ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Τρέχουν» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Την «παρατεταμένη περίοδο» της αναιμικής μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «Χειμερινές Προβλέψεις 2020», που δημοσιοποιείται σήμερα, Πέμπτη. Η Κομισιόν αναμένεται να τοποθετήσει τον πήχη της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία στην περιοχή του 2,4% - 2,5% για το 2020, με προϋπόθεση πάντα την ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και την επόμενη περίοδο.

Στις 26 Φλεβάρη θα ακολουθήσουν οι νέες «συστάσεις» προς τα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο του φετινού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής οικονομίας, που βέβαια θα έχει την «τιμητική» της και στην 5η έκθεση της «ενισχυμένης εποπτείας», ο κύκλος της οποίος ολοκληρώνεται με «θετικό» αντιλαϊκό πρόσημο, ενόψει του επόμενου κύκλου κλιμάκωσης (6η «αξιολόγηση») με αιχμή τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τους μαζικούς πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία και το λεγόμενο νέο Πτωχευτικό Δίκαιο.

Διεργασίες στο Γιούρογκρουπ

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα (17/2) συνεδριάζει το Συμβούλιο Γιούρογκρουπ, στο περιθώριο του οποίου θα συνεχιστούν τα παζάρια αναφορικά με τα «αιτήματα» της ελληνικής κυβέρνησης (ύψος πλεονασμάτων κ.ά.) προκειμένου να βρεθεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, στην ατζέντα της προσεχούς συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κυριαρχούν ζητήματα που αφορούν το φετινό «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και την «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν η έκθεση της Κομισιόν με τις συστάσεις για την Ευρωζώνη, η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, με βάση και την έκθεση με τις «Χειμερινές Προβλέψεις» που θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, και θα γίνει η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κομισιόν για την ΟΝΕ. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσει την ΟΝΕ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι «όλα τα οικονομικά μέσα είναι έτοιμα και άμεσα διαθέσιμα στην περίπτωση που προκύψουν σημαντικοί δυσμενείς οικονομικοί κραδασμοί».

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σύσκεψη σωματείων για τη ρύπανση και τη δυσοσμία από τα διυλιστήρια

Το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης των ΕΛΠΕ στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου αναδεικνύει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Με σύνθημα «ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ - ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ! Δεν ανεχόμαστε άλλο τη ρύπανση και τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ! Καμία σκέψη για επέκταση στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ», το Σωματείο καλεί συνδικάτα, συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς της Ελευσίνας σε ανοιχτή σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο ισόγειο του κτιρίου ΠΑΚΠΠΑ του δήμου Ελευσίνας (Παγκάλου και Κίμωνος).

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα, πέρα από την ατμοσφαιρική ρύπανση από την οποία υποφέρουν οι κάτοικοι της Ελευσίνας, «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις με τον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και το ενδεχόμενο επέκτασης των εγκαταστάσεων, ακόμα πιο κοντά στα σπίτια μας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Μπλόκο και τις εργατικές κατοικίες». Οι εργαζόμενοι εναντιώνονται επίσης στην πρόθεση σύνδεσης των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου, μέσω αγωγού μεταφοράς καυσίμων, ο οποίος θα διέρχεται μέσα από την πόλη, και επισημαίνουν τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «εδώ και δεκαετίες, κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις επέτρεψαν στα ΕΛΠΕ και τις άλλες βιομηχανίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας του λαού, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο λαός της περιοχής θυμάται ακόμα όλες τις κυβερνήσεις που διαφήμιζαν τους συγκεκριμένους ομίλους ως "υγιείς επενδυτές που θα φέρουν την ανάπτυξη", αλλά και τις ζητωκραυγές τους για τα διάφορα "δώρα" - ψίχουλα των ΕΛΠΕ, που σκοπό είχαν και έχουν να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις, να αθωώσουν την εκάστοτε εγκληματική κυβερνητική πολιτική και να προσδώσουν "κοινωνικό προφίλ" στη ρυπογόνα δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι η επιδίωξη του μέγιστου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων όχι μόνο δεν συμβαδίζει με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αντίθετα προϋποθέτει το τσάκισμα ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού».

Σκοπός της σύσκεψης είναι να οργανωθεί η διεκδίκηση γύρω από τους παρακάτω άξονες:

-- Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού της περιοχής από την ανεξέλεγκτη ρύπανση και δυσοσμία των ΕΛΠΕ. Να υποβληθούν άμεσα οι κάτοικοι της περιοχής στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους.

-- Να αποδοθεί ο χώρος της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο λαό της περιοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο, την ελεύθερη πρόσβασή του στο παραλιακό μέτωπο αλλά και τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» μεταξύ των κατοικημένων περιοχών και των ΕΛΠΕ.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία αγωγού μεταφοράς καυσίμων που θα διέρχεται μέσα από την πόλη.

-- Να παρθούν μέτρα για την αποφυγή και την αντιμετώπιση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

-- Οχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, Υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την Περιφέρεια και τον δήμο.

-- Να ενισχυθούν το «Θριάσιο» Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να δημιουργηθεί πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας Μάνδρας και περιφερειακό ιατρείο στις εργατικές κατοικίες.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Υποσχέσεις προς τους κατασκευαστικούς ομίλους

«Ξεμπλοκάρισμα» ιδιωτικοποιήσεων, «εξορθολογισμό» της δημόσιας διοίκησης για να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στα «θέλω» των μονοπωλίων, επιτάχυνση ολοκλήρωσης διαγωνιστικών διαδικασιών, ήταν μερικά απ' όσα υποσχέθηκε προς τους κατασκευαστικούς ομίλους ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οπως αναφέρει η σχετική επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε μεγάλα έργα υποδομών, όπως το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, ο αυτοκινητόδρομος Ε65 και ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης, η ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα αποτελεί τον διάδοχο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ.ά.

Μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020 περιλαμβάνονται η επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάδειξη αναδόχων δημοσίων έργων, η ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και η ολοκλήρωση ή έναρξη διαδικασιών για σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές όπως Πάτρα - Πύργος, Ε65, ΒΟΑΚ, Αεροδρόμιο Καστελίου, κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου Βόρειας Ελλάδας κ.ά.

Πανηγυρίζουν οι επενδυτές για τα επιτόκια

Στο μεταξύ, κάτω του 1% υποχώρησε χτες το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου, σε μια «αναγνώριση» από τις «αγορές» της αντιλαϊκής «σταθερότητας» και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προωθήσει κάθε μεταρρύθμιση για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ειδικότερα, το 10ετές κρατικό ομόλογο διαμορφώθηκε στο 0,957%. Η προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ανοίγει ξανά τη συζήτηση για νέα «αναβάθμιση» της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς «οίκους αξιολόγησης» πάνω στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.

Εκδήλωση για την ανεργία στην Πάτρα

Την Τετάρτη 19 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα «Αίγλη» (Veso Mare) στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με θέμα «Ρίζα της ανεργίας το καπιταλιστικό κέρδος. Με το ΚΚΕ στην αντεπίθεση για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

ΣΥΡΙΖΑ
Απολογισμός με το βλέμμα στην «επόμενη φορά»

Κείμενο με το οποίο ενισχύει την προσπάθεια να επανέλθει στη διακυβέρνηση, όχι ως ...«δεύτερη φορά αριστερά», αλλά ως «κορμός» μιας «προοδευτικής» σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, ενέκρινε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ΚΕ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

Το κείμενο αυτό, με το οποίο γίνεται απολογισμός για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, υπογράφουν οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, Αρ. Μπαλτάς και Θ. Δρίτσας. Αν κρίνει κανείς από τις διαρροές που κυκλοφορούν (δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο), ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σαν «δυνατό χαρτί» του τη συμβολή που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια στη συντηρητικοποίηση, στην ενσωμάτωση και την υποταγή λαϊκών στρωμάτων στις θυσίες για λογαριασμό του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Δίνοντας διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι είναι «παρών» για να ικανοποιήσει τη στρατηγική του, επικαλείται τις υπηρεσίες του για την «αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας», δηλαδή τη βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που «έτρεξε» ως κυβέρνηση.

Κάνοντας αναφορά στην πρώτη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του εξάμηνου παζαριού με την τρόικα, το κείμενο κάνει λόγο για κακή εκτίμηση των διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπως στο ζήτημα του χρέους και της χρεοκοπίας, αναφέροντας: «Δεν εκτιμήθηκε επακριβώς ότι, κυρίως μετά το 2012, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωζώνη είχαν προετοιμαστεί αποτελεσματικά για την περίπτωση "πιστωτικού επεισοδίου" σε βάρος της χώρας μας, δηλαδή και τυπικής χρεοκοπίας της».

Παράλληλα, τονίζεται ότι είχαν καλλιεργηθεί υπέρμετρες προσδοκίες για τη στάση της Ρωσίας και της Κίνας αφού «ούτε η μία ούτε η άλλη ήταν διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν στρατηγικά συμφέροντα προχωρώντας σε αποφασιστικές πράξεις συμπαράστασης». Ενώ για το υπόδειγμα, όπως το παρουσίαζαν, κρατών της Λατινικής Αμερικής αναφέρουν ότι τελικά σε αυτές τις χώρες οι συνθήκες «είναι ριζικά διαφορετικές σε πολλά επίπεδα. Μεταφορά, λοιπόν, έστω και δημιουργική, δεν μπορούσε να συντελεστεί». Μάλιστα, ασκείται κριτική και για το θολό στίγμα που εξέπεμψαν τέτοιες θέσεις ως προς την προσήλωση της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Χαρακτηριστική της βολικής αντιπολίτευσης που ασκεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ είναι η εκτίμηση του κειμένου ότι η κυβέρνησή του «υποτίμησε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί τάξης και ασφάλειας». Χαρακτηρίζει μάλιστα «προεκλογικές παροχές» τα ψίχουλα που μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών, εκτιμώντας ότι κακώς δόθηκαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ