ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Πατριωτικός ο αγώνας των αγροτών

H κινητοποίηση των αγροτών υποκινείται και υποδαυλίζεται από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ,τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Β. Μπούτας,υπογραμμίζοντας:

"Είναι μία κινητοποίηση δίκαια, που έχει τα χαρακτηριστικά πατριωτικού αγώνα, γιατί γίνεται αγώνας από τους μικρομεσαίους αγρότες για να μπορέσουν να σταθούν στη γη τους και στα χωριά τους, για να σταματήσει η αφαίμαξη της υπαίθρου από αγρότες". Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι εδώ και πέντε χρόνια έχει αναδειχτεί με οξύτητα το πρόβλημα των αγροτών, μέσα από τους αγώνες αλλά και μέσα από την αστυνομοκρατία, μέσα από τα ΜΑΤ, μέσα από τον αυταρχισμό. Η κυβέρνηση, συνέχισε, αλλά και τα κόμματα που συμφωνούν με αυτήν από τη μία δίνουν δίκαιο στους αγρότες, αλλά από την άλλη μένουν πιστοί στην πολιτική της ΕΕ για μειωμένα κονδύλια στον αγροτικό τομέα, για μειωμένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, για ασυδοσία των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στους τομείς που έχουν σχέση με την αγροτική οικονομία.

Για να περάσει, συνέχισε, η κυβέρνηση αυτήν την πολιτική από τη μία επιχειρεί να παραπλανήσει τους αγρότες και από την άλλη, όταν αυτοί βγουν στους δρόμους του αγώνα, επιλέγει την τρομοκρατία και τις δίκες. Μάλιστα, αυτές τις μέρες στα χωριά του κάμπου έρχονται συνεχώς κλήσεις για δικαστήρια με αφορμή τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ετών και η τροπολογία που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για να παραγραφούν τα υποτιθέμενα αδικήματα ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

"Ζητάμε, είπε, και από το βήμα της Βουλής να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από τη Θεσσαλία. Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε πάμε να καταστρέψουμε τίποτα".Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τα συγκεκριμένα προϊόντα τους, στα θέματα του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, καθώς και στην αποεπένδυση της γεωργίας, ενώ αναφερόμενος στη ρύθμιση των χρεών της ΑΤΕ τόνισε ότι μέχρι να κοινοποιηθεί η σχετική εγκύκλιος δεν πιστεύει κανένας τίποτα και αναρωτήθηκε χωρίς να πάρει απάντηση από τον υπουργό: "Οι ρυθμίσεις που έγιναν το 1997 θα επαναρυθμιστούν; Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα". Επίσης είπε ότι πρέπει να διευκρινιστεί τι σημαίνει "αυστηρά τραπεζικά κριτήρια" και τι "βιωσιμότητα", που αναφέρονται στη σχετική απόφαση.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, είπε ότι προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση για να αποκοιμήσει τους αγρότες, αλλά την ίδια στιγμή λειτουργούν οι νόμοι της κυβέρνησης, λειτουργούν οι νόμοι της "αγοράς" και οι αγρότες ξεκληρίζονται.

Ο Β. Μπούτας σημείωσε ακόμη ότι η αντιαγροτική πολιτική έχει οδηγήσει στο "τεφτέρι για τον μπακάλη με το οποίο χρεώνεται ο αγρότης" και καταλήγοντας αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις λέγοντας:

"Αυτοί που αγωνίζονται εκεί και όσοι ηγούνται των κινητοποιήσεων δεν έχουν στόχο να κάνουν ζημιά στα άλλα στρώματα, στις άλλες ομάδες, γενικότερα στο λαό της χώρας μας. Σκοπό έχουμε να λυθούν τα προβλήματά μας. Αυτά τα ΜΑΤ τι τα θέλετε εκεί; Γιατί αστυνομοκρατείται η Θεσσαλία; Πρέπει να τα αποσύρετε γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα, αφού ο λαός της Θεσσαλίας είναι ανάστατος και θα αντιδράσει.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα. Οσο δε θα δίνει λύση, στους δρόμους του αγώνα, είτε ανοιχτούς, είτε κλειστούς, θα βρίσκει μπροστά της τους αγρότες. Και θα είναι μπροστά είτε κυβερνάτε εσείς, είτε κυβερνάει άλλο κόμμα".

Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
Καμία ουσιαστική δέσμευση

Καμία ουσιαστική δέσμευση για τα προβλήματα των αγροτών δεν ανέλαβε ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης.Εκανε μια γενικόλογη ομιλία και επέμεινε ότι η πρόσφατη ρύθμιση χρεών της ΑΤΕ ήταν καθοριστικής σημασίας για τους αγρότες. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας δίνει σκληρή μάχη στην ΕΕ κατά των προτάσεων που θίγουν τους Ελληνες αγρότες και ελπίζει ότι τελικά θα τις αποκρούσει. Είπε ότι τις επόμενες δέκα μέρες θα κλείσει το σύνολο των θεμάτων των αγροτικών πολιτικών και των κατευθύνσεων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η απόφαση είπε που τείνει να διαμορφωθεί στην ΕΕ είναι "να μειωθούν οι ενισχύσεις στις τιμές, αλλά να αυξηθούν οι ενισχύσεις στα εισοδήματα, επειδή τα αγροτικά προϊόντα της Ευρώπης είναι τα ακριβότερα του κόσμου". Αναγνώρισε ότι από το 1981 και μετά το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων συνεχώς γίνεται και πιο ελλειμματικό και σύμφωνα με εκτιμήσεις το 1998 θα έχουμε ελλειμματικό αγροτικό ισοζύγιο περίπου 350 δισ. δρχ. και το 74% αυτού του ποσού προέρχεται από προϊόντα των κρατών - μελών της Ευρώπης. Ο υπουργός είπε ότι το μέσο γεωργικό νοικοκυριό είναι πολυεισοδηματικό, αφού μόνο το 22,7% του εισοδήματός του προέρχεται από τη γεωργική δραστηριότητα. Ο Γ. Ανωμερίτης είπε ότι η κυβέρνηση θέλει δυνατούς συνεταιρισμούς και όχι κατακερματισμένους και ανακοίνωσε ότι σε μια βδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τις διεπαγγελματικές ενώσεις προϊόντων. Υπερασπιζόμενος την πρόσφατη ρύθμιση για τα χρέη της ΑΤΕ είπε ότι είναι σημαντικότατη, καθώς το "χρηματοοικονομικό κόστος επιβαρύνει με 25%-30% το κόστος παραγωγής". Αναλύοντας τα μέτρα του είπε ότι το επιτόκιο για νέο δάνειο της πρώτης διετίας θα είναι μειωμένο κατά τέσσερις μονάδες από το ισχύον της ΑΤΕ και για τα υπόλοιπα χρόνια θα είναι κυμαινόμενο δηλαδή περίπου 6-7%.

Οι αγρότες δεν είναι πολυεκατομμυριούχοι, είπε ο υπουργός αλλά αναγνώρισε πως η ρύθμιση των χρεών της ΑΤΕ δε θα επιβαρύνει το δημόσιο, αφού πρόκειται για μία εσωτερική διαδικασία της ίδιας της τράπεζας στα πλαίσια της εξυγίανσής της. Είπε δε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι συνταγματικό δικαίωμα, εφόσον όμως κινούνται στα "πλαίσια του νόμου". Αποστάσεις πήρε και από τις διάφορες συκοφαντίες που ακούγονται ότι δήθεν οι αγρότες φεσώνουν την ΑΤΕ, λέγοντας ότι οι αγρότες είναι οι πλέον καλοπληρωτές σε ολόκληρο το πιστωτικό σύστημα.

Θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους αγρότες είπε ότι το 1999 οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων είναι αυξημένες κατά 19,5% ενώ οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι είναι αυξημένοι κατά 11,8%.

Να μη θιχθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Υλοποίηση της... κυβερνητικής πολιτικής ζήτησε η ΝΔ
  • Υπερασπιστής της ΕΕ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ

Με ιδιαίτερη... προσοχή, ώστε να μη θιχτούν τα βασικά στοιχεία της σύνδεσης της αγροτικής πολιτικής της χώρας με την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρενέβησαν χτες στη συζήτηση της Επερώτησης οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚλ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Ως δεδομένη θεωρεί την πολιτική προσήλωσης στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον αγροτικό τομέα η Νέα Δημοκρατία, όπως ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Σιούφας,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στην πολιτική που πρέπει, όπως υποστήριξε, να ακολουθήσει η κυβέρνηση, αφού είπε: "να πάρετε λύσεις που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, αφού δεν μπορούν να επηρεαστούν οι τιμές". Επίσης, ζήτησε την άμεση εφαρμογή των... ήδη ειλημμένων κυβερνητικών μέτρων όπως το Μητρώο Αγροτών. Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ από το 1982 και μετά στον αγροτικό τομέα, σημειώνοντας ότι ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική γεωργία. Επίσης, έκανε λόγο για προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως είπε, δεν έχει βρεθεί ποτέ στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσει το "παρών" στις "μάχες" για την ελληνική γεωργία, στηρίζοντας τον εκάστοτε υπουργό. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις εν εξελίξει κινητοποιήσεις των αγροτών, αν και επανέφερε το θέμα των δικών των αγροτών, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, κάνοντας λόγο για "καθεστώς ομηρίας". Σημείωσε ότι εδώ και 2 χρόνια γίνεται κουβέντα για ειδική ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία όμως δεν έρχεται στη Βουλή.

Σε δηλώσεις... εντυπωσιασμού επιδόθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Γεωργακόπουλος,στην παρέμβασή του στη συζήτηση, προτείνοντας εναλλακτικές καλλιέργειες στις περιοχές που η παραγωγή των προϊόντων που καλλιεργούνται σήμερα ξεπερνά το "πλαφόν" που έχει θέσει η ΕΕ. Σημείωσε δε ότι το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της χώρας βρίσκεται στην αναδιάρθρωση της γεωργίας, ενώ πρόσθεσε ότι χωρίς την ΕΕ δε θα μπορούσαν να υπάρξουν επιδοτήσεις στους αγρότες.

Σε υπερασπιστή της ένταξης της αγροτικής παραγωγής της χώρας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδείχτηκε χτες ο εισηγητής του Συνασπισμού, Ευάγγελος Αποστόλου,ο οποίος από την αρχή της παρέμβασής του ξεκαθάρισε τη θέση αυτή λέγοντας: "θέλω να ξεκαθαρίσω και πάλι δύο πράγματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενισχύσεις χωρίς ποσόστωση. Αυτό είναι ηλίου φαεινότερο", καλώντας το υπουργείο Γεωργίας να διεκδικήσει αύξηση των ποσοστώσεων. Μάλιστα χαρακτήρισε δυστύχημα το γεγονός ότι το ΚΚΕ θίγει το θέμα της βασικής αυτής αρχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού σχολίασε ότι "δυστυχώς πάντα το ΚΚΕ επαναφέρει τέτοια θέματα στα πλαίσια της λογικής του πέντε κόμματα - δυο πολιτικές".

Τη συμπαράστασή του στους αγροτικούς αγώνες εξέφρασε εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ο εισηγητής του κόμματος Αναστάσιος Ιντζές,ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ...
  • Με ευρηματικό τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του στο βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Μπούτας, καυτηριάζοντας τις γνωστές κυβερνητικές συκοφαντίες εναντίον των αγροτών: "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κατ' αρχήν να σας πω ότι μιλάει ένας... "εκατομμυριούχος" που δεν τον ξέρατε - κομμουνιστής το ξέρατε ότι είναι - και σας μεταφέρει και χαιρετισμούς από τους "εκατομμυριούχους" της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Και βέβαια τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τους αγρότες της Θεσσαλίας, που βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα από τη Δευτέρα"!
  • Οι "καλύτεροι πληρωτές" στις Τράπεζες είναι οι αγρότες είπε χτες ο υπουργός Γεωργίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης, σημειώνοντας ότι αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου και της Αγροτικής Τράπεζας. Το πώς τους το ανταπέδωσε όμως η κυβέρνηση με την πολιτική της, το είδαμε...
  • Από... "τ' αριστερά" επιχείρησε να ασκήσει κριτική στο ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλος, λέγοντας ότι για να ενισχύσει τους αγρότες ο προϋπολογισμός θα πρέπει "να τα πάρει από αλλού. Πείτε μας από πού θα τα πάρει; Από τον εργάτη; Από τον μικρομεσαίο επιχειρηματία;". Δεν ξέρει, αλήθεια, ο κ. Γεωργακόπουλος από πού μπορεί να βρει η κυβέρνηση τα λεφτά; Δεν ξέρει ότι υπάρχουν και κάτι βιομήχανοι, κάτι εφοπλιστές, κάτι "διαπλεκόμενα"...; Λίγο δύσκολο να το πιστέψουμε μια και έχει θητεύσει και στο υπουργείο Οικονομικών οπότε τα γνωρίζει από... πρώτο χέρι.
  • Δυο κιλά λάδι χρειαζόταν κανείς πριν η χώρα μπει στην ΕΟΚ, για να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια, είπε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ενώ τώρα χρειάζονται είκοσι, αναδεικνύοντας την πτώση της αξίας του προϊόντος. Πρόσθεσε δε... πληροφοριακά, ότι χρειάζονται δέκα τόνοι λάδι, για να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο!
  • Εύλογη η απορία του βουλευτή του ΚΚΕ, Αχιλλέα Κανταρτζή για το θέμα των "διεπαγγελματικών ενώσεων", που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως λύση στα προβλήματα της αγροτιάς: "Δηλαδή, να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους βιομηχάνους και τους εμπόρους με τους αγρότες. Ο βιομήχανος και ο έμπορος θέλουν τσάμπα την αγροτική παραγωγή. Τι να συζητήσουν;".
  • Θίχτηκε χτες και αντέδρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γιάννης Δημαράς (μόνος από το κόμμα του) όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας είπε ότι την πολιτική της ΕΕ "στηρίζουν και τα άλλα κόμματα με τη διαφορά ότι δεν τους παίρνει ευθέως να βγουν και να το πουν"! Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ ζήτησε να μην ερμηνεύονται οι θέσεις του κόμματος του από το ΚΚΕ. Αξίζει εδώ να σχολιάσει κανείς με αυτό που λέει ο λαός μας ότι... "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται".
  • Πάντως, ο Βαγγέλης Μπούτας δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση λέγοντας ότι "εγώ λέω τι ακούω. Τι λέγεται έξω", συμπληρώνοντας με τη φράση "κύριε Δημαρά σάς είδαμε και με τους μαθητές. Παίξατε σε συγκεκριμένη εκπομπή (σ. σ"Ζήτημα Πολιτικής") το ρόλο του κυβερνητικού εκπρόσωπο. Σας καταλάβαμε...
  • Ελειπε χτες - ευτυχώς - από την αίθουσα, όπου συζητούνταν η Επερώτηση για τη Γεωργία το γνωστό προκλητικό ύφος του πρώην υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα, που μας είχε συνηθίσει σε ακρότητες. Αντικαταστάθηκε με το μειλίχιο και συγκαταβατικό "στιλ" και οπωσδήποτε πιο κόσμιο του Γεώργιου Ανωμερίτη. Ομως, αν και άλλαξαν τα ήθη... δεν άλλαξε η πολιτική της κυβέρνησης στη Γεωργία, που αυτή είναι στο κάτω κάτω η ουσία!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Δεν έχετε κότσια να συγκρουστείτε με την ΕΕ

Απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού Γεωργίας, ότι δήθεν η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά στην ΕΕ, έδωσε στην τοποθέτησή του ο Στρ. Κόρακας, τονίζοντας: "Μέσα από αυτούς τους "σκληρούς" αγώνες που δίνετε στην ΕΕ από σκληρή σε σκληρή διαπραγμάτευση, φτάσαμε στο σημείο να έχει ρημάξει η ύπαιθρός μας. Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς: "έλεος, σταματήστε επιτέλους αυτές τις διαπραγματεύσεις"".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι σε όλα τα αγροτικά προϊόντα από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ έχουμε μία συνεχή πορεία μείωσης των τιμών. "Δεν υπάρχει, τόνισε, ούτε ένα αγροτικό προϊόν που αποπληθωρίζοντας τις τιμές του να είναι η τιμή του πάνω από αυτήν που ήταν πριν μπούμε στην ΕΟΚ. Αυτό πρέπει να μας κάνει να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα, έστω να προβληματιστούμε. Να αναρωτηθούμε τι γίνεται".

Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στη μείωση των τιμών στο πορτοκάλι, αναφέροντας ότι όταν ο καταναλωτής πληρώνει φρέσκο χυμό του πορτοκαλιού μέχρι και χίλιες δραχμές, η τιμή του πορτοκαλιού που παίρνει ο αγρότης είναι δύο με πέντε δραχμές!

Οσον αφορά τη ρύθμιση των χρεών, αφού υπενθύμισε ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, είπε ότι η ρύθμιση αναφέρεται μόνο σε 50.000 αγρότες. Η "Ατζέντα 2000", συνέχισε, θέλει να μετακυλήσει το κόστος παραγωγής ακόμα περισσότερο στην πλάτη του αγρότη, ενώ αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις και τη στάση της κυβέρνησης τόνισε:

"Πάρτε τα ΜΑΤ από τα μπλόκα, αφήστε τους αγρότες να κατέβουν στην Αθήνα και πηγαίνετε με αυτά τα κότσια στα αφεντικά των Βρυξελλών και πέστε τους: "η Ελλάδα είναι ξεσηκωμένη. Μέχρι εδώ και μη παρέκει, το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο". Αλλά για να το κάνετε αυτό χρειάζονται άλλα πνευμόνια, άλλα κότσια, που εσείς δυστυχώς δεν έχετε".

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Παραγκωνίζουν την ελληνική κτηνοτροφία

Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στην ελληνική κτηνοτροφία η περιοριστική πολιτική της ΕΕ, έθιξε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,ενώ αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες των ως τώρα κυβερνήσεων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Οπως χαρακτηριστικά είπε "η εισαγωγή των αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ενωση κυρίως είναι ζωοκομικά προϊόντα. Πράγμα που σημαίνει ότι αναδεικνύεται με την πιο μεγάλη ένταση το πρόβλημα της διάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας. Ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αναλογία ζωικής προς φυτική παραγωγή είναι 2 προς 1, στη χώρα μας η αναλογία αυτή είναι αντίστροφη". Πρόσθεσε δε ότι η κατάσταση γίνεται πραγματικά ασφυκτική για τους Ελληνες αγρότες, αφού "η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει ποσοστώσεις σε όλα τα εθνικής σημασίας αγροτικά προϊόντα και πολύ περισσότερο στη ζωική παραγωγή με ποσοστώσεις στο γάλα, στις αγελάδες, στα μοσχάρια κλπ.".

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Γεωργίας, τόνισε πως "αν θέλετε να αντιμετωπίσετε το κύριο πρόβλημα που έχει σήμερα η χώρα μας, είναι να πάρετε μέτρα ενάντια στις ποσοστώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος των αγροτικών μας προϊόντων, κυρίως σε βάρος των προϊόντων της κτηνοτροφίας. Γιατί γνωρίζετε ότι το πρόβλημα της εποχής μας δεν είναι τόσο το πρόβλημα της παραγωγής όσο το πρόβλημα των αγορών". Οπως επισήμανε ο Σταύρος Παναγιώτου, ακριβώς εκεί στοχεύει η πολιτική της ΕΕ, στο να διατίθενται δηλαδή στην Ελλάδα τα πλεονάσματα των δικών τους προϊόντων, οπότε "εμείς υποχρεωνόμαστε στην εισαγωγή τους από τις χώρες της ΕΕ".

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Πορεία συρρίκνωσης στην Ηπειρο

Το παράδειγμα των επιπτώσεων της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ σε μια ελληνική περιφέρεια, αυτή της Ηπείρου, έδωσε με ανάγλυφο τρόπο στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απόστολος Τασούλας.

Αναφερόμενος στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών τόνισε χαρακτηριστικά πως "στα επιτραπέζια πορτοκάλια μειώθηκαν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις. Μπήκαν ποσοστώσεις ανά δίμηνο. Τα πάντα μειώθηκαν. Επομένως, οι τιμές είναι στο 50% από τότε που εφαρμόζεται η ΓΚΑΤΤ. Χάθηκαν οι αγορές, εισόδημα στους αγρότες πάρα πολύ μειωμένο και πολλές φορές μηδενισμένο. Στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, χαμηλή ποσόστωση, 1,89 τόνοι. Παράγονται δύο εκατομμύρια τόνοι και πέφτει η επιδότηση από 35 δραχμές στις 20 δραχμές. Μια - δυο δραχμές πέρυσι η εμπορική τιμή".

Οσον αφορά στην κτηνοτροφία, ο Απόστολος Τασούλας τόνισε πως "οι χοιροτρόφοι πήραν δάνεια αλλά δε διέθεσαν τα χοιρινά τους. Ειδικά όταν πήραν τα αρνητικά ΝΕΠ καταχρεώθηκαν. Σήμερα γίνονται εισαγωγές χοιρινού κρέατος. Πέφτουν οι τιμές και μένουν αδιάθετα τα δικά μας χοιρινά. Γίνονται υπέρβαρα και καταχρεώνονται παραπέρα οι κτηνοτρόφοι. Φθάσαμε εκεί που είχαμε 100% επάρκεια στο χοιρινό κρέας να πέσουμε στο 50%. Πληρώνουμε και δισεκατομμύρια σε συνάλλαγμα. Καλή η Ευρωπαϊκή Ενωση! Πού είναι η καλοσύνη;".

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις εξίσου σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία και στη γαλακτοκομία, καθώς και στη μείωση των επιδοτήσεων στο βοδινό κρέας και στον περιορισμό στα αιγοπρόβατα, καταλήγοντας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι "ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς μιλάτε για... αναδιαρθρώσεις".

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΣΚΟΥ
Εντεκα χρόνια χωρίς ενίσχυση ο ΕΛΓΑ

Στο θέμα του ΕΛΓΑ εστίασε την παρέμβασή της η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου,σημειώνοντας ότι η κατάστασή του οφείλεται στην άρνηση της σημερινής αλλά και παλαιότερων κυβερνήσεων να ενισχύσουν ουσιαστικά τον Οργανισμό. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε "από το 1988 μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμία κυβέρνηση ούτε δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ταμείο του ΕΛΓΑ, όπως προβλεπόταν με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ. Ετσι ο ΕΛΓΑ σήμερα έρχεται με σαράντα δισεκατομμύρια δραχμές δανεισμένα χρήματα, ουσιαστικά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εξαναγκάστηκε, αφού δε δόθηκαν αυτά τα χρήματα από τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση με πρόφαση το πρόβλημα του ΕΛΓΑ αυξάνει τις εισφορές των αγροτών κατά 50% από 2% σε 3%. Ετοιμάζεται μάλιστα, όπως ακούγεται, να τις διπλασιάσει, να τις πάει σε 5% και 6%". Πρόσθεσε δε, πως "υπάρχει η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ με την οποία συμφωνείτε να γίνουν αλλαγές όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Να δίνονται αυτές όχι στη βάση του αγροτικού τεμαχίου αλλά πάνω από ένα ποσοστό του συνολικού εισοδήματος. Ουσιαστικά δηλαδή να μειωθούν οι αποδώσεις του ΕΛΓΑ σ' αυτούς που παθαίνουν ζημιές".

Επίσης, η Μαρία Μπόσκου αναφέρθηκε στο θέμα του ΟΓΑ, σημειώνοντας πως "στον πολυδιαφημισμένο νόμο για την ασφάλιση, ένας μεγάλος αριθμός αγροτών αδυνατεί να πληρώσει τα ασφάλιστρα και μάλιστα ο μεγάλος αδικημένος αυτού του νόμου είναι οι γυναίκες, τις οποίες στην ουσία πάμε χρόνια πίσω, πίσω από τα κεκτημένα δικαιώματά τους να παίρνουν έστω και αυτή την προνοιακή σύνταξη των τριάντα χιλιάδων και μένουν ανασφάλιστες".

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Απαντήσεις στην κυβερνητική συκοφαντία

Τεκμηριωμένες απαντήσεις στα κυβερνητικά επιχειρήματα, που επιστρατεύονται αυτές τις μέρες αγροτικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αιτιολογηθεί η ακολουθούμενη πολιτική, και την εμμονή στις λογικές της ΕΕ, έδωσε με την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.

Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης "τι θα γίνονταν οι βαμβακοπαραγωγοί χωρίς τις κοινοτικές επιδοτήσεις", σημείωσε πως "παραποιείτε την πραγματικότητα για να συκοφαντήσετε τον αγώνα των αγροτών. Γιατί τα ίδια τα στοιχεία λένε ότι το 1980, πριν μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το βαμβάκι είχε 36 δραχμές το κιλό και με απλή λογιστική, αν υπολογίσουμε τον πληθωρισμό, λέει ότι σήμερα θα πρέπει να έχει πάνω από τετρακόσιες δραχμές το κιλό". Επίσης σχετικά με τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί των χρηματιστηριακών αγορών του βαμβακιού με φτηνές τιμές, σημείωσε ότι "αυτά είναι φτηνά τεχνάσματα για να συσκοτίσετε την πραγματικότητα. Ξέρουμε καλά πώς λειτουργούν τα χρηματιστήρια και πώς στήνονται τα κερδοσκοπικά παιγνίδια από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα. Πριν από λίγο καιρό, είχε 112 δραχμές το κιλό το βαμβάκι, αύριο μπορεί να πέσει στις 30 δραχμές. Τι θα μας πείτε τότε; Οτι αυτή είναι η αξία του και αυτό είναι το κόστος παραγωγής;". Επίσης, καυστικός ήταν ο Αχιλλέας Κανταρτζής, σχετικά με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις περί υπερβολικής παραγωγής βαμβακιού. "Μα αφήσατε και κανένα άλλο προϊόν;", αναρωτήθηκε, "στα τεύτλα, για παράδειγμα, 13% μειώθηκαν οι τιμές σε σχέση με πέρυσι και ετοιμάζεται νέα μείωση στις τιμές".

Ρεπορτάζ:

Ρεπορτάζ:

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο των βουλευτών του ΚΚΕ βρέθηκε χτες η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και ο υπουργός Γεωργίας κλήθηκε να απολογηθεί για την καταστροφή της υπαίθρου και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης οι βουλευτές αναφέρθηκαν στους αγώνες των αγροτών, τονίζοντας ότι αυτοί είναι δίκαιοι και ο πραγματικός υποκινητής τους είναι η κυβερνητική πολιτική, που υπακούει πιστά στα κελεύσματα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Ο Γ. Ανωμερίτης στις τοποθετήσεις του απέφυγε να δεσμευτεί για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των αγροτών, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά στην ΕΕ και, τελικά, είπε, θα αποτρέψει περαιτέρω χτυπήματα κατά του εισοδήματος του αγρότη. Υπεραμύνθηκε της πρόσφατης ρύθμισης της ΑΤΕ για τα χρέη των αγροτών, αλλά αναγνώρισε ότι δεν επιβαρύνεται το δημόσιο από τη ρύθμιση αυτή, αφού πρόκειται για μία εσωτερική ρύθμιση της τράπεζας.

Οσο δε λύνονται τα προβλήματα οι αγώνες είναι μονόδρομος, τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να σταματήσει την τρομοκρατία και να αποσύρει τα ΜΑΤ από το θεσσαλικό κάμπο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ