ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Κατεστραμμένο σπίτι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Κυριακή
Κατεστραμμένο σπίτι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Κυριακή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μπαράζ αιματηρών αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας έχει εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός. Από την Παρασκευή μέχρι χτες βράδυ σκοτώθηκαν από τις επιδρομές 24 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 73 άλλοι, οι περισσότεροι πολίτες. Πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 37 αεροπορικές επιδρομές και εκτοξεύτηκαν 180 ρουκέτες από την πλευρά της Γάζας.

Η κλιμάκωση άρχισε με τη δολοφονία «ακριβείας» του ηγέτη της οργάνωσης «Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης», Ζουχάιρ αλ Κάισι, - οργάνωση που είχε συλλάβει και κρατήσει τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, μεταξύ 2006 - 2011- δολοφονία, που πυροδότησε επιθέσεις με ρουκέτες τόσο από την οργάνωσή του οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως «πρόσχημα», ιδιαίτερα μετά τον τραυματισμό ενός Ισραηλινού πολίτη, για νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωνε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αιγυπτιακή προσπάθεια διαμεσολάβησης για να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών και τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να προκαλεί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απείλησε ότι ο ισραηλινός στρατός «θα συνεχίσει όσο χρειαστεί για να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών».

«Καταδικαστέα και δειλή πράξη» χαρακτήρισε την «εκτόξευση ρουκετών» η Ουάσιγκτον, μη σχολιάζοντας καν τις δολοφονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα. Ανησυχία εξέφρασε η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητώντας «αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ». Τερματισμό των ισραηλινών επιδρομών ζήτησε το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας «δίκαιο το παλαιστινιακό αίτημα για μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας από τον ΟΗΕ», αλλά επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Λίμπερμαν, στην Κίνα (15 - 22 Μαρτίου).

«Πρόβα για μεγαλύτερη επίθεση»

Διαδήλωση καταδίκης των επιδρομών και με κύριο αίτημα τον τερματισμό της κατοχής πραγματοποίησε το ΚΚ Ισραήλ και το «Χαντάς» -Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα- το Σάββατο στη Ναζαρέτ. Επισημαίνοντας ότι, ως συνήθως, ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε τη νέα ένταση, ΚΚ Ισραήλ και «Χαντάς» εκτίμησαν ότι πρόκειται, πιθανότατα, για πρόβα τζενεράλε μιας μεγαλύτερης επίθεσης στα παλαιστινιακά εδάφη ή και αλλού, όπως το Ιράν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Λουτρό αίματος με θύματα αμάχους

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Νέο μακελειό προκάλεσε ξημερώματα Κυριακής Αμερικανός κατοχικός στρατιώτης που βγαίνοντας από την βάση του εκτέλεσε 16 Αφγανούς αμάχους, μεταξύ των οποίων και εννιά παιδιά, στην περιοχή της Κανταχάρ εισβάλλοντας σε τρία σπίτια. Η αιτιολόγηση που δόθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις είναι ότι ο στρατιώτης «έπαθε αμόκ» ωστόσο εξακολουθεί η συστηματική σφαγή του αφγανικού λαού που ξεκίνησε με την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2001.

Ως συνήθως οι κατοχικοί φονιάδες εξέφρασαν τη λύπη τους για το συμβάν λέγοντας ότι ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση, υποστηρίζοντας ότι θα διενεργηθεί «έρευνα». Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πυροδότηση έντασης και περιστατικών βίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο περιστατικό «τραγικό και θλιβερό», υποστηρίζοντας ότι «δεν αντικατοπτρίζει τον εξαιρετικό χαρακτήρα των στρατιωτών μας και τον σεβασμό των ΗΠΑ προς τον λαό του Αφγανιστάν».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φον Ράσμουσεν, είπε ότι στηρίζει τη δέσμευση του στρατηγού Τζον Αλεν, επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής, «να ερευνήσει τα γεγονότα και να αποδώσει ευθύνες».

Το νέο μακελειό καταδίκασε και ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες δολοφονίες αμάχων στο Αφγανιστάν, αλλά και η πρόσφατη βεβήλωση του κορανίου από στρατιώτες της Μπαγκράμ, μίλησε για «έγκλημα εκ προθέσεως» και ζήτησε «εξηγήσεις». Ανησυχία υπάρχει και για τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, που αφορά την εξασφάλιση του μακροχρόνιου ελέγχου του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη από δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, προκύπτει ότι το 60% των Αμερικανών θεωρούν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «δεν αξίζει τον κόπο» και το 54% δηλώνουν ότι «επιθυμούν την πρόωρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων».

Επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει να πούμε ότι «μπορούμε σήμερα να αποχωρήσουμε από εδώ. Γι' αυτό δεν μπορώ να πω ούτε αν θα τα καταφέρουμε ως το 2013/2014».

ΕΕΔΔΑ
Καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη βιαιότητα των ισραηλινών αρχών ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης, που, για πάνω από 60 χρόνια, αγωνίζεται για το αναφαίρετο δικαίωμά του σε μια πατρίδα δημοκρατική και κυρίαρχη. Οπως σημειώνει: «Στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, απωθήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό με μάνικες ρίψης νερού γυναίκες από τα παλαιστινιακά εδάφη, επειδή συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του παλαιστινιακού υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων για συμπαράσταση στις Παλαιστίνιες κρατούμενες στις ισραηλινές φυλακές. Οι 10.000 Παλαιστίνιες, που έχουν κατά καιρούς περάσει από τις φυλακές του Ισραήλ, υπόκεινται σε κάθε είδους βασανιστήρια και εξευτελισμούς. Λιγοστές είναι αυτές που τολμούν να μιλήσουν, πολύ περισσότερο να καταγγείλουν τις απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισής τους φοβούμενες τον επικείμενο εξευτελισμό τους, λόγω των αυστηρών ηθών που επικρατούν στους κόλπους της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Μια από αυτές τις γυναίκες κρατούμενες, η Χάναα Σαλάμπι, που τόλμησε να καταγγείλει τα βασανιστήρια που υπέστη στη διάρκεια της ανάκρισής της αλλά και την πολύμηνη καταδίκη της με ασαφείς κατηγορίες, πραγματοποιεί πολυήμερη απεργία πείνας».

Σχετικά με τις νέες επιθέσεις στη Γάζα, η ΕΕΔΔΑ τονίζει:

«Καταγγέλλουμε την πολιτική του Ισραήλ έναντι του παλαιστινιακού λαού, αλλά και την πολύμορφη στήριξη αυτής της πολιτικής από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που συνεχίζει να διατηρεί άριστες σχέσεις με το ισραηλινό καθεστώς ενάντια στην απαίτηση του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Απαιτούμε:

  • Αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα εδάφη της Παλαιστίνης.
  • Ιδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Διάλυση όλων των ισραηλινών εποικισμών.
  • Επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.
  • Αμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
  • Να γκρεμιστεί το Τείχος της Ντροπής».
ΣΥΡΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και επαφές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε εκ νέου ανοιχτή αντιπαράθεση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις εξελίξεις στη Συρία εξελίχθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που επίσης ζήτησαν από κοινού από τη συριακή ηγεσία «τάχιστη αντίδραση στις προτάσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ Κόφι Ανάν». Η συζήτηση για νέα απόφαση αναβλήθηκε για μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου από τον Ανάν, που συνάντησε τον Σύρο Πρόεδρο επί διήμερο στη Δαμασκό, και αποχώρησε δηλώνοντας «αισιόδοξος για επίτευξη εκεχειρίας» και ζητώντας «να σταλεί σαφές μήνυμα ότι είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται άμαχοι». Ο Ανάν θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, μετά από συναντήσεις, χτες, στην Ντόχα με την ηγεσία του Κατάρ και στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργό και με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης.

Την αναγκαιότητα «κοινής στάσης, γλώσσας και αντίδρασης» επανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας πιέζοντας για συναίνεση τους ομολόγους τους των Ρωσίας και Κίνας για απόφαση ακόμη και αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία και αρνούμενοι να δεχτούν απόδοση ευθυνών για τη βία και στην ένοπλη δράση τμημάτων της συριακής αντιπολίτευσης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, δέχτηκε ότι η συριακή ηγεσία φέρει μεγάλη ευθύνη αλλά επέμεινε ότι «η αλλαγή στον αραβικό κόσμο δεν θα έρθει μέσα από τη χειραγώγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας και ξένες επεμβάσεις».

Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη μια υπόγεια διαδικασία αναζήτησης «κοινού τόπου» μέσω του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Λαβρόφ συνάντησε τους Αραβες ομολόγους του, το Σαββατοκύριακο στο Κάιρο, και συμφώνησαν για επίτευξη άμεσης εκεχειρίας, αποκλεισμό του ενδεχόμενου ξένης επέμβασης, διασφάλιση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, σύσταση μηχανισμού ελέγχου της διαδικασίας η οποία θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την εποπτεία του Ανάν. Η επίτευξη, και μόνο, της διπλωματικής αυτής σύγκλισης έγινε δεκτή με ικανοποίηση από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία. Μάλιστα, η Χ. Κλίντον επρόκειτο να έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον Λαβρόφ.

Εντός Συρίας, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις σε Χομς, Ιντλίμπ και Ντεράα, όπου, εκτός των άλλων, σκοτώθηκε και μία μαθήτρια από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Στη συνοικία Καρμ αλ Ζαϊτούν της Χομς εντοπίστηκαν οι σοροί δεκάδων γυναικόπαιδων, που είχαν βιαστεί, σφαγιαστεί και καεί, ορισμένες από αυτές.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν κυρίως δυνάμεις προσκείμενες στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ζήτησε, πάλι, άμεση ξένη στρατιωτική επέμβαση και επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ο υπουργός Πληροφοριών, Αντνάν Μαχμούντ, από την άλλη, κατηγόρησε Σ. Αραβία και Κατάρ ότι «εξοπλίζουν τους τρομοκράτες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ