ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς με κορύφωση στις 21 Φλεβάρη

Συγκέντρωση την Τετάρτη 21/2, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, οργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, «ενάντια στην υφαρπαγή του μόχθου του λαού από τις τράπεζες και από την κυβέρνηση».

Αντίστοιχα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Θεράποντα και στην πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο. Την προηγούμενη μέρα, Τρίτη 20/2, στις 9 π.μ., μαζί με τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στις 21/2 στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Το ΕΚΛ καλεί τα σωματεία της δύναμής του, τους εργαζόμενους, αλλά και τους αγρότες και τους μικρούς ΕΒΕ της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και να συντονίσουν τη δράση τους.

Ανάλογες πρωτοβουλίες οργανώνονται σε άλλες πόλεις: Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προγραμματίζει κινητοποίηση στις 21 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην Εφορία. Στην Κέρκυρα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε συγκέντρωση στις 21/2, στις 10 π.μ., στην Εφορία.

Στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς καλούν επίσης η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σωματεία και ενώσεις επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων.

Καθημερινές πρωτοβουλίες

Στο μεταξύ, σωματεία και φορείς προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση με συσκέψεις αλλά και κινητοποιήσεις στις γειτονιές.

Αυτές τις μέρες στην Αττική διοργανώνονται οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Σήμερα, Τρίτη, σύσκεψη από τον Σύλλογο Γυναικών Πετρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Λαύρας 37).

-- Αύριο, Τετάρτη, σύσκεψη από τη Λαϊκή Επιτροπή Μπραχαμίου, στις 7 μ.μ., στο παλιό 5ο Δημοτικό (Πυλέως 56).

-- Την Πέμπτη 15/2, παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική Εφορία, στις 11 π.μ., από σωματεία και φορείς που συσπειρώνονται στη Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου.

-- Την Τρίτη 20/2, συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη (Αιγάλεω), στις 6 μ.μ., από τη Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω και μαζικούς φορείς από Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα.

-- Την Τρίτη 20/2, παραστάσεις διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ., στις Εφορίες οργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά. Συγκεκριμένα: Οι Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας - Ρέντη, Κορυδαλλού, στη ΔΟΥ Νίκαιας (Καισαρείας 32, Νίκαια). Οι Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος, στην Ε΄ ΔΟΥ Πειραιά (Σωκράτους 21, Δραπετσώνα). Η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά, στη Δ΄ ΔΟΥ Πειραιά (Μαυρομιχάλη 3, Πειραιάς).

Αλληλεγγύη και οργάνωση σε κάθε γειτονιά

Στην ανακοίνωσή της για τις κινητοποιήσεις, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Κανείς να μη μείνει μόνος του στην επίθεση αυτή. Με οργάνωση και αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη, να βάλουμε φραγμό στα αρπακτικά που θέλουν να μας πετάξουν στο δρόμο, να αρπάξουν τον ιδρώτα, τους κόπους μιας ζωής για να έχουμε ένα κεραμίδι στο κεφάλι μας εμείς και τα παιδιά μας. Δεν έχει καμιά ευθύνη ο εργαζόμενος που έμεινε άνεργος, που του μείωσαν το μισθό, ο συνταξιούχος που του πετσόκοψαν τη σύνταξη, ο αυτοαπασχολούμενος που η μπότα των επιχειρηματικών ομίλων τον ανάγκασε να κλείσει το μαγαζί του, που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις όποιες υποχρεώσεις είχε δημιουργήσει».

Καλεί το λαό σε οργάνωση της πάλης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, με κίνημα αλληλεγγύης που να απλώνεται σε κάθε γειτονιά και πολυκατοικία: «Τα σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων να συντονίσουν τη δράση τους, οι Λαϊκές Επιτροπές να παίξουν το ρόλο τους ως πυρήνων της Κοινωνικής Συμμαχίας, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, φοιτητών, σε κάθε γειτονιά να γίνουν στήριγμα όλων όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους», αναφέρει.

Στις αποφάσεις συμμετοχής προστίθενται το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ», το οποίο έχει δημιουργήσει Επιτροπή προκειμένου να οργανώσει την αλληλεγγύη και την πάλη των εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι «σε κόκκινα δάνεια και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, να τους βάλουν χέρι στη μισθοδοσία για χρέη προς το Δημόσιο». Επίσης, στην κινητοποίηση στις 21/2 καλεί το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων - Κομμωτών Αττικής «Η αδελφότης».

ΛΑΡΙΣΑ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «DE TOX»
Απέλυσε εργαζόμενο που αρνήθηκε να επιστρέψει το Δώρο Χριστουγέννων

Την απόλυση διανομέα, ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του αρνήθηκαν να επιστρέψουν το Δώρο Χριστουγέννων στην εργοδοσία του καφέ «DE TOX», καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας.

Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο των γιορτών, μετά από καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για την τακτική εργοδοτών της περιοχής να ζητούν από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν το Δώρο Χριστουγέννων που τους είχε καταβληθεί και τη δημοσιότητα που ακολούθησε, η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης είχε αναγκαστεί σε προσωρινή αναδίπλωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών της για απόλυση όσων εργαζομένων αρνήθηκαν να επιστρέψουν το Δώρο Χριστουγέννων. Παίρνοντας αφορμή απ' αυτό, το υπουργείο Εργασίας είχε σπεύσει, με σχετική ανακοίνωσή του, να «πανηγυρίσει», επιχειρώντας να καλλιεργήσει μια εικόνα στήριξης τάχα των εργαζομένων από την κυβέρνηση...

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού χαρακτηρίζει την απόλυση του διανομέα παράνομη και εκδικητική, αναφέροντας μάλιστα ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες απολύσεις για όσους δεν πήγαν με τη «γραμμή της εταιρείας».

Να σημειώσουμε ότι ο εργαζόμενος, την απόλυση του οποίου ανακοίνωσε η εταιρεία, έχει συνδικαλιστική δράση στο χώρο και ήταν ο πρώτος που αρνήθηκε να υποταχθεί στον εργοδοτικό εκβιασμό, ακολουθούμενος και από τους άλλους συναδέλφους του.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη απόλυση επειδή «δεν βγαίνει οικονομικά», το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η επιχείρηση ήδη έχει δημοσιεύσει αγγελία σε εφημερίδα της Λάρισας για πρόσληψη άλλου εργαζόμενου...

Το Συνδικάτο απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης καλώντας το ΣΕΠΕ να παρέμβει άμεσα και τονίζει: «Η ασυδοσία και η επιθετικότητα της εργοδοσίας πατάει στο έδαφος της εργασιακής ζούγκλας στον κλάδο του Επισιτισμού και σε όλους τους κλάδους, που νομοθέτησαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατ' εντολή των μονοπωλιακών ομίλων και της ΕΕ για φτηνότερη εργατική δύναμη και μεγαλύτερη κερδοφορία.

Καλούμε τους συναδέλφους να διώξουν το φόβο. Να οργανωθούν στο Συνδικάτο. Οργανωμένα, συλλογικά να παλέψουμε για υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, να διεκδικήσουμε τις απώλειες και όλα όσα μας αξίζουν».

ΔΙΚΗ 35 ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάτω τα ξερά σας από τα συνδικάτα!

Συγκέντρωση την Τρίτη 20/2, στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την Τρίτη 20/2, στις 9 π.μ., με σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από τα Συνδικάτα», οργανώνει το ΠΑΜΕ, με αφορμή τη νέα δίκη 35 στελεχών του, που διώκονται για κινητοποίηση που οργανώθηκε το Γενάρη του 2013 στο υπουργείο Εργασίας.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την καταστολή και τις διώξεις, εναντίον των συνδικάτων και των εργαζομένων που δεν σκύβουν το κεφάλι», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, υπενθυμίζοντας ότι η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη επανέρχεται με νέα δίκη ενάντια στους συνδικαλιστές, που έχουν ήδη δικαστεί μια φορά για κατηγορίες που αφορούν την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στις 30/1/2013, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις για το Ασφαλιστικό που είχε κάνει ο τότε υπουργός Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτσης.

«Η δίκη εναντίον των στελεχών του ΠΑΜΕ έχει ξεκάθαρο στόχο να συντηρήσει το κλίμα καταστολής και τρομοκρατίας που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς», αναφέρει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μετά τις συλλήψεις των εργαζομένων των "Μarket In", το "ιδιώνυμο" για σύλληψη όποιου εμποδίζει πλειστηριασμούς, τα χημικά στους φοιτητές που διεκδικούσαν δωρεάν σίτιση και πολλά άλλα, επανέρχεται η δίωξη εναντίον 35 στελεχών του ΠΑΜΕ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η δίωξη εναντίον του ΠΑΜΕ είναι γραμμάτιο που εξοφλεί η κυβέρνηση απέναντι στους εργοδότες».

Στη συγκέντρωση στα δικαστήρια καλούν μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής, απαιτώντας την απόσυρση τώρα όλων των κατηγοριών εναντίον των 35 στελεχών του ΠΑΜΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org