ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διεργασίες σε πολλά επίπεδα για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί

Από παλιότερη συνάντηση Κοτζιά - Ζάεφ

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση Κοτζιά - Ζάεφ
Επιταχύνεται η δρομολόγηση συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, πάνω στις «ράγες» ΝΑΤΟ, ΕΕ και κεφαλαίου. Χτες το βράδυ κατέφτασαν στη Βιέννη, όπου και συναντήθηκαν, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ. Σήμερα προγραμματίζεται νέα κοινή συνάντησή τους, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση διαμορφώνει το σχέδιο Συμφώνου με τη γειτονική χώρα, αν και από το ελληνικό ΥΠΕΞ διαχέεται ότι δεν πρόκειται να επιδοθεί ακόμα στη σκοπιανή πλευρά και ότι θα είναι έτοιμο για συζήτηση προς τα τέλη του μήνα.

Οπως και να 'χει, πρόκειται για συμφωνία που όπως όλα δείχνουν θα παρακάμπτει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τα κρίσιμα ζητήματα των αλυτρωτισμών, όπως αυτά αποτυπώνονται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, προκειμένου να «τρέξει» η ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια και η 7η κατά σειρά συνάντηση στελεχών από τις δύο πλευρές, για την προώθηση των περιλάλητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και «προς στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλεται από τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία ενός θετικού πολιτικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών». Μεταξύ των τομέων, επί των οποίων συμφωνήθηκε συνεργασία, συγκαταλέγονται έργα «συνδεσιμότητας» (δίκτυα, αγωγοί κ.λπ.) και η προώθηση «επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».

Ψηλά στο «μενού» της ΕΕ τα Δυτικά Βαλκάνια

Εξάλλου, Πέμπτη και Παρασκευή συνεδριάζει στη Σόφια της Βουλγαρίας το λεγόμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου Φεντερίκας Μογκερίνι, θα εστιάσει σε ζητήματα όπως Συρία, Βόρεια Κορέα αλλά και Δυτικά Βαλκάνια, στον απόηχο της ανακοίνωσης, την προηγούμενη βδομάδα, της Στρατηγικής της ΕΕ για ενσωμάτωση της περιοχής.

Αλλωστε, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου θα μεταβούν στη Σόφια, για να συναντηθούν με τους ομολόγους τους της ΕΕ, και οι ΥΠΕΞ των 5 υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ, Τουρκία), οπότε και αναμένεται νέα, η τρίτη κατά σειρά μέσα στη βδομάδα - σημάδι και αυτό της πρεμούρας τους για συμφωνία - συνάντηση Κοτζιά και Ντιμιτρόφ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, εξάλλου, στις 25/2 ξεκινά από την ΠΓΔΜ την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσσοβο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη) ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, προκειμένου να ωθήσει σε ταχύτερη εφαρμογή καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και κλείσιμο εκκρεμών ζητημάτων με γείτονές τους, για να επιταχυνθεί η ένταξή τους στην ΕΕ.

Νωρίτερα, στις 21/2, προγραμματίζεται επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο και συνάντηση με την καγκελάριο Α. Μέρκελ, όπως και με τον Γερμανό Πρόεδρο Φ. Σταϊνμάγερ. Η προηγούμενη (και για πρώτη φορά) συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ έγινε τον Ιούλη στη Τεργέστη, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. Η Μέρκελ χαιρέτισε τότε τη «δέσμευση» της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προχωρήσει αναδιαρθρώσεις και την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ.

Επίσκεψη Ζάεφ στην Τουρκία

Νωρίτερα, την Κυριακή το βράδυ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ βρέθηκε επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας στην Τουρκία, για επαφές με την ηγεσία της χώρας και επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, χτες το βράδυ συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε τις «πολιτικές καλής γειτονίας που ακολουθεί η ΠΓΔΜ» και τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για τα Βαλκάνια και για την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε ευρείες συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μπ. Γιλντιρίμ, με τον οποίο επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες ώστε να διευκολύνουν την παραπέρα οικονομική συνεργασία και τις εμπορικές συναλλαγές.

Σε αυτό το φόντο, ο Ζάεφ τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι σημαντικές για τη χώρα του και ότι η Τουρκία είναι ο έκτος μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ. «Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε συνθήκες για μεγαλύτερες επενδύσεις, καθώς υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμα: «Αναμένουμε πρόοδο στην ενσωμάτωσή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αυτόν το χρόνο, και αυτό περιμένουμε να έχει αντίκτυπο και στην αύξηση των επενδύσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι η χώρα του στηρίζει την ΠΓΔΜ σε αυτόν τον στρατηγικό της στόχο.

Αλλωστε, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», ο Ζάεφ χαρακτήρισε την Τουρκία «έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της "Μακεδονίας"» και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων στη χώρα του. «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της "Μακεδονίας" στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η Αγκυρα «προωθεί ενεργά» την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Να καταγραφεί ότι ο Ζάεφ είχε συναντήσεις και με Τούρκους επιχειρηματίες, π.χ. στελέχη της τουρκικής «Tepe Akfen Ventures» (TAV), που το 2008 υπέγραψε 20ετές συμβόλαιο με την τότε σκοπιανή κυβέρνηση για τη διαχείριση των δύο αεροδρομίων της ΠΓΔΜ, των Σκοπίων και της Οχρίδας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι «επενδύσεις» ύψους 45 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να κάνει ο τουρκικός όμιλος στην ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, μίλησε και σε επιχειρηματική συνάντηση που οργάνωσε η Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας.

«Μόνο οι λεπτομέρειες απομένουν»

Να καταγραφεί ότι την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε στις ΗΠΑ για επαφές με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ.

Μέλος της αντιπροσωπείας και στέλεχος του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος DUI, ο Α. Γκρούμπι, δήλωνε σχετικά στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ότι είχαν «επιτυχημένες» συναντήσεις με στελέχη του Κογκρέσου και της κυβέρνησης.

«Σε όλες τις συναντήσεις οι συνομιλητές μας εξέφρασαν την ισχυρή τους υποστήριξη για τις ευρωατλαντικές προοπτικές της "Μακεδονίας". Εχω ξαφνιαστεί ευχάριστα από την αισιοδοξία που επικρατεί εδώ σχετικά με τη διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος και την υποψηφιότητα της "Μακεδονίας" για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ», είπε ο Γκρούμπι και πρόσθεσε: «Η υποστήριξη έρχεται από παντού, από το ΥΠΕΞ, από τον Λευκό Οίκο, και από το Πεντάγωνο. Εξ ου και η "Μακεδονία" πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό όλα τα ανοιχτά ζητήματα με τους γείτονες της για να διασφαλίσει το μέλλον της στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς. Αυτή είναι η χρονιά μας και μπορούμε να το πετύχουμε».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΜΙΑ, ο Γκρούμπι διαβεβαιώνει ότι η διαφωνία για το όνομα έχει ήδη διευθετηθεί και το μόνο που μένει είναι να καταλήξουν στις λεπτομέρειες ώστε να κάνουν τη συμφωνία με την Ελλάδα μια αξιοπρεπή συμβιβαστική συμφωνία και για τις δύο πλευρές.

Παρέμβαση Μόσχας

Αξίζει να σημειωθεί και η παρέμβαση του Ρώσου πρέσβη στην ΠΓΔΜ, Ο. Σέρμπακ, που σε δηλώσεις του από την πόλη Μπίτολα είπε ότι ο διάλογος ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Ρωσία χαρακτηρίζεται από τη «σταθερή εταιρική σχέση» και τη «φιλία εδώ και πολλούς αιώνες». Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θέλει να δει τη συνεργασία της με την ΠΓΔΜ να προχωρά περαιτέρω «σε όλους τους τομείς». «Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε αυτό το δρόμο τόσο, όσο είναι και η "Μακεδονία" προετοιμασμένη να προχωρήσει», πρόσθεσε.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κοσμοπολίτες και εθνικιστές κρύβουν το «δάσος» των σχεδιασμών ΝΑΤΟ και ΕΕ

Τοποθέτηση του Γ. Δελή, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο στην συνεδρίαση για το θέμα της ΠΓΔΜ

Στο γνωστό μοτίβο της μονόπλευρης αντιπαράθεσης για το ονοματολογικό, που αποσιωπά την ουσία του ζητήματος, τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και την εμπλοκή της χώρας σε αυτά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κινήθηκε η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που έγινε χτες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Από τη μια ο κοσμοπολιτισμός, στον οποίο έχει αναλάβει ενεργό ρόλο και διαπρέπει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, αλλά και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο και, από την άλλη, δυνάμεις όπως η ΝΔ, που ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού και βέβαια η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αντιπαρατέθηκαν για το αν ο δήμος και ο δήμαρχος ασκούν εξωτερική πολιτική, αν ήταν μεγάλα ή όχι τα συλλαλητήρια που έγιναν, για το αν θα εκδοθεί ψήφισμα κ.ο.κ.

Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κάνει τις διαπραγματεύσεις» και ότι «δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα». Εσπευσε να δώσει και μια οικονομική διάσταση, λέγοντας ότι «ένα εκατ. Σκοπιανοί έρχονται κάθε χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα, για να ψωνίσουν, να διασκεδάσουν, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι το όνειρό τους».

Ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι «ως θεσμός, έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να αφουγκραστούμε, αλλά και να σεβαστούμε το εθνικό συναίσθημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «η σημερινή πορεία των βαλκανικών χωρών προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ συνυπάρχει με αμφισβητήσεις συνόρων και μεγαλοϊδεατικές βλέψεις από αυτές».

Τόνισε ότι «το "δέντρο" του ονόματος της γειτονικής χώρας κρύβει το "δάσος" των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Και εξήγησε ότι «κοσμοπολίτες και εθνικιστές, προκειμένου να μη φανεί αυτή τους η συμφωνία με το επικίνδυνο σκηνικό που στήνεται στην περιοχή κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, αποπροσανατολίζουν και αναγορεύουν σε κύριο ζήτημα το όνομα και τα βαφτίσια της γειτονικής χώρας, βάζοντας ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές στο λαό».

Κάλεσε το λαό να μην ξεγελαστεί. «Να απομονώσει όλες εκείνες τις εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τη δικαιολογημένη ανησυχία του και να μη δοκιμάσει το δηλητήριο της πατριδοκαπηλίας και του εθνικισμού που του σερβίρουν.

Αλλά και να μην ξεγελαστεί από τον δίδυμο αδερφό του, τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, που έχει αναλάβει την "εργολαβία" για τις δουλειές των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ως "μεντεσές", όπως την χαρακτήρισε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο αγώνας του λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δεν ξεχωρίζει από τον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά του και τελικά είναι πάντα ο συνεχής αγώνας ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα και την εξουσία του κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ