ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ουκρανία και «τρομοκρατία» στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Η κατάσταση στην Ουκρανία, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και ζητήματα ενίσχυσης της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη απασχόλησαν τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ. Στην τρίτη ενότητα της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε σύντομη συζήτηση και για το θέμα της Ελλάδας και τα αποτελέσματα της προχτεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, το Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις, στο φόντο και της επίτευξης συμβιβασμού που ανακοινώθηκε χτες από το Μινσκ (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 17), ενώ στις εργασίες του Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο. Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ προ ολίγων ημερών είχε εγκρίνει ομόφωνα - και με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς - την ανανέωση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Στο όνομα του να δοθεί χρόνος στη διπλωματία η έναρξη ισχύος των μέτρων έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε ότι στη χτεσινή Σύνοδο δε συζητήθηκαν νέες κυρώσεις, αλλά δε λήφθηκε και απόφαση για αναβολή αυτών που έχουν ήδη αποφασιστεί, προσθέτοντας ότι οι «πιέσεις» αυτές θα ενθαρρύνουν τη Ρωσία να εφαρμόσει τις αποφάσεις που καταλήχθηκαν χτες στο Μινσκ.

Ενίσχυση καταστολής στο όνομα της «τρομοκρατίας» και του «ριζοσπαστισμού»

Στο δεύτερο θέμα, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», συζητήθηκαν τρόποι για την ενίσχυση της δράσης της ΕΕ και των κρατών - μελών της έναντι των τρομοκρατικών απειλών, πρόσχημα που περιβάλλει πολλές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος κρατών και λαών, για την προάσπιση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις δέσμες δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται και στη σχετική Δήλωση στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

-- Η πρώτη δέσμη αφορά στην «ασφάλεια των πολιτών». Εδώ εμπίπτουν μέτρα ανίχνευσης και αντιμετώπισης «ύποπτων κινήσεων ιδιαίτερα των ξένων μαχητών της τρομοκρατίας», όπως έγκριση νομοθετικού πλαισίου, ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη χρηματοδότηση οργανώσεων που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών κ.ά.

-- Η δεύτερη δέσμη αφορά στην «πρόληψη του ριζοσπαστισμού» - έννοια η διασταλτική ερμηνεία της οποίας είναι δυνατόν να συμπεριλάβει και το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τη μαζική αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη.

-- Η τρίτη δέσμη μέτρων αφορά στη «διεθνή συνεργασία», στο πλαίσιο της οποίας το Συμβούλιο τόνισε την ανάγκη για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συγκρούσεων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και την πιο στενή συνεργασία με άλλα κράτη σε ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Επί του πρακτέου, σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η λήψη μιας σειράς συγκεκριμένων μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι και τα εξής: Υιοθέτηση οδηγίας για το Ευρωπαϊκό Μητρώο Επιβατών, πλήρης χρήση του υπάρχοντος πλαισίου της Συνθήκης Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων των πολιτών της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα, «στη βάση κοινών ενδείξεων κινδύνου», ενίσχυση της συνεργασίας ενάντια στη διακίνηση όπλων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εντοπισμός και αφαίρεση διαδικτυακού υλικού που «προωθεί την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», επίλυση κρίσεων και συγκρούσεων, «ειδικά στη νότια Γειτονία» και μεγαλύτερη εμπλοκή σε ζητήματα ασφάλειας τρίτων χωρών κ.ά.

Βελτίωση της «οικονομικής διακυβέρνησης»

Τέλος, στη συζήτηση του Συμβουλίου για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, εκτός από την ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, αναμενόταν να τεθούν οι μηχανισμοί για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Απ' τη συζήτηση θα καθοριστεί και το περιεχόμενο έκθεσης για τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ. Αυτή στη συνέχεια θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 - 26 Ιούνη 2015.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΒΕΛΓΙΟΥ
Κοινή έγνοια η καπιταλιστική ανάπτυξη με «κοινωνική συνοχή»

Τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί «αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και διαμηνύοντας ουσιαστικά την προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε στόχους συνολικά της λυκοσυμμαχίας, όπως είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη με υποταγή των λαών στην αφόρητη πραγματικότητα που προϋποθέτει η επίτευξή της.

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντ. Κάμερον, τον οποίο ενημέρωσε για την εξέλιξη των προχθεσινών διαβουλεύσεων στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Ο Ντ. Κάμερον υπερασπίστηκε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Συνάντηση είχε, επίσης, με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σ. Μισέλ. Αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τον σεβασμό του στους ευρωενωσιακούς αντιλαϊκούς νόμους και κανόνες και δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει «σε εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μέχρι χτες, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση να προωθήσουν», για να επανέλθει «η ατζέντα της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή».

Ο Σ. Μισέλ ευχήθηκε για αποφάσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, χαιρετίζοντας στο πλαίσιο αυτό «τις προσπάθειες των διάφορων ευρωπαϊκών κρατών για τον περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων και τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους». Επιδοκίμασε «πρωτοβουλίες για επενδύσεις» που πρέπει, όπως είπε, «να συνοδεύονται από ενίσχυση του συντονισμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

«Τυφλοσούρτης» στην εξαπάτηση

Εναν «Σύντομο τυφλοσούρτη για την κυβέρνηση της Αριστεράς», μας προτείνει η «Αυγή» (11/2) προκειμένου να διακρίνουμε - μέσα από «θολά σημεία, ανεπάρκειες, παρεξηγήσεις, διορθώσεις, παλινωδίες», που κατά την άποψή της «είναι λογικό κι αναμενόμενο να υπάρχουν» στην κυβερνητική ρητορική - «τι λέει αυτή η κυβέρνηση, από πού ξεκινά και μέχρι πού μπορεί να πάει».

Η «Αυγή» δεν μας προμηθεύει το απαραίτητο «λεξικό» για την ερμηνεία του «τυφλοσούρτη», αλλά «χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει». Ας τον αναλύσουμε λοιπόν σημείο προς σημείο.

Πρώτο: «Η κυβέρνηση δεν συζητά τη συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας». Συζητά την άρση των ρυθμίσεων που εμποδίζουν τη στήριξη του κεφαλαίου απ' το κρατικό ταμείο. Γι' αυτό διεκδικεί και διευθέτηση του χρέους. Ανάπτυξη όμως με «λιτό βίο» για το λαό, όπως συμβαίνει στα κράτη που απάντησαν στην καπιταλιστική κρίση δίχως «μνημονιακή λιτότητα» για το κεφάλαιο.

Δεύτερο: «Η κυβέρνηση δεν συζητά την περαιτέρω επιβάρυνση των φτωχότερων και μεσαίων στρωμάτων ή παραπέρα περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Επιπλέον έσοδα θα βρει από τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδηματικά στρώματα και από τη φοροδιαφυγή και όχι από τη μείωση των δημόσιων δαπανών, οι οποίες βρίσκονται ήδη μακράν του ευρωπαϊκού μέσου όρου». Δηλαδή, ούτε λόγος για ανάκτηση έστω μέρους των απωλειών που είχε ο λαός τα προηγούμενα χρόνια, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, δε λέει ότι θα καταργήσει όλους τους υπάρχοντες αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους. Και αν δεν επιτευχθούν οι μεγαλεπήβολοι στόχοι για πάταξη της φοροδιαφυγής, παράθυρο ανοιχτό στην επιβολή νέων μέτρων.

Τρίτο: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκποίηση δημόσιας περιουσίας (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά των επενδύσεων, είναι κατά της λεηλασίας. Συζητάει επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα, θα εντάσσονται στη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας και δεν θα είναι αρπαχτές». Δηλαδή, βαφτίζει το κρέας ψάρι, την εκποίηση αξιοποίηση και κοροϊδεύει ότι οι καπιταλιστές που επενδύουν με γνώμονα το κέρδος και διατηρούν την επένδυση όσο αποδίδει διαρκώς μεγαλύτερα κέρδη, θα επενδύουν σεβόμενοι όσα για δαύτους αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Φυσικά, δεν διευκρινίζεται αν ως εργασιακά δικαιώματα η «κυβέρνηση της αριστεράς» εννοεί την αφόρητη για τους εργαζόμενους πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πολιτική των τελευταίων χρόνων.

Τέταρτο: «Η κυβέρνηση δεν είναι κατά των μεταρρυθμίσεων. Είναι κατά της αντιμεταρρύθμισης και της διάλυσης που επέφερε το Μνημόνιο και προωθεί μεταρρυθμίσεις που συμβαδίζουν με το κοινοτικό κεκτημένο, με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης». Οι μεταρρυθμίσεις όμως που συμβαδίζουν με το αντιλαϊκό κοινοτικό κεκτημένο ή τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, στις υπηρεσίες του οποίου κατέφυγε η κυβέρνηση για να εκπονήσει και υλοποιήσει το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, δεν είναι υπέρ του λαού. Καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ, εξειδίκευση της οποίας είναι τα μνημόνια, και προωθήθηκαν πολύ πριν από την κρίση σε κράτη, όπως, π.χ. η Γερμανία, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Πέμπτο: «Το χρέος δεν είναι βιώσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες και παραδοχές και πρέπει να καταστεί βιώσιμο ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να το εξυπηρετεί». Δηλαδή, διαπραγμάτευση για διευθέτησή του ώστε να μπορεί να πληρώνεται και να εξοικονομηθούν πόροι που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ο λαός σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να πληρώνει τα σπασμένα της πλουτοκρατίας, ένα χρέος που δεν προκάλεσε, ούτε ωφελήθηκε απ' αυτό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να επιτύχει τους στόχους του, θα παίξει με τις λέξεις, με τις διατυπώσεις, δεν πρόκειται, όμως, ποτέ να παίξει με τους ανθρώπους, δεν πρόκειται να παραβεί την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό», καταλήγει το άρθρο της «Αυγής», που επιβεβαιώνει πόσο πολύ τους αρέσουν τα παίγνια, όχι μόνο με τις λέξεις, αλλά δυστυχώς με την αγωνία και τις ελπίδες ενός κόσμου βασανισμένου, την εντολή του οποίου την έκαναν σημαία όχι του αγώνα για την ανακούφισή του έστω, αλλά της μάχης να πετύχουν καλύτερη συμφωνία για το κεφάλαιο.


Β.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org