ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιμονή της κυβέρνησης στην υποβάθμιση

Γενικόλογες εκσυγχρονιστικές υποσχέσεις του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα στο αίτημα της ΕΙΝΑΠ για αναβάθμιση των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου

Η περιορισμένη ή οριακή σε ορισμένες περιπτώσεις επίλυση του θέματος των κονδυλίων για τις εφημερίες των νοσοκομείων - κυρίως της Α Ζώνης - επιχειρήθηκε να εμφανιστεί απ' την πλευρά της κυβέρνησης ως πολιτική συνέχειας και αναστήλωσης του ΕΣΥ, αλλά και ως μέσο συγκάλυψης - ή μετάθεσης - των εκρηκτικών προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας.

Η επιχείρηση αυτή εκδηλώθηκε χτες σε δυο επίπεδα: Τόσο στην Κυβερνητική Επιτροπή, όσο και στη συνάντηση του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΕΙΝΑΠ).

Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Παπαδήμας εξέφρασε την άποψη ότι μετά και την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τις εφημερίες της Α Ζώνης θα εκτονωθούν οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην Κυβερνητική Επιτροπή ανέφερε ότι το ΕΣΥ είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ.

Την αντίθετη ακριβώς κατάσταση από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα διαπίστωσαν λίγες ώρες αργότερα οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών στη συνάντησή τους με το Λ. Παπαδήμα. Τουναντίον μάλιστα, όπως επισημάνθηκε απ' τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννη μετά τη συνάντηση, η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων.

"Δυστυχώς, είπε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, δεν έχουμε ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Και πάλι έχουμε κάποια κονδύλια, τα οποία οφείλουν να εκτιμηθούν απ' τις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομειακών γιατρών". Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης υπογράμμισε ότι δεν πάρθηκε υπόψη το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού προτύπων των εφημεριών, ότι δεν υπήρξε απάντηση στο αίτημα για άμεση αναβάθμιση των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου. Δεν υπήρξε, πρόσθεσε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, καμιά δέσμευση για το πόσες προσλήψεις θα κάνει στο πρώτο εξάμηνο του 1999. Αμέσως μετά ο Λ. Παπαδήμας με τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, με τις μεγαλοστομίες περί εκσυγχρονισμού των δημόσιων νοσοκομείων που τελικώς περιορίζονται στα πέντε νοσοκομεία που ανακοίνωσε στις 27.1.1999. Για το ζήτημα των προσλήψεων παραδέχτηκε ότι δε θα είναι μόνιμο, καθώς είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες με το "νόμο Πεπονή" αλλά δεν ανέφερε κανένα νούμερο ή χρονικό ορίζοντα.

Στο ερώτημα γιατί δε συντάσσει προγράμματα εφημεριών, καθώς και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υποστήριζε ότι τα χρήματα φτάνουν μέχρι που αποδείχτηκε το αντίθετο, ο υπουργός απάντησε τα εξής: "Οι περισσότεροι συνδικαλιστές μέλη της Διοίκησης της ΕΙΝΑΠ - γιατροί είναι και ξέρουν - τοποθετήθηκαν στη συνάντηση και ξέρουν ότι στα περισσότερα νοσοκομεία είναι υπεραρκετές - δεν τα ανέφεραν ποια είναι τα νοσοκομεία αυτά, ίσως να περισσεύουν και χρήματα, σε κάποια άλλα καλύπτονται πλήρως και ανέφεραν 4-5 νοσοκομεία, που - κατά τη γνώμη τους - δεν καλύπτονταν πλήρως. Ε, αυτά τα νοσοκομεία εάν καθίσει και τα αναλύσει κανείς, θα δει ότι έχουν πλήρη αντιστοίχιση με άλλα νοσοκομεία ίσης δύναμης κλινών και ίσου προσωπικού, ούτως ώστε δεν έχει λογική καμία τέτοια τοποθέτηση".

Τριήμερες στάσεις εργασίας

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης δήλωσε ότι οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ.-2 μ.μ.), από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη 17 Φλεβάρη, σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για να διαμορφώσει την πρόταση που θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει την Τετάρτη και ώρα 1 μ.μ. στην έκτακτη γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Λαϊκό". Τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ είναι:

  • Αμεσα μέτρα για την αναβάθμιση του Δημόσιου Νοσοκομείου, ώστε να πάψει η αθλιότητα. Αμεσες προσλήψεις ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής με σύγχρονα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας εκεί που κραυγαλέα λείπουν και είναι αιτία διαφυγής πόρων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ουσιαστική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, έτσι που οι χώροι περίθαλψης να σέβονται τον άρρωστο, το συγγενή και τους λειτουργούς της υγείας.
  • Αμεση πληρωμή όλων των εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν το 1998, με βάση τα προγράμματα των Επιστημονικών Οργάνων.
  • Ασφαλή προγράμματα εφημεριών για το 1999, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής και τις προτάσεις των Επιστημονικών Οργάνων των Νοσοκομείων.
  • Εξασφάλιση των συνολικών αποδοχών του Δεκέμβρη του '97 σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
  • Την άμεση ανανέωση των συμβάσεων όλων των ψυχοθεραπευτών της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω".

Και η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ καταλήγει: "Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού με φορείς υγειονομικών, εργαζομένων και χρηστών των υπηρεσιών υγείας για τα πραγματικά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας".

"18 ΑΝΩ"
Υπόσχεση Παπαδήμα για τους ίδιους θεραπευτές

Σχετικά με τους 14 θεραπευτές του "18 Ανω" ο υπουργός Λ. Παπαδήμας δήλωσε πως "υπήρξε δέσμευση κυβερνητική στη Βουλή ότι θα λύσει νομοθετικά το θέμα".

Στο ερώτημα αν θα είναι οι ίδιοι θεραπευτές ο Λ. Παπαδήμας απάντησε: "Ναι, θα είναι οι ίδιοι θεραπευτές".

Στο μεταξύ η θεατρική ομάδα του "18 Ανω" δίνει την προσεχή Δευτέρα ανοιχτή δημόσια παράσταση στα Προπύλαια με το "Ο Γλάρος Ιωνάθαν". Η παράσταση αυτή αποτελεί βήμα διεκδίκησης της ανανέωσης των συμβάσεων των 14 θεραπευτών της μονάδας.

Αγωνιζόμενοι να διασώσουν το χώρο και τους ανθρώπους που τους χάρισαν πίσω τη ζωή, τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης, σε σχετική χτεσινή ανακοίνωση - πρόσκληση, μεταφέρουν τα μηνύματα της ελευθερίας, της δημιουργίας, των στόχων ζωής και απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, να σταθούν δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές που κρίνεται η τύχη του "18 Ανω". Οπως επισημαίνουν, "με κλειστό το Συμβουλευτικό Σταθμό της Μονάδας, με τη Θεραπευτική Ομάδα δίπλα σε όλους εμάς που την έχουμε ανάγκη νύχτα και μέρα, συνεχίζουμε όλοι μαζί να δίνουμε τη μάχη μέχρι την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της Μονάδας, την παραμονή όλων των θεραπευτών στο Πρόγραμμα".

Το δικαίωμα στη θεραπεία απεξάρτησης είναι ιερό, υπογραμμίζουν τα μέλη της Κοινότητας και καταλήγουν: "Με τη σιγουριά πως η μάχη του "18 Ανω" είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και πως αυτή η μάχη θα κερδηθεί", η ανακοίνωση των μελών της Κοινωνικής Επανένταξης καταλήγει με τα λόγια του γλάρου Ιωνάθαν: "Βλέπει μακρύτερα αυτός που σηκώνεται ψηλότερα".

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην εκδήλωση του "18 Ανω" και καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Δυσανάλογο προσωπικό με τις ανάγκες

Η δέσμευση του υπουργού Υγείας πως για το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός θα αυξήσει τα κονδύλια για τις εφημερίες από 84 εκατομμύρια το μήνα που ήταν το 1998, σε 91,6 εκατομμύρια για το 1999, ικανοποίησε σε ένα βαθμό τους γιατρούς, αλλά δε σταματάει τον αγώνα τους, αφού τα προβλήματα στο νοσοκομείο παραμένουν.

Χτες έγινε Γενική Συνέλευση και οι εκπρόσωποι της επιτροπής απεργιακού αγώνα επισήμαναν τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και χώρων κατάλληλων για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Με βάση τις οργανικές θέσεις εργασίας του νοσοκομείου αυτή τη στιγμή απασχολούνται 1.100 εργαζόμενοι και είναι ακάλυπτες 500 θέσεις, κυρίως νοσηλευτών. Το νοσοκομείο, δηλαδή, λειτουργεί με τα δύο τρίτα του προσωπικού που θα έπρεπε να έχει, ενώ οι πραγματικές του ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το ζήτημα της σωστής ενημέρωσης των ασθενών και του κόσμου για τις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της περικοπής των κονδυλίων για την υγεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τους γιατρούς, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι γίνεται μια έντεχνη προσπάθεια να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη πως οι γιατροί είναι υψηλόμισθοι, πως τα αιτήματά τους είναι καθαρά και μόνο οικονομικά και πως οι εργαζόμενοι στην υγεία είναι οι υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία των ασθενών. "Με τον τρόπο αυτό, επισήμαναν, όχι μόνο αποκρύπτονται οι πραγματικές συνθήκες μέσα στις οποίες εργαζόμαστε, οι πραγματικές μας αποδοχές, αλλά και οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Παράλληλα, δυσφημούνται τα δημόσια νοσοκομεία την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να παραχωρήσει τομείς της δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα".

Μεγάλες ανάγκες του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός θα έλυνε η ένταξη του νοσοκομειακού συγκροτήματος Ερρίκος Ντυνάν, που κατασκευάζεται τώρα ακριβώς δίπλα και οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την ένταξή του στο ΕΣΥ.

Στις 9 χτες το πρωί οι γιατροί συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου, εκφράζοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Βασ. Λαοπόδης για τις εξαγγελίες του υπουργού υγείας σχετικά με τα κονδύλια των εφημεριών, τόνισε πως "τα προβλήματα στην υγεία παραμένουν ανοιχτά και πως είναι υποχρέωση του κράτους να τα αντιμετωπίσει".

ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επίσχεση εργασίας

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους για μια ακόμη βδομάδα αποφάσισαν χτες το απόγευμα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα αυτό θα απέχουν από τις εφημερίες, από τα εξωτερικά ιατρεία, ενώ θα συνεχίζεται και η επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων.

Οι γιατροί έκριναν ότι οι υποσχέσεις του υπουργού για την καταβολή των δεδουλευμένων είναι αόριστες, αλλά και τα κονδύλια για τα νοσοκομεία είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που είχαν ζητήσει οι επιστημονικές επιτροπές από πέρσι. Ακόμη με την απόφασή τους για συνέχιση, οι γιατροί διαμαρτύρονται γιατί ο υπουργός δεν έλαβε καμιά μέριμνα για το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", όπως και για τις υποδομές στα νοσοκομεία. Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσουν να συντονιστούν με τους συναδέλφους τους των άλλων Ενώσεων, προκειμένου να δοθούν τελεσίδικες λύσεις στην Υγεία.

Στην αρχή της συνεδρίασης, που έγινε μέσα σε έντονο κλίμα, η πλειοψηφία του προεδρείου της Ενωσης είχε προτείνει την αναστολή των κινητοποιήσεων για ένα μήνα. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα θα ήταν δυνατό να διαπιστωθεί αν οι υποσχέσεις του υπουργού βαίνουν προς υλοποίηση. Τελικά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη συνέλευση, με το σκεπτικό ότι μόνο οι υποσχέσεις, που δόθηκαν από πλευράς υπουργείου, δε φτάνουν.

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", Καχλάν Συριανό,τόνισε ότι οι εφημερίες θα είναι πιο επισφαλείς μέσα στο '99 καθώς δίνονται πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που χρειάζονταν για να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, προσπαθεί να "θάψει" το πόρισμα της επιτροπής που έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για τις εφημερίες. Σημείωσε ακόμη ότι η λύση που επιλέγει το υπουργείο για το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" οδηγεί σε υποβάθμισή του όπως και των άλλων νοσοκομείων της πόλης και αποδεικνύει ότι η επίθεση κατά του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας εντείνεται.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν επίσης να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας στο Νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου", όπου ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει μονάδα μεταμόσχευσης οστών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Πλημμελής μεταφορά και καταστροφή

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η επεξεργασία και διάθεση των νοσοκομειακών αποβλήτων στη χώρα μας, καθώς, η έλλειψη χώρων αποτέφρωσης και μετατροπής τους εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για την υγεία των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού, όσο και για το οικοσύστημα της χώρας μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο - Μαιευτήριο "Ελενα Βενιζέλου" με θέμα "Περιβάλλον και υγεία: Διαχείριση Αποβλήτων", τα νοσοκομειακά απόβλητα, τα οποία είναι πολλές φορές μολυσματικά, ραδιενεργά, εύφλεκτα, ακόμα και εκρηκτικά, απαιτούν για να εξουδετερωθούν και να είναι ασφαλή για το περιβάλλον και τους ανθρώπους ειδικές και πολύ προσεκτικές επεξεργασίες. Ωστόσο, στη χώρα μας, μόνο το 37% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων διαθέτει κλιβάνους, για την αποτέφρωση των μολυσματικών αποβλήτων, οι οποίοι όμως δε διαθέτουν αντιρρυπαντική τεχνολογία και σε πολλές περιπτώσεις είναι παλαιάς τεχνολογίας και δε λειτουργούν σωστά. Συνεπώς, η διαχείριση σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εκτός των νοσοκομείων, κάτι που επίσης εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η αποθήκευση και μεταφορά τους απαιτεί τη λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας, ενώ ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) διαθέτει μόνο δύο οχήματα για τη συλλογή αυτών των αποβλήτων.

Παράλληλα, ο μοναδικός στην Αττική πυρολυτικός αποτεφρωτικός κλίβανος, που λειτουργεί με ευθύνη του ΕΣΔΚΝΑ, έχει δυναμικότητα 0,5 τόνων την ημέρα ενώ, η αντίστοιχη ημερήσια παραγωγή μολυσματικών αποβλήτων της Αττικής φτάνει τους 20,5 τόνους.

Η αντίστοιχη ημερήσια παραγωγή μολυσματικών αποβλήτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου σημειωτέον δεν υπάρχει κρατικός φορέας αποτέφρωσής τους, είναι 19,5 τόνοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ