ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 14 Φλεβάρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σχέδια όξυνσης του ανταγωνισμού με την Κίνα

Ο Μπάιντεν στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Αμυνας, όπου ανακοινώθηκε η σύσταση «Ομάδας για την Κίνα»

Copyright 2021 The Associated

Ο Μπάιντεν στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Αμυνας, όπου ανακοινώθηκε η σύσταση «Ομάδας για την Κίνα»
Διατεθειμένες να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο και μέσο τη διατήρηση της διεθνούς πρωτοκαθεδρίας τους έναντι ισχυρών ανταγωνιστών, όπως η Κίνα και η Ρωσία, εμφανίζονται οι ΗΠΑ. Ο νέος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την Κίνα «τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή» των ΗΠΑ. Πρόσφατα δε, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, είχε προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι η αντιπαλότητα στις διμερείς σχέσεις ενδέχεται να μορφοποιηθεί σε έναν «ακραίο ανταγωνισμό».

Η επιλογή της νέας κυβέρνησης να συγκροτήσει ειδικά για την Κίνα μία νέα ομάδα 15 εμπειρογνωμόνων μέσα στο Πεντάγωνο, με επικεφαλής τον Ελι Ράτνερ, μαρτυρά τα σχέδια όξυνσης του ανταγωνισμού. Η ομάδα του πρώην σύμβουλου ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν και πρώην αντιπρόεδρου του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (CNAS) θα επικεντρώσει σε σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν στρατιωτική προετοιμασία, παρακολούθηση τεχνολογικών εξελίξεων και αξιολόγηση εταίρων και συμμάχων στην περιοχή του Ειρηνικού.

Η διάθεση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Κίνα - αλλά και συνεργασίας σε περιοχές σύγκλισης συμφερόντων - διαφάνηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τετάρτης οι Πρόεδροι των δύο χωρών. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν έθεσε στον Σι Τζινπίνγκ ζήτημα ...«άδικων οικονομικών πρακτικών» της Κίνας, διανθίζοντάς τες με επικρίσεις για «καταπατήσεις» ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και στους Ουιγούρους της δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, χωρίς να ξεχάσει την Ταϊβάν, προειδοποιώντας κατά ενεργειών στο νησί που η Κίνα θεωρεί τμήμα της εδαφικής της επικράτειας. Υποστήριξε ότι θα ακολουθήσει διαφορετική τακτική από τον προκάτοχό του Τραμπ, ο οποίος είχε θέσει ως βασικές προτεραιότητες τους διμερείς ανταγωνισμούς σε εμπόριο και οικονομία. Σχετικά κατευναστικός εμφανίστηκε στην αντιμετώπιση «κοινών προκλήσεων», όπως η αντιμετώπιση της «ασφάλειας της παγκόσμιας υγείας», η κλιματική αλλαγή, η αποτροπή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής κ.λπ.

Μία διαφορετική διάσταση στην ουσία της επικοινωνίας των δύο ηγετών δόθηκε από τη μεριά του Πεκίνου, που φρόντισε να προειδοποιήσει, διακριτικά αλλά ξεκάθαρα, ότι δεν θα ανεχτεί παρεμβάσεις σε θέματα κυριαρχίας και εσωτερικής πολιτικής. Ο Κινέζος Πρόεδρος πρότεινε στις ΗΠΑ συνεργασία, προβλέποντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο καταστροφής». Επισήμανε δε πως «οι δύο χώρες κερδίζουν όταν συνεργάζονται και βλάπτονται αμοιβαία όταν πολεμούν η μία την άλλη».

Στο στρατόπεδο των βασικών ανταγωνιστών των ΗΠΑ η αμερικανική κυβέρνηση τοποθετεί επίσης τη Ρωσία. Απευθυνόμενος προ ημερών στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι «ο καιρός κατά τον οποίο οι ΗΠΑ υποχωρούσαν απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας (...) έχει παρέλθει».

Οι σχέσεις με το Ιράν και το παζάρι μαζί του επίσης έρχονται στο προσκήνιο, σχετικά με τη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης δεν θα αρθούν όσο η ιρανική ηγεσία «δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της», ξεχνώντας ότι οι ΗΠΑ ήταν που αποχώρησαν πρώτες από τη Συμφωνία, το Μάη του 2018.

Ενδεικτική είναι, τέλος, η επιλογή του αμερικανικού ΥΠΕΞ πριν από λίγες μέρες να παράσχει πλήρη κάλυψη στο Ισραήλ για την κατοχή των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν, όπως και η δυσφορία του απέναντι στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε βάρος των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης.

ΛΙΒΥΗ
Συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση ενόψει νέας μοιρασιάς

Η εκλογή νέου μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου και μεταβατικού πρωθυπουργού από το παζάρι που έγινε πριν από μια βδομάδα στο λεγόμενο Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου δείχνει ότι επιταχύνονται οι σχεδιασμοί ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων στη Λιβύη, εξέλιξη που σαφώς συνδέεται με ευρύτερες διευθετήσεις που «τρέχουν» στην περιοχή (βλέπε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά) και χαιρετίστηκε από ΗΠΑ και ΕΕ, που πρωτοστάτησαν στη διάλυση της χώρας με την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011.

Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης βρίσκεται στο στάδιο επικύρωσης από το λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, την ώρα που το πολιτικό - στρατιωτικό σκηνικό στη Λιβύη παραμένει ρευστό και ιδιαίτερα ενόψει και του νέου ξαναμοίρασματος της ενεργειακής «πίτας» ανάμεσα στα μπλοκ που συγκρούονται και περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία, Ρωσία και άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Οι συχνές «εκκλήσεις» των ΗΠΑ και του ΟΗΕ για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος είναι ιδιαίτερα υποκριτικές. Πάντως, πριν από μια βδομάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, φρόντισε να διαμηνύσει στον Γάλλο ομόλογό του ότι είναι έτοιμος για κόντρα, σε περίπτωση που ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν έχει πάρει το μάθημά του». Του πρότεινε δε να ασχοληθεί πρώτα με τους μισθοφόρους που ήρθαν στη Λιβύη από το Μάλι και το Τσαντ, θυμίζοντάς του τον εκεί ρόλο του γαλλικού στρατού.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, ο νέος μεταβατικός Πρόεδρος Μοχάμεντ αλ Μένφι (που ήταν ο πρώην πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα που απέλασε η ελληνική κυβέρνηση μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου) τώρα χαιρετίστηκε και μάλιστα δηλώνεται ότι «η Ελλάδα ως χώρα - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια για την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση της Λιβύης». Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι την Πέμπτη το απόγευμα ο Μένφι συναντήθηκε και με τον αρχηγό του LNA, στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ (μια προσωπικότητα ...«βίος και πολιτεία», πρώην αξιωματικός του Καντάφι, αργότερα πράκτορας της CIA και μετά με τη στήριξη της Ρωσίας και της Αιγύπτου) που εμφανίστηκε διατεθειμένος να τον στηρίξει.

ΣΥΡΙΑ
Παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων και αξιοποίηση τζιχαντιστών

Ισχυρή παραμένει η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία, όπου διατηρεί δύναμη τουλάχιστον 900 στρατιωτικών κοντά στις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα της πολύπαθης χώρας. Η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών (που επιβεβαιώθηκε στις αρχές της βδομάδας από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι) πλάι στους φιλοαμερικανούς Κούρδους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) αναμένεται το επόμενο διάστημα να κρίνει μία σειρά από πράγματα. Οπως, π.χ. εάν θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις αυτή η συνεργασία και εάν θα «αναθερμανθεί» με τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μπάιντεν η συνεργασία των Κούρδων της οργάνωσης SDF με φόντο γνωστούς, παλιότερους σχεδιασμούς για ανασύνταξη δυνάμεων και συμμαχιών αλλά και σκληρών παζαριών με περιφερειακές δυνάμεις (π.χ. Τουρκία).

Δεν περνά απαρατήρητη η ανάκαμψη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που άρχισαν τις επιθέσεις κατά του συριακού στρατού και φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών. Οι επιθέσεις, που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Δεκέμβρη, έως σήμερα έχουν προκαλέσει συνολικά τον θάνατο πολλών δεκάδων Σύρων στρατιωτών και φιλοκυβερνητικών ενόπλων. Η δράση τους σε πρώτη φάση δίνει ξανά τα γνωστά προσχήματα σε Αμερικανούς και άλλους ιμπεριαλιστές για κλιμάκωση της δράσης τόσο στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας όσο και στα μελλοντικά τραπέζια διαπραγμάτευσης της λεγόμενης «πολιτικής μετάβασης», αν και όπως δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, μετά από 17 μήνες διαβουλεύσεων της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής δεν υπάρχει ...καμία πρόοδος.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Στην επιφάνεια ευρύτεροι ανταγωνισμοί στην περιοχή

Αγνωστο παρέμενε μέχρι και το τέλος της βδομάδας αν τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ θα συνερχόταν για να συζητήσει ξανά τις εξελίξεις στη Μιανμάρ, όπου το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη (που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία) έφερε στην επιφάνεια ευρύτερους ανταγωνισμούς για τη γεωπολιτική επιρροή στη Νοτιοανατολική Ασία. Κίνα και Ρωσία είχαν ζητήσει «περισσότερο χρόνο» στην πρώτη συνεδρίαση του ΣΑ, ενώ οι ΗΠΑ εμφανίζονται καθαρά επικριτικές απέναντι στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, καταδικάζοντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων και ανακοινώνοντας μάλιστα και κυρώσεις κατά των πρωτεργατών του στρατιωτικού καθεστώτος.

Στην ίδια την Μιανμάρ, συνεχίζονται διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, που έρχονται αντιμέτωπες ακόμα και με αληθινές σφαίρες των δυνάμεων καταστολής. Ηδη την Πέμπτη μια νεαρή γυναίκα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ καταγράφονταν και άλλοι τραυματίες. Βεβαίως, στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και πολλοί από τα μεσαία στρώματα, που με τη «δημοκρατική μετάβαση» των τελευταίων ετών και τη διακυβέρνηση του Συνδέσμου ωφελήθηκαν πολλαπλά, δεν θέλουν να διαταραχτούν οι προσπάθειες σύσφιξης συνεργασιών και με δυτικά κέντρα.

Σημειωτέον ότι την Τετάρτη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κινεζική πρεσβεία στη Ρανγκούν, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι στηρίζει τους πραξικοπηματίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «υποστηρίξτε τη Μιανμάρ. Μην υποστηρίζετε δικτάτορες». Η κινεζική πρεσβεία διέψευσε πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες κινεζικά αεροπλάνα μετέφεραν τεχνικό προσωπικό στη χώρα.

ΙΤΑΛΙΑ
Ο Ντράγκι συνεχίζει τις επαφές

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συνεχίζει τις επαφές για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, έχοντας την πλήρη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης των μεγαλοβιομηχάνων Κάρλο Μπονόμι, μετά από συνάντηση με τον Ντράγκι, «έχουμε πολλά να κάνουμε», καθώς το ντόπιο κεφάλαιο προσδοκά επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων κρίσιμων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, με φόντο τη νέα βαθιά ύφεση, αλλά και την όξυνση των διεργασιών για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Την Πέμπτη, ξεκίνησε τελικά η διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών των «Πέντε Αστέρων», για να αποφασιστεί αν το κόμμα θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση Ντράγκι. Ο προερχόμενος από τα «Αστέρια» πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής, δηλώνοντας ότι «την κρίσιμη στιγμή στην οποία βρίσκεται η χώρα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας... όπως εξήγησε με σαφήνεια ο Πρόεδρος (Ματαρέλα) είναι αδιανόητο να πάει η χώρα στις κάλπες αυτήν τη στιγμή».

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε ανησυχία, επειδή είναι μεγάλο το εύρος των κομμάτων που δηλώνουν πρόθυμα να στηρίξουν μια κυβέρνηση Ντράγκι και «η συνοχή μεταξύ των συμμετεχόντων θα μπορούσε να αισθανθεί τις συνέπειες... και οι δυσκολίες για το κυβερνητικό έργο ίσως αυξηθούν». Από τη μεριά της, η επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας» (του μόνου κοινοβουλευτικού κόμματος που έχει αρνηθεί συμμετοχή σε μια κυβέρνηση Ντράγκι, αλλά έχει πει ότι κατά περίσταση ίσως στηρίζει κάποια νομοσχέδια) Τζιόρτζια Μελόνι είπε ότι το κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση «παρά τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό» για το αντίθετο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ