ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αεροπορική τραγωδία με 71 νεκρούς

Συνεργεία στην περιοχή όπου συνέβη η αεροπορική τραγωδία

AP

Συνεργεία στην περιοχή όπου συνέβη η αεροπορική τραγωδία
Στο πένθος έχει βυθίσει δεκάδες οικογένειες στη Ρωσία η αεροπορική τραγωδία που συνέβη την Κυριακή το μεσημέρι. Το αεροσκάφος τύπου «Αντόνοφ 148», με 6μελές πλήρωμα και 65 επιβαίνοντες (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά), που εκτελούσε την πτήση Μόσχα - Ορσκ, συνετρίβη σε περιοχή 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας, μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο, όταν και χάθηκε από τα ραντάρ. Και οι 71 άνθρωποι είναι νεκροί, αφού από την ισχυρή πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος, σε αγροτική περιοχή σκεπασμένη με χιόνι έξω από το χωριό Στεπανόφσκογιε στην περιοχή Ραμενσκί, στα περίχωρα της Μόσχας, τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, κατά την πτώση το αεροπλάνο φαίνεται ότι ένα λεπτό πριν από τη συντριβή έκανε «βουτιά» από τα 6.200 πόδια στα 3.200.

Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στην περιοχή έχουν πολύ δύσκολο έργο, αφού περισυλλέγουν ανθρώπινα μέλη που αργότερα θα αναγνωριστούν μέσω DNA.

Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τα δύο «κουτιά», ο καταγραφέας των δεδομένων πτήσης και αυτός των συνομιλιών στο πιλοτήριο, που παρότι είναι αρκετά χτυπημένα, αναμένεται να «φωτίσουν» τις αιτίες της τραγωδίας. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα: Του τεχνικού προβλήματος, του ανθρώπινου λάθους και, χωρίς να δηλώνεται επίσημα, της εσκεμμένης ενέργειας, με υπαινιγμούς για δολιοφθορά και πιθανή «τρομοκρατική ενέργεια». Ωστόσο οι Αρχές διέψευσαν την αρχική πληροφορία ότι υπήρξε έκκρηξη και φωτιά πριν από την πρόσκρουση.

Η αεροπορική εταιρεία «Saratov Airlines» ανήκε στη δύναμη της «Αεροφλότ» έως την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ, όπως και πολλές τοπικές εταιρείες, και μετέπειτα πέρασε σε ιδιωτικά χέρια. Εχει στόλο 12 αεροσκαφών και εκτελεί κυρίως τοπικές πτήσεις και ορισμένες πτήσεις τσάρτερ στο εξωτερικό με χαμηλό κόστος, ενώ το 2015 της επιβλήθηκαν κυρώσεις και απαγόρευση πτήσεων εκτός Ρωσίας, για προβλήματα κατά τον έλεγχο στην τεχνική βάση. Οκτώ μήνες αργότερα, επιτράπηκαν και πάλι οι διεθνείς πτήσεις. Το συγκεκριμένο μεσαίου τύπου αεροσκάφος ήταν 7 ετών, ενώ η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι είχε περάσει όλους τους τεχνικούς ελέγχους χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απελάθηκε ο Σαακασβίλι

Η σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία και μια χαρακτηριστική έκφρασή της - η κόντρα μεταξύ του μεγαλοκαπιταλιστή Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, και του Μιχαήλ Σαακασβίλι - είχε χτες ένα ακόμα επεισόδιο, με την απέλαση του τελευταίου από τη χώρα και τη μεταφορά του στην Πολωνία, από την οποία είχε την τελευταία φορά εισέλθει παράνομα το Σεπτέμβρη του 2017, με ομάδα ενόπλων. Θυμίζουμε ότι ο Σαακασβίλι ήταν Πρόεδρος της Γεωργίας (2004 - 2013), σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, που είχε διαφύγει από τη χώρα του διωκόμενος για σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Επανεμφανίστηκε - μετά από διαμονή στις ΗΠΑ - ως διώκτης της διαφθοράς και διορίστηκε το 2015 στη διοίκηση της Οδησσού στην Ουκρανία από τον φίλο του, Ποροσένκο. Παραιτήθηκε το 2016, ισχυριζόμενος ότι «αντιμετώπισε δυσκολίες στο έργο του», έχασε την ουκρανική υπηκοότητα που του είχε δοθεί και τελικά ίδρυσε δικό του κόμμα, το «Κίνημα Νέων Δυνάμεων», με εξαγγελίες περί «αλλαγής της πολιτικής τάξης στην Ουκρανία». Ετσι κορυφώθηκε η κόντρα των δύο ανδρών, άρχισε το κυνηγητό του με διάφορα επεισόδια, όπως το τελευταίο στις 11/12/17, που επιχειρήθηκε να συλληφθεί αλλά κατάφερε να διαφύγει. Χτες, άνδρες της υπηρεσίας συνόρων τον συνέλαβαν, τον μετέφεραν στο αεροδρόμιο και τον απέλασαν στην Πολωνία.

Ο Σαακασβίλι είχε τη στήριξη και άλλων αστών πολιτικών που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τον Ποροσένκο, όπως η Γιούλια Τιμοσένκο, η γνωστή ως «βασίλισσα του αερίου», που πρωτοστάτησε στην καταλήστευση του τομέα του φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έγινε Πρόεδρος της χώρας και στη συνέχεια διώχτηκε για σκάνδαλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ της Λευκορωσίας, για τη σύγκρουση στις ανατολικές περιοχές (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών (όρος παραπλανητικός αφού είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν σε σύνδεση με τη Ρωσία). Σε αυτό το διάστημα, η συμφωνία έχει μείνει στα χαρτιά, κυρίως με ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης, και συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις. Αυτό που δεν αλλάζει είναι όλες οι αιτίες της πεντάχρονης σύγκρουσης στην Ουκρανία, που πληρώνει με το αίμα του ο ουκρανικός λαός. Τέτοιες αιτίες είναι η επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου από τους αστούς, που οδήγησε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης Γιανουκόβιτς από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η σύγκρουση αυτών με την καπιταλιστική Ρωσία είναι η δεύτερη αιτία, που αφορά τον έλεγχο αγορών, του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, των αγωγών μεταφοράς του και σφαίρες επιρροής. Πάντως, για την «εφαρμογή» της συμφωνίας του Μινσκ, που έχει την έγκριση των κυβερνήσεων του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία), εκπρόσωποι αυτών των χωρών έχει ανακοινωθεί ότι θα συζητήσουν μέσα στη βδομάδα στη «Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κατά των προσπαθειών των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας «Total», Πατρίκ Πουγιάν. Μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να την τηρήσει, με το επιχείρημα ότι οι επενδύσεις πετρελαίου και αερίου «θα βοηθήσουν το έργο των μεταρρυθμιστών» στην Τεχεράνη. Ως γνωστόν, το 2017, η «Total» υπέγραψε συμφωνία με την ιρανική κυβέρνηση για να αναπτύξει ένα μεγάλο μέρος του τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «South Pars», με αρχική επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «εμπιστεύεται πλήρως» τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, στρατηγό ε.α. Τζον Κέλι, και δεν αναζητεί αντικαταστάτη, διαψεύδοντας τις φήμες για πιθανή αντικατάστασή του το επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε σε σχετικό ρεπορτάζ ότι η κυβέρνηση Τραμπ μελετά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) για να εξοικονομήσει χρήματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να πάρει μόνη της μία τέτοια απόφαση, καθώς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον διαχειρίζονται από κοινού η NASA με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Με το εθνικό βραβείο λογοτεχνίας του Ισραήλ, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας, ανακοινώθηκε χτες πως θα τιμηθεί ο 64χρονος Ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν, που επικρίνει απερίφραστα την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εξασφαλίσει πάνω από 4.400 θέσεις εργασίας του κατασκευαστικού μεγαθήριου «Carillion», που πτώχευσε τον περασμένο μήνα, μεταφέροντας συμβόλαια σε νέους παρόχους. Η «Carillion», που απασχολεί 43.000 άτομα, παρέχοντας υπηρεσίες στους τομείς της Αμυνας, της Εκπαίδευσης, της Υγείας και των μεταφορών, κατέρρευσε στις 15 Γενάρη, όταν οι τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότησή της. Παράλληλα, χτες έκλεισε το αεροδρόμιο Σίτι του Λονδίνου για ένα 24ωρο, έπειτα από τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κοντά στον ποταμό Τάμεση, με αποτέλεσμα τη ματαίωση πτήσεων για 16.000 επιβάτες.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Τουλάχιστον μια γυναίκα σκοτώθηκε και 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες από σύγκρουση δυο τρένων στην Αυστρία. Η σύγκρουση έγινε στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής Στάιερμαρκ και τα αίτιά της διερευνώνται.

ΙΤΑΛΙΑ
Αφορμή αντιλαϊκής αντιπαράθεσης το Μεταναστευτικό

ΡΩΜΗ.--

Το Μεταναστευτικό παραμένει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα στην Ιταλία (οι βουλευτικές εκλογές είναι στις 4 Μάρτη), με πολλές δυνάμεις να ενισχύουν την ξενοφοβία, προσπαθώντας και έτσι να αποπροσανατολίσουν από τις αληθινές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων.

Το Σάββατο έγινε στην πόλη Ματσεράτα πορεία με αντιφασιστικά συνθήματα, στον απόηχο της πρόσφατης ρατσιστικής επίθεσης που δέχτηκαν Αφρικανοί μετανάστες, αλλά και της δολοφονίας μιας 18χρονης (με τη συμμετοχή και ενός Νιγηριανού), που πολλοί αξιοποίησαν για να κατηγορήσουν σωρηδόν τους αλλοδαπούς.

Στο κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργούν σχεδιασμένα πολλές μερίδες της αστικής τάξης, έχουν εμφανιστεί και δυνάμεις όπως τα αντιδραστικά «Αδέλφια της Ιταλίας», που δραστηριοποιούνται με συνθήματα όπως «Πρώτα οι Ιταλοί», ασκούν κριτική στην ΕΕ (όπως βέβαια και τα περισσότερα αστικά κόμματα, παζαρεύοντας τους όρους των συνεργασιών του κεφαλαίου). Η ηγέτιδα των «Αδελφιών», 41χρονη Τζιόρτζια Μελόνι, σημειώνει ότι «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει να ρυθμιστεί» και τάσσεται κατά της παραχώρησης ιθαγένειας σε παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς.

Τα «Αδέλφια» εμφανίζονται έτοιμα να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη «Λίγκα του Βορρά» (του Μ. Σαλβίνι) και τη «Φόρτσα Ιτάλια» (του Σ. Μπερλουσκόνι), αν και υπάρχουν αρκετές διαφωνίες, κυρίως ως προς το βαθμό και τον τρόπο «αυτονόμησης» από τη λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ