ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
Κουίζ

Ενα πρωτότυπο κουίζ έκανε συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ. Κρύβοντας τον τίτλο της εφημερίδας «Αυγή» της 10.2.2015 έδειχνε σε συναδέλφους το λεγόμενο «Ζωνάρι» της 1ης σελίδας που έλεγε: «ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΡΚΕΛ: Συνεργαστείτε για να επανέλθει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης», και ρωτούσε ποια, κατά τη γνώμη τους, εφημερίδα είχε αυτήν την προτροπή.

Μετά το γκάλοπ που έκανε ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και επαναλαμβάνοντας - με κρυμμένο τον τίτλο της εφημερίδας - το ερώτημα είπε ότι οι απαντήσεις που πήρε ήταν ότι θα είναι εφημερίδα κάποιου γνωστού εκδοτικού συγκροτήματος. «Ε, όχι είναι η "Αυγή"», είπε δείχνοντας και τον τίτλο.

Εως τώρα, συνέχισε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει εξασφαλίσει τη συμπαράσταση του ΣΕΒ, του Μπαλτάκου, του τέως βασιλιά, του Αμβρόσιου, του Ομπάμα κ.λπ. Ε, όχι και τα συνδικάτα σε μια τέτοια συμπαράταξη, τόνισε ο ομιλητής για να επιδοκιμαστούν τα λόγια του με χειροκροτήματα από μεγάλη μερίδα των συνέδρων.

Δοσολογία...

Για τη «δοσολογία» πρώην ΠΑΣΟΚων στη σύσταση της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουμε ήδη γράψει. Η παρουσία τους, βεβαίως, δεν περιορίζεται στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά ...διακλαδώνεται σε διάφορα επίπεδα. Φαίνεται, μάλιστα, ότι το «νέο ύφος και ήθος εξουσίας» που επαγγέλλεται ο Αλ. Τσίπρας φέρει βαθιά τη σφραγίδα τους, άλλωστε ο όρος έχει κατοχυρωθεί στον Κ. Σημίτη. Ετσι, βουίζει ο τόπος για στρατιές συμβούλων και προσλήψεις «ημετέρων», που έρχονται να αντικαταστήσουν άλλους που «ξηλώνονται», κόντρα στις διαβεβαιώσεις Τσίπρα πως η κυβέρνησή του δεν θα έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ενδεικτικά, ένα παράδειγμα απ' την επικαιρότητα: Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης (παλαιότερα σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου), κατέφυγε στις υπηρεσίες των επίσης πρώην συμβούλων του Γ. Παπανδρέου Τζ. Γκαλμπρέιθ και Ελενας Παναρίτη η οποία διετέλεσε και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος, Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας, στέλεχος του «Levy Institute», γνωστός απολογητής του καπιταλισμού και θιασώτης ενός πιο επεκτατικού μείγματος διαχείρισης. Η δεύτερη με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ανθρωποι, δηλαδή, του συστήματος και των μηχανισμών του, με «ένσημα» στην υπηρεσία του.

... που συμφέρει

Παρεμπιπτόντως, θυμηθήκαμε ότι σε ανύποπτο χρόνο Βαρουφάκης και Γκαλμπρέιθ συνυπέγραφαν άρθρο στον αμερικανικό Τύπο, παρακινώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να στηρίξει την προοπτική ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της Ελλάδας, επειδή «συμφέρει τις ΗΠΑ μια τέτοια προοπτική»! Στο άρθρο τους υποστήριζαν πως «αν ο Αλ. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ», αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να διώξει τις αμερικανικές βάσεις (...) Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ». Διατείνονταν ακόμα ότι «η κρίση θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία, κάτι που δε θα είναι κακό για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό για το μείγμα διαχείρισης που οι κύριοι αυτοί πρεσβεύουν είναι το βιβλίο που έχουν από κοινού εκδώσει με το οποίο προτείνουν: «Πανευρωπαϊκό "θερμιδικό" πρόγραμμα το οποίο: α) θα εξασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια, κατά τα πρότυπα του προγράμματος "food stamps" (κουπόνια σίτισης) που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, και β) θα παρέχει το ελάχιστο των ενεργειακών και μεταφορικών αναγκών (ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και εισιτηρίων στις μαζικές συγκοινωνίες)».

Αν κανείς αναγνωρίζει εδώ τις προτάσεις διαχείρισης της ακραίας φτώχειας της κυβέρνησης, δεν πέφτει έξω. Είναι σαν να λέμε οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση.

Εξαγγελίες και προσαρμογές

Η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές ήταν ότι από τα πρώτα νομοθετήματα που θα κάνει θα είναι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Μετά τις εκλογές άρχισαν οι προσαρμογές. Το «άμεσα» ήδη μεταφέρθηκε με τη μηχανή του χρόνου στο 2016 (!), ενώ τέθηκαν και πρόσθετες προϋποθέσεις ότι, δηλαδή, αυτό δεν θα το κάνει η κυβέρνηση, αλλά οι «κοινωνικοί εταίροι» και αφού πρώτα οι επιχειρήσεις πάρουν ως προίκα οικονομικές διευκολύνσεις. Χτες, η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη, κατά την οποία ναι μεν εμφανίστηκε διατεθειμένη να συζητήσει για την επαναφορά των 751, αλλά... αυτό να γίνει σταδιακά και μετά την πάροδο τριετίας! Αισίως, δηλαδή, φτάσαμε στο 2018! Και ακόμα είμαστε στην αρχή της «αριστερής διακυβέρνησης».

Δεν είναι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις ίδιες

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο νέος υπουργός Εργασίας ρωτήθηκε για τις ιδιωτικοποιήσεις και είπε: «Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θίγουν αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες πρέπει να επανεξεταστούν, υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν αυτό που ονομάζουμε υποδομές της χώρας για τις οποίες εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη, άρα δεν θα πρέπει κανείς να μιλάει ισοπεδωτικά και γενικευμένα, άρα θα πρέπει να δούμε κατά περίπτωση. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν και επενδύσεις στις οποίες να συμπράττει το Ελληνικό Δημόσιο και με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αυτά όλα πρέπει να γίνονται με βάση ένα σχεδιασμό, ο οποίος δεν θα υπηρετεί απλά και μόνο μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, όπου λέει, εν πάση περιπτώσει, λιγότερο κράτος και οτιδήποτε ανεξαρτήτως σχεδιασμού και αποτελεσμάτων». Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν στέκεται «ιδεοληπτικά» απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, άρα δεν έχει πρόβλημα να κάνει και μερικές. Εκεί που «συμφέρει» η δραστηριοποίηση του κεφαλαίου να γίνει με άλλον τρόπο, όπως οι Συμπράξεις, η κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να το κάνει, ντύνοντας μάλιστα αυτήν την επιλογή με το μανδύα του «εθνικού συμφέροντος». Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να παίζουν μπάλα σε τομείς που το κράτος διατηρεί ακόμα κάποιες θέσεις, είτε αυτό γίνει με «βέρες» ιδιωτικοποιήσεις, είτε με ΣΔΙΤ, είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1894 Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

1945 Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη. Στις μάχες για την απελευθέρωσή της από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που διήρκεσαν ενάμιση μήνα, ο Κόκκινος Στρατός είχε 80.000 νεκρούς και 240.000 τραυματίες.

1945 Ξεκινάει ο διήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης από τη βρετανική και αμερικανική αεροπορία, που άφησε πίσω του πάνω από 120.000 νεκρούς. Πάνω από το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης καταστράφηκε, μαζί με σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Πρόκειται για έναν εγκληματικό βομβαρδισμό που δεν εξυπηρετούσε απολύτως καμιά στρατιωτική σκοπιμότητα.

1947 Δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Σπάρτη και απελευθερώνουν 176 φυλακισμένους αγωνιστές. Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Κιλκίς και τη Νιγρίτα, ενώ βάλλουν κατά της Φλώρινας.

1961 Διαστημόπλοιο που θα φθάσει στην Αφροδίτη το Μάη ανακοινώνει πως εκτόξευσε η ΕΣΣΔ, που παραμένει πρωτοπόρα στην εξερεύνηση του διαστήματος.

1963 Διαδήλωση φοιτητών που κράτησε 7 ώρες με σύνθημα «Παιδεία - Δημοκρατία». Κινητοποιήθηκαν πάνω από 3.000 αστυνομικοί. Στις συγκρούσεις που έγιναν τραυματίστηκαν 10 φοιτητές και ένας αστυνομικός.

1975 Με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» ο Ντενκτάς προχωρά στην εδραίωση των τετελεσμένων του «Αττίλα».

1991 Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ