ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Την αξιοποιούν για να στηρίξουν το κεφάλαιο

Η αντιμετώπισή της απαιτεί άλλο δρόμο παραγωγής και ανάπτυξης, στην κατεύθυνση της ικανοποίησης όλων των λαϊκών αναγκών

Από την τελευταία απεργία του ΠΑΜΕ
Από την τελευταία απεργία του ΠΑΜΕ
Η ανεργία αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς διαψεύδοντας ακόμα και τις επίσημες εκτιμήσεις ότι το 2011 θα φτάσει το 14,5%. Ηδη, το Δεκέμβρη του 2010, η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) σημείωσε αύξηση ρεκόρ, καθώς οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 228.535 (ποσοστό 45,2%), ενώ συνολικά οι άνεργοι έφτασαν τους 733.645 (ποσοστό 14,8%). Ακόμα όμως και αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν μέρος της εφιαλτικής πραγματικότητας, καθώς με βάση τις κατευθύνσεις και επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ΕΛΣΤΑΤ θεωρεί εργαζόμενο (με βάση τα κριτήρια μέτρησης) ακόμα και αυτόν που δούλεψε έστω και μια ώρα τη βδομάδα της καταγραφής. Ακριβώς γιατί το κεφάλαιο επιδιώκει στρατιές «απασχολήσιμων» που θα τους χρησιμοποιεί με ψίχουλα για όσες ώρες και μέρες έχει ανάγκη. Σημειώνεται ότι στις λίστες του ΟΑΕΔ, τον ίδιο μήνα, ήταν εγγεγραμμένοι 804.597 άνεργοι.

Οσο, μάλιστα, βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, τόσο η ανεργία θα κάνει άλματα. Χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες και εργάτριες και οι οικογένειές τους θα οδηγούνται στην εξαθλίωση. Η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, γεννιέται και θρέφεται από την ύπαρξη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, στις μηχανές, στα εργοστάσια, στα βαπόρια, στη γη, στις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Γεννιέται, θρέφεται και γιγαντώνεται από την αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή, από το γεγονός ότι η τεχνολογική εξέλιξη στα χέρια των κεφαλαιοκρατών λειτουργεί σαν μέσο για να εκδιωχθούν εργάτες από την παραγωγή, να ζουν στην ανεργία.

Τη στιγμή, λοιπόν, που τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά βασανίζονται σκληρά από την ανεργία, οι πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου αρνούνται κατηγορηματικά να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων που προβάλλει το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. απορρίπτουν την προστασία και ανακούφιση των ανέργων χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «μη ρεαλιστικά» και «ανεφάρμοστα» στηρίζουν και απαιτούν νέα μέτρα για την προστασία και θωράκιση των κερδών του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στο όνομα της «στήριξης της εργασίας» επιχειρεί να ρίξει και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης, να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη σταθερή δουλειά, στο σταθερό ωράριο, στα μεροκάματα και να εξασφαλίσει με μισθούς πείνας για λίγους μήνες την ανοχή των ανέργων.

Στο 39% η ανεργία στους νέους

Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, η ανεργία θα αυξάνεται, θα χτυπά όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες ακριβώς γιατί η ανεργία είναι παράγωγο αυτού του σάπιου συστήματος. Οσο τα μέσα παραγωγής παραμένουν ατομική ιδιοκτησία στα χέρια των καπιταλιστών τόσο παραγωγικές δυνάμεις θα καταστρέφονται, χιλιάδες εργάτες θα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι (4.233.764) εμφανίζονται το 2010 λιγότεροι από τους οικονομικά μη ενεργούς (4.353.148), δηλαδή αυτοί που εργάζονται είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν εργάζονται στο σύνολο του πληθυσμού από 15 ετών και άνω. Εκεί οδηγεί το σύστημα που λειτουργεί μόνο για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Η ανεργία θερίζει τη νεολαία καθώς στους νέους 15 έως 24 ετών έφτασε το 39%, ενώ το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών ανέβηκε στο 21% (από 13,7% το Δεκέμβρη του 2009). Θύματα αυτής της άγριας επίθεσης είναι και οι γυναίκες καθώς το ποσοστό ανεργίας τους σκαρφάλωσε στο 18,7%, ενώ άλμα έκανε και η ανεργία στους άντρες που για πρώτη φορά, εμφανίζει διψήφιο ποσοστό (πήγε στο 11,9% από 6,9% το Δεκέμβρη του 2009).

Προγράμματα εκμετάλλευσης των εργατών και ενίσχυσης των εργοδοτών

Η κυβέρνηση μπροστά στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να τη φρενάρει, γιατί αποτελεί μέρος του συστήματος που την παράγει, αξιοποιώντας την αγωνία του άνεργου και την προσπάθειά του να βρει ένα μεροκάματο, παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να χτυπήσει κάθε εργατική κατάκτηση και δικαίωμα, αξιοποιώντας και εκβιάζοντας τους άνεργους με μεροκάματα της πείνας σε προγράμματα λίγων μηνών.

Την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων και ενίσχυσης των επιχειρηματιών. Ενα από αυτά τα προγράμματα αφορά στην τοποθέτηση 55.000 ανέργων μόλις για 5 μήνες σε θέσεις «κοινωνικής εργασίας» για την οποία θα τους καταβάλλεται το «επίδομα κοινωνικής εργασίας» των μόλις 625 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από πρόγραμμα «κοινωνικής εκμετάλλευσης», αφού όσοι εντάσσονται σε αυτό θα στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που καταργούνται, θα εξασφαλίσουν μια δουλειά για λίγους μήνες και μετά θα βρεθούν και πάλι στις ουρές των ανέργων.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετσοκόψει 500 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια του ΟΑΕΔ που πηγαίνουν σε επιδόματα ανεργίας, καθώς και άλλα επιδόματα, ανακοινώνει νέα προγράμματα ενίσχυσης των μεγαλοεργοδοτών με κονδύλια του Οργανισμού. Μεταξύ αυτών, το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα της «επιταγής επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους. Το πρόγραμμα της επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών. Μόνο για τα παραπάνω προγράμματα προϋπολογίζεται να δαπανηθούν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ!

Η ελπίδα και η προοπτική σε άλλο δρόμο ανάπτυξης

Σήμερα, μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, τα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Αποτελούν ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τα ταξικά συνδικάτα, για όλη την εργατική τάξη και τους ανέργους. Ο κοινός ενιαίος αγώνας εργατών και ανέργων για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ίδιων και των οικογενειών τους αποτελεί την ελάχιστη ασπίδα προστασίας τους. Είναι, όμως, σαφές ότι η ανεργία στο σημερινό σύστημα δεν μπορεί να λυθεί και δε θα λυθεί. Το να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος χωρίς δουλειά, το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους με πλήρη δικαιώματα, θα βρει τη λύση του μόνον όταν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της απαλλαγούν μια και καλή από τους καπιταλιστές. Η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων αποτελεί μονόδρομο.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Αγώνας για να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων

Τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους που προβάλλει και παλεύει το ΚΚΕ αποτελούν την ελάχιστη ασπίδα προστασίας τους στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. Αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη το δυνάμωμα του ενιαίου αγώνα εργατών και ανέργων για:

  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
  • Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (Ν. 3655/2008) να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσής της μετά την άδεια.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθούν 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100 που ισχύει σήμερα.
  • Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους, που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920 και κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ