ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 14 Μάρτη

Με αιχμή την πάλη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Οι οικοδόμοι παλεύουν για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, μέτρα προστασίας των ανέργων, μέτρα αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες
Οι οικοδόμοι παλεύουν για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, μέτρα προστασίας των ανέργων, μέτρα αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες
Πανελλαδική πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 14 Μάρτη κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καλώντας τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα, τους άνεργους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος, διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει να δίνει "γην και ύδωρ" στο κεφάλαιο. (...) Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται, δεν θα αποκαταστήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις, την Ασφάλιση, τα μεροκάματα, συνολικά τους όρους δουλειάς και την καλυτέρευση της ζωή μας. (...) Είναι ανάπτυξη για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, των αφεντικών του κλάδου που "ακονίζουν τα δόντια τους"».

Αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης των αγώνων, σημειώνει: «Ο,τι κερδίσαμε, ό,τι αποσπάσαμε δεν μας το χάρισε κανείς, καμιά κυβέρνηση, κανένας μεγαλοεργολάβος. (...) Η πείρα δείχνει ότι όσα βάρη μπορούμε να ξεφορτωθούμε από την πλάτη μας θα το κάνουμε με τον δικό μας οργανωμένο μαζικό αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη φτώχεια, την ανεργία, τη βαρβαρότητα που ζούμε. (...) Συσπειρωμένοι στο πλαίσιο πάλης και αιτημάτων της Ομοσπονδίας μας, αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε το δρόμο για την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών μας που συνθλίβονται στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. (...) Ολοι στον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών αγώνων».

Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 4/3 στις 10 π.μ., στα γραφεία του (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, «για να συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε καλύτερα τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που έχουμε ξεκινήσει σε κάποια εργοτάξια και πρέπει να γενικεύσουμε παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα και να συντονίσουμε τη δράση μας σε όλα τα εργοτάξια στην Αττική, με σταθμό τη μεγάλη πανελλαδική πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 14 Μάρτη».

Η Συλλογική Σύμβαση, τονίζει το Συνδικάτο, «είναι ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων, που καθορίζει τα κατώτερα μεροκάματα, αλλά και τους όρους που θα δουλεύουμε (ωράρια, ασφάλιση, μέτρα προστασίας της υγείας κ.ά.). (...) Οταν η υπεράσπιση των ΣΣΕ γίνεται υπόθεση των εργατών μέσα από τα συνδικάτα, από σωματειακές επιτροπές και από Επιτροπές Αγώνα, με ταξική γραμμή, τότε μπορούμε να διασφαλίσουμε: Αυξήσεις, καλύτερο δωροαδειόσημο, επιδόματα, όρους για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, ανθρώπινο ωράριο. Μέσα από την οργανωμένη πάλη σπάει η προπαγάνδα των αφεντικών που μας λένε ότι "πήραν σκοτωμένη τη δουλειά" ή ότι "θα δώσουν αυξήσεις άμα ανοίξει η δουλειά" κ.ά. Οι παλιότεροι μπορούν να θυμηθούν και οι νέοι να γνωρίσουν πως αυτά έλεγαν και την περίοδο των ολυμπιακών έργων, όπου μπούκωσαν με χρήμα τα μπαούλα των κατασκευαστικών ομίλων. (...) Η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ συμβάλλει και στην υπογραφή Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, που αυτή είναι που καθορίζει τα κατώτερα όρια που μας δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικούμε από εκεί και πάνω».

  • Σε στάση εργασίας (1 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) και Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοταξίου θα προχωρήσουν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο έργο του Φαλήρου, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Λάρισα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΙΚΑ της Λάρισας, για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου στον τομέα της Ασφάλισης, οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, την Παρασκευή 16/2, στις 10.30 π.μ. Στις 10 π.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στα γραφεία του Συνδικάτου.

Το χτύπημα του κλάδου στα χρόνια της κρίσης και η μεγάλη ανεργία, τονίζει το Συνδικάτο, έχουν ως συνέπεια την «αδυναμία πολλών συναδέλφων να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα που απαιτούνται για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση ταυτόχρονα ψάχνει τρόπους να καθυστερήσει την αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων, γιατί αυτό το ζήτημα γεννάει και θεμελιώνει συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε εκατοντάδες συναδέλφους που είτε δεν συμπληρώνουν τα 4.500 ένσημα, είτε δεν έχουν τα 500 ή 1.000 ένσημα που απαιτούνται τα τελευταία 13 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Είναι ένσημα που τα έχουν δουλέψει οι οικοδόμοι και πρέπει να μας αποδοθούν».

Το Συνδικάτο καλεί σε αγώνα για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, μέτρα για την αντιμετώπιση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους άνεργους οικοδόμους και τις οικογένειές τους, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, απλοποίηση των προϋποθέσεων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (κατάργηση 13ετίας).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στο λιμάνι της ΠΕΣΙΝΕ

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στις αρχές Φλεβάρη στο λιμάνι της ΠΕΣΙΝΕ, συμφερόντων Ομίλου Μυτιληναίου, όταν εργάτης έπεσε στο αμπάρι πλοίου όπου γίνονταν εργασίες φόρτωσης, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ.

Ο εργάτης απασχολούνταν σε εργολαβία που δραστηριοποιείται στο χώρο του αλουμινίου. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι 32 ετών, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας στις 3/2 και μέχρι σήμερα βρίσκεται στην εντατική.

Η Γραμματεία Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον τραυματισμένο εργάτη, ενώ με αφορμή και αυτό το σοβαρό περιστατικό καλεί σήμερα Τρίτη σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ ζήτησαν με επιστολή τους να γίνει έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, να ληφθεί απόφαση για στάση εργασίας στο εργοστάσιο και στις εργολαβίες και να απαιτηθεί άμεση διαλεύκανση των αιτιών του εργατικού «ατυχήματος» από τους αρμόδιους φορείς.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς (...) έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς, την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη. Μπροστά στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή, τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργατών γι' αυτούς είναι κόστος.

Ερωτήματα προκαλεί η στάση τόσο της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, του σωματείου "Ενωση", αλλά και του σωματείου των εργολαβιών, που δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για να καταγγείλουν το γεγονός. Το αποσιωπούν για να αθωώσουν τα αφεντικά και να τα φορτώσουν όλα στην "κακιά ώρα"».

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Γραμματεία Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου διάλεξε να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ αντί να ενημερώσει τους εργαζόμενους: «Μετά από δέκα και πλέον μέρες αναγκάστηκαν, μετά από παρέμβασή μας, να ενημερώσουν μέσω του Τύπου ότι όντως στο χώρο του Αλουμινίου έγινε εργατικό "ατύχημα", και μάλιστα σοβαρό. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: Κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το "ατύχημα"; Γιατί δεν ενημέρωσαν με ανακοίνωση τους εργαζόμενους και τα μέλη του ΔΣ; Γιατί προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει έτσι ώστε κανένας εργάτης να μην αναφέρεται στα ψυχοσάββατα; Είχε πιστοποίηση φορτοεκφόρτωσης ο εργαζόμενος, μιας που για τη συγκεκριμένη εργασία χρειάζεται εξειδίκευση; Πόσες ώρες δούλευε καθημερινά ο εργαζόμενος; (...) Τι απαντάνε στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για στάση εργασίας στο χώρο του Αλουμινίου;».

Συνελεύσεις και συσκέψεις σωματείων
  • Ο απολογισμός της αγωνιστικής δράσης της προηγούμενης χρονιάς και η οργάνωση της πάλης του Συνδικάτου για το επόμενο διάστημα με αιχμή τη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής σύμβασης, καθώς και το ζήτημα των πλειστηριασμών ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», την Τετάρτη 7/2. Στο τέλος έγινε κοπή πίτας, ενώ μουσικό συγκρότημα από μέλη του Συνδικάτου παρουσίασε σύντομο μουσικό πρόγραμμα.
  • Σήμερα Τρίτη, σε σύσκεψη καλεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεών του (Δαβάκη και Βαλαωρίτου), με θέμα το συντονισμό και τον προγραμματισμό της δράσης για το επόμενο διάστημα.
  • Αύριο Τετάρτη, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και η ΠΕΣ ΝΑΤ προχωρούν στις 10.30 π.μ. σε οργανωτική σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), την Πέμπτη 15/2, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27), με θέμα τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.
  • Γενική Συνέλευση οργανώνει την Κυριακή 25/2, στις 10.30 π.μ., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Στην ανακοίνωση - πρόσκληση σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι εμποροϋπάλληλοι δεν μπορούμε πλέον να εργαζόμαστε όπως και όσο θέλει η εργοδοσία, υπό από το φόβο της απόλυσης, της αξιολόγησης και της επίπληξης. Παλεύουμε για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία

Ημερίδα με θέμα την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς οργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 10, Πειραιάς), το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΜΑΓΕΝ.

Εισηγήσεις θα κάνουν ο Σπύρος Δρίβας, γιατρός Εργασίας, και ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος θα μιλήσει ως εκπρόσωπος από την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι εκπρόσωποι των σωματείων.

Οπως αναφέρουν τα σωματεία στην κοινή ανακοίνωσή τους, αφορμή για την οργάνωση της ημερίδας στάθηκε το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα στο πλοίο «Moby Love», με την έκθεση δεκάδων εργαζομένων και του πληρώματος στο επικίνδυνο υλικό του αμίαντου, καθώς και τα πολλά εργατικά «ατυχήματα» του τελευταίου διαστήματος.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org