ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στους Αμπελόκηπους

Δήλωση του μέλους του ΠΓ του ΚΚΕ και υποψήφιου Δημάρχου Αθήνας για το Γηροκομείο και τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας

Το πέρασμα των Προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται στην επιδίωξη του κεφαλαίου να αξιοποιήσει δημόσια και δημοτικά «φιλέτα» στην περιοχή των Αμπελοκήπων

Eurokinissi

Το πέρασμα των Προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται στην επιδίωξη του κεφαλαίου να αξιοποιήσει δημόσια και δημοτικά «φιλέτα» στην περιοχή των Αμπελοκήπων
Σε συγκέντρωση εργαζομένων του Γηροκομείου της Αθήνας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Ανω Αμπελοκήπων μίλησε χτες το απόγευμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνουν εδώ και σαράντα μήνες οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να προστατέψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Και παράλληλα στον αγώνα των κατοίκων για την αξιοποίηση των υποδομών του Γηροκομείου που βρίσκονται σε πορεία συρρίκνωσης. Από το Φλεβάρη του 2011 που βάλαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πέρασαν δύο χρόνια για να αναγκαστεί η διοίκηση Καμίνη να ορίσει επίτροπο υλοποιώντας αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί αυτόν τον αγώνα, στοχεύοντας την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση - συρρίκνωση - κλείσιμο των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.

Το Γηροκομείο είναι ένα πολύτιμο φιλέτο γης σε σχεδιασμούς αξιοποίησης δημόσιας και δημοτικής περιουσίας που ξετυλίγονται στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Η ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας δεν είναι τυχαία. Οι αγώνες που έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια στα δημοτικά συμβούλια μαζί με τους κατοίκους για ανάπλαση των Προσφυγικών από το Δημόσιο και το Δήμο είναι η απάντηση στην όψιμη ευαισθητοποίηση που ακούγεται. Οι προτάσεις για τη χρήση των αναπλασμένων Προσφυγικών έχει διατυπωθεί στα διεκδικητικά πλαίσια αυτών των αγώνων. Το σκηνικό εμπορευματοποίησης συμπληρώνεται από το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη χρήση δημοτικού οικοπέδου που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος για ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού. Εκφράσαμε τη διαφωνία μας στο διαμερισματικό συμβούλιο του 7ου».

Επιβάλλεται η άμεση ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων

Τις ευθύνες του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, για την κατάσταση των ιατρείων του Δήμου ανέδειξε ο Ν. Σοφιανός

Ολοκληρώνοντας, εξάλλου, τον κύκλο περιοδειών στα πέντε Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, ο Νίκος Σοφιανός, συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους του Συλλόγου Γιατρών Δημοτικών Ιατρείων Δήμου Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους γιατρούς στα δημοτικά ιατρεία, ο Νίκος Σοφιανός εστίασε στα ζητήματα συρρίκνωσης - υποστελέχωσης των Δημοτικών Ιατρείων που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της προσέλευσης ανασφάλιστων, άπορων, μεταναστών στη διάρκεια της διοίκησης Καμίνη.

Συγκεκριμένα, οι επισκέψεις από 74.000 το 2011 μειώθηκαν στις 35.000 το 2013. Στους προϋπολογισμούς του Δήμου μηδενικά ήταν για συνεχόμενες χρονιές τα ποσά για τη λειτουργία τους και τα αναλώσιμα. Το ιατρικό προσωπικό αριθμεί πλέον μόλις 28 γιατρούς και οδοντιάτρους. Ο συνεταιρισμός με τις ΜΚΟ, που βρίσκει τη στήριξη και των άλλων παρατάξεων, έχει οδηγήσει σε ευκαιριακά προγράμματα εθελοντών που υπονομεύει τη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων ως μονάδων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.

Τόσο στη συζήτηση με τους εργαζόμενους στα Δημοτικά Ιατρεία όσο και στη συνάντηση με το Σύλλογο των Γιατρών αναγνωρίστηκε η σταθερή στήριξη των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στη λειτουργία αυτής της κρίσιμης δομής, όπως εκφράστηκε με παρεμβάσεις - προτάσεις και καταγγελία των μεθοδεύσεων της διοίκησης Καμίνη αυτά τα χρόνια.

Ο Νίκος Σοφιανός, μετά τη συνάντηση με το Σύλλογο Γιατρών Δημοτικών Ιατρείων Δήμου Αθήνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επιβάλλεται η ενδυνάμωση των Δημοτικών Ιατρείων, η δωρεάν παροχή ιατρικής φροντίδας, ειδικά στον κόσμο που είναι σήμερα ανασφάλιστος, άπορος, άστεγος, στους χιλιάδες μετανάστες. Η εκπλήρωση του ρόλου των Δημοτικών Ιατρείων απαιτεί την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, ιατρικό - παραϊατρικό - διοικητικό και την εξασφάλιση προϋπολογισμού για πλήρη υλικοτεχνική υποδομή. Το αίτημά μας για άμεση επαναλειτουργία των δύο Ιατρείων στο 5ο και 6ο Διαμέρισμα που παραμένουν για πάνω από τέσσερα χρόνια κλειστά δεν καλύπτεται από προεκλογικές εξαγγελίες του Δημάρχου».

  • Το πρόγραμμα του Νίκου Σοφιανού για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη, στις 10.00 π.μ. θα επισκεφτεί το ΚΕΘΕΑ (Σορβόλου 24) όπου θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση, ενώ στις 11.00 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

Το απόγευμα, στις 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα καταστήματα στο Κουκάκι.

Το Σάββατο 15/3, στις 11.00 π.μ. θα περιοδεύσει σε καταστήματα της οδού Φωκ. Νέγρη στην Κυψέλη. Το απόγευμα, στις 6.00 μ.μ., στο ΤΕΙ Πειραιά, θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΝΕ για σπουδαστές και μαθητές σε ΤΕΙ, ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και ΙΕΚ παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.

Εκλογικά κυβερνητικά τερτίπια

Δύο μόλις μήνες πριν τις τοπικές εκλογές και η κυβέρνηση φέρνει συνέχεια τροπολογίες επί τροπολογιών για μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν τις εκλογικές διαδικασίες. Ετσι, μόλις προχτές, στις 11/3, η κυβέρνηση ψήφισε εκπρόθεσμη τροπολογία που τροποποιούσε προηγούμενη τροπολογία που είχε ψηφίσει πριν 2 βδομάδες. Η τροπολογία αφορά τους περιορισμούς στην προβολή των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Συγκεκριμένα: Με το Ν. 3870/2010 και στο όνομα δήθεν της διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών και στην προβολή των συνδυασμών και των υποψηφίων που συμμετέχουν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ορίστηκε ότι η προεκλογική περίοδος για τα οικονομικά και την προβολή ξεκινάει 4 μήνες πριν τη διενέργεια των τοπικών εκλογών.

Σε άσχετο νομοσχέδιο (για τον «Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας»), η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε τροπολογία με την οποία η παραπάνω προθεσμία μειώνεται στους 2 μήνες, με εξαίρεση τις επικείμενες εκλογές για τις οποίες θα αρχίσει να «τρέχει» από τη δημοσίευση του νόμου στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», δηλαδή από τις 28 Φλεβάρη 2014.

Την περασμένη μόλις βδομάδα, η κυβέρνηση κατέθεσε νέα, εκπρόθεσμη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.», την οποία ψήφισε αυτήν τη βδομάδα (στις 11 Μάρτη), με την οποία αποσυνδέει την προθεσμία για τις εκλογικές δαπάνες από την προθεσμία για την προβολή των υποψηφίων, μειώνοντας την τελευταία στον ένα μήνα. Επομένως, οι περιορισμοί που αφορούν την προβολή των υποψηφίων στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, τη λειτουργία εκλογικών κέντρων, την προβολή με πανό, αφίσες κλπ. ξεκινούν από τις 14 Απρίλη.

Είναι φανερό ότι με τέτοια «κολπάκια» η δικομματική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει στους δήθεν «ανεξάρτητους» υποψηφίους που στηρίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τον όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο προβολής τους από τα ΜΜΕ. Ο λαός έχει τον τρόπο, και μέσα από την ψήφο του στη «Λαϊκή Συσπείρωση», να ματαιώσει τα τερτίπια των σημερινών αλλά και κάθε επίδοξου μελλοντικού «πονηρού πολιτευτή».

Εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Εκδήλωση για τους 22 κομμουνιστές ήρωες που εκτελέστηκαν στο Μπλόκο της Καλογρέζας διοργανώνουν η ΤΕ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σάββατο 15/3, στις 10 π.μ., στο χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων (προσυγκέντρωση στις 9.45 π.μ. στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα). Θα μιλήσει ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Οχι» στην εκποίηση των Προσφυγικών

Παρέμβαση στο 7ο Διαμερισματικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων

Την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην παραχώρηση των Προσφυγικών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για εκποίηση και ιδιωτική εκμετάλλευση, εξέφρασε χτες η εκλεγμένη του ΚΚΕ Γεωργία Δασκαλάκη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του 7ου Διαμερισματικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ιστορικές Προσφυγικές Πολυκατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας μαζί με άλλα δημόσια ακίνητα - «φιλέτα», 168 τον αριθμό, ετοιμάζονται για τη λεγόμενη «επιχειρηματική αξιοποίηση», δηλαδή την παράδοση σε ιδιώτες - «επενδυτές», μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για τη μεταφορά τους στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ετσι, αντί ο δημόσιος «χώρος», οι προσφυγικές πολυκατοικίες, να ανακαινιστούν, να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν με ευθύνη και χρήματα του κράτους, προς όφελος του λαού, συνολικά της κοινωνίας, βγαίνουν στο σφυρί. Να σημειωθεί ότι τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας μετά από αγώνες των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, βρίσκονται σήμερα «εν ζωή» και οκτώ από αυτές τις πολυκατοικίες κρίθηκαν διατηρητέες. Από τα 177 διαμερίσματα που διαθέτει το Δημόσιο σήμερα, τα 137 έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τα Προσφυγικά αποτελούν πολύτιμο στοιχείο ιστορικής μνήμης, αρχιτεκτονήματα του μοντέρνου κινήματος. Στην ιστορία της πόλης, ο συγκεκριμένος χώρος στέγασε πλήθος Μικρασιατών προσφύγων μετά το 1922. Φέρουν στους τοίχους τους σφαίρες των μαχών του Δεκέμβρη του '44 και αποτελούν ζωντανή μαρτυρία για τους μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που πολέμησαν ενάντια στην αστική τάξη και στον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ