήθημα το Πάσχα για όλους τους ανέργους. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους κ.ά.

Την ίδια μέρα, Πέμπτη 19 Μάρτη, συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσουν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας των ανέργων και για άμεση υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα δώσουν η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων της Αττικής και τα προεδρεία των κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Ιωάννινα και Ζάκυνθο. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαίτησε μέτρα προστασίας των ανέργων

Κινητοποίηση έξω από την περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ, στην οδό Δωδεκανήσου, πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, απαιτώντας μέτρα προστασίας των ανέργων. Μαζί με τους εργαζόμενους στις κατασκευές, διαδήλωσαν και απεργοί της «Κόκα Κόλα» που από τον Οκτώβρη του 2013 παλεύουν για την ανάκληση των απολύσεων και την παραγωγική επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Με συνθήματα όπως «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», κάλεσαν τους άνεργους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα, για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των οικογενειών τους, να δυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι και άνεργοι από τον κλάδο των κατασκευών απαίτησαν αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλο το χρόνο της ανεργίας. Εκτακτη ενίσχυση 1000 ευρώ για τις ημέρες του Πάσχα σε όλους τους ανέργους του κλάδου. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Να είναι συντάξιμος ο χρόνος της ανεργίας. Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και επαναφορά του άμεσα στα 58 χρόνια.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει νέα κινητοποίηση την Τρίτη 17/3 στις 10.30 π.μ., στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους για να απαιτήσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους άνεργους και τις οικογένειές τους.

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καλεί τους εργαζόμενους στις κατασκευές να πάρουν μαζικά μέρος και στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου που θα γίνει την Κυριακή 22 Μάρτη στις 10 π.μ., στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΚΘ.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ, ΜΕΝΙΔΙ, ΦΥΛΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες ενόψει του συλλαλητηρίου για την Υγεία

Εντατικά προετοιμάζουν οι Λαϊκές Επιτροπές της Δυτικής Αθήνας, του Μενιδίου και της Φυλής, σωματεία και φορείς από την περιοχή το συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 21 Μάρτη στο Περιστέρι. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 11 το πρωί στο δημαρχείο Περιστερίου, ενώ καθημερινές είναι οι εξορμήσεις, οι πικετοφορίες, οι κινητοποιήσεις και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, η ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, με κεντρικό αίτημα την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου Υγεία για όλο το λαό.

Με εξόρμηση της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου στο ΙΚΑ της περιοχής, αναδείχθηκε η απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Από τα τρία ΙΚΑ στο Περιστέρι, έχει μείνει μόνο το ένα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία για ασθενείς, συνταξιούχους, ακόμα και για τις πιο απλές διαδικασίες: ανανεώσεις βιβλιαρίων, συνταγές φαρμάκων, εξετάσεις, διαγνώσεις παθήσεων κ.λπ. Τα αποτελέσματα είναι η πολύωρη αναμονή, η υπερφόρτωση των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία που εξυπηρετούν την περιοχή, η συνολική υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. «Χρυσές δουλειές κάνει το ιδιωτικό κέντρο που είναι στη γειτονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας συνταξιούχος που περιμένει στην ουρά, εννοώντας ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, στοιχείο που αναδεικνύει και τη στόχευση της διαρκούς υποβάθμισης της δημόσιας, δωρεάν παροχής Υγείας.

Οι διεκδικήσεις των φορέων είναι:

  • Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής («Αγία Βαρβάρα») πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
  • Να περάσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και να λειτουργήσει σαν Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
  • Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα νοσοκομεία ΑΤΤΙΚΟΝ και ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
  • Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

-- Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται με πικετοφορίες στις γειτονιές: Μετά τη χτεσινή στην Ανθούπολη Περιστερίου, σήμερα στο Κέντρο Περιστερίου και στο Ιλιον. Στις 14/3, στη Νέα Ζωή Περιστερίου, στους Αγ. Αναργύρους και στην Πετρούπολη. Στις 16/3, στο Χαϊδάρι. Στις 20/3, στο Αιγάλεω.

-- Τη Δευτέρα 16 Μάρτη, στις 12.30 μ.μ. είναι προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των φορέων με την αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας για να εκθέσουν στην περιφερειακή αρχή τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις.

-- Την Τρίτη 17 Μάρτη προγραμματίζεται κινητοποίηση στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού.

Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι συνταξιούχοι

Παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα σε όλους. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Να αποκατασταθούν όλα τους τα δικαιώματα που έχουν σφαγιαστεί, μισθολογικά, ιατροφαρμακευτικά και κοινωνικά. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν την 1η Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και το Βόλο, όπως αποφασίστηκε στις περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιουχικών σωματείων των περιοχών.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος της βδομάδας έχει ως εξής: Σήμερα, Παρασκευή, με τα συνταξιουχικά σωματεία σε Ηλιούπολη - Μπραχάμι - Γλυφάδα, στις 6 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη. Επίσης, σήμερα, στην Αλεξανδρούπολη με τα συνταξιουχικά σωματεία της Θράκης (Επιμελητήριο Εβρου, Λ. Δημοκρατίας 307). Την Κυριακή 15/3, στο Λαύριο, στις 10.30 π.μ. στο Μηχανουργείο.

Τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στο άγριο πετσόκομμα των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, σχολιάζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ: «Τα περί εσφαλμένων αναλογιστικών μελετών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους αποτελούν το λογιστικό κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αφήσει κατά μέρος το "ό,τι έγινε - έγινε" και να προχωρήσει χωρίς ελιγμούς και συμβιβασμούς στην κατάργηση όλων των αντιλαϊκών - αντιασφαλιστικών νόμων και να επανέλθουν επιτέλους οι συντάξεις μας στα προηγούμενα επίπεδα», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

ΑΝΕΡΓΟΙ
Σπρώχνονται στη μερική απασχόληση

Σε ποσοστό 26,1% καταγράφει την ανεργία το δ' τρίμηνο του 2014 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (25,5%), ενώ εμφανίζει μείωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 (27,8%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τελευταίο τρίμηνο του 2014 οι άνεργοι έφτασαν τους 1.245.854. Ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 1,3% από το προηγούμενο τρίμηνο και μειωμένος κατά 6,8% από το δ' τρίμηνο του 2013. Ο αριθμός των απασχολούμενων υπολογίζεται σε 3.535.274 άτομα, μειωμένος κατά 1,4% σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2014.

Αυξημένα καταγράφονται τα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων και των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 24,3% του συνόλου των ανέργων, δηλαδή σε περισσότερα από 302.742 άτομα. Μακροχρόνια άνεργοι είναι το 73% των ανέργων, δηλαδή η μεγάλη τους πλειοψηφία (περίπου 909.473 άτομα). Από το σύνολο των ανέργων 16% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 78,1% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,9% του συνόλου των απασχολουμένων. Το 69,1% από τους εργαζόμενους αυτούς κατέληξε στη μερική απασχόληση, διότι δεν μπόρεσε να βρει μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Συνελεύσεις - συσκέψεις
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15 Μάρτη, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).
  • Το Σωματείο Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας προχωρά σε Γενική Προγραμματική Συνέλευση, την Πέμπτη 19 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους στις κατασκευές να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου, την Κυριακή 22 Μάρτη στις 10 π.μ., στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΚΘ.
  • Στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί το ΔΣ της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και περιχώρων, σήμερα, Παρασκευή, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52). Αν δεν υπάρξει απαρτία, θα γίνει δεύτερη Γενική Συνέλευση στις 20 Μάρτη, ενώ οριστικά, με οποιονδήποτε αριθμό παρόντων, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μάρτη, στον ίδιο χώρο και ώρα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ