ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εισαγγελέας ζητά από διευθυντή να καταδώσει μαθητές!

Με κλήτευση εισαγγελέα ζητείται από τον διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Χαλκηδόνας να παραδώσει τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν σε κατάληψη που έγινε στο σχολείο, στις 30 Οκτώβρη 2017. Τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης, κατ' απαίτηση της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, κατήγγειλε η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, καταθέτοντας ως Αναφορά τη σχετική ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Η Α' ΕΛΜΕ αναφέρει ότι τη μέρα της κατάληψης υπήρχε κοινή απόφαση των εκπαιδευτικών (Α', Β', Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης), της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, της ΑΣΓΜΕ και μαθητικών συμβουλίων για διενέργεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως αντίστοιχα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Οι μαθητές του σχολείου συμμετείχαν στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη με κατάληψη μιας μέρας, και ειδικότερα της αυλής του σχολείου, καθώς το σχολείο ήταν κλειδωμένο.

Αναφορικά με την κλήτευση του εισαγγελέα, η ΕΛΜΕ σημειώνει ότι «τέτοιες πρακτικές στοχεύουν να καλλιεργήσουν κλίμα εκφοβισμού στην εκπαιδευτική κοινότητα, να εκβιάσουν τους εκπαιδευτικούς να γίνουν καταδότες των μαθητών τους, να κάνουν τους διευθυντές μάνατζερς αδιάφορους για τις όποιες παιδαγωγικές και άλλες συνέπειες προς τους μαθητές τους.

Οι διευθυντές και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί μπορούν να λύνουν τέτοια ζητήματα με παιδαγωγικό τρόπο, μακριά από εισαγγελείς και όργανα καταστολής», τονίζει η ΕΛΜΕ, και ζητά να σταματήσουν άμεσα οι κλητεύσεις διευθυντών από τους εισαγγελείς για ζητήματα καταλήψεων.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Διοργανώνει πανελλαδικό τουρνουά μπάσκετ

Φτιάξε την ομάδα σου και πάρε μέρος στο πανελλαδικό τουρνουά μπάσκετ 3on3 του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), το πρώτο που διοργανώνεται από φοιτητές για φοιτητές! Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ:

«Μέσα από το τουρνουά θέλουμε να δυναμώσει ο αγώνας για δωρεάν, καθολική και αναβαθμισμένη πρόσβαση στον αθλητισμό...

...κόντρα στη λογική ότι η ανάγκη των νέων για αθλητισμό είναι πολυτέλεια και πανάκριβο εμπόρευμα. Σήμερα οι φοιτητές ξοδεύουμε εκατοντάδες ευρώ κάθε χρόνο για να καταφέρουμε να αθληθούμε. Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι ξεπουλιούνται στους ιδιώτες για να βγάζουν κέρδη από την ανάγκη μας στην άθληση, τη βόλτα, την ψυχαγωγία.

...κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων που "κάνουν οικονομία" από το δικαίωμά μας στην άθληση, με αποτέλεσμα να μην ξοδεύουν ούτε μισό ευρώ για τη δημιουργία και επισκευή των απαραίτητων υποδομών. Σήμερα οι ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις και γυμναστήρια που υπάρχουν στις σχολές μας αφήνονται να ρημάζουν. Συνήθως το προσωπικό που υπάρχει δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών.

...κόντρα στην απαξίωση των αθλητικών ομάδων που δημιουργούν με το μεράκι τους φοιτητές, σύλλογοι, νεολαίοι, και δεν στηρίζονται ούτε από το υπουργείο ούτε από τα Ιδρύματα.

Στέλνουμε "στον πάγκο" την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, όσους αποκλείουν τους νέους από το δικαίωμα στην άθληση!

Βάζουμε στο παρκέ τη διεκδίκηση για μαζικό αθλητισμό της νεολαίας. Διεκδικούμε:

  • Να ανοίξουν, να ανακαινιστούν και να είναι δωρεάν όλοι οι υπάρχοντες χώροι άθλησης που έχουν στην ευθύνη τους τα Ιδρύματα (γυμναστήρια, γήπεδα, πισίνες κ.ά.).
  • Πρόσβαση όλων των φοιτητών στους χώρους άθλησης μόνο με την επίδειξη του πάσο.
  • Πρόσληψη γυμναστών, δασκάλων χορού, μουσικής και άλλου κατάλληλου προσωπικού για τη στήριξη των ομάδων αθλητισμού και πολιτισμού που υπάρχουν στο πλαίσιο των συλλόγων.
  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλου του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων.
  • Παραχώρηση ειδικών χώρων μέσα στο Πανεπιστήμιο για τη στέγαση των πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων.

Σε αυτό το τουρνουά "παίζουνε μπάλα" οι δικές μας ανάγκες!

Καλούμε κάθε φοιτητή να φτιάξει την ομάδα του και να δηλώσει συμμετοχή!

Καλούμε τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Ετών και τις Επιτροπές Αγώνα να πάρουν πρωτοβουλίες για να αναδειχθεί η ανάγκη για μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Να συνδεθεί ο αγώνας αυτός με τον αγώνα για δωρεάν σπουδές και δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την Παιδεία και τον αθλητισμό σε εμπόρευμα, που στερεί στους νέους τον ελεύθερο χρόνο και την ικανοποίηση βασικών αναγκών.

Το τουρνουά θα ξεκινήσει το Μάρτη σε κάθε πόλη και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν! Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχές και να ζητήσουν πληροφορίες στα τραπεζάκια του ΜΑΣ στις σχολές.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν».

ΜΕΝΙΔΙ - ΦΥΛΗ
Ιδιαίτερα οξυμένα τα προβλήματα στα σχολεία

Ιδιαίτερα οξυμένα παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής του Μενιδίου και της Φυλής. Μερικά από τα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς είναι η έλλειψη υποδομών και η υποστελέχωση των σχολείων, που σε συνδυασμό με την ανεργία, την παραβατικότητα, την υγειονομική βόμβα της χωματερής, την έλλειψη χώρων άθλησης και αναψυχής, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Φορείς και σωματεία της περιοχής έχουν προχωρήσει κατ' επανάληψη σε κινητοποιήσεις, ενώ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια απάντηση. Ορισμένα από αυτά είναι: Η λειτουργία μόλις 4 Τμημάτων Υποδοχής σε δημοτικά σχολεία. Σχολεία που στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ και κοντέινερ που χρειάζονται επισκευές και βάζουν νερό με την πρώτη βροχή, σε χώρους όπου λειτουργούσαν μαγαζιά, που δεν διαθέτουν ασφαλές προαύλιο, αίθουσες εκδηλώσεων. Προβλήματα θέρμανσης. Σχολεία που έχουν ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να καταργούνται αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστικής, ειδικοτήτων, να λειτουργούν τάξεις σε ακατάλληλους χώρους (υπόγεια, αποθήκες, καυστήρες, αίθουσα μέσα σε άλλη αίθουσα)... Ακόμα, οι φορείς και τα σωματεία έχουν ζητήσει μέτρα για την προστασία των σχολείων με μόνιμους φύλακες σε 24ωρη βάση, με επαρκή φωτισμό και άλλα απαραίτητα μέτρα, αντισεισμικό έλεγχο και άμεσα μέτρα για σχολεία ακατάλληλα από παλιότερους σεισμούς, άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, αναβάθμιση του συγκοινωνιακού δικτύου με πύκνωση δρομολογίων ιδιαίτερα προς και από τα σχολεία, κατασκευή σύγχρονων δημόσιων υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για τα οξυμένα προβλήματα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, το οποίο αποτελεί ίσως μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις.

Στην Ερώτηση, στην οποία δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση, αναφέρεται:

«Επαναφέρουμε το θέμα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μια σειρά σχολεία των δήμων Αχαρνών και Φυλής και συγκεκριμένα το 18ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα.

Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών στεγάζεται από το 1989 σε αίθουσες προκάτ, στων οποίων μάλιστα τα τοιχώματα με το πέρασμα του χρόνου έχουν εμφανίσει διάφορες ρωγμές, με αποτέλεσμα με την πρώτη βροχή να στάζουν νερό. Γίνεται αντιληπτό ότι ειδικά τους χειμερινούς μήνες η εκπαιδευτική διαδικασία εξελίσσεται σε Γολγοθά. Επιπλέον, στο σχολείο δεν υπάρχει χώρος για τις καθιερωμένες σχολικές εκδηλώσεις, ενώ σε πρόσφατο αίτημα να διαμορφωθεί το προαύλιο προκειμένου οι μαθητές να παίζουν ή να κάνουν γυμναστική με ασφάλεια, οι αρμόδιοι έριξαν αμμοχάλικο, υλικό που δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών.

Την ίδια στιγμή, οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι ειδικοτήτων που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν ώρες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός: Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στα οξυμένα προβλήματα που χρόνια αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ρύθμιση για τους πληγέντες μαθητές της Δυτικής Αττικής

Ρύθμιση για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, για τους μαθητές των περιοχών που πλήττονται από βίαιες φυσικές καταστροφές, περιέλαβε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που καταθέτει στη Βουλή. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση το σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται η εν λόγω διάταξη και το ειδικό ποσοστό θέσεων που θα δίνεται, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 2% του αριθμού εισακτέων.

Προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων με την παραπάνω διάταξη είναι να έχουν επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του 70% (εβδομήντα τοις εκατό) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα.

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, Αδιόριστων και Ελαστικών Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην ΕΔΟΘ, με αιχμή τα αιτήματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, άμεσο - μόνιμο διορισμό όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και την εδώ και τώρα εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org