ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα θέλουν όλα οι εφοπλιστές!

Τώρα εκβιάζουν να διώξουν και τους Ελληνες αξιωματικούς από τα ποντοπόρα πλοία! Την εφοπλιστική ασυδοσία καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"

Νέα σκανδαλώδη υπερπρονόμια και μετατροπή της eλληνικής σημαίας σε "πανί ευκαιρίας", είναι τα όσα αξιώνουν οι εφοπλιστές, σύμφωνα με την ομιλία του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων ΕφοπλιστώνΓιάννη Λύρα,στη γενική συνέλευση της Ενωσης. Οι ποντοπόροι εφοπλιστές, αφού πέταξαν έξω από τα καράβια τους τα κατώτερα πληρώματα, τώρα απειλούν και με το διωγμό των αξιωματικών, αν δε ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους για την "ανταγωνιστικότητα"!

Μία από τις κυριότερες αξιώσεις τους είναι: "Η διατήρηση με κάθε τρόπο του δοκιμασμένου στη χώρα μας θεσμικού πλαισίου και βεβαίως η περαιτέρω διακριτική προσαρμογή του στις νέες συνθήκες της ναυτιλιακής λειτουργίας"! Το θεσμικό πλαίσιο είναι όλο εκείνο το εκτρωματικό πλέγμα της ελληνικής νομοθεσίας, που εξασφαλίζει πλήρη ασυδοσία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Και "προσαρμογή" σημαίνει πλήρης "ελευθεριότητα" στη σύνθεση των πληρωμάτων.

Ως μια ακόμα πρόκληση - επίθεση ενάντια στους ναυτεργάτες, χαρακτηρίζουν τις θέσεις που ανεπτυξε ο Ι. Λύρας, με κοινή τους ανακοίνωση, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. "Οι εφοπλιστές - μεγαλοκαρχαρίες, αφού καρπώθηκαν τα οφέλη από τα διαλυτικά αντιναυτεργατικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1997 ζητούν νέα προνόμια. Την ίδια προκλητική τακτική ακολουθούν όλα τα χρόνια", επισημαίνουν τα δύο σωματεία και υπογραμμίζουν: "Σε κάθε περίπτωση οι εφοπλιστές καρπώθηκαν και καρπώνονται υπερκέρδη με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των ναυτεργατών. Αυτό χαρακτηρίζει τόσο τις περιόδους των ναυτιλιακών κρίσεων, όσο και τις περιόδους άνθισης της ναυλαγοράς".

Ιδού η ναυτιλία που θέλουν οι εφοπλιστές

Ποια είναι η ναυτιλία που θέλουν οι Ελληνες εφοπλιστές, φαίνεται με την υπόθεση του 27χρονου φορτηγού πλοίου "JUSTICE 1" που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Το πλοίο βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι Κερατσινίου, καθώς μετά από παρεμβάσεις της ΠΕΜΕΝ το λιμεναρχείο απαγόρευσε τον απόπλου του.

Το πλοίο φέρει σημαία... Παναμά. Η κατάστασή του είναι άθλια. Εχει πλήρωμα 3 Ελληνες και 7 αλλοδαπούς, όλους ανασφάλιστους! Αξιωματικός του πληρώματος, (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας) έδωσε κατάθεση - καταπέλτη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η "πρόσληψη" του πληρώματος έγινε από τον ναυτιλιακό πράκτορα Κάρλοβιτς,ο οποίος επίσης εξέδωσε στους ναυτεργάτες και διπλώματα... Παναμά, έναντι 150 χιλ. δραχμών!

Πλοιοκτήτρια εταιρία είναι η... "JUSTICE MARITIME,της οποίας ως... εκπρόσωπος εμφανίζεται ο Γεράσιμος Χάρχαρος.Σε ερώτησή μας στον εκπρόσωπο ποιος είναι ο πλοιοκτήτης απάντησε: "Οι πλοιοκτήτες είναι ξένοι". Το θεσμικό πλαίσιο που ο Ι. Λύρας απαιτεί τη "διατήρησή του με κάθε τρόπο" έχει προβλέψει και αυτό: Να μη μπορεί να εντοπιστεί ο πλοιοκτήτης και βέβαια να μένει μακριά από το χέρι του νόμου...

Ο Γ. Χάρχαρος σύμφωνα με την κατάθεση του αξιωματικού, όχι μόνο δεν του απέδιδε το μισθό όπως προβλέπει η συλλογική σύμβαση, αλλά και από το ποσό που του κατέβαλε του παρακράτησε ένα μέρος! Μια απόδειξη πληρωμής που έχει γραφτεί από χέρι του Γ. Χάρχαρου το αποδεικνύει. Στην ίδια απόδειξη φαίνεται ότι παρακρατήθηκε και ένα ακόμα μέρος του "μισθού", για να δοθεί στον Κάρλοβιτς για το... δίπλωμα που εξέδωσε στον αξιωματικό, γεγονός που παραδέχτηκε ο Γ. Χάρχαρος σε χτεσινή επικοινωνία μας δηλώνοντας: "Ο ναυτικός ήθελε"! Ο Γ. Χάρχαρος δε διέψευσε κανένα από αυτά τα στοιχεία, ενώ επιβεβαίωσε ότι το Λιμεναρχείο Κερατσινίου ανακρίνει το πλήρωμα.

Ο αξιωματικος κατέθεσε, ένα ακόμα συγκλονιστικό στοιχείο. Το πλοίο μετέφερε και λαθρομετανάστες, οι οποίοι κατέβαλαν 5.000 ο καθένας στον Κάρλοβιτς! Συγκεκριμένα κατέθεσε ότι το πλοίο παρέλαβε 3 Ινδούς από τη Μάλτα και τους αποβίβασε στη Χαλκίδα στις 15 Δεκεμβρίου 1998! Η απάντηση του Γ. Χάρχαρου ήταν: "Δεν τα ξέρω αυτά". Να σημειωθεί ότι ο Γ. Χάρχαροςείναι δημοτικός σύμβουλος και ήταν υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

Χωρίς προσωπικό το ΙΚΑ Ηλείας

Την επάνδρωση των τεσσάρων υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στο Νομό Ηλείας ζητά με έγγραφό του προς τον υπουργό Εργασίας το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, από πρόσφατη παράσταση που έκαναν στελέχη του συνδικάτου στα ΙΚΑ του νομού διαπίστωσαν ότι στο ΙΚΑ Λεχαινών εργάζονται πέντε υπάλληλοι, στο ΙΚΑ Γαστούνης τρεις, στο ΙΚΑ Ολυμπίας τρεις και στο ΙΚΑ Κρεστένων δύο.

Το συνδικάτο επισημαίνει ότι μ' αυτό το προσωπικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα παραπάνω υποκαταστήματα του ΙΚΑ, γιατί ούτε έλεγχοι μπορούν να γίνουν, ούτε οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά. "Γι' αυτό το λόγο - τονίζεται - είναι επιτακτική ανάγκη να επανδρωθούν άμεσα με προσωπικό τα υποκαταστήματα".

Εκτακτη συνέλευση σερβιτόρων

Εκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 15/2, στις 11.30π.μ. τοΣωματείο Σερβιτόρων Αθήνας στο θέατρο "Ακάδημος" στην οδό Ιπποκράτους, μετά από σχετικό αίτημα αρκετών μελών του που εργάζονται σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων δεν πληρώνει με ποσοστά, όπως υποχρεούνται από τη σύμβαση, αλλά με μεροκάματο, που είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τις αποδοχές που θα είχαν, με βάση το ποσοστό που τους αναλογεί επί των εισπράξεων. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι οι ιδιοκτήτες τους υποχρεώνουν να πληρώνουν από την τσέπη τους την ασφάλισή τους!

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για εργαζόμενους που εργάζονται από τις 9μμ έως τα ξημερώματα και υποχρεώνονται όταν κλείσει το μαγαζί να εκτελούν και χρέη καθαριστών! Συνδικαλιστές από το Σωματείο Σερβιτόρων επισημαίνουν ότι τα μεροκάματα που χορηγούν αυτές οι επιχειρήσεις και που κυμαίνονται από 10 έως 15.000 δραχμές, σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στις υπηρεσίες που έχει προσφέρει ο εργαζόμενος όλη τη νύχτα. Επιπλέον, σημειώνουν ότι μ' αυτά τα μεροκάματα οι εργαζόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν και τη διαβίωσή τους για το μισό περίπου χρόνο που μένουν άνεργοι.

Απεργία στην ΕΚΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων άρχισαν από χθες οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος της πρώην ΕΚΟ, καταγγέλλοντας ότι μεθοδεύεται το κλείσιμο των χημικών εργοστασίων. Η απεργία στην οποία συμμετέχει όλο το προσωπικό του Βιομηχανικού Συγκροτήματος και των γραφείων διοίκησης, άρχισε στις 3μμ χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το πρωί της Δευτέρας. Στο διάστημα αυτό θα γίνει σταδιακή μείωση της τροφοδοσίας όλων των παραγωγικών μονάδων (διυλιστήριο και χημικά εργοστάσια) στο 50% Επίσης δε θα πραγματοποιηθεί καμία διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων καθώς και χημικών στη νησίδα.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικών Πετρελαίων σημειώνει ότι στόχος του αγώνα στο συγκρότημα της πρ. ΕΚΟ είναι η παραπέρα διασφάλιση της λειτουργίας των χημικών εργοστασίων, όπως και η ομαλή και κερδοφόρα λειτουργία του διυλιστηρίου.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
Κατάληψη, συγκέντρωση και πορεία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Εταιρίας Πετρελαίου Β. Αιγαίου στην Καβάλα προχώρησαν χθες οι απολυμένοι της επιχείρησης. Είχε προηγηθεί μεγάλη πορεία, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές ζήτησαν την επαναλειτουργία του Πρίνου.

Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας και κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι δέχεται χωρίς αντίδραση το καταχρηστικό και παράνομο κλείσιμο της εταιρίας. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στα κεντρικά γραφεία της ΕΠΒΑ, τα οποία φυλάσσονταν από μεγάλη αστυνομική δύναμη. Οι διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών και κατέλαβαν το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας. Αποχώρησαν μόνο μετά τη διαβεβαίωση της διοίκησης της εταιρίας ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους των απολυμένων τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή φορέων της πόλης, αποφασίστηκε η διοργάνωση παγκαβαλιώτικου συλλαλητηρίου στις 24 του Φλεβάρη και αποκλεισμός της Εθνικής οδού προς την Καβάλα.

Πρόκειται για την... απόδειξη πληρωμής που έγραψε ο Γ. Χάρχαρος. Φαίνεται ότι 70.000 δρχ. αφαιρέθηκαν για να δοθούν στον Κάρλοβιτς, ενώ άλλες 10.000 δρχ. πήγαν υπέρ... Χάρχαρου. Το στοιχείο αυτό έχει κατατεθεί στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά

ΟΧΙ στα 12ωρα

Προκλητική και πλήρως αντεργατική ενέργεια, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,την προώθηση Προεδρικού Διατάγματος που επικυρώνει την οδηγία 93/104 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία προωθείται η εφαρμογή μέχρι και 12ωρης απασχόλησης "χωρίς καν - όπως τονίζει - να τηρούνται τα προσχήματα του αντεργατικού νόμου 2639/98".

"Και αυτό - σημειώνει το Εργατικό Κέντρο - χωρίς καμία ενημέρωση των εργαζομένων και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται τίποτα σχετικά με τις αποδοχές, τις άδειες, τον ελεύθερο χρόνο και άλλα. Πρόκειται για ρυθμίσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των εργοδοτών και της κυβέρνησης στα πλαίσια της αντεργατικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φραγμό σ' αυτά τα σχέδια είναι οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα".

Μεθοδεύεται δίωξη συνδικαλιστή

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε παλιότερες μαύρες εποχές παραπέμπουν οι πράξεις και τα έργα της διοίκησης της "ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ",θυγατρικής αμερικάνικης πολυεθνικής.

Απώτερος στόχος της είναι - όπως δείχνει και η εξώδικη κλήση που απέστειλε στον κομμουνιστή συνδικαλιστή μέλος της διοίκησης του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Κ. Πάλλη - η κατασκευή κατηγοριών σε βάρος του, ώστε να πετύχει την απόλυσή του, πράγμα που είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς και παλιότερα.

Ετσι, στην εξώδικη κλήση αραδιάζει μια σειρά ψευδείς κατηγορίες περί "ανάρμοστης συμπεριφοράς, αγένειας, υβριστικού τρόπου απέναντι στον διευθυντή, άρνησης εργασίας" και άλλα, τα οποία με εξώδικη απάντηση διαμαρτυρίας απορρίπτει ο συνδικαλιστής ως "προσχηματικά και με σκοπό την εμπόδιση των συνδικαλιστικών μου καθηκόντων". "Θα συνεχίσω, δηλώνει, να ασκώ όλα τα δικαιώματά μου που απορρέουν από τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα, καθώς και να εκπληρώνω τις συμβατικές μου υποχρεώσεις στο ακέραιο".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ