ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΟΧΙ στις παγίδες της ΕΥΡΩσύναξης

«Το δημοψήφισμα εμείς το ζητήσαμε, γιατί είναι ευκαιρία να δυναμώσει το κίνημα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιλογών της, ανάμεσα στις οποίες είναι και το "ευρωσύνταγμα"... Εμείς λέμε όχι σε ό,τι θωρακίζει την ολιγαρχία του πλούτου, σε ό,τι δυναμώνει την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων». (Αλέκα Παπαρήγα, από την εκδήλωση της ΚΟΑ για τη νόθα ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη).

Λέμε το όχι σήμερα, λέμε το όχι στην ευρω-σύναξη, όπως το είπαμε και τότε για τη συνθήκη του Μάαστριχτ και όσες καταλυτικές αρνητικές συνθήκες ακολούθησαν και συνεχίζονται στα πλαίσια της «νέας τάξης».

Με πρωτοβουλία του κόμματός μας, συγκροτήθηκε τότε, Πανελλαδική Επιτροπή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και προσωπικοτήτων του πανεπιστημιακού και νομικού κόσμου και ανθρώπων της διανόησης και της τέχνης.

Η Επιτροπή εκείνη οργάνωσε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καταγγέλλοντας ότι η συνθήκη εκείνη, όπως και η «ουρά» της σήμερα, αποτελούν συστατικά στοιχεία της Ευρώπης των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Συγκεντρώθηκαν τότε πάνω από 100.000 υπογραφές στη σχετική διακήρυξή μας που επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής, στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Κανένα κόμμα, δεν υιοθέτησε το αίτημα αυτό, που όπως και τώρα δεν είναι «πανάκεια», συνδέεται όμως άμεσα με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων. Να θυμίσουμε ότι η πρώτη αρχή της ευρωπαϊκής ιδέας ανήκε στον παλιό επεμβασία στη χώρα μας, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που προωθούσε την αντίληψη ενός «βελούδινου παραπετάσματος», που αποδείχτηκε ένας «κατάμαυρος μπερντές», πίσω από τον οποίο κινούνται τα μεγάλα συμφέροντα του κεφαλαίου σε συνάρτηση και εξάρτηση από την ιμπεριαλιστική δύναμη των τρομοκρατικών πολέμων.

Λέμε, «όχι» στις παγίδες της ευρωσύναξης. Λέμε «όχι» στην καρικατούρα του ευρωσυντάγματος που καλεί σε υποταγή.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ