ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ

Σήμερα Τετάρτη, ενάντια στις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που υψώνει αγωνιστική φωνή ενάντια στις συνεχείς και άδικες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με κύρια θύματα τις λαϊκές οικογένειες και τους αυτοαπασχολούμενους. Η αγωνιστική πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο προγραμματισμό δράσης που υλοποιεί αυτό το χρονικό διάστημα η Ομοσπονδία.

Στο αγωνιστικό της κάλεσμα για τη σημερινή κινητοποίηση, απευθυνόμενη στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αυτοκινητιστές, η ΟΒΣΑ σημειώνει: «Η Ομοσπονδία μας, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων την Τετάρτη 13 Μάρτη και ώρα 9 το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Αριστείδου 5-7), για να πραγματοποιήσουμε μαζική παράσταση και να απαιτήσουμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλες τις αυξήσεις στα τιμολόγια οικιακής χρήσης όπως και στα μικρομάγαζα.

  • Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες (σπίτια, μαγαζιά κ.λπ.).
  • Να σταματήσουν άμεσα τις διακοπές ρεύματος σε σπίτια μαγαζιά και βιοτέχνες.
  • Να μειωθεί δραστικά η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα, στα οποία ανήκουν και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ.

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Η μαζική μας παράσταση θα συμβάλει στην προώθηση των αιτημάτων μας, θα ανοίξει πιο πλατιά τη συζήτηση στα ΔΣ των Σωματείων, θα δυναμώσει το διεκδικητικό κίνημα, ώστε σε συνεργασία με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ να επιτύχουμε την κατάκτηση των παραπάνω αιτημάτων».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Δικαιώνονται οι θέσεις μας

Δέσμη προτάσεών της απορρίφθηκε από την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΕΕ

Τη δέσμευση να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την απαλλαγή από κυβερνήσεις σαν την τωρινή, αλλά και «από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και την πολιτική που πρεσβεύουν που είναι πολιτική ενάντια στα συμφέροντά μας, υπέρ των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη συνεδρίαση του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στις 4 του Μάρτη. Προσθέτει ότι «η γνωστή και πάγια θέση της παράταξής μας, για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας ως το μοναδικό δρόμο πάλης απέναντι σε όλους αυτούς, δικαιώνεται καθημερινά».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία», πέρα από την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση στη βάση των πάγιων θέσεών της, κατέθεσε και 3 συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Πρόκειται για τις εξής:

  • «Στην περίπτωση κλεισίματος κάποιας επιχείρησης, να μη ζητάει ο ΟΑΕΕ χαρτί διακοπής εργασιών από τη εφορία, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ, λόγω χρεών προς την εφορία, δεν πρόκειται ούτε η επιχείρηση να κλείσει, ούτε οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ να σταματήσουν, πράγμα που σημαίνει αύξηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ χωρίς πραγματικό λόγο!
  • Για όσο διαρκεί η κρίση, τουλάχιστον, να παγώσει το ετήσιο χαράτσι που έχουν επιβάλει στα τουριστικά, λεγόμενα, επαγγέλματα για την άδεια και το χαρακτηρισμό τους ως ''τουριστικά''.
  • Ψήφισμα καταδίκης του φασιστικού, και ως τέτοιου αντιλαϊκού, μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στο ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και βεβαίως όπου αλλού».

Στην ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συνεργασία» προσθέτει ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ, με τον τρόπο που λειτουργούσε και λειτουργεί τάσσεται καθαρά με τις απόψεις που εκφράζει η κυβέρνηση, συμμετέχοντας στους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους», στηρίζοντος στην ουσία την κυβερνητική και την ευρωενωσιακή πολιτική. Και συνεχίζει: «Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων (ΑΣΕ), που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ, πιστή στις προεκλογικές προγραμματικές της δηλώσεις, ανέδειξε αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά, όπως:

Την αντίθεσή της στα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, που στερούν σημαντικά έως και εξαφανίζουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Τις προτάσεις για να μπει φραγμός στην ασυδοσία των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων. Την ανάγκη αντίστασης στις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου. Την απόκρουση της προσπάθειας για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας σε όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ, κ.λπ.».


ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ
Απειλούνται 200.000 θέσεις εργασίας

Κίνδυνος 170.000 «λουκέτων», μερική απασχόληση στο 60% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μειώσεις μισθών και χρόνου εργασίας

Διαστάσεις ολέθριας «πανδημίας» σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αποκτά η ασκούμενη πολιτική της συγκυβέρνησης -τρόικας- μεγάλου κεφαλαίου. Η απειλή του «λουκέτου» μέσα στο 2013, κρέμεται πάνω από 170.000 «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις με κίνδυνο απώλειας συνολικά 195.000 θέσεων εργασίας, βάσει εκτιμήσεων των ίδιων των ΕΒΕ, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC για την αποτίμηση του β' εξαμήνου του 2012, στην οποία περιλαμβάνονται και προβλέψεις για το 2013. Τα γνωστά προβλήματα και η συνεχόμενη όξυνσή τους αποτυπώνονται με συγκεκριμένους αριθμούς. Μείωση τζίρου για την πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων, αρνητικές προβλέψεις από τις 6 στις 10 επιχειρήσεις για το 2013, κερδοφορία μόνο για σχεδόν 2 στις 10 το 2012. Η απώλεια θέσεων εργασίας, η μη πληρωμή των εργαζομένων, η μείωση των μισθών και μείωση του χρόνου απασχόλησης με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών, είναι επίσης μια ακόμη πλευρά του ζητήματος. Αποκαλύπτει τόσο τα κοινά σημεία που αντικειμενικά προκύπτουν μεταξύ εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, όσο και το τεράστιο εύρος από τις επιπτώσεις της φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Ακόμη χειρότερη θα ήταν η γενική αποτίμηση, αλλά η ΓΣΕΒΕΕ εξέτασε τις επιχειρήσεις με 0-49 εργαζόμενους.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, «μιλούν» από μόνα τους. Το 81,1% των μικρών επιχειρήσεων σημείωσε μείωση τζίρου το δεύτερο εξάμηνο του 2012, με μέσο όρο μείωσης 32,9%! Μόνο το 5,7% αύξησε την επενδυτική δαπάνη, ενώ το 45,2% δεν θα κάνει καμία επένδυση το 2013 και το 41,5% θα μειώσει τη σχετική δαπάνη. Μόνο το 18,7% είχαν κέρδη το 2012, ενώ το 44,7% είχαν ζημιές.

Βαριές είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους, λόγω και της αντεργατικής πολιτικής που «τσακίζει» δικαιώματα και μισθούς. Το β' εξάμηνο του 2012 χάθηκαν τουλάχιστον 61.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, ενώ έχει διαμορφωθεί σχέση 4 απολύσεων για κάθε 1 πρόσληψη. Το καθαρό ποσοστό μείωσης προσωπικού είναι 13,5%. Η μερική απασχόληση αυξάνεται αλματωδώς στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το 60,2% την εφαρμόζει. Το 43,6% έχει μειώσει μισθούς (το 34,8% σε όλους τους εργαζόμενους). Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις μείωσαν ώρες εργασίας και αποδοχές. Το 47,7% μείωσε ώρες ή και μέρες εργασίας. Το 52,4% αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στο λειτουργικό κόστος. Το 33,8% έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές. Πάνω από 30% καθυστερεί ενοίκια, εξόφληση τραπεζών και ΔΕΚΟ. Το 51,1% εκτιμούν ότι δεν θα ανταποκριθούν το 2013 στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Το 83,7% έχουν προχωρήσει σε μείωση τιμών τα τελευταία 2,5 χρόνια. Παρότι οι επιπτώσεις στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα είναι σημαντικές, μόνο το 5% των επιχειρήσεων θεωρούν εμπόδιο στη λειτουργία τους το μισθολογικό κόστος.

Στον τομέα της χρηματοδότησης, είναι ενδεικτικό ότι για το 80,9% των επιχειρήσεων έχουν χρησιμοποιηθεί προσωπικές καταθέσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Για το 21,5% έχει εκποιηθεί προσωπική περιουσία. Επίσης, ειδικά για το θέμα της αργίας της Κυριακής, πάνω από το 85% των εμπόρων θεωρεί ότι το οποιοδήποτε «άνοιγμα» δεν θα έχει καμία θετική επίδραση στη ζήτηση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Σύσκεψη για τον αγωνιστικό βηματισμό

Η αποτίμηση της αγωνιστικής δράσης και ο προγραμματισμός νέων πρωτοβουλιών θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που καλεί η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, σήμερα Τετάρτη 13 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών (Π. Ράλλη και Σαλαμινίας 9).

Οπως σημειώνεται στην πρόσκληση από τη Γραμματεία, στη σύσκεψη καλούνται: «Τα ΔΣ των Ομοσπονδιών - Σωματείων - Συλλόγων και Ενώσεων της Αττικής, Επιτροπές Αγώνα και Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ. Συνδικαλιστές και άλλοι αγωνιστές.

Στη σύσκεψη αυτή επιδιώκουμε με πνεύμα πρακτικό, συλλογικό να συζητήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Να κατατεθεί προβληματισμός και πείρα για την τελευταία μάχη που δώσαμε, να προγραμματίσουμε και να συντονίσουμε τα επόμενα βήματά μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ