ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κινήσεις στο εξωτερικό - διεργασίες στο εσωτερικό

Από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία συμμετείχε χτες ο Αντ. Σαμαράς
Από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία συμμετείχε χτες ο Αντ. Σαμαράς
Πλάτη στα παζάρια της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές και να διασφαλιστεί η πορεία της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ, στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης, φέρεται να έβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, παριστάμενος χτες στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η σύνοδος έγινε λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπου συμμετείχε ο Αλ. Τσίπρας, και συζητήθηκε κυρίως το Ουκρανικό. Σε κάθε περίπτωση, ο Αντ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία, όπως αναφέρεται, να υποστηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο επίδειξης «συναίνεσης» των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα ζητούμενα του κεφαλαίου, όπως ζητούν επιτακτικά μια σειρά από κέντρα και παράκεντρα του συστήματος.

Σε αυτή τη βάση είχε διμερείς επαφές και συναντήσεις με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γ. Ντολ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας, Ε. Κένι, της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, της Πορτογαλίας, Π. Κοέλιο, της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, της Φινλανδίας, Αλ. Στουμπ, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, Μ. Μπαρνιέ, τον επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Γ. Χαν, και την επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Σουηδίας, Α. Κίνμπεργκ Μπάτρα.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, μετά το τέλος της συνόδου του ΕΛΚ, «στόχος μου είναι να διασφαλίσω την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, για αυτό είμαι εδώ. Και βέβαια η αίσθηση αδιεξόδου δεν βοηθάει», συμπλήρωσε επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έκλεισε ήδη μια συμφωνία με τους πιστωτές.

Σε ανακοίνωση του ΕΛΚ, πάντως, μετά τη σύνοδό του, ζητείται η νέα κυβέρνηση να μη διακινδυνεύσει την «πρόοδο» που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά: «Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να μην διακινδυνεύσει την οικονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε υπό την ηγεσία του Αντ. Σαμαρά. Οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν μέσω μονομερών ενεργειών. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Γ. Ντολ.

Διεργασίες για την επόμενη μέρα της ΝΔ

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της ΝΔ συνεχίζονται οι διεργασίες και συζητήσεις σχετικά με την πορεία του κόμματος στο μετεκλογικό σκηνικό, ακόμα και με αλλαγή ηγεσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», προχτές έγινε «δείπνο κορυφής» βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, κατόπιν πρόσκλησης της πρώην ευρωβουλευτού και υπουργού Μ. Γιαννάκου, η οποία έχει τις διαφωνίες της με την πολιτική της περιόδου Σαμαρά.

Το «παρών» φέρεται να έδωσαν οι βουλευτές Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Κακλαμάνης και Μ. Βαρβιτσιώτης. Είχε προσκληθεί, αλλά δεν προσήλθε, ο Ευ. Μεϊμαράκης, που επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την κρισιμότητα της συνόδου του Γιούρογκρουπ. Στο τραπέζι παρακάθισαν και 2 στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, που σήμερα βρίσκονται εκτός Βουλής, οι Ευ. Αντώναρος και A. Σπηλιωτόπουλος. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδης (που έχει ήδη εκφράσει κριτική για τον τρόπο που κινήθηκε προεκλογικά η ΝΔ), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχος Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου.

Επισήμως, συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στο κόμμα προγραμματίζεται από την ηγεσία για τις 19 Φλεβάρη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου αναμένεται οι βουλευτές να κάνουν ενώπιον του Αντ. Σαμαρά αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και των λόγων που οδήγησαν στην τόσο μεγάλη ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας στα τέλη του μήνα.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Διαχειριστικές «αστοχίες» το Γενάρη

Ρυθμοί πτώσης των φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια μείωση και των εμφανιζόμενων «πλεονασμάτων» καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Γενάρη του 2015 και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κρατικές «δαπάνες» συμπιέστηκαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Ηδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωρά στην κοστολόγηση των κάθε είδους εξαγγελιών και των προτάσεων που υποβάλλουν τα υπουργεία, διαμηνύοντας ότι η εφαρμογή τους θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας και με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι υπό διαμόρφωση στόχοι για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, περί «πατριωτικής ευθύνης» σε ό,τι αφορά την πληρωμή των δόσεων που απομένουν για το «μνημονιακό» χαράτσι του ΕΝΦΙΑ...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

  • Πρωτογενή πλεονάσματα (κρατικός προϋπολογισμός): Διαμορφώθηκαν σε 443 εκατ. ευρώ (από 835 εκατ. το Γενάρη του 2014) και έναντι στόχου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν.
  • Καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός): Εμφανίζονται μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 3,5 δισ. ευρώ (από 4,4 δισ. ευρώ πέρυσι).
  • Δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός): Υποχώρησαν στα 3,2 δισ. ευρώ (από 3,5 δισ.) κυρίως εξαιτίας των μειωμένων «υποχρεώσεων» που αναλογούν στο φετινό Γενάρη για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.
ΠΟΤΑΜΙ
Ζητά συμφωνία για να διασφαλιστεί ο ευρωμονόδρομος

Να επιταχυνθούν τα παζάρια με τους πιστωτές για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία ζητά (και) το Ποτάμι, επιδιώκοντας ταυτόχρονα (όπως και το ΠΑΣΟΚ) να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε όλο αυτό το αλισβερίσι, στο πλευρό της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα του προχτεσινού Eurogroup, χαρακτηρίζει «καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει πώς έχουν τα πράγματα». Επιπλέον, «επαναλαμβάνει την πρότασή του για ειλικρινή ενημέρωση και συζήτηση των πολιτικών αρχηγών των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και καλούμε τον κ. Τσίπρα να πάρει την σχετική πρωτοβουλία. Η θέση της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις θα ενισχυθεί από μια τέτοια κίνηση» προσθέτει, επιδιώκοντας να αναδείξει τη χρησιμότητά του στα ντόπια μονοπώλια.

Επιπλέον, τονίζει στην κυβέρνηση ότι «δεν θα πρέπει να την απασχολεί "πώς θα βαφτίσουμε τη συμφωνία" ή "τι λέξεις θα χρησιμοποιήσουμε στα ανακοινωθέντα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι". Αυτές είναι οι ανησυχίες των κομματικών στρατών. Η κοινωνία ενδιαφέρεται για την ουσία. Η Ελλάδα να μείνει στο κέντρο της Ευρώπης χωρίς λιτότητα, αλλά και χωρίς βήματα στο κενό», καταλήγει, εκφράζοντας την πρεμούρα της αστικής τάξης να κλείσει η συμφωνία.

ΠΑΣΟΚ
Θέλει συμμετοχή στα παζάρια και κλείσιμο συμφωνίας

«Διασφάλιση» της πορείας «ανασυγκρότησης» της καπιταλιστικής οικονομίας ζητά από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σε σχέση με το Γιούρογκρουπ και ό,τι έγινε εκεί, ζητά καταρχάς «επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση από την κυβέρνηση», διεκδικώντας ρόλο στη διαχείριση των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Παραπέρα, υποστηρίζει ότι «το ζήτημα δεν είναι ένα παιχνίδι επικοινωνιακών εντυπώσεων, αλλά η ασφαλής πορεία της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται σ' ένα σημείο που της επιτρέπει να βγει γρήγορα από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας και να περάσει σε μια νέα φάση πολύ πιο φιλική για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την ανάπτυξη, την απασχόληση».

«Δεν είμαστε στο 2009, αλλά στο 2015», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να δείξει στο κεφάλαιο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, όπου μετείχε και το ίδιο, συνέβαλε στο να παρθούν μέτρα ανάταξης της καπιταλιστικής οικονομίας. «Δεν πρέπει να χαθεί αυτός ο απτός, άμεσος και εφικτός στόχος. Δεν πρέπει να χαθούν πίσω από τις λέξεις πράγματα πολύ σημαντικά για τους πολίτες και την οικονομία», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ, πιέζοντας την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Προθεσμία σε Κασιδιάρη για την υπόθεση Μπαλτάκου

Προθεσμία για τις 5 Μάρτη, πήρε από τον ανακριτή ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης που μεταφέρθηκε χτες, από τις φυλακές Κορυδαλλού, στην Ευελπίδων για να απολογηθεί για την υπόθεση με το βίντεο Μπαλτάκου (πρώην γγ της προηγούμενης κυβέρνησης). Ο προφυλακισμένος χρυσαυγίτης αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για παραβίαση του απορρήτου ίδιας προφορικής συνομιλίας και χρήση παράνομης αποτύπωσης ίδιας προφορικής συνομιλίας.

Κοπή πίτας της ΕΔΥΕΘ

Εκδήλωση για την καθιερωμένη κοπή της πίτας, διοργανώνει η Γραμματεία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), τη Δευτέρα 16/2, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στους μαχητές του ΔΣΕ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τις μαχήτριες και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της Φλώρινας (12 Φλεβάρη 1949) διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 15/2, στις 11 το πρωί στον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org