ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ
Μεγάλη κινητοποίηση στην Κομοτηνή

Με μια νέα μεγάλη συγκέντρωση που έγινε χτες το μεσημέρι στην πλατεία της Κομοτηνής, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θράκης διαδήλωσε την απόφασή του να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από την απαίτησή του να σταματήσουν εδώ και τώρα οι επενδύσεις που σχεδιάζει η «ELDORADO».

Στη συγκέντρωση εκφράστηκε η ομόθυμη τοποθέτηση όλων των φορέων της περιοχής, επιστημονικών, εργατικών, μαζικών λαϊκών, των επαγγελματοβιοτεχνών, της Περιφέρειας και των Δήμων των δύο νομών, ενάντια στα χρυσωρυχεία και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Από το βήμα της συγκέντρωσης, εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης - Εβρου εξέφρασε τη συμπαράσταση των κατοίκων της Θράκης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να διασφαλίσει την υλοποίηση των σχεδίων της πολυεθνικής.

Με δικό τους μπλοκ, συμμετείχαν στο συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, οι Λαϊκές Επιτροπές που με τα πανό τους ξεκαθάρισαν ότι ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε ο Νίκος Βαργιεμίδης, Γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ. «Απέναντι στην πολιτική επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης, που με τις ευλογίες της ΕΕ αποφάσισε να ξεπουλήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε ελληνικές και ξένες πολυεθνικές. Απέναντι στη βία και την τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, η απάντηση πρέπει να είναι:

Δεν υπακούμε στους νόμους που στηρίζουν τις πολυεθνικές, απειθαρχούμε στις αποφάσεις σας», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας αποτελεί Λαϊκή Περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περάσει στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων. Η αξιοποίησή του πρέπει να καθορίζεται από τη βασική αρχή που είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Στη Θεσσαλονίκη

Η επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Τοποθετήθηκαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων των επιτροπών αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, της Ελληνικός Χρυσός» κλπ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, σημείωσε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» υποβαθμίζει συστηματικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για μια σειρά από ζητήματα, όπως τα υπόγεια νερά, το θαλάσσιο περιβάλλον, την ατμοσφαιρική ρύπανση, κλπ. Εκ μέρους των κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση, ο ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σ. Δημητριάδης, παρουσίασε συνοπτικά τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στο περιβάλλον και την καταστροφή των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μελισσοκομία, ο Τουρισμός.

Υπερασπιστές της επένδυσης εμφανίσθηκαν για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης Κ. Παπαβασιλείου, αλλά και ο Χ. Πάχτας, που διαφήμισε τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και τα έσοδα που θα εξασφαλίσει το δημόσιο. Ο γενικός διευθυντής των Μεταλλείων Κασσάνδρας Μ. Θεοδωρακόπουλος, επανέλαβε χωρίς να τεκμηριώσει ότι δε θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και για να πείσει αρκέστηκε να πει ότι τις μελέτες του έργου υπογράφουν επιστήμονες ελληνικών πανεπιστημίων. Επίσης, ανέφερε ότι ο Δήμος Αριστοτέλη, που βρίσκεται στην περιοχή των μεταλλείων αναμένεται να εισπράξει ως αντισταθμιστικά οφέλη από 3 έως 7 εκ. ευρώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα τοποθετηθεί και θα πάρει θέση σε επόμενη συνεδρίαση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για την καταστολή στη Χαλκιδική

Το όργιο τρομοκράτησης και καταστολής εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής που είναι αντίθετοι στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» καταγγέλλει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (εκ μέρους του Κόμματος ο βουλευτής Θεοδόσης Κωνσταντινίδης) προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«

Συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με πρόσχημα την προβοκατόρικη επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής, η κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής των κατοίκων που εναντιώνονται στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού από την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" και η επίδειξη πυγμής υπέρ των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται ή σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από κατοίκους και δικηγόρους, υπάρχει σωρεία περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, καταχρηστικής συμπεριφοράς και παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Αστυνομίας σε βάρος κατοίκων της περιοχής, ακόμη και ανήλικων μαθητών. Συγκεκριμένα, και εντελώς ενδεικτικά, στις 28-2-2013, αστυνομικοί προσήγαγαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης 4 παιδιά από την Ιερισσό, όπου τα υπέβαλαν σε ανάκριση, τους ασκήθηκε ψυχολογική βία και στο τέλος αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς να ασκηθεί δίωξη. Ενα από αυτά χτυπήθηκε, προκειμένου να εξαναγκαστεί να δώσει δείγμα γενετικού υλικού (DNA). Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση 15χρονου μαθητή που οι αστυνομικοί τον άρπαξαν όταν κατέβηκε από το λεωφορείο γυρίζοντας από το σχολείο και αφού τον κράτησαν για ώρες στην Ασφάλεια του ανακοίνωσαν ότι είχαν κάνει λάθος. Συνολικά έχουν προσαχθεί περισσότεροι από 70 κάτοικοι, ανάμεσά τους ανήλικοι μαθητές, χωρίς να ασκηθεί δίωξη σε κανέναν από αυτούς, αφού δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Οι μαζικές προσαγωγές γίνονται είτε με τηλεφωνική ή έγγραφη κλήση, είτε ακόμη και με "απαγωγές", χωρίς να επιτρέπεται στους προσαχθέντες να έχουν επικοινωνία και νομική στήριξη από δικηγόρο.

Στη βάση της επικίνδυνης λογικής ότι όποιος αντιτίθεται στη συγκεκριμένη εκμετάλλευση είναι ύποπτος, επιχειρήθηκε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος μέλους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

Ποια θέση παίρνει για το απαράδεκτο "όργιο" αστυνομοκρατίας, αυταρχικής και καταχρηστικής συμπεριφοράς της αστυνομίας σε βάρος των κατοίκων;

Ποια μέτρα θα λάβει για την παύση της καταχρηστικής εφαρμογής της μεθόδου των "προσαγωγών" και της απαράδεκτης διάταξης για τη λήψη DNA ακόμη και με τη βία, ακόμη και από ανηλίκους και χωρίς να έχει προηγηθεί ποινική δίωξη;».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Βγάζει λάδι εφοπλιστές - μονοπώλια - ΕΕ

Νέες υπηρεσίες στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, γενικά τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, έσπευσε να προσφέρει η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, λίγες μόνο μέρες μετά την Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητώντας νέα προνόμια για τους εφοπλιστές («ενίσχυση των ναυτιλιακών εταιρειών υπό όρους από τη μεριά του κράτους» τα ονοματίζει).

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του ο βουλευτής της οργάνωσης Ιωάννης Λαγός, είπε μεταξύ άλλων: «Τα ναυπηγεία κλείνουνε, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την βούληση και δεν ενδιαφέρεται για την δημιουργία και την ανάπτυξή τους. Επίσης γιατί τα αριστερίστικα εργατικά σωματεία φρόντιζαν τόσα χρόνια, ώστε ο Ελληνας εργαζόμενος να χάσει όλα τα δικαιώματά του».

Ούτε λέξη από τους χρυσαυγίτες για το γεγονός ότι με την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων (π.χ. στον Σκαραμαγκά) υπογράφτηκε σύμβαση που τα εμπόδιζε να κατασκευάζουν εμπορικά και επιβατηγά πλοία, τους στερούσε δηλαδή ένα τεράστιο κομμάτι «αγοράς» όπου μπορούσαν να διαπρέψουν, επιτρέποντάς τους την κατασκευή μόνο πολεμικών, πάλι για να τα αποδυναμώσουν στο πλαίσιο της ΕΕ και στον ανταγωνισμό με άλλα ναυπηγεία κρατών μελών της ευρωένωσης. Ούτε λέξη για τα ξένα και ντόπια μονοπώλια που επέβαλαν τέτοιους επαίσχυντους κανόνες.

Μετά ταύτα η υπόσχεση που δίνει ο χρυσαυγίτης βουλευτής ότι «Οταν δοθεί η δυνατότητα στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ να είστε βέβαιοι ότι και τα ναυπηγεία μας πάλι θα δουλέψουν και οι αγρότες μας και οι εργάτες μας»... δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο παρά τα 18 ευρώ μεροκάματο δίχως ασφάλιση που προσπαθούν να επιβάλλουν ως αμοιβή για εργάτες και αγρότες σε διάφορη μέρη της Ελλάδας.

Εμπρηστικές επιθέσεις

Εμπρηστικές επιθέσεις σημειώθηκαν χτες, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, στο πολιτικό γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτη και των βουλευτών της ΝΔ Κ. Γκιουλέκα και Γ. Ορφανού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από τις επιθέσεις προκλήθηκαν πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απεγκλωβίστηκαν 5 εργαζόμενοι που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα πολιτικά γραφεία.

Συγκέντρωση στην Αθήνα

Συγκέντρωση στα Προπύλαια ενάντια στην επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική έγινε χτες το απόγευμα. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Αττικής. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στη Βουλή. Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: «Δεν θέλουμε κυάνιο, δεν θέλουμε χρυσό, θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό», «Εδώ δεν είναι Καναδάς, δεν είναι Ελντοράντο, εδώ είναι ο τόπος μας και κάνουμε κουμάντο».

Βρέθηκε οπλισμός

Οπλισμό σε χώρο αποσκευών αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης στα Εξάρχεια, βρήκε χτες η Αστυνομία. Στο πορτ-παγκάζ του νοικιασμένου ΙΧ βρέθηκαν δυο σακίδια πλάτης που περιείχαν δυο πολεμικά τυφέκια «Καλάσνικοφ» με κομμένα κοντάκια, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, τρεις γεμιστήρες με είκοσι σφαίρες και μία με έξι σφαίρες, τρεις κενές γεμιστήρες, δυο σφραγισμένα κουτιά που περιείχαν 720 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών, κι ένα ζευγάρι υφασμάτινα γάντια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ