ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Κοινός παρονομαστής ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ οι σύγχρονες ανάγκες του σάπιου αστικού συστήματος

Eurokinissi

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, όσο κι αν τη διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «προοδευτική, δημοκρατική πρωτοβουλία», έχει στόχο «να υπηρετήσει μια σειρά από σύγχρονες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος», επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, τονίζοντας ότι αυτό είναι κοινό ζητούμενο και για τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, όσο κι αν προσπαθούν να καλύψουν τις μεγάλες τους συγκλίσεις με την τόνωση του αποπροσανατολιστικού διπολικού καβγά τους.

Οπως τόνισε, ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των υπόλοιπων υπάρχει κοινός παρονομαστής, υπάρχουν διακριτοί κοινοί στόχοι και κοινές διακηρύξεις. Πρώτος στόχος είναι «ηκυβερνητική πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική πολιτική συνέχεια, έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής από μια σειρά παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να είναι και ο λαϊκός παράγοντας και η πίεση που μπορεί να ασκεί και έχει δικαίωμα να ασκεί ο λαός προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις». Αυτό το αποκαλύπτουν η σύμπνοιά τους για την αναθεώρηση του άρθρου 23 ώστε να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», ή αντίστοιχα οι προτάσεις της ΝΔ για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες τετραετείς κοινοβουλευτικές θητείες κ.ο.κ.

Δεύτερος διακηρυγμένος κοινός στόχος τους, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, είναι η αναστήλωση του κύρους του σάπιου αστικού συστήματος στα μάτια του λαού, το οποίο κύρος κλονίστηκε εξαιτίας της κρίσης και των μέτρων, της ασυνέπειας λόγων και έργων, αλλά και τώρα με τα φαινόμενα των συναλλαγών και των παζαριών, όπου διαπρέπουν όλα τα αστικά κόμματα. Εδώ εντάσσεται για παράδειγμα η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Αντί τελικά να καταργηθεί, όπως ήταν το λαϊκό αίτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφέρει απλώς κάποιες βελτιώσεις, σημείωσε ο εισηγητής του Κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς θα ψηφίσουμε για την αναθεώρηση του άρθρου 86, μόνο και μόνο γιατί θέλουμε να δοθεί ώθηση στην αλλαγή αυτής της άθλιας διάταξης», διεκδικώντας πάντα την κατάργησή του.

Ως προς το στόχο της κάλπικης βολικής αντιπαράθεσης που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με μοιρασμένους ρόλους, για να κρυφτεί η στρατηγική τους ταύτιση στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το λαό, ο εισηγητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για το δικαίωμα στην εργασία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην κατοικία, κάνοντας σύγκριση με τις ακραίες θέσεις της ΝΔ για να βγει από πάνω και ταυτόχρονα να βολεύεται με την κριτική που του ασκεί η ΝΔ, ότι δήθεν είναι εχθρός της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, με αιχμή κυρίως ότι αφήνει στο άρθρο 16 τη διάταξη για μη ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οπως επεσήμανε, η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώθηκε κυρίως στον τομέα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις φραστικές διακηρύξεις του Συντάγματος και σε αυτά που ισχύουν στην πραγματική ζωή, ενώ τα δικαιώματα αυτά τα περιορίζει επίσης ένας συνταγματοποιημένος «δούρειος ίππος», που είναι η αναγνώριση της υπεροχής του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τα άρθρα 28 και 80.

Επισήμανε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι και τόσο αθώες, όπως για παράδειγμα η πρότασή του για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπου κατοχυρώνει συνταγματικά την «ανταποδοτικότητα», αλλά και αυτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε «να συνταγματοποιηθεί η λογική της ακραίας φτώχειας».

Τον ίδιο στόχο - σημείωσε - εξυπηρετούν και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα μόνο για εθνικά και οικονομικά θέματα αλλά όχι για δημοσιονομικά ζητήματα, όπως είναι το 90% των νόμων, η «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία» με την ψευδεπίγραφη επικεφαλίδα της ενίσχυσης της «λαϊκής κυριαρχίας», η καρικατούρα «απλής αναλογικής» του ΣΥΡΙΖΑ με τα πλαφόν και τα μπόνους των 10 εδρών. Πρόσθεσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε ούτε καν σε υπερώριμους αστικούς εκσυγχρονισμούς, όπως ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας.

Αλλο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσής τους είναι οι προτάσεις της ΝΔ να κατοχυρωθεί ο ευρωενωσιακός προσανατολισμός της χώρας και η δημοσιονομική πειθαρχία, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιεί κάτι διαφορετικό.

«Μιλάμε για μία αντιπαράθεση που θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε από τη μια μεριά ως συνταγματοποιημένο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ, από την άλλη μεριά ως εφαρμοσμένο νεοφιλελευθερισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν ο όρος "νεοφιλελευθερισμός" δεν είναι δόκιμος, γιατί μιλάμε για την αστική αντιλαϊκή στρατηγική», επισήμανε ο Γ. Γκιόκας.

Τέλος, ο εισηγητής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι επιβεβαίωση πως πρόκειται για ακόμη μια αντιδραστική αναθεώρηση είναι και η απόρριψη από τον ΣΥΡΙΖΑ των προτάσεων του ΚΚΕ, προτάσεων που αφορούν την προστασία και διεύρυνση των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την κατάργηση του άρθρου 107 που συνταγματοποιεί τα δικαιώματα του κεφαλαίου, «χωρίς φυσικά να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα προοδευτικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Τέτοιο «αντινεοφιλελευθερισμό» θα τον ζήλευε και η Θάτσερ

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ρίχνουν τυχαία «νερό στο μύλο» της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης κυρίως στα άρθρα που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οπως σημείωσε, πλασάρουν τα κάλπικα διλήμματα «νεοφιλελευθερισμός - αντινεοφιλελευθερισμός», «κρατισμός - ελεύθερη αγορά» κ.λπ., για να μένει στο απυρόβλητο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και να κρύβεται ότι στο πλαίσιο της βαρβαρότητάς του είναι απλές διακηρύξεις ακόμα και τα όποια θετικά σημεία μπορεί να υπάρχουν στο αστικό Σύνταγμα.

Ανέφερε ως παράδειγμα το άρθρο 4, που περιέχει τη φράση «οι Ελληνες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο» και από την οποία πηγάζουν μια σειρά από ειδικότερα δικαιώματα. Οπως επισήμανε, στο Σύνταγμα διακηρύσσεται ότι όλα τα μέλη της κοινωνίας είναι ίσα, συγκαλύπτοντας έτσι τις ταξικές διαφορές, φτάνοντας να εξομοιώνονται πλασματικά ο εργάτης με τον κεφαλαιοκράτη.

Στο ίδιο άρθρο, όπως σημείωσε, αναφέρεται ότι οι Ελληνες εισφέρουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όταν ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Αγρια, ανελέητη φορολεηλασία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα από τη μια, απλόχερα φοροαπαλλαγές για τους μεγάλους επιχειρηματίες από την άλλη, ενώ το ίδιο Σύνταγμα στο άρθρο 107 κατοχυρώνει συνταγματικά τα προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών, το οποίο κανένα κόμμα, πλην ΚΚΕ που πρότεινε την κατάργησή του, δεν τόλμησε να αγγίξει.

Ως παράδειγμα έφερε ακόμα το άρθρο 22 για το δικαίωμα στην εργασία, όταν οι άνεργοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα διαφυλάττουν το άρθρο 103 που απαγορεύει τη μονιμότητα στο Δημόσιο, «για να απαντάνε μετά στους χιλιάδες συμβασιούχους που διαδηλώνουν, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, ότι εμποδίζει το Σύνταγμα την ικανοποίηση του αιτήματός τους».

Οσο για το άρθρο 23 του Συντάγματος για το δικαίωμα στην απεργία, τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει στα γκέτο των εργοστασίων, ενώ τα δικαστήρια βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην κήρυξή τους, σχολιάζοντας ότι «τέτοιο αντινεοφιλελευθερισμό θα τον ζήλευε και η Θάτσερ».

Ενώ αναφερόμενος στο άρθρο 16, «τη σημαία του αντινεοφιλελευθερισμού» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε, σημείωσε ότι σωστά υπάρχει, αλλά από μόνο του δεν εμπόδισε «τη διαμόρφωση και εξάπλωση μιας ολόκληρης αγοράς στην Ανώτατη Εκπαίδευση», με τα κολέγια να ξεφυτρώνουν παντού, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ που εξάλλου υπερισχύει, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και πάει λέγοντας, όπως και την εμπορευματοποίηση κάθε ανάγκης των φοιτητών από τη στέγη μέχρι τη μετακίνηση.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αφήνουν ανέγγιχτα τα «ιερά και όσια» του κεφαλαίου

«Ο ρόλος κάθε αστικού Συντάγματος είναι η κατοχύρωση της εξουσίας της αστικής τάξης, επιστημονικά της δικτατορίας του κεφαλαίου», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του.

Γι' αυτό, σημείωσε, ο κοινός παρονομαστής των προτάσεων που καταθέτουν τα αστικά κόμματα για την αναθεώρηση διατάξεων, είναι «οι αναγκαίες προσαρμογές στους μνημονιακούς νόμους, στις νέες ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου μετά από τη μεγάλη καπιταλιστική κρίση και οι αναγκαίες προσαρμογές στην περαιτέρω θωράκιση του πολιτικού συστήματος» και απ' αυτήν τη σκοπιά η μεταξύ τους αντιπαράθεση είναι κάλπικη.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα αφήνουν ανέγγιχτα «τα ιερά και όσια του αστικού Συντάγματος», όπως είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ΝΑΤΟ, ΕΕ, το άρθρο 28 που προβλέπει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει των εθνικών νόμων.

Ενώ «άκρον άωτον της σκιαμαχίας», όπως είπε, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «είναι η αντιπαράθεση περί ένταξης στις αναθεωρητέες διατάξεις των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όταν η κυβέρνηση προσαρμόζει την πολιτική της στη δημοσιονομική πειθαρχία, έχει νομοθετήσει τους κόφτες στις κοινωνικές δαπάνες και τα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060».

Σημείωσε ακόμη πως κανείς τους δεν πειράζει το άρθρο 18 που προβλέπει την παραχώρηση για εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους του ορυκτού πλούτου, των αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλών, των ορεινών όγκων, ενώ παράλληλα «διατηρείτε ανέγγιχτα σε όλες τις συνταγματικές αναθεωρήσεις τα συνταγματικά προνόμια που κατοχυρώνουν τη δράση του ξένου κεφαλαίου και μέσα σε αυτά του αφορολόγητου των εφοπλιστών», το άρθρο για την εργασιακή ομηρία στο Δημόσιο, κι από πάνω «συνταγματοποιείται η ανταποδοτικότητα στο ασφαλιστικό σύστημα, η αναδιανομή της ακραίας φτώχειας».

Οσο για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί διατήρησης υπό δημόσιο έλεγχο των δικτύων διανομής νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε πως στην ουσία αυτό που προωθείται είναι «ο δημόσιος τομέας να γίνει εγγυητής της απελευθέρωσης νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να υπάρχει πρόσβαση σε δίκτυα που είναι ακριβά για να τα φτιάξουν».

«Ο λαός με την οργανωμένη πάλη θα πρέπει να δημιουργεί ρωγμές στο πολιτικό σύστημα, να αδυνατίζει την ισχύ των από πάνω για να μπορέσει να έχει κατακτήσεις και δυναμική ανατροπής του ίδιου του συστήματος, της μήτρας των δεινών που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια», κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ