ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
Σελ. /32
Κάτω από ποια σημαία;

Στη Γερμανία, επανεμφανίστηκε ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ, για να ζητήσει να εφαρμοστεί η συνέχεια του προγράμματος «ατζέντα 2010». Είναι το πρόγραμμα που γονάτισε μεν τους Γερμανούς εργάτες, αλλά έκανε ανταγωνιστικούς τους βιομήχανους. Πρόκειται - όπως σημείωνε χτες ο «Ριζοσπάστης» - για αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις παρόμοιες με αυτές που σήμερα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπου για λόγους που σχετίζονται και με την καλύτερη στάθμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δεν κατάφεραν να περάσουν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν από τις αρχές ακόμα του 1990, στο πλαίσιο της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ.

Αυτό το πρόγραμμα προβάλλουν και στη χώρα μας με μικρές παραλλαγές όλοι οι επίδοξοι σωτήρες του τόπου. Γι' αυτό άρχισαν ήδη τα όργανα για τη «μεγάλη ανατροπή» που απαιτείται, όπου όλα στο εργασιακό πεδίο καλούνται να αλλάξουν, για να παραμείνει ανέγγιχτη η εκμετάλλευση. Σ' αυτό το πλαίσιο, ξεθάβεται η «εθνική σωτηρία» με την εκ των προτέρων όμως παραδοχή ότι τη ζημιά θα την πληρώσουν και πάλι τα συνήθη υποζύγια, οι εργάτες που καλούνται να κάνουν όραμά τους το εθνικό όραμα των καπιταλιστών.

Στη σχετική αρθρογραφία τους ομολογούν ότι οι ανατροπές δεν είναι αναστρέψιμες, αλλά για να καλλιεργήσουν το «ο γέγονε», διδάσκουν, δηλαδή, υποταγή σ' αυτήν την πραγματικότητα. Προβάλλουν «ανάγκη σταθεροποίησης» ως πρόσχημα για την αποδοχή των σημερινών δεδομένων. Κι επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το εισπράξουν από όσους έχουν ήδη πιάσει πάτο, επικαλούνται τους «μορφωμένους», που, επειδή είναι μορφωμένοι, καλούν σε πολιτική ανατροπή. Τι είδους; Πανεθνική, δηλώνουν, αποκαλύπτοντας ότι σχεδιάζουν μια νέα υποταγή των εργατών στο όνομα του έθνους. Κάθε φορά που η αστική τάξη έχει ζόρια επικαλείται το έθνος. Το «ρίσκο αλλαγής», στο οποίο καλούν περιέχει μια βεβαιότητα: Οτι δε θα θιγούν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Η εργατική τάξη έχει μόνο ένα ρίσκο να αναλάβει. Με σημαία το «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», να αποδείξει στην πράξη το «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

***

Το γεγονός ότι όλο και πιο ανοιχτά στις αναλύσεις στον αστικό Τύπο μιλάνε πλέον για πόλεμο όχι σε κάποιον εξωτικό προορισμό, αλλά στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης δηλώνει το ζόρι που τραβάνε, αποδεικνύει ότι ο ελεύθερος από εργατικούς περιορισμούς κόσμος τους όχι μόνο ασφάλεια δεν παρέχει, αντίθετα στο πλαίσιο ενός εντεινόμενου ανταγωνισμού γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος.

Οι προετοιμασίες που κάνουν οι Ελληνες εφοπλιστές για την επόμενη μέρα με παραγγελίες πλοίων κατά κύριο λόγο ξηρού φορτίου είναι ενδεικτικές - πέρα από την απόδειξη της διαρκούς κερδοφορίας τους - μιας προετοιμασίας για την επόμενη μέρα. Το αν αυτή η μέρα θα είναι για τις ανάγκες κάλυψης ενός πολέμου, ή για μια αναιμική ανάκαμψη από την κρίση μένει να φανεί.

Για τους εργάτες, κρίσιμο είναι να παρακολουθούν τη συγκέντρωση του χρήματος που βγαίνει από τη δική τους δουλειά και να κάνουν όλο και πιο καθαρό ότι είναι η δική τους στοχοπροσηλωμένη πάλη αυτή και μόνο αυτή που μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα έτσι που να φύγουν από τη μέση οι κηφήνες, να ανοίξει δρόμος για μια παραγωγική ανασυγκρότηση όπου κυρίαρχοι δε θα είναι οι στόχοι του κεφαλαίου, αλλά οι ανάγκες των ανθρώπων.

Οι αντιθέσεις που αναδεικνύονται, με αφορμή την υπόθεση «χρυσός», όπου καταστρέφονται παραγωγικές δυνατότητες χρήσιμες στο λαό, για να κερδίσει μια μερίδα του κεφαλαίου, δείχνουν παράλληλα τον άλλο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η λαϊκή πάλη: Οχι για το «έθνος» των καπιταλιστών, αλλά με σημαία τις δικές της ανάγκες.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ «Κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν το νέο Μνημόνιο. Ο Γιάννης Στουρνάρας σε δραματικούς τόνους στέλνει μήνυμα ότι "θα κλείσουν όλα μαζί ή τίποτα". Η τρόικα άνοιξε και θέμα για επιπλέον μέτρα 4 δισ. ευρώ στη διετία 2014-2015» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ)

ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΟΧΗ: «Η εισοδηματική καχεξία διατηρείται επί μακρόν, οι φορολογικές υποχρεώσεις φαντάζουν ατελείωτες και η βύθιση της οικονομίας δε λέει να ανακοπεί (...) Το τι θα ακολουθήσει είναι θέμα αντοχών και πίστης» (στο ΒΗΜΑ)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΥΠΟΤΑΓΗ: «Κάτι έχει αλλάξει. Το νιώθεις στον αέρα, το αντιλαμβάνεσαι στην κίνηση των ανθρώπων στο δρόμο, στις συναλλαγές στα μαγαζιά, το νιώθεις στις συνομιλίες με ανθρώπους προερχόμενους από ποικίλες τάξεις και επαγγέλματα (...) πολλοί Ελληνες περνούν βαθμηδόν από το στάδιο της ατομικής διάσωσης με κάθε τρόπο, στο στάδιο της επίγνωσης ότι κάτι πρέπει να γίνει από κοινού, συλλογικά (...) όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι πολλές από τις επώδυνες αλλαγές (...) δεν είναι αναστρέψιμες (...) Αναγνωρίζεται άρα ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της παρούσας κατάστασης, να σταματήσει τουλάχιστον η καταστροφή (...) αυτές τις παραδοχές (...) τις εντοπίζουμε περισσότερο στα πιο μορφωμένα μέλη της μεσαίας τάξης (...) φαίνεται να αναδύεται εντονότερα η τάση για πολιτική ανατροπή, για υπέρβαση, για πανεθνική συστράτευση (...) Απαιτούνται άλλες ηγετικές ελίτ, με άλλες νοοτροπίες, άλλο πολιτικό ήθος, άλλες προσεγγίσεις της ιστορικής συγκυρίας. Η Ελλάδα έχει μεταβεί σε άλλη ιστορική πίστα, σε ένα ολισθηρό πρανές γεμάτο κινδύνους. Αυτό έχουν καταλάβει οι περισσότεροι Ελληνες, και γι' αυτό είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν μιαν αλλαγή» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Σε ανάλυσή του το Der Spiegel, σημειώνει ότι "αν υπάρξει ανάφλεξη της κρίσης στην Ευρωζώνη τότε θα υπάρξει ταυτόχρονη ανάφλεξη του αντι-ευρωπαϊκού ρεύματος. Το ρεύμα αυτό έχει πλέον πολιτική στέγη στη Γερμανία" (...) Η έκρηξη των δύο Παγκοσμίων Πολέμων τον 20ό αιώνα μάς διδάσκει ότι η καταστροφή δεν είναι ποτέ προμελετημένη, αλλά προκύπτει ως ατύχημα, δεν είναι ποτέ στρατηγική επιλογή αλλά συσσώρευση λανθασμένων τακτικών χειρισμών» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΔΕΝ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ: «Παραγγελίες ύψους άνω των 2,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή νέων πλοίων υπολογίζεται ότι έχουν τοποθετηθεί στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων (...) Oπως προκύπτει από τα στοιχεία της Golden Destiny, τον Ιανουάριο υπογράφηκαν συμφωνίες της τάξεως των 1,5 δισ. δολαρίων, τον Φεβρουάριο ναυπηγικά συμβόλαια ύψους 682 εκατ. δολαρίων, ενώ ο Μάρτιος ξεκίνησε με παραγγελίες συνολικού ύψους 288 εκατ. δολαρίων» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΛΛΟΘΙ ΝΕΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο Μαξίμου οι εκκρεμότητες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κοντά σε συμφωνία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκληρό παζάρι για τη ρύθμιση χρεών

ΤΑ ΝΕΑ: Ενα πακέτο για την τρόικα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παιχνίδια για δόσεις και «χαράτσια»

Η ΕΛΛΑΔΑ: Ρήξη με την τρόικα το χαρτί Σαμαρά

Η ΑΥΓΗ: Τελευταία ζαριά του Σαμαρά

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Χάθηκαν» 40 δισ. ευρώ από το εθνικό εισόδημα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απολύσεις, ποιοι, πόσοι, πως και πότε αποχωρούν

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πωλείται η ΓΑΔΑ και άλλα 27 κτίρια

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Το στημένο του ΟΠΑΠ

ΕΘΝΟΣ: Το έπος της διαφθοράς συνεχίζεται

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα αποτελέσματα της «ανταγωνιστικότητας»

«Αποκαλυπτική για τη φτώχεια που επιφυλάσσει στα πλατιά λαϊκά στρώματα ο καπιταλισμός σε ανάπτυξη και κρίση, είναι η "Εκθεση για τη φτώχεια και τον πλούτο στη Γερμανία", που αφορά στην περίοδο 2007-2012 (είναι η τέταρτη από το 2001). Το 50% των φτωχότερων Γερμανών μοιράζεται το 1% της συνολικής κρατικής περιουσίας, ενώ το 10% των πλουσιότερων μοιράζεται τη μισή. Οι μικροί μισθοί ενός τμήματος του εργατικού δυναμικού της χώρας, το οποίο δεν καλύπτεται από τον κατώτερο μισθό, και η κυριαρχία της μερικής απασχόλησης, αποτελούν την άλλη όψη του "γερμανικού θαύματος" (...) οι καθαροί μισθοί μειώθηκαν κατά 6,1% στο διάστημα 2007-10 για το 10% των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων (...) μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας χαρακτηρίζεται από υποαπασχόληση και συνθήκες επισφάλειας. Αν το 1995, η υποαπασχόληση αφορούσε το 15% των εργαζομένων, σήμερα αφορά το 25%, δηλαδή 7,3 εκατομμύρια άτομα. Αυτό που εμφανίζεται ως οικονομική πρόοδος και ανάπτυξη μέσω της "ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας" και φέρνει κέρδη στην πλουτοκρατία, είναι κόλαφος για τα λαϊκά στρώματα, σημαίνει υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, συγκαλυμμένη ανεργία και τελικά μισοζωή.

Ολο και πιο φτηνοί

Γενικευμένο είναι στη Γερμανία το εργασιακό "μοντέλο" των "minijobs" ("μίνι-τζομπ"), μία μορφή μερικής απασχόλησης που εφαρμόστηκε σταδιακά από τη δεκαετία του '90 και κυρίως από το 2003, με τις λεγόμενες Hartz - μεταρρυθμίσεις. Οι αντιδραστικές αυτές ανατροπές στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, έγιναν για να μειωθεί τάχα η ανεργία, αλλά στην πραγματικότητα υπηρετούσαν την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα γερμανικά μονοπώλια στον εσωτερικό και παγκόσμιο ανταγωνισμό (...) τον περασμένο Οκτώβρη υπήρχαν γύρω στους 180.000 καινούριοι εργαζόμενοι με το καθεστώς της επινοικίασης. Αυτό (...) εξασφαλίζει στους εργοδότες φτηνούς εργάτες, καθώς αυτοί δεν έχουν μισθούς (...) δουλεύουν σε εργολαβικές εταιρείες, που νοικιάζουν τους εργάτες με το μισό ή και πιο κάτω μισθό (...)

Ζουν λιγότερο

Η επισφάλεια πλήττει, εκτός από τις συνθήκες διαβίωσης και αυτή καθαυτή τη ζωή των εργαζομένων (...) Πριν από δέκα χρόνια, οι Γερμανοί με χαμηλότερα εισοδήματα είχαν προσδόκιμο ζωής τα 77,5 χρόνια, το 2010 έπεσε στα 75,5 χρόνια. Η μείωση ήταν φυσικά πιο δραστική στο έδαφος της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου οι εργαζόμενοι με χαμηλότερα εισοδήματα από το προσδόκιμο ζωής των 78 χρόνων, έπεσαν στα 74,1!» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ