ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Τουρκικές προκλήσεις στο φόντο οξυνόμενων ανταγωνισμών

Παρενοχλήσεις του γεωτρύπανου «Saipem», με την Αγκυρα να χαρακτηρίζει «μονομερείς ενέργειες» τις έρευνες υδρογονανθράκων

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ
Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΡΩΜΗ - ΑΘΗΝΑ.--

Την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης όξυνσης ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών καταγράφουν οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως επιβεβαιώνουν και οι παρενοχλήσεις που δέχτηκε το πλοίο - γεωτρύπανο «Saipem 12000» από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ελληνοκυπριακά και διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τουλάχιστον τρία πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κάλεσαν τον κυβερνήτη του «Saipem» να αποχωρήσει από την περιοχή, με το σκεπτικό ότι βρισκόταν σε ξένα χωρικά ύδατα. Τα πλοία είναι στη συγκεκριμένη περιοχή στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, για την οποία η Τουρκία είχε εκδώσει παράνομη «Navtex» από την προηγούμενη βδομάδα.

Μέχρι και χτες, το «Saipem» παρέμενε στην περιοχή, αν και είχε σταματήσει να πλέει προς την προγραμματισμένη πορεία του, σε συνεννόηση με Ρώμη και Λευκωσία. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα το γεωτρύπανο ολοκλήρωσε έρευνες στο στόχο «Καλυψώ» του «οικοπέδου 6» της κυπριακής ΑΟΖ (νοτιοανατολικά του νησιού), για λογαριασμό της κοινοπραξίας ENI - «Total». Η ΕΝΙ σε ανακοίνωσή της μίλησε για «υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου». Αν και η αξιολόγηση των ευρημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, είναι σαφές ότι οι ενεργειακοί και ευρύτεροι επενδυτικοί σχεδιασμοί θα «ανάψουν» ακόμα περισσότερο τις κόντρες που μαίνονται σε ένα σταυροδρόμι κρίσιμο για τις ισορροπίες σε τρεις ηπείρους.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, που ιεραρχεί την Ανατολική Μεσόγειο ψηλά όσον αφορά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς και έχει ανακοινώσει και δικές της έρευνες - γεωτρήσεις στην περιοχή.

Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), η Τουρκία διαμήνυσε ξανά ετοιμότητα «να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας», αλλά και «να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, μαζί με την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"», αποδίδοντας ευθύνες για «κάθε εξέλιξη» στην «ελληνοκυπριακή πλευρά», που «επιμένει να ενεργεί ως μόνος ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζοντας μονομερείς δραστηριότητες με τους υδρογονάνθρακες».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «αυτή η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς, που ανεύθυνα δεν αποφεύγει να υπονομεύσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί στην πραγματικότητα το βασικό λόγο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του Κυπριακού». Τέλος, η Αγκυρα υπογραμμίζει «με έμφαση την προσδοκία μας εταιρείες που είναι επικεντρωμένες σε τρίτες χώρες να απόσχουν από την υποστήριξη - μέσω συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση στον τομέα των υδρογονανθράκων - αυτής της μη εποικοδομητικής ελληνοκυπριακής συμπεριφοράς...».

Αντιδράσεις σε Λευκωσία και Ρώμη

Από τη μεριά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε την Κυριακή ότι «προσπαθούμε με κάθε τρόπο, διατηρώντας την ψυχραιμία και προς αποφυγή της όποιας κρίσης, να προβαίνουμε σε τέτοια διπλωματικά μέτρα ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Συμπλήρωσε ότι «οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας όχι μόνο δεν βοηθούν εις την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αλλά και ποσώς δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Στη Ρώμη, όπου βρίσκεται και η έδρα του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την υπόθεση «στο ανώτατο επίπεδο» και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ιταλικές πρεσβείες σε Τουρκία και Κύπρο, λαμβάνοντας «όλα τα πιθανά διπλωματικά βήματα για την επίλυση του ζητήματος». Το πρακτορείο ANSA μετέδωσε, πάντως, ότι η Αγκυρα εξέφρασε την ενόχλησή της για τη συνεργασία ΕΝΙ - Λευκωσίας και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στη Ρώμη.

Επίσης, εκπρόσωπος της ΕΝΙ, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαίωσε ότι το σκάφος «Saipem 12000» αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μεταφοράς σε μία νέα τοποθεσία, «αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μη συνεχίσει, γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού». Το σκάφος, πρόσθεσε, «εκτέλεσε, σοφά πράττοντας, τις διαταγές και θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης».

Ανακοίνωσε εξέδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Τουρκία «να απόσχει από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ» και χαιρέτισε «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα απόσχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους - μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ, επίσης, τονίζει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες έρευνες κατά στελεχών του HDP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Εισαγγελία της Αγκυρας διέταξε νέα έρευνα κατά κεντρικών στελεχών του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στο πλαίσιο και της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που συνεχίζεται στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, η έρευνα διατάχθηκε κατά της Πέρβιν Μπούλνταν, που το Σαββατοκύριακο εκλέχτηκε και επίσημα νέα συμπρόεδρος του HDP, αλλά και του βουλευτή Σίρι Σουρέγια. Οι δυο τους διώκονται εξαιτίας δηλώσεών τους κατά της στρατιωτικής επιχείρησης που συνεχίζεται στη βόρεια Συρία (Αφρίν). Το «Αναντολού» μετέδωσε ότι Μπούλνταν και Οντερ διώκονται για «τρομοκρατική προπαγάνδα», «προτροπή σε μίσος και εχθρότητα» και «εκθειασμό εγκλημάτων και εγκληματιών». Από την έναρξη της νέας τουρκικής επέμβασης έχουν γίνει πάνω από 660 συλλήψεις ατόμων που διαφώνησαν με την επιχείρηση, με τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα συμπεριέλαβε στις λίστες όσων διώκονται ως καταζητούμενοι τρομοκράτες και τον πρώην ηγέτη του κουρδικού κόμματος (στη Συρία) PYD Σαλίχ Μουσλίμ.

Χτες επίσης ολοκληρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι διήμερες εργασίες της 2ης Τουρκο-αφρικανικής υπουργικής επιθεωρητικής Συνδιάσκεψης (με τη συμμετοχή υπουργών των μελών της Αφρικανικής Ενωσης). Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, στη συνάντηση θα εξετάζονταν βήματα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ενόψει και της 3ης Συνόδου Κορυφής Αφρικής - Τουρκίας. Σημειωνόταν πως από το 2008 η Τουρκία έχει ανακηρυχτεί «στρατηγικός εταίρος» της Αφρικανικής Ενωσης και οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ενωση έχουν μακροπρόθεσμη ορμή.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επίσκεψη Αυστριακού αντικαγκελάριου

ΒΙΕΝΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Διορθωτικές» δηλώσεις εκ του ασφαλούς περί των σερβικών δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και για τις «λάθος» πιέσεις που ασκούνται στη Σερβία, προκειμένου να αναγνωρίσει το προτεκτοράτο, προτού ενταχθεί στην ΕΕ, έκανε το τελευταίο 48ωρο ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού «Κόμματος των Ελευθέρων» Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Σερβία.

Την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, η εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου δημοσίευσε συνέντευξη του Αυστριακού αντικαγκελάριου, στην οποία δήλωνε ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι αναμφισβήτητα μέρος της Σερβίας». Ωστόσο, αυτό το διόρθωσε, ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του αντικαγκελάριου στη Βιέννη, ενώ και ο ίδιος εμφανίστηκε χτες πιο προσεκτικός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιβιτσα Ντάσιτς. Είπε, έτσι, ότι είχε διαφωνήσει με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Αυστρία, ότι αυτό είναι μία απόφαση «που δεν μπορεί να αλλάξει, όπως ότι η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κόσσοβο ως τμήμα της Σερβίας, στο πνεύμα του Ψηφίσματος 1.244 του ΟΗΕ».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει «μόνο η Σερβία» και ότι οι πιέσεις που ασκούνται για αυτό το ζήτημα στο Βελιγράδι είναι λάθος. Τόνισε ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσουν μονομερείς λύσεις» και εξέφρασε την ελπίδα για «συμβιβασμό» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ντάσιτς ευχαρίστησε τον Στράχε επειδή «δεν άλλαξε τη θέση του ως προς το Κόσσοβο από τότε που μετέχει ως μέλος στην αυστριακή κυβέρνηση», προσθέτοντας πως οι Σέρβοι «αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν». Αίσθηση προκάλεσε πάντως χτες η αντίδραση του Γερμανού ευρωβουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης και επί σειρά ετών εισηγητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Κόσσοβο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μπερντ Πόσελτ, που απαίτησε... την παραίτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τονίζοντας πως «τέτοιοι άνθρωποι είναι οι Δούρειοι Ιπποι του Πούτιν στην ΕΕ, καθώς η Μόσχα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει πάλι την αυτονομία του Κοσσόβου».

Στην Κροατία ο Βούτσιτς

«Δεν συζητήσαμε το παρελθόν» δήλωσε χτες στο Ζάγκρεμπ ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντησή του με την Κροάτισσα ομόλογό του Κολίντα Γκράμπαρα Κιτάροβιτς, σε μία προσπάθεια να δείξει τη θέλησή του για αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις και την επιθυμία για εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων και διαφιλονικούμενες συνοριακές περιοχές Σερβίας - Κροατίας.

Η Κιτάροβιτς, από την πλευρά της, τόνισε ότι «ατυχώς, οι σχέσεις Σερβίας και Κροατίας βαρύνονται από το παρελθόν», το οποίο «μας εμποδίζει να χαρακτηρίσουμε τις διμερείς σχέσεις ως φιλικές».

Ο Σέρβος Πρόεδρος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που ολοκληρώνει σήμερα, είχε προγραμματίσει να συναντήσει τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς και εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας.

ΚΑΣΜΙΡ
Νέα ένταση μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίθεση ενόπλων ενάντια σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Τζαμού, πρωτεύουσα της ινδικής πολιτείας Τζαμού και Κασμίρ, σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας το θάνατο πέντε στρατιωτών και ενός αμάχου, όπως και τον τραυματισμό ακόμα δέκα ατόμων. Το Νέο Δελχί απέδωσε την επίθεση στην αυτονομιστική οργάνωση «Jaish-e-Mohammad» («Στρατός του Μωάμεθ»), της οποίας τη δράση υποστηρίζει ότι υποθάλπει και το Πακιστάν. Από τη μεριά του, το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ινδικές αρχές για «ανεύθυνες δηλώσεις» και «ανυπόστατους ισχυρισμούς» χωρίς καμία κατάλληλη έρευνα.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει υψηλή, ενώ το Κασμίρ βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των διαφορών τους, που εκτός από εδαφικές, είναι και προέκταση βαθύτερων αντιθέσεων αλλά και ενταγμένες σε ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ