ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Κουρνιαχτός σκανδαλολογίας στην υπηρεσία διαφόρων σκοπιμοτήτων

Τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση «Novartis» πρότεινε ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χτες, «ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων... ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες», όπως ανέφερε.

Κραδαίνοντας τη «ρομφαία» της κάθαρσης, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του ότι πρόθεσή τους είναι η αξιοποίηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ως «πλυντηρίου» των πραγματικών αιτιών της κρίσης και των συνεπειών που είχε στο λαό, για να δοθεί άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και για να επισπευστούν διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα ικανές να «φρεσκάρουν» την ικανότητά του να χειραγωγεί το λαό στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Ετσι, η βάση του σκανδάλου, που είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, την οποία υπηρετεί με συνέπεια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συγκαλύφτηκε πίσω από κραυγές και κατηγορίες εναντίον του «παλιού πολιτικού συστήματος», «ηθικής παρακμής» και πάει λέγοντας.

«Η χώρα κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος (...) Κατέληξε εκεί που κατέληξε εξαιτίας και της ηθικής παρακμής και του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος (...) Μόνο για την υπόθεση της "Novartis" (...) η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο φτάνει στα 23 δισ. Ενα μνημόνιο δηλαδή σχεδόν (...) Γιατί αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως τελικά να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Για να αναλάβει στη συνέχεια την «πατριωτική και εθνική ευθύνη», όπως είπε, «να σταματήσει αυτό το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος», αλλά και της αποκατάστασης της «εμπιστοσύνης» του λαού «απέναντι στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και την πολιτική».

Μάλιστα, επιχείρησε και έναν προκλητικό εξωραϊσμό της κυβέρνησής του, ισχυριζόμενος - την ώρα που νομοθετεί το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα - ότι «είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δικαιώσουμε τις θυσίες της κοινωνίας, θυσίες τεράστιες, που έγιναν ακόμη μεγαλύτερες, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να πλουτίσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τη «Novartis», αν και το προηγούμενο της «Siemens» δείχνει το αντίθετο.

Κατά τα αναμενόμενα, ο Αλ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους απέναντι στη ΝΔ, καταγγέλλοντάς την για επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και συλλήβδην της ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «έχει χάσει πλέον τον έλεγχο και είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του».

Εποπτεία και μετά το τέλος του προγράμματος

Αναφερόμενος στα της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την προσήλωσή του στον «στρατηγικό σχεδιασμό» της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» για λογαριασμό του κεφαλαίου. Με «δείκτη» των αντιλαϊκών επιδόσεων την «προ ημερών επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρήματος» - με «εγγυητική επιστολή» τα ατελείωτα αντιλαϊκά μέτρα που έχει συμφωνήσει για πολλά ακόμα χρόνια - είπε πως στη βάση που διαμορφώνουν αυτές οι επιδόσεις θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για τους όρους ρύθμισης του χρέους και εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα.

Παράλληλα, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το μάρμαρο, όταν ανέφερε πως στο «μεταμνημονιακό καθεστώς» «η όποια εποπτεία θα είναι αντίστοιχη της εποπτείας που υφίσταται ήδη στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν τελειώσει προγράμματα στήριξης (...) θα γίνεται στη βάση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου του δικού μας, αυτού που εμείς θα προετοιμάσουμε και θα προτείνουμε, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης».

Ευθύνη για τις διευθετήσεις στα Βαλκάνια

Σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις που «τρέχουν» με την ΠΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας τις εστίασε στο ονοματολογικό, ενώ τις απέσπασε από το ευρωατλαντικό πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγονται, κρύβοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το λαό από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αναδεικνύεται στον καλύτερο «ντίλερ» των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Δήλωσε αποφασισμένος «να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που κόστισε στη χώρα οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά, με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη», ενώ απευθυνόμενος σε όσους πήραν μέρος στα συλλαλητήρια διερωτήθηκε ποιο ήταν το μήνυμά τους. «Είναι το μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα, που είναι ανοιχτό από το 1992; Αν είναι αυτό το μήνυμα, είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. 'Η μήπως το μήνυμα είναι, όπως είπαν και πολλοί εκ των ομιλητών, μη δώσετε το όνομα "Μακεδονία"; Αν αυτό είναι το αίτημα, δεν είναι να κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό, γιατί πριν κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό, πρέπει να πούμε την αλήθεια. Οτι είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Κι αυτό γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε και κάθε άλλη μετά το '92 δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα, να δώσει κανένα όνομα. Πολύ απλά γιατί το όνομα "Μακεδονία" η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε.

Οπως είπε, ζητούμενο είναι να πειστούν «οι γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο "Μακεδονία" δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την ελληνική Μακεδονία (...) να τους πείσει η κυβέρνηση να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, υποστήριξε πως «έχουμε κάνει ήδη πολλά βήματα», ενώ κατηγορώντας τη ΝΔ για τη στάση της ανέφερε ότι κάποιοι έσπευσαν «να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευτούν την κάλυψή τους και τη συγκάλυψη των πρακτικών και των επιλογών τους».

Η διαδικασία για τη σύσταση της Προανακριτικής

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης «Novartis». Ακολούθησε έκτακτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που αποφάσισε η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια να είναι διήμερη και να γίνει την Τρίτη και Τετάρτη (20/2 και 21/2).

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, παθητικής δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, δηλαδή ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για τα οποία κατηγορούνται 10 πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Στην πρόταση αναφέρεται ότι το αδίκημα της απιστίας, που περιέχεται στη δικογραφία, έχει παραγραφεί.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ, και ο Θοδωρής Λιάππης, δημοτικός σύμβουλος.

Στη συνάντηση ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις θέσεις του σχετικά με την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού της κυβέρνησης και αφορούν τα αντισταθμιστικά οφέλη που αναλογούν στους δήμους της περιοχής. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που αφορούν στη δημιουργία ενός μεγάλου πολυθεματικού πάρκου το οποίο θα καλύπτει ανάγκες για δωρεάν άθληση, ψυχαγωγία και πολιτιστική δραστηριότητα για τους νέους, τους εργαζόμενους. Να παραμείνει όλος ο χώρος του Ελληνικού, η παραλία, το αεροδρόμιο, η πρώην αμερικανική βάση δημόσια περιουσία και το Δημόσιο να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του πάρκου. Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε στον δήμαρχο ότι συμμερίζεται το αίτημα των φορέων της περιοχής, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το πρόβλημα της μετεγκατάστασής τους, πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει από την υλοποίηση της επένδυσης.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε χτες ξανά στον Αλ. Τσίπρα για «εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης (...) της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της "Novartis"». Επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για «όλα στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες». Χαρακτήρισε δε «αδιανόητο να γνωρίζει η κυβέρνηση ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι που σπιλώνουν στοχευμένα ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς και να αρνείται ο κ. Τσίπρας να καταθέσουν επώνυμα στη Βουλή τους ισχυρισμούς τους».

Να σημειωθεί ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε διαγράψει τον Ευ. Αντώναρο, κυβερνητικό εκπρόσωπο επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, κατηγορώντας τον για «προσωπικά παιχνίδια», σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις οποίες έβαλλε κατά του Α. Γεωργιάδη.

Η διαγραφή του, την εγκυρότητα της οποίας αμφισβητεί ο Ευ. Αντώναρος, έδωσε αφορμή για σχόλια και εκτιμήσεις αν ο διαγραφείς απηχεί ή όχι απόψεις του ίδιου του Καραμανλή, όπως και για το τι σηματοδοτούν τέτοιες κινήσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συγκαλέσει αύριο την ΚΟ της ΝΔ.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση διακηρύσσουν ότι ψηφίζουν «ναι» στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, «για να αποκαλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989».

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ανακοίνωση για «Novartis»

Ανακοίνωση με αφορμή την υπόθεση «Novartis» εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία σημειώνει ότι «η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος».

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει ότι τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τη διερεύνηση της υπόθεσης «Novartis» εντείνεται διαρκώς η πολιτική σύγκρουση, με επίκεντρο της αντιπαράθεσης τη δικαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε και την αξιοπιστία ή μη των μαρτυρικών καταθέσεων.

Σημειώνει επίσης ότι οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους περιφρουρώντας με τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «αυτονόητη είναι σε ένα κράτος Δικαίου η απαίτηση όλων για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με την απαρέγκλιτη βεβαίως τήρηση των θεσπισμένων δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΚΚΕ δεν δίνει άλλοθι σε αποπροσανατολισμό και αντιλαϊκές πολιτικές

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, πολύ περισσότερο να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, λέγοντας ότι η αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων είναι απλά και μόνο η διαφθορά και κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και όχι ένα σύστημα, μια συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική, που έχουν στο DNA τους το κυνήγι του κέρδους, όλα αυτά δηλαδή τα οποία υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη συνέπεια.

Είναι καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση "Novartis" και θα συμβάλει - όσο περνάει απ' το χέρι του - για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org