ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το Σάββατο η Πανελλαδική Συντονιστική του ΠΑΜΕ

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 10 π.μ. στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου, στο κτίριο Τοσίτσα (Πατησίων)

Το ερχόμενο Σάββατο, 15 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου, στο κτίριο Τοσίτσα (Πατησίων), θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ. Το θέμα της συνεδρίασης θα είναι η πορεία ανασύνταξης του κινήματος. Θα συμμετάσχουν συνδικαλιστικά στελέχη από τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, από συνδικάτα, από αγωνιστικά ψηφοδέλτια που δίνουν κάθε μέρα μάχες, που οργανώνουν την πάλη της εργατικής τάξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας, «επιδιώκουμε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να έλθει και η θετική πείρα αλλά και οι αδυναμίες από την πλούσια δράση μας, πώς παλέψαμε το κύριο καθήκον του στόχου της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος».

Η συνεδρίαση συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, που έγινε στις 3 Απρίλη του 1999. Με αφορμή αυτή τη σημαντική επέτειο, η Εκτελεστική Γραμματεία εξέδωσε ένα κείμενο στήριξης του ΠΑΜΕ, το οποίο ήδη υπογράφεται από συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα. Το κείμενο αναφέρει:

«Χαιρετίζουμε τα 15 χρόνια ζωής και δράσης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Η συγκρότηση του ΠΑΜΕ άνοιξε μια νέα προοπτική για την ανασύνταξη και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αποτελεί σημαντικό γεγονός για την ιστορία του εργατικού κινήματος.

Χάρη στο ΠΑΜΕ και τις δυνάμεις που συσπειρώνει στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι απέκτησαν ένα γερό στήριγμα. Με την πρωτοπόρα δουλειά των δυνάμεών του, πραγματοποιήθηκαν θετικά βήματα στην οργάνωση και την ενότητα της εργατικής τάξης. Οργανώθηκαν αγώνες σε κλάδους και εργοστάσια. Συγκρούστηκε κατά μέτωπο με τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους. Οι αγώνες αυτοί παρεμπόδισαν προσωρινά, αλλού καθυστέρησαν αντιλαϊκά μέτρα, αλλού μετρίασαν την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων.

Η ίδρυση του ΠΑΜΕ έδωσε πνοή και ελπίδα στην εργατική τάξη, δύναμη, αποφασιστικότητα και προοπτική. Αποτέλεσε ισχυρό εμπόδιο στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που θέλει την εργατική τάξη υποταγμένη και συμβιβασμένη στα επιχειρηματικά συμφέροντα, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

15 χρόνια μετά, συνεχίζουμε αποφασιστικά, αταλάντευτα, ταξικά, δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την οργάνωση όλων των εργαζομένων στους κλάδους, στους τόπους δουλειάς.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανένταχτους συνδικαλιστές και αγωνιστές, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να γίνουν οι εργαζόμενοι κυρίαρχοι στον πλούτο που παράγουν».

Οικονομική εξόρμηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η οικονομική εξόρμηση προς τιμήν των 15 χρόνων του ΠΑΜΕ. Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στη δύναμη του ΠΑΜΕ, τις κλαδικές και τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, να μην αφήσουν εργαζόμενο, εργοστάσιο, τόπο δουλειάς και λαϊκό σπίτι που να μην απευθυνθούν.

Στόχος της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης είναι η απόκτηση των αναγκαίων οικονομικών μέσων για την ενίσχυση της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, της παρέμβασής του, της προβολής των θέσεών του ώστε να μπορέσει καλύτερα το ΠΑΜΕ να ανταποκριθεί στα βασικά καθήκοντα της οργάνωσης της εργατικής τάξης, των ταξικών αγώνων.

Αρχαιρεσίες σε σωματεία

-- Συνεχίζονται μέχρι 16 Μάρτη οι εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το πρόγραμμα είναι το εξής: Κάθε μέρα στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο Παράρτημα του Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (οδός Ομηρίδου Σκυλίτση 19) την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Βόρεια, στο Χαλάνδρι (Σοφοκλή Βενιζέλου 62), την Παρασκευή 14 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νότια, σε αίθουσα του δημαρχείου Γλυφάδας (Αλσους 15), το Σάββατο 15 Μάρτη, 11 π.μ. έως 7 μ.μ. και την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Κάλπες στήνονται καθημερινά και σε ξενοδοχεία.

-- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και ΟΙΥΕ, στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας. Οι εκλογές συνεχίζονται καθημερινά, από 2 μ.μ. έως 8 μ.μ., το Σάββατο 15 Μάρτη και την Κυριακή 16 Μάρτη, από 10 π.μ. έως 6 μ.μ., στα γραφεία του ΕΚΑ (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48, 3ος όροφος). Μαζικά συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Γενική Ανακύκλωση» στον Ασπρόπυργο, όπου χτες έστησε κάλπη το σωματείο. Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, έδωσαν με τη στήριξη του συνδικάτου απεργιακή μάχη με την οποία υποχρέωσαν την εργοδοσία να καταβάλει δεδουλευμένα, να ανακαλέσει απολύσεις και να δεσμευτεί για βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

-- Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών νομού Αχαΐας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν το Σάββατο 22/3, 11 π.μ. έως 7 μ.μ., την Κυριακή 23/3, 10.30 π.μ. έως 6.30 μ.μ., και τη Δευτέρα 24/3, 5.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο (Φωκαίας 26).

Επανένταξη στα ΒΑΕ διεκδικούν οι Λιθογράφοι

Στις εξελίξεις στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ασφαλιστικό ταμείο του κλάδου, αναφέρεται η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να διεκδικήσουν την επανένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Το σωματείο σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ο τελευταίος νόμος (4075/2012) ενώ έδινε από τη μία την εντολή στους εργοδότες να πάψουν να παρακρατούν το 3,6%, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στο δεύτερο σκέλος του, που αναγνώριζε στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν κατά 45 ημέρες νωρίτερα για κάθε έτος πληρωμής της προσαύξησης. Με διάφορες προφάσεις για τις δυσκολίες εφαρμογής του νόμου, μέχρι και σήμερα, οι συνάδελφοι που έχουν καταθέσει για σύνταξη με αυτήν τη ρύθμιση, βρίσκονται "αιχμάλωτοι", χωρίς να μπορούν ούτε να συνταξιοδοτηθούν, ούτε και να ξαναβρούν δουλειά στον κλάδο σε αυτήν την ηλικία, ούτε καν να πάρουν ταμείο ανεργίας.

Το σωματείο και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου έχουν αναδείξει το ζήτημα και με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις διεκδικούν να επανενταχθεί ο κλάδος στα βαρέα και ανθυγιεινά και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει αίτηση με βάση το νόμο 4075/2012 να συνταξιοδοτηθούν».

  • Ερώτηση για το θέμα που αναδεικνύει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη.
Εκλογές στον ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής

Σε εξέλιξη βρίσκονται, από την περασμένη Δευτέρα, οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ). Σήμερα, Πέμπτη, κάλπη θα στηθεί στα ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου, Πειραιά και Βάρης. Αύριο Παρασκευή, στα ΙΕΚ Χαϊδαρίου και Αιγάλεω. Τη Δευτέρα 17/3 στα ΙΕΚ Ρέντη, Σιβιτανιδείου και Περιστερίου. Την Τρίτη 18/3 στα ΙΕΚ Σιβιτανιδείου, Ηλιούπολης και Γκράβας. Την Τετάρτη 19/3 στα ΙΕΚ Σιβιτανιδείου και Νίκαιας. Την Πέμπτη 20/3 στο ΙΕΚ Καματερού. «Η δύναμη του Συλλόγου είμαστε εμείς οι σπουδαστές», σημειώνει ο ΣΥΣΔΙΕΚ στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Σε καλούμε να οργανώσουμε σε κάθε ειδικότητα και εργαστήριο συζήτηση για τα προβλήματά μας, για τα αιτήματά μας, για την κατεύθυνση του αγώνα μας. Και με τη δική σου γνώμη να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές διεκδικήσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ