ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάρτη 2005
Σελ. /32
Ρεκόρ εξαγορών με ρεκόρ απολύσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων μεγάλης κλίμακας στην παγκόσμια οικονομία, άρχισε το 2005, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να ξεπεραστεί το ρεκόρ του 2004, όταν η αξία των 28.664 σχετικών επιχειρηματικών συμφωνιών υπολογίστηκε σε 1.832 δισ. δολάρια. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το 2004 είχε χαρακτηριστεί ως «χρονιά των εξαγορών και των συγχωνεύσεων», αφού η αξία τους ήταν κατά 33% μεγαλύτερη από το 2003.

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις δίνουν, εξάλλου, το μέτρο της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και της ενίσχυσης των πολυεθνικών. Δίνουν ακόμη μιαν απόδειξη της όξυνσης του ανταγωνισμού, με στόχο τον έλεγχο των διεθνών μεριδίων της αγοράς.

Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2005, έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

  • Η εξαγορά από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία «Novartis» της αμερικανικής «Eov» και της γερμανικής «Hexal» αντί 8,3 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων παγκοσμίως.
  • Η εξαγορά από την πολυεθνική «Procter & Gamble» της γνωστής εταιρίας «Gillette» έναντι 57 δισ. δολαρίων. Με τη συμφωνία αυτή, δημιουργείται μια εταιρία - μαμούθ στον κλάδο των καταναλωτικών και οικιακών αγαθών.
  • Η απόφαση της αμερικανικής εταιρίας τηλεφωνίας «SBC Communications» για την αγορά της AT&T έναντι ποσού 16 δισ. δολαρίων.
  • Η πρόθεση της αμερικανικής εταιρίας «MetLife» να εξαγοράσει την «Travelers Life», θυγατρική της «Citigroup» στον κλάδο των ασφαλειών, έναντι 11,5 δισ. δολαρίων.
  • H συνεργασία της «Time Warner» με την «Comcast», προκειμένου να κατατεθεί κοινή προσφορά για την εξαγορά της «Adelphia Communications» έναντι 15 δισ. δολαρίων.
  • Σε επικείμενη εξαγορά της εκδοτικής εταιρίας «Pulitzer» ακούγεται πως βρίσκεται η «Lee Enterpises», κίνηση που θα δημιουργήσει τον «νούμερο τέσσερα» όμιλο στο χώρο των εκδόσεων.

Στην άλλη όψη αυτών των εντυπωσιακών επιχειρηματικών «γάμων», βρίσκονται οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι χάνουν τη δουλιά τους, στο πλαίσιο των «αναδιαρθρώσεων» για τη μείωση του κόστους εργασίας στα επιχειρηματικά σχήματα που προκύπτουν από αυτές τις εξαγορές. Ιδού ορισμένα παραδείγματα:

  • Η εξαγορά της ΑΤ&Τ από την «SBC Communications» συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση της SBC ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις 10.200 υπαλλήλων.
  • Η εξαγορά της «Gillette» από την «Procter & Gamble» συνοδεύτηκε από 6.000 απολύσεις.
  • Η απόφαση για τη συγχώνευση των ιαπωνικών τραπεζών «Mitsubishi Tokyo Financial» και «UFJ Holdings», από την οποία θα προκύψει η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, περιλαμβάνει την κατάργηση περίπου 7.000 θέσεων εργασίας.
  • Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία «Novartis» ανακοίνωσε ότι μετά την εξαγορά της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας «θα χρειαστούν απαραίτητες περικοπές στις θέσεις απασχόλησης», στο πλαίσιο σχεδίων εξοικονόμησης 200 εκατ. δολ. την ερχόμενη τριετία.
Δολάριο και έλλειμμα

«Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε πάντα να στηρίζουμε το ισχυρό δολάριο», δήλωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζ. Σνόου, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αυτή προστατεύει το συμφέρον της χώρας του.

Αυτά, στα λόγια. Γιατί, στην πραγματικότητα, το δολάριο, μετά από μια σύντομη περίοδο ανάκαμψης, συνεχίζει ακάθεκτο την πτωτική του πορεία.

Προφανώς, ο κ. Σνόου, με τη δήλωσή του, θέλει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους «φίλους» (κυρίως τους Γερμανούς), οι οποίοι βλέπουν τις εξαγωγές τους να μειώνονται εξαιτίας του φθηνού δολαρίου και του ακριβού ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αναλογία ευρώ/ δολαρίου βρίσκεται και πάλι στα επίπεδα του 1,34, ενώ τον περασμένο Γενάρη είχε φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ του 1,36. Για σύγκριση αναφέρουμε ότι τον Απρίλη του 2004 η αναλογία ήταν 1,18.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της ελεγχόμενης πτώσης του δολαρίου, εξυπηρετώντας τις αμερικανικές πολυεθνικές, που βλέπουν τις εξαγωγές τους να πολλαπλασιάζονται.

Στις παρενέργειες αυτής της πολιτικής, συγκαταλέγεται και η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Το εμπορικό έλλειμμα των HΠA είναι τεράστιο και χειροτερεύει διαρκώς. Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 617,7 δισ. δολάρια το 2004, που ξεπερνά κατά πολύ τα επίπεδα ρεκόρ των 496,5 δισ. δολαρίων, που σημείωσε το έλλειμμα το 2003.

Την τελευταία τριετία, το αμερικανικό νόμισμα έχει απολέσει το 35% της αξίας του έναντι του ευρώ και το 24% έναντι του γιεν.

ΕΚΠΛΗΞΗ (;) Δυσάρεστη έκπληξη για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μπους ήταν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου (δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη), σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα προϊόντων χονδρικής πώλησης αυξήθηκαν το Γενάρη του 2005 κατά 1,1%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι, στη χειρότερη περίπτωση, τα αποθέματα θα αυξάνονταν κατά 0,6%. Η μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων πυροδοτεί τη συζήτηση περί του ενδεχομένου μιας νέας ανάσχεσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ο δείκτης της ανεργίας δε λέει να ξεκολλήσει από τα επίπεδα «συναγερμού». Σε 327.000, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ανήλθαν τη βδομάδα μέχρι τις 5 Μάρτη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση κατά 17.000, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα παρέμεναν σταθερές στις 310.000.

ΕΥΡΩΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Την παροιμία: «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη», θυμίζουν οι αντιδράσεις των τραπεζιτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε σχέση με τον πληθωρισμό. Στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ (εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη), αναφέρεται ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη παραμένουν προς το παρόν ήπιες». Μια μέρα πριν, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια για να αποτρέψει πληθωριστικές πιέσεις οποτεδήποτε αυτό κριθεί αναγκαίο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ