ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Θα στείλουν μήνυμα συνέχισης των αγώνων

Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου
Μήνυμα συνέχισης και έντασης των αγώνων για την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών, προς όφελος του λαού, θα στείλει το μεγάλο συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 105ης επετείου του Κιλελέρ, που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μεθαύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται, καθώς, όπως υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, «η αλλαγή της κυβερνητικής διαχείρισης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα μειώθηκαν. Οξύνονται καθημερινά, μας οδηγούν σε αδιέξοδα, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στον αφανισμό. Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε, αλλά είναι εδώ η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι που μας έχουν χειροδέσει».

Οι προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου βρίσκονται στην τελική ευθεία στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Στη Θεσσαλία, κλιμάκια των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων περιοδεύουν στα χωριά, καλώντας τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στη μεγάλη κινητοποίηση, ενώ για τη μετάβασή τους στο Κιλελέρ έχουν δρομολογήσει λεωφορεία. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν και μέσα από συνεντεύξεις Τύπου και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, αλλά και μέσα από τις, κατά τόπους, αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν, όπως στην Εφορία, στον ΟΠΕΚΕΠΕ κι αλλού, για να προβάλουν τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος. Ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, με στόχο το συλλαλητήριο για το Κιλελέρ ν' αποτελέσει σταθμό στην πορεία των αγροτικών αγώνων που προηγήθηκαν και, ταυτόχρονα, αφετηρία νέων, ακόμα πιο μαζικών και δυναμικών αγώνων.

Μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους για την επιτυχία του συλλαλητηρίου δραστηριοποιούνται εργατικά συνδικάτα, συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΒΕ και συνταξιούχων, σύλλογοι σπουδαστών - φοιτητών και γυναικών. Οπως π.χ. το Εργατικό Κέντρο Λάρισας που δρομολογεί λεωφορεία για τη μετάβαση εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων στο χώρο της κινητοποίησης, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία πήρε η Γραμματεία Βόλου του ΠΑΜΕ, μαζί με τις Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ, καθώς και το Σύλλογο Γυναικών. Στο πλαίσιο του γιορτασμού του Κιλελέρ, η Γραμματεία Καρδίτσας του ΜΑΣ οργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 2.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «105 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου - 6 Μάρτη 1910», στην οποία θα μιλήσει ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Η συμμετοχή εργαζομένων κι άλλων λαϊκών στρωμάτων στο αγροτικό συλλαλητήριο έρχεται ν' αναδείξει την ανάγκη της λαϊκής συμμαχίας, η οποία μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα.

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας.

Στην Κρήτη

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων διοργανώνει εκδήλωση για την 105η επέτειο του Κιλελέρ, την Πέμπτη 19 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων οργανώνει εκδήλωση - συγκέντρωση για το Κιλελέρ, την Κυριακή 22 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Τεφέλι. Οι ίδιοι Αγροτικοί Σύλλογοι προχωρούν σε κινητοποίηση την Τρίτη 17 Μάρτη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αγροτική κινητοποίηση σε Εφορία ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της τελευταίας σύσκεψης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για οργάνωση κατά τόπους κινητοποιήσεων κι ενόψει του αγωνιστικού γιορτασμού του Κιλελέρ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΚ), οργάνωσε μαζικές παραστάσεις στα τοπικά γραφεία της Εφορίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην Εφορία οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τη φορολογική επιδρομή σε βάρος τους και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους που είναι αφορολόγητο 20.000 ευρώ για την αγροτική οικογένεια, να μην πληρώσουν οι αγρότες φέτος φόρο 13% από το πρώτο ευρώ, να μην παρακρατούνται έναντι χρεών οι επιστροφές από ενισχύσεις, καταβολή της επιστροφής του φόρου για το πετρέλαιο για το 2013 και το 2014.

Μιλώντας ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Βαγγέλης Μπούτας, απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο γιορτασμό του Κιλελέρ, τονίζοντας ότι θα είναι απαρχή νέων κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει και τα προβλήματα παραμένουν «σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό του μικρομεσαίου αγρότη».

Στη συνέχεια, με πορεία στους δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι αγρότες πήγαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, διεκδικώντας να δοθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, να πληρωθούν όλα τα προγράμματα (νιτρορρύπανσης, βιολογικών κ.λπ.), να δοθεί η ενιαία ενίσχυση σε όσους αγρότες δεν δόθηκε γιατί υπήρχαν προβλήματα από τα χαρτογραφικά κ.ά.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν δυνάμεις των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, καθώς και του Συλλόγου Γυναικών, ενώ τη συμπαράστασή τους δήλωσαν ο Σύλλογος των εργαζομένων στη ΔΟΥ Καρδίτσας και μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικού Τομέα Καρδίτσας «Διόνυσος ΑΣ».

ΚΟΖΑΝΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κοζάνη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, που συμμετέχουν στην ΠΑΣΥ. Διαδήλωσαν ενάντια στη δέσμευση των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ από την κυβέρνηση και απαίτησαν την άμεση πληρωμή όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων, δικαιούχων κοινοτικών και εθνικών ενισχύσεων.

Με το πανό τους κατήγγειλαν την ΚΑΠ που ξεκληρίζει την αγροτιά και είπαν ΟΧΙ στη ληστεία των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κοζάνη, η οποία τους καθησύχασε στο πλαίσιο των δήθεν δεσμεύσεων της κυβέρνησης ότι τα χρήματα διασφαλίζονται.

Με το υπόμνημα που κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020 που οδηγούν σε παραπέρα μείωση ενισχύσεων σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2013.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει και η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
  • Να μη γίνεται παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις και την επιστροφή ΦΠΑ και πετρελαίου, για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, δήμους.
  • Να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ που πρέπει να καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Να μην εφαρμοστεί η παρακράτηση της ενίσχυσης 3% και να μην ισχύσει η κατάργηση της ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν 4 στρέμματα και κάτω.
  • Αμεσα να δοθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Χορήγηση της ενίσχυσης, με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι τους βοσκότοπους.
Αιμοδοσία στο ΠΑΜΕ

Αιμοδοσία διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 15 Μάρτη, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β, τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847). Καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ομοσπονδίες, τις επιτροπές αγώνα και τους εργαζόμενους της Αττικής, να στηρίξουν την πρωτοβουλία του.

Ημερίδα για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρτας, την Κυριακή 22 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην αίθουσά του. Καλεί τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας - Βόνιτσας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, καθώς και τα σωματεία Οικοδόμων, Χειριστών και Οδηγών των αντίστοιχων νομών, να πάρουν μέρος. Στην ημερίδα θα μιλήσουν γιατρός Εργασίας, τεχνικός Ασφαλείας, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι.

«Την ώρα που μεγάλα κατασκευαστικά έργα είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας, την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι σε αυτά αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση της εργασίας, άσχημες συνθήκες εργασίας, εξαντλητικά ωράρια. Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι σπάνια», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο στο κάλεσμά του και προσθέτει: «Το γεγονός ότι εκατοντάδες οικοδόμοι δεν γύρισαν σπίτι τους ποτέ ή υποφέρουν όλη τους τη ζωή από προβλήματα υγείας δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν έχει να κάνει απλά με τη φύση της δουλειάς της οικοδομής. Σήμερα, υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα, όλη η γνώση για να προστατεύονται η ζωή και η υγεία».

Εκλογές στο Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών

Την Κυριακή 15 και το Σάββατο 21 Μάρτη, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Ν. Αργοσαρωνικού. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19).

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Οδηγών» τονίζει ότι «οι εκλογές πρέπει να σηματοδοτήσουν το ξεκίνημα μιας νέας πορείας για τον κλάδο των επαγγελματιών οδηγών. Για ένα Σωματείο ισχυρό όπλο στα χέρια των οδηγών, γιατί πρώτα εσύ το έχεις ανάγκη, η επίθεση χτυπά πριν απ' όλους εσένα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ