ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο τραπέζι οι «πιεστικές προκλήσεις ασφάλειας» και η ένταση των ανταγωνισμών

Εν μέσω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και με τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, μεταξύ άλλων και με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σε κεντρική θέση στις τέτοιες αντιπαραθέσεις, ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Οπως δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, η Σύνοδος συνέρχεται για να αντιμετωπίσει «πιεστικές προκλήσεις ασφάλειας».

Ως προς αυτές, έβαλλε κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι παραβιάζει τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (συνθήκη INF) με το να αναπτύσσει συστοιχίες πυραύλων SSC-8, ενώ δικαιολόγησε ταυτόχρονα την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη, λέγοντας ότι το εξάμηνο που έχει δοθεί περιθώριο μέχρι την υλοποίηση της απόφασης, δίνει ευκαιρία στη Μόσχα να συμμορφωθεί εκ νέου με τη Συνθήκη. Ταυτόχρονα φρόντισε να απαξιώσει τις κατηγορίες των Ρώσων κατά των ΗΠΑ ότι είναι εκείνες που δεν σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

«Ταυτόχρονα, κάνουμε σχέδια για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη INF», έστειλε μήνυμα ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, συμπληρώνοντας ότι στη Σύνοδο οι μετέχοντες υπουργοί «θα συζητήσουν τι βήματα πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ για να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους. Και να διατηρήσει αποτελεσματική αποτροπή και άμυνα»...

Αιχμές άφησε και κατά της Κίνας, λέγοντας ότι στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ καταφτάνουν «αναφορές», από κράτη - εταίρους, για κινήσεις του Πεκίνου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση στρατιωτικών υποδομών και βημάτων που κάνει στο λεγόμενο κυβερνοχώρο, άλλο ένα πεδίο σύγκρουσης στο σύγχρονο πόλεμο.

Περισσότερα λεφτά και «συνεισφορές» στα δολοφονικά σχέδια

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πολεμικής προπαρασκευής, ο Στόλτενμπεργκ έκανε σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να «συνεργάζεται» με την Ουκρανία, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, προσαρμόζοντας περαιτέρω τις Ενοπλες Δυνάμεις της στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Εκανε ακόμη γνωστό ότι στη Σύνοδο οι υπουργοί και άλλα στελέχη θα επιθεωρήσουν την πορεία του ΝΑΤΟικού σχεδίου για «υψηλές ετοιμότητες» των δυνάμεών του, με την κωδική ονομασία «4 30άρια», δηλαδή 30 πλοία μάχης, 30 τάγματα και 30 μοίρες αεροσκαφών να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα για ανάπτυξη όπου Γης εντός 30 ημερών.

Αντίστοιχα, ψηλά στην ατζέντα και αυτής της Συνόδου είναι οι λεγόμενες «αμυντικές δαπάνες» των κρατών - μελών και πόσα κράτη - μέλη πιάνουν σταδιακά το στόχο που τέθηκε το 2014, να δαπανούν ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για τέτοιους σκοπούς. Σημειωτέον, η Ελλάδα είναι σταθερά ανάμεσα στις λίγες χώρες που πετυχαίνουν τον εν λόγω στόχο.

Για τα παραπάνω, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χτες ότι «η τάση είναι ανοδική» στα κράτη - μέλη και στους τρεις επιμέρους στόχους: «Μετρητά, ανάπτυξη ικανοτήτων και συνεισφορές σε επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ». Εδινε δε ενδεικτικά και στοιχεία ότι από το 2016, και μετά τις σχετικές πιέσεις των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και ο Καναδάς έχουν δαπανήσει συνολικά 41 δισ. δολάρια επιπλέον για αμυντικές δαπάνες, ενώ με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, το ποσό αυτό το 2020 θα φτάσει τα 100 δισ. Ωστόσο δεν ...εφησυχάζουν. «Εχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε», έστειλε μήνυμα ο Στόλτενμπεργκ προϊδεάζοντας για ακόμα περισσότερα λεφτά των λαών που θα πηγαίνουν στα δολοφονικά σχέδια.

Παράλληλα, ο γγ του ΝΑΤΟ επαίνεσε και τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι αυξάνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, με περισσότερο προσωπικό, περισσότερες ασκήσεις, περισσότερες υποδομές, άλλο ένα δείγμα κι αυτό της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι παίζει και εδώ βασικό ρόλο καθώς η χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων των Αμερικανών και λοιπών ΝΑΤΟικών και αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης, μεταξύ άλλων και ως πύλη εισόδου και εξόδου (π.χ. μέσω Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης) αμερικανικών πολεμικών μέσων και προσωπικού προς και από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ατζέντα, συζήτηση θα γίνει και για τις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τον Στόλτενμπεργκ να επαναλαμβάνει σχετικά με τα σχέδια για την ανάπτυξη των «αυτοτελών» στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ πως «αν γίνει με σωστό τρόπο, οι προσπάθειες της ΕΕ μπορούν να ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα εντός ΝΑΤΟ και να οδηγήσουν σε ένα δικαιότερο καταμερισμό βαρών. Αλλά φυσικά, οι προσπάθειες της ΕΕ στην άμυνα δεν μπορεί να αντικαταστήσουν το ΝΑΤΟ. Ετσι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές μεταξύ τους».

Την «τιμητική» τους τα Δυτικά Βαλκάνια

Εκτενής συζήτηση αναμένεται και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ξεχωρίζει, άλλωστε, μετά και την τυπική επικύρωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, η «πρώτη» της υπουργού Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, σε Σύνοδο, σε πρώτη φάση ως παρατηρήτριας.

Η Σύνοδος εξάλλου ξεκινά σήμερα το πρωί με άτυπη ενημέρωση σε δημοσιογράφους για τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ λίγο αργότερα ο Στόλτενμπεργκ έχει προγραμματίσει διμερή συνάντηση με την Σεκέρινσκα, με την οποία θα προχωρήσουν και σε κοινές δηλώσεις.

Σημειωτέον, η υπουργός Αμυνας της Β. Μακεδονίας θα έχει συνάντηση και με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, τον οποίο επίσης θα συναντήσει ο Στόλτενμπεργκ σε δική τους ξεχωριστή συνάντηση. Ολα στο φόντο όχι μόνο διευθέτησης του ονοματολογικού, αλλά και ταχείας στοίχισης των σκοπιανών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, με τον ...καθοδηγητικό ρόλο που θέλει εδώ να αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεδομένες τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε χτες σχετικά ότι η ένταξη χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ (Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο) ενίσχυσε το ΝΑΤΟ και «σταθεροποίησε» τις χώρες και την περιοχή, κάτι που ελπίζει να γίνει και με την ΠΓΔΜ. «Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι έχουμε κράτη - μέλη στην περιοχή», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα και αναφερόμενος στο σχέδιο μετατροπής των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσόβου» σε τακτικό στρατό άνω των 5.000 ενόπλων, σχολίαζε ότι οι δυνάμεις των Κοσοβάρων Αλβανών σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πλησιάσουν το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να αναπτυχθούν εκεί δίχως την πρότερη άδεια του διοικητή της ΝΑΤΟικής δύναμης, KFOR, καθώς εκτιμάται πως αυτό θα οξύνει τις σχέσεις με τη Σερβία, την οποία το ΝΑΤΟ θέλει σταδιακά να εντάξει στο στρατόπεδό του, αποκόπτοντάς τη από τη Μόσχα.

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ στις δηλώσεις του «εξήρε» το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας, που «λόγω γεωγραφικής θέσης και των Ενόπλων Δυνάμεών της αποτελεί ανάχωμα για τους ισλαμιστές τρομοκράτες».

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να έχει και διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ΥΕΘΑ Χ. Ακάρ, προκειμένου να συζητήσουν τα τέτοια ζητήματα. Τον Ακάρ θα συναντήσει και ο Ευ. Αποστολάκης, σε παραπέρα υλοποίηση προσπαθειών να δρομολογηθούν διευθετήσεις σε διμερή ζητήματα, με την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλλει ως «δίαυλος» στον αμερικανοΝΑΤΟικό στόχο η Αγκυρα να μείνει προσδεδεμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΧΙ στη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Αύριο, Πέμπτη 14/2, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, το συλλαλητήριο της ΕΔΥΕΘ

Συλλαλητήριο ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Τις τελευταίες μέρες, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε βάση υποδοχής και προώθησης στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ. Περισσότερα από 10 ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι, αποσυναρμολογήθηκαν για να φορτωθούν σε πλοία και να επιστρέφουν στις ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα είχαν μπει πριν αρκετούς μήνες στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», πάλι τότε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και προωθήθηκαν σε διάφορα σημεία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με πρόσχημα ασκήσεις.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης, το ταξικό εργατικό κίνημα, τις μαζικές οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Πέμπτης να διατρανώσουν: «Θεσσαλονίκη Λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!».

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Εναν "πρωτότυπο" τρόπο βρήκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας θυμίσει τα 20 χρόνια της επέμβασης και του βρώμικου πολέμου των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ το 1999 ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, ενός πολέμου που οριστικοποίησε τη βίαιη διάλυση του ενιαίου αυτού κράτους. Οι βάρβαροι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα (νεκρούς και τραυματίες), πολλά από τα οποία ήταν μικρά και ανυπεράσπιστα παιδιά και άμαχοι, κατέστρεψε νοσοκομεία, σχολεία, υποδομές, εργοστάσια, γέφυρες και δρόμους. Οι "έξυπνες" ΝΑΤΟικές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου μετέτρεψαν τη Γιουγκοσλαβία και ολόκληρα τα Βαλκάνια σε ραδιενεργή και χημική χαβούζα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία όλων των λαών της περιοχής.

Τότε, ο προκάτοχος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ (ο λεγόμενος Συνασπισμός), με το σύνθημα "Μιλόσεβιτς και Κλίντον σταματήστε τις ανθρωποθυσίες", εξίσωνε τους θύτες με τα θύματα. Σήμερα, ως κυβέρνηση πια, μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια απέραντη βάση και ορμητήριο των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ κατά των λαών της περιοχής.

Οπως τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την απόλυτη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης της ΝΔ, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει ουσιαστικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε βάση των αμερικανικών ελικοπτέρων και σε πύλη εισόδου και μεταφοράς στρατιωτικού οπλισμού.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παίζει επάξια το ρόλο του "γεωπολιτικού μεντεσέ" του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, αφού άλλωστε είναι ο "καλύτερος προτιμώμενος εταίρος" τους, όπως δηλώνουν τα επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ. Εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας βαθιά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Με την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών κόπιασε βαριά για να μαντρώσει στη φυλακή του ΝΑΤΟ το λαό της ΠΓΔΜ, ενώ έπεται συνέχεια και για άλλους λαούς, με τη λεγόμενη ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του αστικού τόξου έχουν ξεκάθαρη στόχευση, την υπεράσπιση και αναβάθμιση της θέσης των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή. Ο λαός μας, ωστόσο, είναι αυτός που πληρώνει το λογαριασμό, μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής. Τόσο σήμερα στις συνθήκες της "ιμπεριαλιστικής ειρήνης" και της οικονομικής κρίσης, όσο και αύριο στις συνθήκες μιας αιματηρής πολεμικής αναμέτρησης, που τα αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα μπορούν να προκαλέσουν.

Ο λαός και η νεολαία της χώρας μας, όπως και τότε την άνοιξη του 1999, έτσι και σήμερα πρέπει να ξεσηκωθούν. Μαζί με όλους τους λαούς των Βαλκανίων μπορούν και πρέπει να βάλουν φραγμό στα άνομα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και στα επικίνδυνα σχέδια των αστικών τάξεων της περιοχής. Να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια σε περιοχή φιλίας, συνεργασίας και συναδέλφωσης των λαών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ