ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Αναγκαίος ο συντονισμένος αγώνας όλων των μεταλλεργατών

Κοινό ψήφισμα σωματείων του κλάδου που συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε το σωματείο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», με το οποίο καλείται η Ομοσπονδία Μετάλλου να προχωρήσει σε απεργία

Σημαντικό σταθμό τόσο για την κλιμάκωση του πολυήμερου σκληρού αγώνα των απεργών χαλυβουργών όσο και για τους μεταλλεργάτες όλης της χώρας, στην προοπτική οργάνωσης κοινής πάλης και δράσης σε όλο τον κλάδο, αποτέλεσε η πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή το Σωματείο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και συνδικαλιστών του κλάδου από όλη τη χώρα (αρκετά σωματεία δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αλλά δήλωσαν την υποστήριξή τους) η σύσκεψη κατέληξε σε κοινό ψήφισμα, στο οποίο πρώτα και κύρια εκφράζεται η στήριξη στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών εδώ και 135 μέρες σήμερα, ενώ οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι θα δυναμώσουν την αλληλεγγύη.

Προετοιμασία για απεργιακή κινητοποίηση

Μέσα από το ψήφισμα της σύσκεψης οι μεταλλεργάτες και τα σωματεία του κλάδου καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα για σκληρούς αγώνες, ενώ προτείνεται έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μετάλλου ώστε να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου το αργότερο στις αρχές Απρίλη. Στα πλαίσια αυτά επισημαίνεται ότι θα δώσουν μάχη ώστε η απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 15 Μάρτη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά να διευρυνθεί σε όλους τους χώρους εργασίας του μετάλλου στην Αττική.


Στο ψήφισμα οι συμμετέχοντες τονίζουν ότι θα δώσουν όλες τις δυνάμεις μέσα στους χώρους εργασίας με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους και να τους οργανώσουν σε αγωνιστική κατεύθυνση και προοπτική για να αντιμετωπίσουν τη σφοδρή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση και εργοδοσία.

Επίσης, σημειώνεται ότι θα παλέψουν με όλες τις δυνάμεις για να εμποδίσουν την ισοπέδωση και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και θα αγωνιστούν για να μη γίνει καμία μείωση μισθών και θα διεκδικήσουν αυξήσεις τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού.

Οι χαλυβουργοί δείχνουν το δρόμο

Στην εισήγηση της σύσκεψης ο Γιώργος Σιφωνιός επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Τα μέτρα του Μάνεση χτυπούν σήμερα όλους τους μεταλλεργάτες. Γι' αυτό ο αγώνας των απεργών χαλυβουργών είναι κοινός και είναι αναγκαίος ο συντονισμός των μεταλλεργατών στον κλάδο ώστε να απαντήσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε σήμερα την επίθεση που μας ακουμπάει όλους». Κατήγγειλε στη συνέχεια: «Στο μεγάλο και ηρωικό αγώνα που δίνουν οι χαλυβουργοί, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν είναι μόνο μακριά αλλά τον υπονομεύει και όσο μπορεί».

Γι' αυτό: «Πρέπει να προσανατολιστεί ο κλάδος για απεργιακή κινητοποίηση και πρέπει να μπει σε αυτή τη μάχη κάθε σωματείο, επιτροπή και συνδικαλιστής. Το δρόμο το δείχνουν οι χαλυβουργοί και ο αγώνας τους πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους χώρους που οι εργαζόμενοι δέχονται επίθεση. Τώρα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα, να παραμερίσουμε τα εργοδοτικά σωματεία, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς».

Σε παρέμβαση στη σύσκεψη ο Θοδωρής Κούτρας, εκ μέρους της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι απέναντι στην επίθεση που θα εξαπολυθεί στις συμβάσεις από την εργοδοσία οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια αλλά να πάρουν μέτρα. Συγκεκριμένα:

«Να προκαλέσουμε Γενικές Συνελεύσεις, να κουβεντιάσουμε με τους εργαζόμενους, να προσανατολιζόμαστε το επόμενο διάστημα για απεργιακή κινητοποίηση. Δεν έχουμε αυταπάτες για τη δράση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως και της ΓΣΕΕ που παλεύει να σώσει το θεσμό και καλεί τις οργανώσεις να υπογράψουν συμβάσεις με μείωση μισθού, έτσι και η Ομοσπονδία Μετάλλου σε αυτή τη ρότα θα κινηθεί και κινείται. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να κάνουμε βήματα στην οργάνωση και στον προσανατολισμό των σωματείων ώστε να προχωρήσουν σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση».

Πλούσια συζήτηση

Ο Κ. Μυτιληνιού, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», σημείωσε ότι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) η πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αντί να οργανώσει τους εργαζόμενους, τους μπολιάζει «το δηλητήριο της εξαίρεσης των ΕΑΣ από την επίθεση» και προχωρά σε συναντήσεις με τα ίδια κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, ενώ βγάζουν ανακοινώσεις ενάντια στην ...ΕΣΣΔ! Ο Σ. Πουλικόγιαννης, από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, έδωσε έμφαση στην απεργία των εργαζομένων της Ζώνης σε όλους τους εργολάβους, οι οποίοι πέτυχαν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που περιφρουρούν τα δικαιώματά τους. «Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες, οι εργάτες ατσαλώθηκαν, γι' αυτό και παρά την τεράστια ανεργία δεν υπήρξε καν απόπειρα να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός», σημείωσε. «Ολο το μυστικό είναι στο σταμάτημα της παραγωγής», είπε.

Ο Π. Πολίτης, από το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, στάθηκε ιδιαίτερα στην επίθεση που ξεδιπλώνεται στη ΛΑΡΚΟ, όπου η διοίκηση προχωρά σε μειώσεις 35% των μισθών, εντείνει τις εργολαβίες, και όμως η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων προχωρά σε ...διαμαρτυρίες μαζί με τους βουλευτές των κομμάτων που ψήφισαν τις περικοπές αυτές! Ο Κ. Στεργίου, από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας, εστίασε στη δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο. «Οι χαλυβουργοί εργάτες του Βόλου είναι μαζί μας, αλλά έχουμε να κάνουμε με μια πρωτοφανή τρομοκρατία», υπογράμμισε. Χαρακτηριστική της στάσης των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο εργοστάσιο είναι η τελευταία Γενική Συνέλευση του σωματείου, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ οι πρωτεργάτες της απεργοσπασίας στο Βόλο εξέφρασαν την ...αλληλεγγύη τους στον αγώνα των χαλυβουργών στον Ασπρόπυργο.

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτός ο Κ. Κουκούλης, εργάτης της ΜΕΚ-ΒΕΚ, στο Βόλο, όταν ανακοίνωσε πως οι εργαζόμενοι του εργοστασίου βρίσκονται στην 7η μέρα απεργίας. Ενδεικτικά της στάσης της εργοδοσίας είναι τα όσα μετέφερε ο Κ. Ηλιού από το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων λένε στους εργαζόμενους να πάρουν ...αυτοκίνητα αντί για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα! Αλλά και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της «Χαλυβουργικής» δήλωσε στη σύσκεψη πως οι εργαζόμενοι εκεί θα αντισταθούν, δε θα δεχθούν κανένα μέτρο, καμιά μείωση μισθών ή επίθεση στις κατακτήσεις τους.

  • Εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης στους απεργούς χαλυβουργούς οργανώνει σήμερα, Τρίτη 13 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεών του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά από τους χαλυβουργούς να σκύψουν το κεφάλι

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μια ακόμη τοποθέτηση - πρόκληση της κυβέρνησης απέναντι στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», χτες στη Βουλή. Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ζήτησε να σταματήσει η απεργία και να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για 500 ευρώ το μήνα σε απάνθρωπες συνθήκες και θερμοκρασίες 1.000 βαθμών Κελσίου. Συγκεκριμένα, είπε: «Ποιον ευνοεί η απεργία; Ευνοεί τους εργαζόμενους το να είναι κλειστή η επιχείρηση; Μήπως ευνοούνται με την απεργία τα σχέδια της επιχείρησης;». Κάλεσε μάλιστα τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τα σχέδια της εργοδοσίας για μείωση ωρών εργασίας και αποδοχών 500 ευρώ, σημειώνοντας πως στο αντίστοιχο εργοστάσιο «στο Βόλο αποδέχθηκαν την 5ωρη εργασία με μειωμένες αποδοχές. Η απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε απεργία ήταν σωστή επιλογή ή έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει το μπαράζ των απολύσεων;», δηλώνοντας πως «το σωστό ήταν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας με μία 4μηνη σύμβαση».

«Ο Μάνεσης ζήτησε να δουλεύουν 20 ώρες την εβδομάδα και να πληρώνονται 500 ευρώ» όταν «η εταιρεία έχει ανοδική πορεία. Κάνει εξαγωγές» τόνισε ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Στην πραγματικότητα, «αξιοποιεί την κρίση ο επιχειρηματίας» και «ήθελε να καθιερώσει το καθεστώς αυτό σε όλες τις επιχειρήσεις του». Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το "ποιος είναι με ποιον"».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «το υπουργείο σας είχε την ευκαιρία να πιέσει τον ιδιοκτήτη, όμως του εκχωρεί ένα συγκεκριμένο χώρο μπροστά από το εργοστάσιο για να εγκαταστήσει ιδιωτικό λιμάνι». Ετσι «τον σιγοντάρετε στην αντεργατική του επίθεση». Κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι «επανερχόμαστε στην παλιά τακτική τού "δεν συζητώ με απεργούς"», προσθέτοντας πως «εσείς περιμένετε να λυγίσουν οι χαλυβουργοί. Εμείς λέμε "μην καρτεράτε να λυγίσουμε"». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση στηρίζει τα μονοπώλια και τον κάθε Μάνεση σε αυτή την αντεργατική αντιλαϊκή του επίθεση», αναφέροντας ότι «οι εργάτες δεν θα σκύψουν το κεφάλι, δεν θα συνεχίσουν να αποδέχονται αυτή την πολιτική. Θα σηκώσουν το κεφάλι πολύ ψηλά και περήφανα». Παράλληλα ο Σ. Χαλβατζής ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των απεργών, όπως το πάγωμα των δανείων και την πλήρη ασφαλιστική τους κάλυψη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ