ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΥΕΜΕΝΗ
Προετοιμασία επέμβασης;

Εκκληση για «δράση» απηύθυνε ο γγ του Οργανισμού

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΑΝΑΑ.--

Εκκληση για «δράση» στην Υεμένη, που εδώ τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε θέατρο σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων μεταξύ δυτικών και αραβικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ερίζουν για τον έλεγχο μιας σημαντικής γεωστρατηγικής περιοχής, απηύθυνε χτες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, «να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης» της χώρας.

«Παρακολουθούμε την κατάρρευση της Υεμένης μπροστά στα μάτια μας... Δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές στις εξελίξεις», ανέφερε ο Μπαν ενώπιον των πρεσβευτών των κρατών - μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, που άρχισε ακολούθως διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών για την κρίση στη χώρα. Ο Μπαν υπογράμμισε τις «προκλήσεις» με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Υεμένη, μιλώντας για «μια επικίνδυνη πολιτική κρίση», για τις «εντεινόμενες αυτονομιστικές τάσεις στο νότο» (όπου δρα η οργάνωση η «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου», ένα ακόμη δημιούργημα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) και μια «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», η οποία πλήττει πλέον 16.000.000 ανθρώπους.

Ο γγ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Υεμένη αποτελούν «μια απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», καλώντας «όλα τα μέρη στην Υεμένη να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να συνεργαστούν με καλή πίστη», ώστε να αναλάβει την εξουσία «μια νόμιμη και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση».

Νωρίτερα, τζιχαντιστές της οργάνωσης Ανσάρ αλ-Σαρία κατέλαβαν βάση του στρατού που στεγάζει μια ταξιαρχία στη νότια Υεμένη. Κάτοικοι της περιοχής και τοπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ανέφεραν ότι η βάση που βρίσκεται στη νότια επαρχία Σάμπουα έπεσε έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις και από πολιορκία που διήρκεσε πολλές ώρες.

Η Σάμπουα θεωρείται προπύργιο της «Αλ Κάιντα» και ενόπλων που συνδέονται με αυτή.

Σήμερα κλείνει μία βδομάδα μετά την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας από ηγετικά στελέχη των Σιιτών «Χούτι» που ελέγχουν το βορρά και την πρωτεύουσα Σαναά και οι οποίοι ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή διάλυση των εργασιών της Βουλής, την αντικατάστασή της από διορισμένο σώμα «αντιπροσώπων» και διοίκηση της χώρας από πενταμελές «προεδρείο». Από τα μέσα της βδομάδας ΗΠΑ και Βρετανία αποφάσισαν το κλείσιμο των πρεσβειών τους, ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται μέσα στις επόμενες μέρες και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που ήδη απομακρύνουν μη απαραίτητο προσωπικό και καταστρέφουν ευαίσθητα διπλωματικά και άλλα έγγραφα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η «κινητικότητα» γύρω από το Κουρδικό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Απανωτές συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης και της κουρδικής πλευράς καταγράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ και τις τελευταίες μέρες.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε μετά από πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι επαφές που αφορούν την «επίλυση» του Κουρδικού βρίσκονται σε «θετική φάση», ενώ εκπρόσωποι του κόμματος HDP (ένα από τα βασικά φιλοκουρδικά κόμματα) που έχει απευθείας επαφές και με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσαν ότι «δεν είναι αρνητικές οι εξελίξεις». Ρεπορτάζ της «Χουριέτ» κατέγραφαν πως οι εκπρόσωποι των φιλοκουρδικών κομμάτων που πραγματοποιούν τις σχετικές συναντήσεις με την Αγκυρα βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε διαρκή επαφή τόσο με τον ίδιο τον Οτσαλάν όσο και με τους ηγέτες του PKK που βρίσκονται στις «εμπόλεμες» ζώνες στα ανατολικά της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η κουρδική πλευρά βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι» και πρέπει να αποφασίσει, αν θα «συνενωθεί με όλη την υπόλοιπη κοινωνία». «Η πίστη στη δημοκρατία και την ειρήνη θα θέσει τέρμα στον πόνο. Το HDP και το Ιμραλί (σ.σ. το νησί όπου είναι φυλακισμένος ο Οτσαλάν) πρέπει να αποφασίσουν τώρα γι' αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κουρδικό αναμένονται στο φόντο των ευρέων συζητήσεων που προκάλεσε η παραίτηση του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ώστε να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη. Ο Φιντάν έχει «εμπλακεί» σημαντικά στην «ειρηνευτική διαδικασία» με τους Κούρδους και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επόμενα βήματά του συνδέονται και με εξελίξεις γύρω από το Κουρδικό.

Πάντως, χτες, αναφερόμενος στις αντιδράσεις του Ερντογάν για την παραίτηση Φιντάν δήλωσε ότι η γνώμη που εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει «την υψηλή εκτίμηση που τρέφει για τον κ. Φιντάν» και «τη σημασία που δίνει στη θέση του επικεφαλής της MIT». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι «όπως όλοι οι άλλοι υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι ο κ. Φιντάν έχει δικαίωμα να παίρνει τις αποφάσεις του».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Αγκυρα ακύρωσε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 18-19 Φλεβάρη με τη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, η ακύρωση συνδέεται με την Εκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκία όπου γίνεται αναφορά στη «Γενοκτονία των Αρμενίων», ωστόσο είναι καθαρό ότι αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία πιλότων

Διήμερη απεργία πραγματοποιούν από χτες οι πιλότοι της «Germanwings», της χαμηλού κόστους θυγατρικής της «Lufthansa», με το συνδικάτο Vereinigung Cockpit (VC) να διεκδικεί καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Η διένεξη αφορά τις αλλαγές που προτείνονται σε ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των πιλότων, το οποίο είχε διαμορφωθεί πριν από δεκαετίες. Σύμφωνα με αυτό, οι πιλότοι μπορούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, σε ηλικία 55 ετών, με το 60% του μισθού τους, προτού φτάσουν στην επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών. Η «Lufthansa» επιθυμεί να αυξήσει το κατώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των νεοπροσληφθέντων πιλότων της.

Οι πιλότοι του VC πραγματοποίησαν πέρυσι 10 απεργίες, οι οποίες επηρέασαν τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών και έκοψαν έως 200 εκατ. ευρώ από τα λειτουργικά κέρδη της «Lufthansa» το 2014.

Η «Germanwings» αναμένει ότι περισσότερες από τις μισές από τις 900 πτήσεις της, που είναι προγραμματισμένες για την περίοδο της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν κανονικά με «εθελοντές πιλότους» ή ναυλώνοντας αεροπλάνα από άλλες εταιρείες.

Στη Βενεζουέλα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, άρχισε χτες περιοδεία στη Λατινική Αμερική, με πρώτο σταθμό τη Βενεζουέλα ενώ θα ακολουθήσουν η Κούβα και η Νικαράγουα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπου του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σκοπός της επίσκεψης στη Βενεζουέλα αλλά και στις άλλες χώρες είναι η περαιτέρω προώθηση της στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για βασικά ζητήματα της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας. Από το 2001, με την άνοδο στην πολιτική εξουσία του Προέδρου Ούγκο Τσάβες, ξεκίνησαν οι αγορές όπλων από τη Ρωσία, ενώ από τον Οκτώβρη του 2013 οι συμφωνίες που έχουν κλειστεί για οπλικά συστήματα ανέρχονται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, ο ρωσικός στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία, χρησιμοποιώντας αεροδρόμια στις τρεις χώρες, πραγματοποιεί περιπολίες στα διεθνή ύδατα στην ευρύτερη περιοχή.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην Καταλονία

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Ενα τεράστιο πορτοκαλί νέφος υψώθηκε χτες στις 9 το πρωί πάνω από το εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας «Simar», στη βιομηχανική ζώνη Ιγουαλάδα, 70 χλμ. από την πρωτεύουσα της Καταλονίας Βαρκελώνη. Η αιτία αυτού του φαινομένου, που σκόρπισε τον πανικό στον ντόπιο πληθυσμό, ήταν η έκρηξη που προκλήθηκε όταν, για άγνωστο έως τώρα λόγο, ενώθηκαν κατά τη μεταφορά τους στο προαύλιο του εργοστασίου νιτρικό οξύ, που είναι τοξικό, με θείο, σίδηρο και ένα ακόμα στοιχείο που δεν έχει ανακοινωθεί από τις αρχές ποιο ήταν.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δύο εργάτες του εργοστασίου και ένας ακόμη εργάτης από διπλανή μονάδα που μεταφέρθηκαν με ελαφρά εγκαύματα σε νοσοκομεία. Ακόμα 3 πυροσβέστες που πήγαν στο περιστατικό και 6 κάτοικοι οι οποίοι εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης 21 άτομα στα σπίτια τους ζήτησαν βοήθεια για προβλήματα αναπνοής. Ταυτόχρονα, σε συναγερμό τέθηκαν πάνω από 60.000 κάτοικοι της περιοχής σε 5 κοντινές κοινότητες, που κλήθηκαν από τις αρχές να παραμείνουν για κάποιες ώρες κλεισμένοι στα σπίτια τους. Το εντυπωσιακό νέφος διαλύθηκε μετά από περίπου 2 ώρες, με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας να καθησυχάζουν τον πληθυσμό για περαιτέρω κινδύνους. Γύρω στις 4.00 το απόγευμα άρθηκε ο συναγερμός και άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει, ωστόσο οι αρχές συνέστησαν να παίρνονται κάποιες προφυλάξεις το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα τα παιδιά, οι εγκυμονούσες και οι ευπαθείς ομάδες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org