ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Συνεχίζουν τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Τον αγώνα τους για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους συνεχίζουν οι 35 εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο Ηράκλειο Κρήτης και το σωματείο τους, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στην ανεργία, καθώς το εργοστάσιο ανακύκλωσης σταμάτησε να λειτουργεί τον περασμένο Νοέμβρη. Η εταιρεία «Waste Solutions», που είχε αναλάβει τη διαχείρισή του, εγκατέλειψε το έργο, παρότι η σύμβαση που είχε έληγε στις 31/12/2019, έχοντας φορτώσει στην πλάτη των εργαζομένων μια σειρά προβλημάτων, από τη συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας και τη δουλειά σε συνθήκες έλλειψης μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας τους.

Το ΚΔΑΥ αναμένεται να λειτουργήσει στην ευθύνη νέου εργολάβου, μετά από διαγωνισμό που έγινε το προηγούμενο διάστημα, στις αρχές Μάρτη.

Στο μεταξύ, οι απολυμένοι πλέον εργαζόμενοι, που συνεχίζουν να βρίσκονται «στον αέρα», δεν έχουν σταματήσει να παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Μέσα από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τη Σωματειακή τους Επιτροπή διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν στα πόστα τους με την επαναλειτουργία του ΚΔΑΥ όλοι οι εργαζόμενοι, με κανέναν εργαζόμενο να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ, με ασφάλιση στα ΒΑΕ και τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Παρακαταθήκη για τις επόμενες μάχες η οργάνωση στη Σωματειακή Επιτροπή

Δουλεύουν μέσα σε βουνά από σκουπίδια, αλλά δεν ασφαλίζονται στα ΒΑΕ!
Δουλεύουν μέσα σε βουνά από σκουπίδια, αλλά δεν ασφαλίζονται στα ΒΑΕ!
Τα προβλήματα για τους εργαζόμενους δεν ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβρη.

Οπως εξηγεί η Δέσποινα Ρουσάκη, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης, η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας ήταν μόνιμο φαινόμενο και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν πάρα πολλές φορές σε κινητοποιήσεις για να μπορέσουν να πληρωθούν το μισθό τους. Τους τελευταίους μόνο μήνες προχώρησαν σε παρεμβάσεις στη δημοτική αρχή Ηρακλείου και στην Περιφέρεια Κρήτης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης από την απληρωσιά, καθώς και σε παρέμβαση στη ΔΕΗ για να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε κανέναν απλήρωτο συνάδελφό τους.

Σοβαρή πλευρά του αγώνα των εργαζομένων αποτελεί η διεκδίκηση αιτημάτων για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, τη συντήρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, η Ενωση έχει καταγγείλει μια σειρά από σοβαρότατα «ατυχήματα», μεταξύ τους πτώση αυτοαπασχολούμενου που εκτελούσε εργασίες επισκευών, έκρηξη μπαταρίας στο πρόσωπο εργοδηγού, «μάσημα» του χεριού εργαζόμενου από μηχανή της οποίας δεν λειτουργούσε το πορτάκι ασφαλείας, τραυματισμό εργάτη από τις «μπουκάλες» της πρέσας, τραυματισμό εργαζόμενου από σύριγγες άγνωστης προέλευσης.

Οπως περιγράφει η Δ. Ρουσάκη, οι εργαζόμενοι δουλεύουν όρθιοι μπροστά στην ταινία διαλογής που περνά μπροστά τους και μεταφέρει τον όγκο των απορριμμάτων. Ο ρυθμός της δουλειάς γίνεται συχνά εξαντλητικός, ενώ είναι εκτεθειμένοι στη σκόνη και στα μικρόβια. Ανάμεσα στα απορρίμματα τη διαλογή των οποίων καλούνται να κάνουν περιλαμβάνονται ιατρικά απόβλητα, σύριγγες, αιχμηρά σκουριασμένα αντικείμενα, ακόμα και πτώματα ζώων.

Στα παραπάνω προστίθεται και η πάγια πρακτική της εργοδοσίας να απενεργοποιεί τα μπουτόν ασφαλείας στην ταινία διαλογής, προκειμένου να μη διαταράσσονται ο ρυθμός και η ταχύτητα της δουλειάς. Μόνο που τα συστήματα ασφαλείας δεν είναι απαραίτητα μόνο για να μπορούν οι εργαζόμενοι να διαχειριστούν τα βουνά των σκουπιδιών που περνούν από μπροστά τους, αλλά και για να μην κινδυνεύσει η ασφάλειά τους στην περίπτωση που παρασυρθούν από την ταινία διαλογής.

Παρότι δουλεύουν σε εξαιρετικά ανθυγιεινές συνθήκες, όπως τονίζει η Δ. Ρουσάκη οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ δεν ασφαλίζονται με Βαρύ και Ανθυγιεινό αλλά με απλό ένσημο. Υπενθυμίζει μάλιστα πως μετά από αίτημα του σωματείου έχουν γίνει αυτοψίες και έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίοι πιστοποιούν το γεγονός ότι εκτελούν χειροδιαλογή σε απορρίμματα, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπερασπίζεται τον αποκλεισμό τους από τα ΒΑΕ.

Από το 2010, που η ίδια δουλεύει στο ΚΔΑΥ, έχουν περάσει από αυτό 4-5 διαφορετικοί εργολάβοι. Ολοι κινούνται με το ίδιο κριτήριο, που δεν είναι άλλο από το πόσα θα κερδίζουν, πώς θα περιορίζουν το «κόστος», βάζοντας ασφαλώς στο στόχαστρο και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτό που έχει αλλάξει τα πράγματα, όπως διαπιστώνει, είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Σημείο καμπής στην κατεύθυνση αυτή στάθηκαν οι πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το 2012 ενάντια στις μειώσεις μισθών που προωθούσε ο τότε εργοδότης. «Πριν από το 2012 οι περισσότεροι εργαζόμενοι δίσταζαν ακόμα και να μιλήσουν με τους εκπροσώπους του σωματείου», όμως «από τότε έχουν αλλάξει πολλά».

Με παρακαταθήκη την πείρα τους από την οργάνωση στη Σωματειακή τους Επιτροπή, τη συλλογική συζήτηση και δράση μέσα από αυτή, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να δώσουν και τη μάχη του επόμενου διαστήματος για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. «Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε από τα αιτήματά μας. Είναι τα βασικά και αυτονόητα και δε θα σταματήσουμε να τα διεκδικούμε», ξεκαθαρίζει η Δ. Ρουσάκη.

Στην ανεργία οι εργαζόμενοι, «στον αέρα» η ανακύκλωση

Τις αντεργατικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου έδειξε με καθαρό τρόπο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή στις 30/1.

Οπως υπενθύμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, το ίδιο θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα σε συζήτηση στην Ολομέλεια, με πιο πρόσφατη τη συζήτηση στις 25/10/2019, με Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το ΚΔΑΥ και να χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι απολυμένοι, πλέον, εργαζόμενοι του ΚΔΑΥ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται "στον αέρα", δεν πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο κάτω από ωμούς εκβιασμούς της εργοδοσίας και αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα για την καθημερινή τους επιβίωση».

Επισήμανε ότι σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η στάση της κυβέρνησης και του εποπτικού της μηχανισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), απέναντι «στις συνεχείς παραβάσεις και την παράβλεψη των συμβατικών υποχρεώσεων» από την Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η οποία έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ΚΔΑΥ. Η ΕΕΑΑ το Νοέμβρη προκήρυξε διαγωνισμό για να αναλάβει το ΚΔΑΥ νέος εργολάβος. Στις 2 Δεκέμβρη θα έπρεπε να γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα και να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ποιος ανέλαβε, αν θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους και με τι εργασιακές σχέσεις. Ωστόσο δεν έχουν ακόμα καμία τέτοια ενημέρωση από την ΕΕΑΑ, που τους διατηρεί σε ομηρία, ενώ δεν δίνεται απάντηση και στα ερωτήματα των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε τις ευθύνες του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και των τοπικών δημοτικών αρχών, κυρίως του Ηρακλείου, «που ανέχονται αυτήν την κατάσταση» με συνέπειες και για τους δημότες, οι οποίοι «χρεώνονται διπλά και τριπλά με το τέλος ανακύκλωσης» και ανακύκλωση δεν έχουν, καθώς οι δήμοι που εξυπηρετεί το ΚΔΑΥ Ηρακλείου πλέον «πετάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά στον ΧΥΤΑ».

Κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για την προστασία θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων

Στο παραπάνω έδαφος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε μέτρα «έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας» για την ενημέρωση σχετικά με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, για να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να λειτουργήσει το εργοστάσιο, να συνεχίσει η ανακύκλωση στους δύο νομούς, να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και να ανακουφιστούν με «πάγωμα» χρεών προς το Δημόσιο, στις πρώην ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και με απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

«Ο υπουργός δεν μπορεί να επιβάλει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας» ήταν η απάντηση του Γ. Βρούτση, ο οποίος «διαπίστωσε» ότι «η επιχειρηματικότητα δεν είναι αγγελικά πλασμένη»! Αντί να απαντήσει στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ, επέλεξε να επανέλθει στη γνωστή και συνηθισμένη του τακτική, κάθε φορά που το ΚΚΕ προβάλλει στη Βουλή τα στοιχειώδη αιτήματα των εργαζομένων: Να απαντά άλλα αντί άλλων, εγκαλώντας αυτήν τη φορά τους κομμουνιστές βουλευτές που είναι «εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Ο ίδιος υπουργός, με γραπτή απάντηση σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στα μέσα Νοέμβρη, είχε απαξιώσει τα σοβαρά προβλήματα, όπως τα συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα», και τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως η ένταξή τους στα ΒΑΕ. Υποβαθμίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις συνέπειές τους, ο υπουργός είχε ισχυριστεί πως «τα ατυχήματα που έχουν αναγγελθεί από την εργοδότρια εταιρεία είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελαφρά», ενώ είχε υπερασπιστεί τον αποκλεισμό των εργαζομένων από τα ΒΑΕ...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ