ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!

Δεν είναι λίγες οι φορές που το ΚΚΕ έχει μιλήσει και αποκαλύψει ότι η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί ως αμερικανοκίνητη μαριονέτα των Βαλκανίων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κομμουνιστές, βρισκόμενοι κόντρα στο ρεύμα της κυρίαρχης πολιτικής και ιδεολογικής τρομοκρατίας των πολιτικών υπαλλήλων της πλουτοκρατίας, έγιναν δέκτες υποκριτικών "ενστάσεων" των πολιτικών αντιπάλων τους, οι οποίοι ζητούν από το ΚΚΕ να ...τεκμηριώσει τις θέσεις του. Ενα τέτοιο δείγμα της κακώς νοούμενης σπαρτιάτικης λογικής του "κλέψε, αλλά μη σε δούνε", που σε συνθήκες "εκσυγχρονισμού" έχει επεκταθεί και στο δόγμα "υποκλίσου στους ιμπεριαλιστές, αλλά μη σε πάρει κανένα μάτι", είχαμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο τελευταίος, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όταν το ΚΚΕ κατάγγειλε την κυβέρνηση πως έχει συνυπογράψει όλα τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας στην περιοχή και πως έχει αποδεχτεί το καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον στην Ελλάδα, επέλεξε το ρόλο του ...ανήξερου και τάχα θιγμένου (!). Κατηγόρησε, μάλιστα, το ΚΚΕ ότι διακατέχεται από "συνωμοσιολογία" (!) και κάλεσε την Αλέκα Παπαρήγα να φέρει αποδείξεις, όσον αφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους συμμάχους...

***

Η απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν περίπου "προφητική", αν σκεφτεί κανείς τι ακολούθησε τις επόμενες μέρες. Η Αλέκα Παπαρήγα, αφού κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξανακοιτάξει τις υπογραφές του και να ξαναδιαβάσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις στα πλαίσια των Συμφωνιών της Μαδρίτης, της νέας δομής του ΝΑΤΟ, των δραστηριοτήτων της ΔΕΕ, των ευρωενωσιακών αποφάσεων για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας κλπ., τόνισε ότι βεβαίως και το ΚΚΕ δεν ασκεί πολιτική στη βάση των μυστικών non paper που διακινούνται στα κυβερνητικά γραφεία. Ούτε, επίσης, το ΚΚΕ ανήκει στους συνωστιζόμενους στις "κλειδαρότρυπες" της πολιτικής, για να γνωρίζει τα υπόγεια διαβούλια των κυβερνώντων με τους "συμμάχους".

Εκείνο που γνωρίζει είναι το αποτέλεσμα που έχουν αυτά τα μυστικά αλισβερίσια. Αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στην πορεία αμερικανοποίησης του Αιγαίου, διχοτόμησης της Κύπρου, μετατροπής της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο, τόσο των πολυεθνικών κεφαλαίων, όσο και των στρατευμάτων τους για την εκδήλωση των πολεμικών επιχειρήσεών τους στην περιοχή, αλλά και ένα αποτέλεσμα, που αποτυπώνεται, επίσης, στη θρασύτατη συμπεριφορά που επιδεικνύει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας. Πρόκειται για τον κ. Ν. Μπερνς, που, αφού δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας (!), περιφέρεται ανά την επικράτεια εν είδει "πρωθυπουργού" (!), εκτελώντας χρέη ύπατου αρμοστή - τοπάρχη σε αποικιοκρατούμενη μπανανία.

***

Από τη στιγμή που έγιναν αυτές οι τοποθετήσεις από το ΚΚΕ, ακολούθησε κάτι σαν ...θαύμα. Η κυβέρνηση και οι "σύμμαχοί" της έσπευσαν, όχι απλώς να επιβεβαιώσουν κατά γράμμα τις αποκαλύψεις των κομμουνιστών, αλλά και να τραβήξουν στο ...απροχώρητο αυτές τις αλήθειες. Ταυτόχρονα, λοιπόν, με τις θέσεις του ΚΚΕ, είχαμε το "ξεγύμνωμα" της κυβέρνησης και από το όποιο τελευταίο πρόσχημα της είχε απομείνει:

Την ίδια μέρα, το περασμένο Σάββατο, που η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η χώρα μας χρησιμοποιείται με κυβερνητική ευθύνη ως "λημέρι εφόδου" των ιμπεριαλιστών κατά των λαών της περιοχής, έγινε γνωστό το εξής συγκλονιστικό: Η Τουρκία κατέθεσε πρόταση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για τη συγκρότηση πολυεθνικής ταξιαρχίας με έδρα την Αδριανούπολη. Η εν λόγω ταξιαρχία, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, θα είναι αρμόδια να "επεμβαίνει" (!) στρατιωτικά στη γύρω περιοχή για να επιβάλει τη ΝΑΤΟική τάξη, όπου αυτή διασαλεύεται. Το συγκλονιστικό, όμως, βρίσκεται αλλού. Οπως επισήμως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η ίδια πρόταση για τη συγκρότηση πολυεθνικής ΝΑΤΟικής ταξιαρχίας έχει γίνει πολύ πριν από την Ελλάδα! Στα "μουλωχτά", δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση, όπως η ίδια ομολόγησε, πρόσφερε το ελληνικό έδαφος, και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη, για να ενεδρεύσει ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής των Βαλκανίων! Το σχετικό "ραβασάκι προσφοράς" στάλθηκε στα ΝΑΤΟικά όργανα από την κυβέρνηση, κρυφά από τον ελληνικό λαό και δημοσιοποιήθηκε από τους κυβερνώντες μόλις τούς κέρδισαν, στην κόντρα του μικροϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, οι Τούρκοι...

Κι όμως! Λίγα 24ωρα πριν, ο πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης ζητούσε αποδείξεις από το ΚΚΕ για το αν είναι υπηρέτης των ιμπεριαλιστών... Ενώ στα πλαίσια της μυστικής διπλωματίας είχε παράσχει την Ελλάδα ως "στρατόπεδο" υποδοχής των δολοφόνων της Βαλκανικής, ο Κ. Σημίτης υποκρινόταν τον "αθώο", στο όνομα του ότι το ΚΚΕ δεν είχε αποδείξεις... Και όμως! Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού, οι πολιτικάντες του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" είχαν εισηγηθεί την - και τυπικά - μετατροπή της χώρας σε προγεφύρωμα εκδήλωσης του ιμπεριαλιστικού ολέθρου. Ιδού οι αποδείξεις κύριε Σημίτη! Ιδού και η αξιοπιστία, η αξιοπρέπεια, και ο "πατριωτισμός" της εθελοδουλίας!

***

Τα πράγματα δεν έμειναν εκεί. Γιατί τις ίδιες ώρες ξεδιπλωνόταν μια ακόμα απόδειξη από εκείνες που "λείπουν" από τον κ. Σημίτη. Ενώ, λοιπόν, ο υπουργός των Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος βρισκόταν στη Γιουγκοσλαβία και προσπαθούσε με τις δηλώσεις του να ισορροπήσει μεταξύ των δυο "αφεντάδων", της Ουάσιγκτον και της Βόννης, την ώρα, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι "η Ελλάδα χαράσσει σήμερα εντελώς ανεξάρτητα την εξωτερική της πολιτική" (!), ο περιφερόμενος ΗΠΑρχος Νίκολας Μπερνς καλούσε με θρασύτητα την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Βαλκανική!

Στον κύριο πρέσβη, δεν ήταν αρκετό που η κυβέρνηση συνυπέγραψε το κείμενο των ΗΠΑ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Δεν του φτάνει που ο κ. Πάγκαλος μετέφερε στα βόρεια σύνορά μας το "ραβασάκι" της Ολμπράιτ. Οπως διαμήνυσε στους κυβερνώντες, εφόσον λειτουργούν ως "ταχυδρόμοι" της χώρας του, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να παρεκκλίνουν ούτε κατά κεραία από το περιεχόμενο του γράμματος που μεταφέρουν... Ωστόσο, αν και ο κύριος Μπερνς φρόντισε να επαναφέρει στην τάξη τους Ελληνες κυβερνώντες, εκείνοι δεν τόλμησαν ούτε "κιχ" να ψελλίσουν, ώστε να τον επαναφέρουν στην τάξη. Αντίθετα, όπως δήλωσε ο κύριος Ρέππας, ο Αμερικανός πρέσβης λειτουργεί καθ' όλα "νόμιμα" και είναι δική του δουλιά το πώς θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη χώρα μας!

***

Στο μεταξύ, η Ελλάδα γίνεται για μια ακόμα φορά "κλοτσοσκούφι" των ιμπεριαλιστικών σταυροφοριών των ΗΠΑ και της Γερμανίας στα Βαλκάνια. Αντί για χώρα - υπηρέτης της ειρήνης και της αρμονικής συμβίωσης των λαών της Βαλκανικής, γίνεται υποχείριο των αποικιοκρατών και παράγοντας κρίσης. Αντί να ενεργεί ως σταθερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των συνόρων που τις φιλοξενούν, αποδεικνύεται συμμέτοχος και συνένοχος σε ένα παιχνίδι αξιοποίησης των εθνοτήτων των Βαλκανίων για την προώθηση των σφαιρών επιρροής των "συμμάχων". Αντί να δρα ως δύναμη αποτροπής κάθε επέμβασης τρίτου στα εσωτερικά ξένης χώρας, πολύ περισσότερο στα Βαλκάνια, αυτοανακηρύσσεται σε πρόθυμο "διαμεσολαβητή" και "ξενοδόχο" των δυνάμεων εισβολής στην περιοχή.

Αυτές είναι οι αποδείξεις της εξάρτησης στην οποία σύρει τη χώρα η κυβέρνηση, με αμέτρητους κινδύνους για το λαό μας. Κι αν αυτές οι αποδείξεις ...δεν είναι αρκετές στον κ. Σημίτη, είναι αρκετές στον ελληνικό λαό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ελλάδα γίνεται, για μια ακόμα φορά, "κλοτσοσκούφι" των ιμπεριαλιστικών σταυροφοριών των ΗΠΑ και της Γερμανίας στα Βαλκάνια. Αντί για χώρα - υπηρέτης της ειρήνης και της αρμονικής συμβίωσης των λαών της Βαλκανικής, γίνεται υποχείριο των αποικιοκρατών και παράγοντας κρίσης


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΑΣΟΥΛΑ, ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δε φτάνει μόνο η οργή

- Τι σημαίνει η εμφάνιση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας τον τελευταίο καιρό;

- Είναι σποραδικά κρούσματα που δε συνιστούν επιδημία. Τέτοια κρούσματα εμφανίζονται κυρίως το χειμώνα, όταν έχουμε κι άλλες επιδημικές ιώσεις. Είναι πιθανό να οφείλονται σε πολλούς ιούς ή στον ίδιο το μηνιγγιτιδόκοκο.Η μηνιγγίτιδα πολλές φορές αντιμετωπίζεται χωρίς να αφήσει προβλήματα στους αρρώστους. Μερικές φορές τα κρούσματα είναι πολύ βαριά και ελάχιστες φορές είναι κεραυνοβόλες περιπτώσεις, που μπορεί να καταλήξουν κακώς.

- Πώς μπορεί να προφυλαχτεί κανείς απ' τη μηνιγγίτιδα;

- Χρειάζονται υγιεινές συνθήκες και καθαριότητα. Να αποφεύγουμε το συνωστισμό στα σχολεία και στα λεωφορεία, πράγμα δύσκολο όταν έχουμε τέτοιες ιώσεις.

- Πώς αντιμετωπίζονται τα περιστατικά;

- Πρώτα απ' όλα δεν ξέρει κανείς πότε αυτά τα περιστατικά είναι μηνιγγίτιδα και πότε είναι απλή ίωση. Αυτό μπορεί να το ξέρει ο γιατρός. Πολλές φορές ακόμη κι ο γιατρός δυσκολεύεται να καθορίσει από την αρχή τι ακριβώς είναι το περιστατικό.

Οι γονείς πρέπει να πηγαίνουν στο γιατρό τα παιδιά τους, όταν παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

- Κι αν δεν υπάρχουν οι παράδες;

- Η απάντηση αυτού του ερωτήματος - όπως και πώς μπορεί να γίνει ο έγκαιρος εντοπισμός του περιστατικού - βρίσκεται σε άλλο επίπεδο.

Γι' αυτό το ΚΚΕ μιλά για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους...

- Πέρα απ' αυτή τη γενική αρχή...

- Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η μη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ετσι όλες οι ιώσεις πέφτουν στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί.

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία δέχονται το βάρος όλης της Ελλάδας. Ολοι οι γιατροί και των τριών παιδιατρικών νοσοκομείων να εφημέρευαν σε 24ωρη βάση, πάλι δε θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Θα 'πρεπε να έχουν αναπτυχθεί τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, με παιδιάτρους, παθολόγους - και γενικά όλες τις ειδικότητες - ώστε να δει ο ειδικευμένος παιδίατρος αυτά τα παιδιά και να μπορεί έγκαιρα να διαγνώσει το πρόβλημα και να παραπέμψει το περιστατικό - όταν χρειαστεί - στο νοσοκομείο, για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο.

Θα 'πρεπε να υπάρχουν σχολιατρικές υπηρεσίες, γιατροί εργασίας και υπηρεσίες δημόσιας υγιεινής.

Ομως η κυβέρνηση διέγραψε και απ' το λεξιλόγιό της τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και θεσμοθέτησε τα περίφημα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που φαίνεται να καταλήγουν - αν υλοποιηθούν - σε ένα "ανακάτεμα" των ήδη υπαρχουσών - και ανεπαρκών - μονάδων ΠΦΥ.

- Στις απομακρυσμένες περιοχές τι μπορεί να γίνει;

- Εν πρώτοις πρέπει να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας. (Δε νοείται, δηλαδή, να μην υπάρχει παιδίατρος στο νοσοκομείο της Χίου).

Από εκεί και πέρα πρέπει να αξιοποιηθούν το ΕΚΑΒ και τα μέσα μεταφοράς, για να μεταφέρουν το περιστατικό έγκαιρα στα μεγάλα νοσοκομεία. Ούτε εδώ μπορούμε να καμαρώσουμε για τις υπηρεσίες μας.

Υπάρχουν πολλά παράπονα με το περιστατικό της Χίου, το οποίο χάθηκε στο δρόμο...

- Δεν είναι μόνο παράπονα, αλλά και οργή και αγανάκτηση...

- Νιώθω τον πόνο των γονιών του παιδιού και κατανοώ την αγανάκτηση των κατοίκων του νησιού.

Ομως, λέω, και τούτο: Η λύπη και η αγανάκτηση για την απώλεια της ζωής ενός παιδιού - αλλά και κάθε ανθρώπου - σημαίνει και τοποθέτηση απέναντι στα προβλήματα του υγειονομικού συστήματος. Σημαίνει και αίτημα για μια πολιτική υπέρ της δημόσιας, δωρεάν, υψηλού επιπέδου, καθολικής και ίσης φροντίδας υγείας για όλους τους ανθρώπους.

Αλλιώς - δυστυχώς - και άλλα παιδιά θα χαθούν, ακόμα κι όταν η επιστήμη είναι σε θέση να τα σώσει.

Γ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ